1700 - Elektrische locomotieven serie 1700

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De locomotieven serie 1700 lijken uiterlijk op de locomotieven serie 1600. Het grote verschil zit in de tractieregeling (chopper) welke bij de serie 1700 op een andere wijze plaats vindt. De chopper de serie 1700 regelt met vaste frequentie-stappen en is zo afgeregeld dat er voor de automatische trein beïnvloeding geen schadelijke interveniërende harmonische stoorstromen ontstaan. Dit maakt dat de serie 1700 in multiple-bedrijf kan worden ingezet.


Geschiedenis

Eind 1988 besluit de toenmalige directie om nieuwe dubbeldeksrijtuigen te bestellen, welke gelijkenissen vertonen met de DDM-1 rijtuigen. Doordat de ontwikkeling van de gewenste motorrijtuigen te lang zou duren, werd er omgekeken naar een nieuwe locomotief. De NS wil graag een verbeterde versie van de serie 1600. Alsthom is op dat moment echter gestopt met de bouw van deze serie locomotieven en heeft zich gericht op de bouw van een nieuwe type locomotiefkast. Voor de SNCF zijn inmiddels de eerste locomotieven van de serie BB 26000 in aanbouw. Alsthom biedt de NS een verbeterde versie van de serie 1600 aan, welke als serie 1700 door het leven zal gaan. De techniek die in de serie 1600 is gebruikt, is op dat moment al verouderd en de ontwikkeling in de vermogenselektronica gaat snel. Er zijn in totaal 190 wijzigingen en verbetervoorstellen ten opzichte van de serie 1600. Hiervan vallen er 92 in de eerste categorie, 16 in de tweede categorie, 59 voorstellen in de derde categorie en 23 wijzigingen in de vierde categorie. De eerste categorie betreft modificaties (te denken valt aan Telerail, wielflenssmering en tyfoonkast), de tweede categorie is voor het rijden met de rijtuigen DD-AR (een lage automatische koppeling, chopper met vaste frequentie, schroefcompressor met tweekoloms luchtdroger, elektropneumatische rembediening), de derde categorie zijn verbeteringen (betere verlichting binnen in de locomotief, ergonomie) en de vierde categorie zijn aanvullingen (extra statische omzetter). Op 25 juli 1989 wordt de eerste bestelling gedaan. Deze bestelling heeft de omvang van 38 locomotieven. Begin 1991 volgt de bestelling van nog eens 43 locomotieven, zodat er in totaal 81 locomotieven afgeleverd worden. De vervolgbestelling loopt gelijk met de derde bestelling van de dubbeldeksrijtuigen. De 1701 wordt op 20 december 1991 afgeleverd in de Tilburgse werkplaats. Op 4 februari 1992 kan deze locomotief in dienst worden gesteld. Als laatste locomotief arriveert de 1781 op 8 maart 1994. De locomotief wordt op 19 april 1994 in dienst gesteld. Vanwege de snellere levering van locomotieven ten opzichte van de rijtuigen wordt besloten om de locomotieven 1735 - 1741 te ontdoen van hun automatische koppelingen en in te zetten in de goederendienst. Daarnaast rijden zij reizigerstreinen tussen Den Haag en Venlo. In februari 1994 worden de eerste locomotieven uit deze diensten teruggetrokken en weer geschikt gemaakt voor het rijden met de rijtuigen DD-AR. In april 1994 worden de laatste locomotieven teruggetrokken.


Proefritten

De locomotieven rijden na hun aankomst in Nederland proefritten vanuit de Tilburgse werkplaats. De proefritten worden gereden met fietsrijtuigen van het type Df en goederenwagens van het type , beladen met steenslag. Vanuit Tilburg wordt er eerst als losse locomotief naar Venlo gereden. Vervolgens met steenslagwagens naar Vlissingen en als laatste gaan ze naar Heerlen met de steenslagwagens.


Tussen 28 en 30 oktober 1992 worden met de 1732 een aantal meetritten verreden tussen Emmerich en Zevenaar om de locomotieven op dit traject toegelaten te krijgen. De locomotief rijdt met twee meetrijtuigen van de DB en diesellocomotief 218 238.

Op 27 september 2010 wordt de 1731 samen met de 1848 naar de testbaan van Wegberg-Wildenrath overgebracht. De beide locomotieven worden gebruikt voor proefnemingen in het kader van EMC zwerfstromen op de HSL-Zuid. Op 15 december 2010 keert de locomotief samen met de 1839 terug naar Nederland.


Technische gegevens

De locomotieven hebben een lengte van 17,64 meter, een breedte van meter en een hoogte vanaf de spoorstaaf van meter. De radstand van het draaistel bedraagt 2,80 meter. Het totaalgewicht bedraagt 86 ton. Dit gewicht is verdeeld over de bak ( ton), de draaistellen en tractiemotoren ( ton). Door de vier assen, bedraagt de asdruk 21,5 ton. Elk draaistel is voorzien van een tractiemotor, van het type van . Deze hebben per stuk een continu vermogen van 2.250 kW ( pk) bij een spanning van Volt. In totaal kunnen de tractiemotoren een continu vermogen ontwikkelen van 4.500 kW ( pk) bij een stroomsterkte van 3.600 ampère. De aanzetkracht bedraagt 280 kN. De hoogste toegestane snelheid bedraagt 140 kilometer per uur, hoewel zij technisch 180 kilometer per uur kunnen rijden. Als losse locomotief mag er 120 kilometer per uur worden gereden. Als er twee of meer locomotieven zonder trein rijden, mogen zij 90 kilometer per uur rijden. De locomotieven zijn voorzien van schroefcompressor met een tweekamerluchtdroger van , type , met een capaciteit van liter per minuut. De locomotief heeft de beschikking over 2 statische omzetters in het laagspanningsnet van 72 volt. De eerste van 40 kW voedt de ventilatormotoren, oliecirculatiepomp en de verwarming van de BSI-koppeling, tyfoons en frontruiten. De tweede omzetter van 5 kW verzorgt de stuurstroom, batterijlading en verlichting. De plaatsing van een tweede omzetter wordt ingegeven door het feit dat een 1600 vaak slecht geladen batterijen heeft en de 1700 ook nog extra verbruikers heeft in de vorm van de EP-rem en de verwarming van de koppeling.

Op het dak zijn twee stroomafnemers geplaatst van Faiveley, type met dubbele uitgevoerde sleepstukken. De locomotieven zijn voorzien van ATB-fase 4-kasten met VV-functionaliteit.

De asindeling is Bo'Bo'. De draaistelcode is Eg.


Toelatingsgegevens spoorwegvoertuig
Soort spoorvoertuig locomotief
Type 1700
Aantal 81
Materieelnummers 1701 t/m 1781
EVN 91 84 1560 701-2 … 91 84 1560 781-4
Bouwjaar 1990-1994
Fabrikant GEC Alsthom, Belfort (F)
Soort inzet elektrische locomotief
radiobesturing n.v.t.
lengte over de buffers 17.640 mm
aantal assen 4 / B’B’
Wieldiameter (min./max.) 1.180 mm / 1.250 mm
Hart op hart draaistellen 9.694 mm
Asafstand binnen draaistel 2.800 mm
Eigen totaal gewicht 86 t
Aslast (max.) 21,5 t
Tonmeter gewicht (max.) 4,88 t/m
Soort remsysteem Directe rem, eenleidingrem, ED rem, EP rem in combinatie met DD-AR bedrijf
Remgewicht P+E = 122 t
P = 89 t
G = 54 t
afsluitfactor 0,5
Technisch maximum snelheid 160 km/h
Toegestane maximum snelheid 140 km/u (treinverband)
120 km/h als losse loc
90 km/h bij gekoppelde losse locomotieven
energievoorziening elektrische tractie, 1500V DC
communicatieapparatuur GSM-R
omgrenzingsprofiel UIC 505-1 G1
kleinste boogstraal 100 m in treinverband
Baanvakbelasting categorie C2 - D4
adhesie vergrotende middelen zandstrooiers
wielflenssmering aanwezig
treindetectie geschikt voor alle treindetectiesystemen
automatische treinbeïnvloeding ATB-EG (fase 4) met VV-functionaliteit
Bijzondere voorwaarden – Losse locomotief of locomotieven
– max. twee meewerkende 1700-en per trein
– met DD-AR stam in de samenstelling: 1700 – (≤3 ABv/Bv) – Bvk
– en maximaal twee DD-AR stammen multiple.


Uitvoering

De locomotieven zijn uiterlijk gelijk aan de serie 1600, doch zijn de nieuwere locomotieven voorzien van gewijzigde en verbeterde technieken. Ook de ervaringen met de 1600 zijn meegenomen en daar waar nodig aangepast. Het enige uiterlijke is verschil is de aanwezigheid van de automatische koppeling onder cabine 2. Cabinezijde 1 is voorbereid om een automatische koppeling onder te brengen. Deze koppeling kan in een werkplaats eenvoudig worden verwijderd, zodat de locomotief ook dienst kan doen met andere getrokken rijtuigen. De voorkeur voor de cabine 2 zijde is ingegeven door het feit dat de locomotief dan het best in balans bij het stammenbedrijf.

In de cabine zelf valt op dat de rempook van de 1600 veranderd is in een stand-afhankelijke remkraan met 7 gemarkeerde remstanden. Hiermee kan zowel pneumatisch als elektropneumatisch (EP) geremd worden. Dit laatste mag alleen in combinatie met deDDM-2/3 rijtuigen of als losse locomotief. De locomotief zelf remt in eerste instantie elektrodynamisch (ED), net zoals de 1600.

De chopperinstallatie van de locomotief werkt met een vaste frequentie van 300 hertz. Hiermee wordt voorkomen dat er eventuele stoorstromen kunnen optreden, welke van invloed zijn op het seinstelsel.

De locomotieven hebben de mogelijkheid om in treinschakeling te rijden. Als dit gebeurt, kunnen de locomotieven niet op volle kracht rijden. De lijnstroom wordt daarom begrensd op maximaal 1.800 ampère. Dit is de helft van het normale maximum. Gekoppelde locomotieven leveren dan dus de kracht van 1, maar geven wel een hogere adhesie. Dit verkleind de kans op het doorslippen van de wielen wanneer de krachten overgebracht moeten worden op de rails om de trein te kunnen laten rijden.


Inzet

Bij aankomst van de nieuwe locomotieven in Tilburg, worden zij gereedgemaakt en vinden er proefritten plaats. Deze duurden 3 dagen. De eerste voerde van Tilburg naar Sittard met een aantal Df rijtuigen. De volgende dag vindt er een proefrit plaats met een goederentrein, bestaande uit zelflossers. Op de derde dag vinden er remproeven plaats tussen Tilburg en Venlo. Na goedkeuring wordt de locomotief overgebracht naar Leidschendam voor het maken van afleveringsproefritten met de nieuwe DD-AR-rijtuigen. Na 25 maart 1992 werden de fietsenrijtuigen vervangen door reeds afgeleverde dubbeldeksrijtuigen.

De locomotieven zijn in eerste instantie bedoeld om te rijden met de nieuwe DDM-2/3-rijtuigen. Omdat dit economisch niet ideaal is, zullen de locomotieven maximaal 5 jaar ingezet worden met de rijtuigen. De locomotieven zullen dan vervangen worden door speciaal gebouwde motorrijtuigen. De locomotieven kunnen dan de oudere locomotieven van de series 1100, 1200 en 1300 in de normale getrokken dienst vervangen, zodat zij afgevoerd kunnen worden.

Doordat de aflevering van de locomotieven voorliep op de aflevering van de rijtuigen DDM-2/3, zijn de 1735 - 1741 ontdaan van hun automatische BSI koppelingen en hebben enige tijd in de goederendienst gereden. Ook reden zij in de gewone getrokken dienst. Vanaf februari 1994 werden de locomotieven uit de getrokken dienst teruggetrokken en vervangen door locomotieven serie 1100. Zij werden meteen in Tilburg binnengenomen voor de ALI-actie en werden samengevoegd met de laatste nieuwe dubbeldeksrijtuigen. De 1739, 1740 en 1741 werden in februari 1994 teruggetrokken uit de relatie Venlo - Den Haag. De 1737 en 1738 volgden in maart en 1735 en 1736 werden op 10 april teruggetrokken.


In de dienstregeling 1994/1995, welke in gaat op 29 mei 1994, zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven en hun stammen DD-AR. In de serie 5400 (Amsterdam Centraal - Dordrecht) worden de treinstellen Plan T vervangen. Samen met het DDM-1 namen zij bijna de gehele dienst voor hun rekening.

In de dienstregeling 1995/1996, ingaande op 28 mei 1995, zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven en hun stammen DD-AR. De stammen worden ingezet rondom Weesp op de diverse spoorlijnen en eindbestemmingen. Dit deden zij samen met Plan T en Plan V.

In de dienstregeling 1996/1997 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven en hun stammen DD-AR.

In de dienstregeling 1997/1998 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven en hun stammen DD-AR.

Op 11 januari 1998 wordt het proefbedrijf met stam 7843 en motorrijtuig mABk 390 7703 beëindigt. Een dag later wordt begonnen met de inzet van de stammen met mABk rijtuigen in de gewone dienst. Vanaf 12 januari 1998 wordt er een omloop gemaakt met 13 diensten voor stammen serie 7800. Deze diensten worden gereden in de series 3900 (Lelystad - Enkhuizen), 5800 (Amersfoort - Enkhuizen), 13900 (Lelystad - Den Haag Centraal) en 15800 (Amersfoort - Den Haag Centraal). Omdat op dat moment nog maar drie stammen in dienst zijn (de 7814, 7821 en 7843), worden de overige 10 diensten worden driedelige stammen ingezet. Bij de aflevering van meer motorrijtuigen en bijbehorende stammen, worden zij in deze omloop ingezet. Met de omloopwijziging van 30 maart 1998 zullen de van een mABk rijtuig voorziene stammen ook in de serie 5600 (Zwolle - Utrecht) ingezet gaan worden. Alleen de driedelige stammen worden hierbij vervangen door de nieuwe stammen. Door instroom van de mABk motorrijtuigen in 1998 werden de locomotieven op nummervolgorde van achteren naar voren aangepast om dienst te doen met normale getrokken rijtuigen. Op deze manier blijven de oudste locomotieven dienst doen met DDM-2/3-rijtuigen. Voor de eerste omloopwijziging van 1998, welke op 12 januari 1998 van kracht werd, waren de 1775, 1777, 1778, 1780 en 1781 reeds aangepast of in behandeling. Deze aanpassing vindt plaats in Maastricht en Tilburg. De aangepaste locomotieven doen alleen dienst in de serie 1500 (Den Haag Centraal - Heerlen). In deze serie zijn vijf diensten gepland voor de locomotieven. De laatst aangepaste locomotieven worden alleen in de serie 1500 ingezet of op reserve gezet. Zij kunnen niet in diensten van de locomotiefserie 1200 worden ingezet, omdat deze diensten ook goederentreinen bevatten. Door een andere afstelling van de vrijlaatsnelheid van de ATB komen goederentreinen vrijwel tot stilstand bij een remming tot 40 kilometer per uur. Dit wordt veroorzaakt door het trage lossen van de remmen. De beschikbare locomotieven zullen met de omloopwijziging van 30 maart 1998 worden ingezet. Er zijn dan 12 diensten gepland voor de zelfstandige locomotieven. Zij vervangen hiermee 10 locomotieven serie 1600 in de series 800 (Haarlem - Maastricht) en 900 (Haarlem - Eindhoven). Ook enkele EuroCity's tussen Amsterdam Centraal en Emmerich zullen door de serie 1700 gereden gaan worden.

Per 24 mei 1998 zouden er 25 diensten gesteld worden voor de solitaire locomotieven. Er waren pas 20 locomotieven afgeleverd op die datum. Eind juni zouden er 25 locomotieven zijn, zodat begonnen kan worden met de afvoer van locomotieven serie 1100. In de zomer van 1998 is het tempo van de ombouw omlaag gegaan, zodat men in Leidschendam zich kon toeleggen op het opnieuw samenstellen van de DD-AR stammen. Het wijzigingsblad van 31 augustus 1998 omvat 29 diensten voor de solitaire locomotieven. Begin augustus 1998 zijn er echter slechts 27 solitaire locomotieven beschikbaar. Er zouden 31 locomotieven beschikbaar moeten zijn om de omloop uit te kunnen voeren. Omdat deze niet beschikbaar zijn, blijven de locomotieven van de serie 1100 langer in dienst. Doordat er geen gestructureerde materieelinzet was van de locomotieven, kwam het voor dat ze in de goederendienst terecht kwamen, terwijl zij daar geen voorzieningen voor hebben (geen vluchtgasmaskers). Ook de ATB-lostijd is niet ingesteld op het rijden van goederentreinen. Hierdoor kon het voorkomen dat men in Bentheim/Hengelo of Emmerich/Arnhem de locomotief werd omgeruild voor een geschiktere locomotief (1300 of 1600). Per 10 september 1998 hebben de locomotieven officieel toelating tot het grensstation van Bad Bentheim. Het Duitse Eisenbahn Bundes Amt (EBA) gaf hiervoor goedkeuring, nadat eerdere aanvragen waren afgewezen. Locomotief 1740 reed op deze dag proefritten om met name de Telerail werking te beoordelen.

Met ingang van 4 januari 1999 vond de officiële scheiding plaats tussen NS Cargo, NS Reizigers, NS Materieel en andere NS-onderdelen. Met ingang van deze datum werden alle locomotieven ondergebracht bij NS Reizigers. Met ingang van 30 mei 1999 werden zes locomotieven ingezet in de serie 3600 tussen Zwolle en Roosendaal. De locomotieven werden aan weerszijden van een stam ICR-rijtuigen geplaatst. De achterste locomotief reed hierbij in opzending mee. Vanwege een tekort aan locomotieven werd 1 stam minder ingezet, waardoor 2 locomotieven elders ingezet konden worden.

In het voorjaar van 1999 wordt besloten om 2 stammen te voorzien van een mABk. Hierdoor kunnen de 1733 en 1734 worden vrijgespeeld om dienst te doen als solitaire locomotief. Er blijven 2 stammen 7300 rond rijden totdat alle mABk rijtuigen zijn aangepast met de wijzigingen aangaande omkapping van de stroomafnemers etc.

In de dienstregeling 1999/2000, beginnend op 30 mei 1999, zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

Op 22 oktober 1999 werd de 7427 vanuit Leidschendam naar Haarlem gestuurd. Hier werden de vier rijtuigen ontdaan van hun draaistellen en werden opgebokt. De vrijgekomen draaistellen werden gebruikt om de voorraad draaistellen op peil te brengen.

In de dienstregeling 2000/2001 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland. Op 4 november 2000 rijdt de 1733 de laatste getrokken EuroCity 143 Bonifacius van Amsterdam naar Köln.

In de dienstregeling 2001/2002 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

Vanaf 31 januari 2002 werden 4 stuurstandrijtuigen Bvk samen met 4 rijtuigen ICR ingezet in de serie 3500 en 19600. De stammen bestaan uit een locomotief serie 1700 + ICR B + ICR BKD + ICR A + ICR B + Bvk. De inzet in deze stammen duurde tot begin december 2003.

In de Dienstregeling 2003 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

In de Dienstregeling 2004 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

In de dienstregeling 2005, welke op 12 december 2004 begint, zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland. Er worden vier stammen DDM-1 vervangen in de serie 5800 (Amsterdam Centraal - Amersfoort Schothorst) door DD-AR. Hier komen stammen te rijden.

In de dienstregeling 2006 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland. De vierdelige stammen met locomotief worden ingezet in dienstgroep LA. De vierdelige stammen met mABk rijtuig worden ingezet in dienstgroep LB.

Vanaf de dienstregeling 2007 zijn er diensten voor de solitaire locomotieven en diensten voor de stammen die met een stam DD-AR rijden. De locomotieven en rijtuigen ICRm worden niet meer ingezet in de series 800 (Maastricht - Alkmaar) en 900 (Heerlen - Alkmaar). Het begin- en eindpunt in Noord Holland is in deze dienstregeling gewijzigd van Haarlem naar Alkmaar. Zij worden vervangen door de stammen VIRM. In plaats daarvan worden de locomotieven met de rijtuigen ICRm ingezet in de serie 1900 (Den Haag - Venlo) met 6 composities van 11 rijtuigen. In de serie 2000 (Den Haag - Arnhem) zullen 5 composities van 11 rijtuigen dienst doen. In de vernieuwde serie 3600 (Arnhem - Roosendaal) zullen 8 composities van 7 rijtuigen dienst doen.

In de dienstregeling 2008 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

In de dienstregeling 2009 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

In de dienstregeling 2010 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

Voor de dienstregeling 2011 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland.

Voor het najaar 2011 zijn de 7819 en 7426 aangewezen als Sandite stellen. Zij rijden op de trajecten, waar gladde sporen veelvuldig voorkomen in het najaar.

Voor het jaar 2012 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de locomotieven met DDM-1 stammen zijn er diensten. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland. Dit zijn 17 diensten met ICR in de series 1900, 3500 en 3600. Tevens zijn nog enkele locomotieven onderweg in de serie 140/240 tussen Schiphol en Bad Bentheim en met de internationale nachttreinen tussen Amsterdam en Emmerich. Voor het seizoensvervoer van EETC en andere chartermaatschappijen zijn de locomotieven ook regelmatig te zien. Tussen Schiphol en Bad Bentheim rijden vier locomotieven de treinen van de serie 140/240 naar Berlijn. Een vijfde locomotief is reserve en staat op het opstelterrein van Hoofddorp. Er zijn zeven slagen per dag in het pad van de normaal rijdende serie 1600 (Enschede - Schiphol). Na aankomst vanuit Duitsland op het station van Schiphol worden de rijtuigstammen gereinigd op het opstelterrein van Hoofddorp. De trein komt hier als leeg materieel trein aan. Voor vertrektijd van Schiphol keert het als leeg materieel terug naar Schiphol. De locomotieven en stammen voor de treinen 141, 143 en 145 overnachten op het opstelterrein van Hoofddorp. Deze zijn de vorige dag op Schiphol aangekomen als trein 144, 142 en 140. De locomotief en stam rijtuigen van trein 243 overnacht in Bad Bentheim. De volgende dag keert deze locomotief met de rijtuigen terug naar Schiphol als trein 242. De treinen 141, 143, 145, 147 en 149 rijden naar Berlin Ostbahnhof. Trein 241 eindigt in Hannover en trein 243 eindigt in Bad Bentheim. De treinen stoppen in Nederland op de stations van Schiphol, Amsterdam Zuid-WTC, Duivendrecht, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. In Bad Bentheim maakt de 1700 plaats voor een locomotief van de Baureihe 101. Vanaf het najaar 2012 zullen de 1770, 1774, 1777 en 1778 met Sanditetreinen gaan rijden. Er zullen 2 combinaties komen van locomotief + wagon met Sanditecontainer + locomotief. Op 3 september 2012 vertrokken de 1770, 1774 en 1777 van de Zaanstraat richting Maastricht. De 1778 vertrok een dag later naar Maastricht vanaf de Zaanstraat. Op 2 oktober 2012 zijn de locomotieven aangekomen op Amersfoort Bokkeduinen. Hierbij zijn twee setjes gemaakt voor de Sandite treinen. De eerste set bestaat uit de 1770 + Rgs met Sanditecontainer + 1777. De andere set bestaat uit de 1774 + Rgs met Sanditecontainer + 1778. Naast inzet met de normale getrokken treinen, zijn de laag genummerde locomotieven onderweg met DD-AR-stammen. Zij doen met name dienst in series rondom Amsterdam (3200, 3400 en 3900), tussen Utrecht en Zwolle en Utrecht - Leiden buitenom in de serie 5700 en de hieraan gekoppelde serie 4900 naar Almere Oostvaarders.

In de dienstregeling 2013 zijn er in totaal diensten gepland voor de locomotieven. Er zijn diensten voor de locomotieven die met de rijtuigstammen DD-AR rijden. Voor de locomotieven met DDM-1 stammen zijn er diensten. Voor de solitaire locomotieven zijn er diensten gepland. De locomotieven die met DD-AR-stammen serie 7400 onderweg zijn, zullen terzijde gesteld worden. De rijtuigen zullen gebruikt worden in het revisieproces. Tussen 9 december 2012 en 8 april 2013 zullen de in totaal 28 beschikbare locomotieven voor DD-AR-locomotieven geleidelijk aan de kant gezet worden. Tot die tijd zijn zij met name te zien in de series 3400, 4800, 5400, 5600, 4400/9600, 14500. Voor 17 locomotieven zijn er diensten weggelegd voor treinen met ICRm in de series 1900 en 3600. Zes locomotieven zijn dagelijks onderweg met internationale treinen. Vier worden ingezet tussen Amsterdam Centraal en Bad Bentheim met de treinen van en naar Berlijn in de serie 140/240. Deze serie heeft in deze dienstregeling weer het station van Amsterdam Centraal als begin- en eindpunt. Na aankomst vanuit Duitsland op het station van Amsterdam worden de rijtuigstammen gereinigd op het terrein van de voormalige werkplaats Zaanstraat. De trein komt hier als leeg materieel trein aan. Voor vertrektijd keert het als leeg materieel terug naar het station van Amsterdam Centraal. De locomotieven en stammen voor de treinen 141, 143 en 145 overnachten bij de Zaanstraat. Deze zijn de vorige dag in Amsterdam aangekomen als trein 144, 142 en 140. De locomotief en stam rijtuigen van trein 243 overnacht in Bad Bentheim. De volgende dag keert deze locomotief met de rijtuigen terug naar Schiphol als trein 242. De treinen 141, 143, 145, 147 en 149 rijden naar Berlin Ostbahnhof. Trein 241 eindigt in Hannover en trein 243 eindigt in Bad Bentheim. De treinen stoppen in Nederland op de stations van Schiphol, Amsterdam Zuid-WTC, Duivendrecht, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. In Bad Bentheim maakt de 1700 plaats voor een locomotief van de Baureihe 101.


De andere twee locomotieven rijden met de nachttreinen tussen Amsterdam Centraal en Emmerich. Een aantal locomotieven worden achter de hand gehouden voor de inzet met vakantietreinen van EETC. Hier zijn vaak twee of drie locomotieven voor gereserveerd. De resterende locomotieven zijn reserve, staan met een ernstig defect aan de kant of terzijde. In 2013 zullen de locomotieven niet gebruikt gaan worden voor het Sanditevervoer. Het gebruik van deze locomotieven stuitte op diverse bezwaren.

In de dienstregeling 2014 zijn er alleen nog maar diensten gepland als solitaire locomotief. Vanaf april 2014 zullen mogelijk 19 locomotieven weer in dienst worden gesteld. Zij zijn in 2012 en 2013 terzijdegesteld, maar zij zullen weer met 18 DD-AR-stammen gaan rijden. In de loop van het jaar wordt duidelijk dat dit locomotieven zijn, die eerder met ICR-rijtuigen reden. De locomotieven 1701 - 1728 zullen niet meer in de dienst terugkeren. Zes locomotieven zijn dagelijks onderweg met internationale treinen. Vier worden ingezet tussen Amsterdam Centraal en Bad Bentheim met de treinen van en naar Berlijn. De andere twee locomotieven rijden met de nachttreinen tussen Amsterdam Centraal en Emmerich. Voor deze treinen worden veelal de aan NS Hispeed verhuurde locomotieven 1774, 1777 - 1780 ingezet. Zij worden aangevuld met locomotieven uit het bestand van NS Reizigers. Per 23 augustus 2014 is het niet meer mogelijk om Emmerich te bereiken voor de locomotieven. Het traject Zevenaar - Emmerich is dan alleen nog te bereiden door materieel dat voorzien is van het Duitse PZB beveiligingssysteem. Zij worden hierbij vervangen door twee locomotieven Baureihe 189.

In de dienstregeling 2015 zullen de locomotieven voor het laatst te zien zijn met ICR-rijtuigen. De locomotieven blijven wel rijden met de internationale treinen van en naar Amsterdam Centraal vanuit Bad Bentheim. De locomotieven voor het DD-AR zullen ook meer en meer instromen. Voor de serie 3600 (Zwolle - Roosendaal) zijn er nog acht diensten met ICR. Deze worden in de loop van 2015 verlaagd tot 0. De vrijgekomen diensten worden vervangen door DDZ-VI. Voor de treinen naar Berlijn zijn dagelijks zes locomotieven nodig tussen Amsterdam Centraal en Bad Bentheim. Hiervoor zijn 10 locomotieven aangewezen: 1738, 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1753, 1761 en 1765. Het wijzigingsblad van 2 februari brengt een verlaging van het aantal diensten met ICR rijtuigen tot zes. Met ingang van het wijzigingsblad van 13 april 2015 worden drie stammen ICRm teruggetrokken uit de serie 3600. De laatste drie stammen ICRm zullen echter niet meer worden ingezet en als reserve achter de hand worden gehouden. De vrijgekomen locomotieven zullen gebruikt gaan worden door NS International voor het rijden van de treinen naar Berlijn. De aangewezen locomotieven voor het DDM-1 worden naar Maastricht overgebracht en formeel terzijde gesteld. Vanaf december zijn 11 diensten gesteld voor het DD-AR en de bijhorende locomotieven. Op dat moment zijn er slechts vijf stammen in dienst. Op 21 december 2014 zijn er 10 stammen beschikbaar. Deze stammen gaan rijden in de series 4400 - 9600 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch - Deurne, 3 diensten), 4800 (Amsterdam - Uitgeest (via Haarlem), 4 diensten), 5400 (Amsterdam - Zandvoort, 3 diensten). In het weekend zijn de stammen te zien in de serie 3400 (Hoorn - Haarlem). Medio januari 2015 zijn de 11 benodigde stammen in dienst. De inzet van DD-AR wordt per 2 februari 2015 verhoogd tot 16 stammen. De stammen uit de series 4800 en 5400 verhuizen vanaf dat moment naar de serie 5600 (Zwolle - Utrecht Centraal, 9 diensten). Hiermee gaat deze serie integraal met DD-AR rijden. Hier zijn ook gekoppelde stammen te zien. In de series 4400 - 9600 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch - Deurne) wordt een vierde dienst DD-AR toegevoegd. Vanaf het wijzigingsblad van 13 april wordt in de series 4400 - 9600 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch - Deurne) een vijfde dienst DD-AR toegevoegd.

In de Dienstregeling 2016 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn zes diensten. Hiervoor zijn 10 locomotieven beschikbaar. Met de driedelige stammen DD-AR zijn er 16 diensten gesteld. Er zijn hiervoor 19 locomotieven beschikbaar. Trein 3015 wordt in het weekend op zaterdag gereden door een DD-AR. In een aantal series neemt het DD-AR de diensten over van SGMm, zoals in de series 7000 (Apeldoorn - Enschede) en 7600 (Zutphen - Nijmegen). In de gekoppelde series 4400 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch) en 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) wordt de inzet verhoogd, doordat het Plan V afgevoerd wordt. Het DD-AR vervangt niet alleen afgevoerde treinstellen Plan V, maar worden zelf ook vervangen door DDZ. Zo maken de stammen plaats in de serie 5600, die integraal met DDZ gaat rijden. Vijf diensten zijn gepland in de gekoppelde series 4400/9600. In de serie 7000 zijn zes diensten gepland en in de serie 7600 zijn vier diensten gepland. Hiermee worden beide series integraal met DD-AR gereden. De zestiende dienst voor het DD-AR is voor onderhoud. De rit naar Maastricht gebeurd leeg vanuit Zutphen. Stammen die onderhoud hebben gehad, keren ook terug naar Zutphen. In de loop van 2016 zullen de locomotieven ingezet gaan worden met de DDM-1 stammen. Op 27 juni 2016 rijdt stam 7204 met locomotief 1760 als eerste stam in de reizigersdienst. In de ochtend wordt trein 14525 gereden van Enkhuizen naar Amsterdam Centraal. In de middag keert de stam terug naar Enkhuizen met trein 1556. Dit gaat vanaf dan planmatig plaatsvinden. Vanaf 11 juli 2016 zullen er drie stammen ingezet gaan worden in de serie 14500. Op deze dag komt stam 7206 met locomotief 1780 als tweede stam in dienst. De derde stam is de 7211 met locomotief 1755. Op 3 augustus 2016 komt stam 7203 met locomotief 1770 in dienst in de series 3400 en 15400. In september 2016 zijn er 8 diensten voor de locomotieven met DDM-1. Deze diensten zijn verdeeld over de serie 14500 (Enkhuizen - Amsterdam Centraal, 4 diensten) en 3400 (Alkmaar - Haarlem, 3 diensten). De achtste dienst is reserve/onderhoud. In oktober 2016 komt er een negende dienst bij voor deze combinaties, namelijk in de serie 4500 tussen Amsterdam en Enkhuizen. De terzijde gestelde 1714 wordt in 2016 in Amersfoort gebruikt om het koppelen met DD-AR en DDZ te oefenen. De locomotief wordt hiertoe op een van de instructiesporen geplaatst.

In de Dienstregeling 2017 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn zes diensten. Hiervoor zijn 10 locomotieven beschikbaar. Voor de locomotieven die met DD-AR rijden zijn er 17 diensten voor de 18 locomotieven. Van deze diensten van het DD-AR zijn er zes ingedeeld als reserve voor de Flirt-treinstellen. De serie 7000 (Apeldoorn - Almelo) gaat niet meer naar Enschede. Alleen in de spits rijden de treinen nog door naar Enschede. In deze serie zijn zes stammen nodig. Drie diensten voor het DD-AR zijn gepland in de serie 5500 Utrecht Centraal - Baarn). De 16e dienst van het DD-AR is voor het onderhoud en de 17e dienst is de operationele reserve. Voor de locomotieven die met DDM rijden zijn er 9 diensten voor de 12 locomotieven. Van deze diensten is er 1 gepland in de serie 4500 (Amsterdam Centraal - Enkhuizen). Vier diensten zijn er gepland in de serie 14500 (Amsterdam Centraal - Enkhuizen). Drie diensten zijn er gepland in de serie 3400 (Haarlem - Alkmaar). De negende dienst is bestemd voor onderhoud of reserve. Per 20 februari 2017 vervangen twee stammen DD-AR twee stammen DDM-1 in de serie 3400 (Haarlem - Alkmaar). Deze stammen zijn afkomstig uit de zes reservediensten voor de FLIRT. Daarnaast zijn twee stammen langdurig niet beschikbaar als gevolg van een tijdelijke terzijdestelling. De locomotieven van deze stammen hebben onderdelen nodig die een lange levertijd kennen. Met ingang van juni 2017 maken de twee stammen DD-AR in de serie 3400 plaats voor twee stammen DDM-1. Met het wijzigingsblad van september 2017 mogen de drie stammen in de serie 5500 niet meer in de avond en het weekend rijden. Dan rijdt er SLT als gevolg van het te hoge lawaai dat de locomotieven produceren. De reserve bedraagt op papier zeven stammen, maar in werkelijkheid zijn het er vier. Drie stammen zijn langdurig niet beschikbaar als gevolg van problemen bij de locomotieven van de serie 1700.

In de Dienstregeling 2018 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Voor de locomotieven die met DD-AR rijden zijn er 17 diensten. De diensten voor de stammen DD-AR zijn verdeeld over de series 5600 (Utrecht Centraal - Zwolle, 11 diensten), 7000 (Apeldoorn - Almelo (- Enschede, 6 diensten). Voor de locomotieven die met DDM-1 rijden zijn er 6 diensten. Deze zijn te vinden in de serie 3400 (Haarlem - Alkmaar, 3 stuks) en in de serie 4500 (Amsterdam Centraal - Enkhuizen, 3 stuks). Door de problemen met het DD-AR, worden op het laatst moment twee stammen DDZ-IV, welke bestemd waren als reserve, op papier ingezet in de serie 5600. De elf diensten voor de serie 5600 zijn afkomstig uit de reserve (7 stammen), serie 5500 (3 stammen) en de serie 7000 (1 stam). Door defecten aan de locomotieven worden van deze 11 diensten, er slechts 9 ingevuld. De twee overige diensten staan op papier voor rekening van twee stammen DDZ-IV. De serie 7000 zou in zijn geheel gereden gaan worden door het DD-AR, maar de zesde dienst werd regelmatig vervangen door een SGMm-III van de reserve. Met de terugkeer van de twee herstelde stammen DD-AR in januari 2018 worden zij ingezet in de serie 5600, waarmee zij de twee stammen DDZ aflossen. Na het ingaan van het wijzigingsblad van februari komt de zesde dienst van het DD-AR in de serie 7000 komt te vervallen ten gunste van een SGMm-III.

In de Dienstregeling 2019 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Voor de locomotieven die met DD-AR rijden zijn er 15 diensten. De diensten voor de stammen DD-AR zijn verdeeld over de series 5600 (Utrecht Centraal - Zwolle, 9 diensten), 7000 (Apeldoorn - Almelo (- Enschede, 6 diensten). Voor de locomotieven die met DDM-1 rijden zijn er 7 diensten. Deze zijn te vinden in de serie 3400 (Haarlem - Alkmaar, 3 stuks) en in de serie 4500 (Amsterdam Centraal - Enkhuizen, 4 stuks). Met het ingaan van het wijzigingsblad in september, zal SNG in gaan stromen in de serie 5600. Twee stemmen DD-AR zullen worden vervangen door 4 treinstellen. In totaal worden 7 stammen DD-AR bestempeld als reserve voor SNG. Hiervan wordt gebruik gemaakt om in augustus drie stammen terzijde te stellen die kampen met defecten. Vanwege de afvoer van de rijtuigen DDM-1, zal vanaf 30 november 2019 de eerste locomotief aan de kant worden gezet. Dit is de 1780 met stam 7206, welke op dat moment naar Maastricht is overgebracht voor onderhoud. Dit onderhoud wordt niet meer uitgevoerd. Op 11 december 2019 rijden de stammen 7339 (met locomotief 1739) en 7374 (met locomotief 1764) hun laatste diensten in de serie 7000. Zij rijden de treinen 7088 resp. 7090.

Vanaf 12 december 2019 worden de overige locomotieven met hun stammen DDM-1 en DD-AR afgevoerd. De locomotieven 1779 (met stam 7201) en 1731 (met stam 7205) rijden op deze dag de treinen 4525 en 4527 en worden daarna aan de kant gezet. De 1778 met stam 7202 rijdt als laatste trein 4556. De overige locomotieven en hun stammen worden op 13 december 2019 aan de kant gezet. Locomotief 1755 met stam 7211 wordt na trein 4525 gereden te hebben aan de kant gezet. In de avond rijdt locomotief 1770 stam 7203 als laatste trein de 3452. Stam 7213 met locomotief 1751 raakt echter defect op deze dag en zal niet meer ingezet worden in de 4556. Als laatste trein gereden door DDM-1 in de reizigersdienst rijdt locomotief 1760 met stam 7204 als trein 3456 van Haarlem naar Alkmaar. Na trein 7069 te hebben gereden op 13 december 2019 wordt stam 7317 met locomotief 1733 naar Maastricht gestuurd voor onderhoud, dat niet meer wordt uitgevoerd. Op 13 december 2019 rijdt stam 7336 met locomotief 1732 voor het laatst. Zij rijden als laatste trein 7090. Stam 7337 met locomotief 1741 rijdt op 13 december 2019 eveneens de laatste ritten. Als laatste wordt trein 7672 gereden. Stam 7338 met locomotief 1743 rijdt ook in de serie 7600 op deze dag. Hun laatste trein is de 7684. Stam 7376 met locomotief 1749 mag op 13 december 2019 nog een dienst doen in een intercity-verbinding. Zij rijden in de serie 3600. Na aankomst in 's-Hertogenbosch als trein 3688 wordt de stam naar Maastricht gestuurd voor onderhoud, wat niet meer wordt uitgevoerd. Op 14 december 2019 beëindigd stam 7375 met locomotief 1737 hun actieve dienst na het rijden van trein 7090. Op 15 december 2019, de eerste dag van de dienstregeling 2020, rijdt stam 7335 met locomotief 1748 nog de treinen 7034 en 7033. Dit is de laatste inzet van het DD-AR in de normale reizigersdienst Op 15 december 2019 rijdt de 1768 met stam 7208 een afscheidsrit van het materieel, welke is georganiseerd door de NVBS. De rit begint en eindigt in Amersfoort. Tussendoor wordt er naar Amsterdam, Alkmaar, Zandvoort, Haarlem, Lelystad en Zwolle gereden.

In de dienstregeling 2020 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Dit zijn de 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1761 en 1765. Met ingang van 21 maart 2020 geldt er een basisdienstregeling bij de NS in verband met de maatregelen tegen het wereldwijde Coronavirus. In deze basisdienstregeling rijden er geen treinen tussen Nederland en Duitsland. Per 23 maart 2020 worden de treinen opgeheven. De locomotieven worden tijdelijk in Maastricht opgeslagen, terwijl de rijtuigstammen bij de werkplaats Amsterdam Zaanstraat worden opgesteld. Op 24 maart 2020 sleept de 1765 de locomotieven 1761 en 1750 van de Zaanstraat naar Maastricht. Dezelfde dag gaan de 1745 en 1739 achter de 1744 van de Zaanstraat naar Maastricht. Op 25 maart 2020 sleept de 1746 de 1752 van de Watergraafsmeer naar Maastricht. Op 2 juni 2020 is het treinverkeer met Berlijn weer hervat. De dagen daarvoor zijn de locomotieven uit Maastricht richting Amsterdam overgebracht.

In de dienstregeling 2021 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Dit zijn de 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1761 en 1765.

In de dienstregeling 2022 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Dit zijn de 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1761 en 1765.

In de dienstregeling 2023 zullen de locomotieven alleen te zien zijn met de internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn op het traject tot Bad Bentheim. Dit zijn vijf diensten. Hiervoor zijn 8 locomotieven beschikbaar. Dit zijn de 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1761 en 1765. Op 19 november 2023 worden de locomotieven 1750 en 1761 gebruikt voor een afscheidsrit voor de locomotieven. Omdat de toelating van de combinatie locomotief serie 1700 + rijtuigen ICR is verlopen, wordt uiteindelijk gekozen om gebruik te maken van een stam rijtuigen van de Deutsche Bahn. Op deze manier kan er ook afscheid worden genomen van het rijtuigtype ARkimmbz, dat eveneens in december 2023 terzijde wordt gesteld. Samen met de stam 7708 van de DB rijden de twee locomotieven aan weerszijden van de stam van Amersfoort via Zwolle, Arnhem en Tilburg naar Rotterdam Stadion. Hier wordt een line-up georganiseerd met een aantal locomotieven van de series 1600/1700/1800 van de diverse vervoerders die deze locomotieven in gebruik hebben. Vervolgens wordt er naar Utrecht en het eindpunt Amersfoort gereden. De beide locomotieven zijn op de zijwand voorzien van de tekst "Na 30 jaar trouwe dienst zwaai ik af". Op 9 december 2023 rijden de locomotieven voor het laatst met de IC Berlijn. In de richting van Berlijn worden de locomotieven achterop meegegeven om zo de trein naar Amsterdam te kunnen te rijden, terwijl de locomotief van de Baureihe 193 doorrijdt naar Berlijn. In de richting van Amsterdam valt trein 242 uit. De 1761 rijdt de treinen 141/240/149 (in opzending)/142. De 1746 rijdt de treinen 143 (in opzending)/148/241 (in opzending)/140. De 1739 rijdt de treinen 147 (in opzending)/144. De 1750 rijdt de treinen 145 (in opzending)/146. Trein 140, welke getrokken werd door de 1746, is de laatste trein die reed met een locomotief van de serie 1700. Na aankomst in Amsterdam is hun rol bij de NS uitgespeeld. De locomotieven blijven voorlopig op reserve staan in afwachting van de toekomst.


Inzet bij Railpromo

Op 20 maart 2018 koopt Railpromo de locomotieven 1772, 1775 en 1781. Op 20 maart 2018 zijn de drie locomotieven uit de loods van de voormalige hoofdwerkplaats Amersfoort gesleept door de 9702 van Jacko Fijn Techniek en naar Amersfoort Goederen overgebracht. In de nacht van 21 op 22 maart 2018 worden de locomotieven naar de Watergraafsmeer overgebracht voor onderhoud. Op 25 maart 2018 worden de locomotieven 1781 en 1772 achter de naar Shunter in de Waalhaven overgebracht. Hier worden de locomotieven voorzien van een nieuwe huisstijl. Op 29 maart 2018 is de 1772 bestickerd in de kleuren van Railpromo. Hierbij zijn de neuzen donkerblauw geworden met een witte diagonaal over de neus. Over de deuren loopt een lichtblauwe, diagonale baan. In tegengestelde richting langs de zijwandroosters is een witte baan aangebracht. Onder het zijwandrooster is een lichtblauwe baan met de naam Railpromo aangebracht. De locomotief heeft nummer RFS 101002 gekregen, wat op de stelbalk staat vermeld, rechts van de cabinedeur. Op 7 april 2018 is de RFS 101001, de voormalige 1781, voorzien van de huisstijl van Railpromo. In april 2019 is de voormalige 1775 voorzien van de huisstijl van Railpromo en is tegelijk uiterlijk voorzien van het nummer 101003. De locomotief komt echter niet in dienst en wordt gebruikt voor het plukken van onderdelen. Op 6 augustus 2019 wordt Railpromo failliet verklaard. De locomotieven worden op 7 augustus 2019 terzijde gesteld.

Inzet

De locomotieven worden gebruikt voor het rijden met het rijdende restaurant. Daarnaast rijden de locomotieven diverse chartertreinen. De komst van de eigen locomotieven maakt het mogelijk om het aanbod uit te breiden. De trein rijdt van donderdag tot en met zondag drie keer per dag. Om 11.00 vertrekt de eerste trein uit Amsterdam met voor een brunchrit. De aankomst is om 13.00. De tweede rit vertrekt om 15.00 en komt om 17.00 weer aan in Amsterdam. In deze trein is er ruimte om te borrelen. Deze ritten rijden in Noord-Holland. Om 19.00 vertrekt de Dinner Train. Deze rijdt via Haarlem, Delft en Breukelen terug naar Amsterdam. Deze rit arriveert om 21.00 in Amsterdam. Op 5 april 2018 rijdt de locomotief RFS 101002 zijn eerste rit met de twee rijtuigen van Railpromo tussen Amsterdam en Uitgeest. Aan de andere zijde rijdt tot 8 april 2018 locomotief 1828 mee. Op 12 april 2018 komt de 101001 in dienst. Op 10 juni 2018 rijdt de RFS 101001 een ketelwagentrein tussen Venlo en Kijfhoek. Het is hiermee de eerste goederentrein sinds 1993 die getrokken wordt door een locomotief van de serie 1700. In augustus 2018 wordt de RFS 101001 gebruikt voor het rijden van treinen die naar het muziekfestival Sziget in Hongarije gaan. De locomotief rijdt de trein tussen Amersfoort en Bad Bentheim. Medio augustus 2018 rijdt de RFS 101001 de containertreinen tussen de Kijfhoek en Coevorden in opdracht van de Bentheimer Eisenbahn. Vanaf maart 2019 rijdt Railpromo met haar dinertrein ritten door het hele land. Tot maart 2020 zou Railpromo deze ritten gaan rijden, maar het faillissement in augustus 2019 maakt een eind aan deze ritten.


Nummer Railpromo Nummer NS Overgang Huisstijl In dienst Uit dienst
RFS 101001 1781 20 maart 2018 7 april 2018 12 april 2018 7 augustus 2019
RFS 101002 1772 20 maart 2018 29 maart 2018 5 april 2018 7 augustus 2019
RFS 101003 1775 20 maart 2018 april 2019 n.v.t. 7 augustus 2019


Inzet bij Train Charter Services

Op 2 oktober 2019 maakt Train Charter Events B.V. bekend dat zij de Dinner Train overneemt van het failliete Railpromo. Het rijden van de treinen wordt uitbesteed aan Train Charter Services (TCS), dat rijdt op de licentie van Rail2U. Dit nieuwe bedrijf neemt ook al het materieel over van Railpromo Fleet Services. Vanaf eind oktober 2019 tot aan april 2020 zal het bedrijf de 15 ritten van Railpromo gaan rijden met de Dinner Train. In november 2019 komt de 101003 in dienst. In mei 2021 krijgt de 101003 als eerste de logo's van Train Charter opgeplakt ter vervanging van de logo's van Railpromo. Begin 2022 neemt Lineas de drie locomotieven tijdelijk over van TCS voor een periode van 3 jaar. Op 2 september 2022 wordt de 1751 van DC Tractie opgehaald van Zwolle Rangeerstation naar de Watergraafsmeer door de 102001. De locomotief is voor een periode van gehuurd van DC Tractie. Op de Watergraafsmeer wordt de volgende dag de 1751 gedeeltelijk in de huisstijl van TCS gebracht. De neuzen blijven hierbij geel. Op 19 februari 2023 zijn de neuzen van de 101004 in de huisstijl van TCS gebracht. Op 1 september 2023 is de huur van de 101004 beëindigd. De locomotief is door TCS overgenomen van DC Tractie. Daarnaast worden de drie locomotieven terug gegeven aan TCS door Lineas. In december 2023 neemt Railexperts de 1766 over van DC Tractie. Op 17 december 2023 is de locomotief door de mP 3029 van Amersfoort naar het depot van de SSN in Rotterdam Noord gebracht. De locomotief zal gebruikt gaan worden voor het leveren van onderdelen.

Inzet

De locomotieven 101001 en 101002 worden vanaf oktober 2019 ingezet voor het rijden van chartertreinen vanuit Venlo naar Alkmaar voor een periode van weken. Daarnaast rijden zij enkele goederentreinen voor vervoerder HSL Netherlands. Op 26 oktober 2019 rijdt de 101002 de eerste rit van de Dinner Train. Vanuit 's-Hertogenbosch werd naar het inhaalspoor van Oud Heeze gereden en weer terug. In 2020 rijden de locomotieven onregelmatig een overbrenging van een nieuwe spoorkraan van Kirow vanuit Bad Bentheim naar Roosendaal. Deze spoorkranen worden naar Antwerpen overgebracht en gaan daar per schip naar Egypte. Door Lineas wordt in april en mei 2020 een locomotief gehuurd om treinen met LPG van uit Roosendaal of de Kijfhoek naar Vopak in Sloe te brengen. Eind juni, begin juli 2020 vervangt de 101001 de E01 van de Bentheimer Eisenbahn als gevolg van een defect. Door TCS wordt in opdracht van Lineas vanaf 17 november 2020 de containertreinen tussen Kijfhoek en Coevorden Heege gereden. Deze treinen werden eerder door de Bentheimer Eisenbahn gereden. Deze treinen rijden drie keer in de week. Het vertrek uit Coevorden is op dinsdag en donderdag om 19.39. Op zaterdag is het vertrek om 10.39. De rit op zaterdag valt geregeld uit. Op 31 januari 2022 rijdt TCS voor het laatst de containertreinen tussen Kijfhoek en Coevorden Heege. De treinen gaan over naar HSL Netherlands. In 2022 veranderd de opzet van de Dinner Train. De trein zal bijna ieder weekend gaan rijden. Diverse steden in Nederland zijn het begin- en eindpunt van deze trein. Het aantal steden in Nederland wordt in 2023 en 2024 uitgebreid, waarbij eenzelfde route diverse malen gereden kan worden vanuit de diverse vertreksteden. De treinen rijden hierbij op vrijdag, zaterdag en zondag met twee rondes.


Inzet bij Lineas

Lineas neem begin 2022 de locomotieven 101001 - 101003 voor een periode van 3 jaar over van Train Charter Services, na ze eerder gehuurd te hebben. De locomotieven worden door Lineas ingezet in het vervoer van Dolime tussen Sittard en Onnen en voor overig spotvervoer. Per 1 september 2023 worden de locomotieven ingeruild voor eigen locomotieven van de Baureihe 186. Hiermee komt het wisselen van locomotief tussen België en Nederland in Sittard te vervallen. Er wordt nog wel steeds een locomotief van het type G2000 in opzending meegenomen tussen Onnen en Sittard.

Inzet'

Vanaf 15 december 2020 wordt door Lineas een locomotief gehuurd voor het rijden van de dolimetreinen tussen Sittard en Onnen. Tussen Onnen en Veendam wordt een diesellocomotief van het type G2000 van Independent Rail Partner gebruikt. De trein rijdt 2 keer in de week op verschillende dagen. Naar Onnen wordt er op dinsdag en donderdag of zaterdag gereden, naar Sittard wordt op woensdag en vrijdag/zondag gereden. Het vertrek van trein 47628 op dinsdag is om 11.55 uit Sittard, aankomst in Onnen om 16.34. Wanneer er op donderdag wordt gereden, rijdt deze anderhalf uur later. Op zaterdag wordt juist een half uur vroeger gereden. Het vertrek van trein 47627 uit Onnen is elke rijdag om 7.56.


Inzet bij Strukton

Op 24 april 2020 wordt bekend dat Strukton drie locomotieven overneemt van NS. Het zijn de 1736, 1740 en 1756. De 1749 wordt door de NS ter beschikking gesteld om te plukken van onderdelen. Op 24 april 2020 worden de locomotieven gebruikt om locomotief 1749 naar Zutphen over te brengen. In Zutphen zal de 1749 geplukt gaan worden, onder andere van de draaistellen. In deze trein rijden ook de rijtuigen Bvk 270 7014 en Bvk 270 7039 mee. Deze twee rijtuigen zijn eveneens gekocht door Strukton. De trein wordt getrokken door de eigen 1824. Na het afleveren van de 1749 keert het materieel terug naar Amersfoort. Op 26 april 2020 gaat de hele trein weer naar Zutphen, ditmaal om de 1756 achter te laten. Hier zal de locomotief een revisie ondergaan in de eigen werkplaats. De 1736 en 1740 zijn op 11 mei 2020 van Amersfoort naar Roosendaal overgebracht door de 303001. Hier zullen zij geschuurd en geschilderd gaan worden. Op 5 juni 2020 sleept de 1824 de 1756 van Zutphen naar Roosendaal om geschilderd te worden. Vanuit Roosendaal neemt de 1824 de locomotieven 1736 en 1740 mee naar Amersfoort. In Roosendaal is de 1736 al voorzien van gele zijwandroosters en geschilderde cabines. De rest van de locomotiefkast is nog gehuld in de grijze grondverf. De 1740 is al wel geheel geschilderd, op de bufferbalken na, en uiterlijk gelijk aan de 1824. Ten opzichte van de 1824 zijn beide locomotieven voorzien van gele trappetjes onder de cabinedeuren. Op 16 juli 2020 is de 1756 van Roosendaal naar Amersfoort gesleept door de 303008. De 1756 wordt op 14 augustus 2020 door de 1824 van Amersfoort naar Zutphen overgebracht. Hier zal de locomotief worden klaargemaakt om in dienst te komen. Op 16 oktober 2020 maakt de 1756 haar eerste proefrit tussen Amersfoort en Deventer. In november 2020 komt de 1756 in dienst bij Strukton. Op 6 november 2020 rijdt de 1756 twee kranen en de 303007 van Zutphen naar Amersfoort. Op 10 maart 2021 rijdt de 1740 een proefrit vanuit Zutphen via Arnhem en Utrecht naar Amersfoort. Via Deventer wordt er teruggekeerd naar Zutphen. Aansluitend komt de locomotief in dienst. De 1736 zal op een later moment in dienst komen en wordt in Zutphen geconserveerd weggezet. Op 7 oktober 2022 rijdt de 1756 in Zutphen een proefrit op eigen kracht met hulp van een batterij in een container op bovenleidingloos spoor [1]. De container is geplaatst op een containerdraagwagen. De inbouw in een overgenomen Bvk-rijtuig zal op een later moment plaats vinden, omdat de vergunningen hiervoor niet voldoen. Met de tijdeljike optie wil Strukton ervaring op doen en realiseren in een definitief ontwerp met bijhorende vergunning en toelating. Op 15 december 2022 worden op de drie locomotieven hun namen onthuld in Amersfoort. Op 11 januari 2023 is de 1736 te Utrecht Lage Weide gepresenteerd als batterijlocomotief. [2]


Nummer Strukton Nummer NS Overgang Huisstijl Naam In dienst Uit dienst
1736 1736 april 2020 juni 2020 Kethie december 2022
1740 1740 april 2020 juni 2020 Janny maart 2021
1756 1756 april 2020 juni 2020 Charlotte 6 november 2020


Inzet bij DC Tractie

In september 2020 wordt bekend dat DC Tractie een vijftal locomotieven van de NS heeft gekocht. Het zijn de 1751, 1760, 1766, 1770 en 1780. De 1751 wordt als eerste locomotief overgedragen op 28 september 2020. De locomotieven 1760, 1766, 1770 en 1780 zullen tussen oktober en december 2020 worden overgedragen. De locomotieven zullen allen weer in dienst worden gesteld en staan beschikbaar voor verhuur aan overige partijen. De beschadigde 1766 is in Eindhoven voorzien van de neus en een deel van het dak van de 1757. De 1751 zal eerste in dienst gesteld gaan worden. Op 29 augustus 2022 zijn de 1751, 1766 en 1770 van Amersfoort naar de Watergraafsmeer gegaan. De 1751 zal worden verhuurd aan TCS en in de huisstijlkleuren van TCS worden gebracht. De twee andere locomotieven zijn beschikbaar voor verhuur, maar hebben nog geen huurder. Op 2 september 2022 worden de 1766 en 1770 samen met 15 rijtuigen WRmz achter de 102001 van TCS van de Watergraafsmeer naar Zwolle Rangeerstation overgebracht voor stalling. De 1751 is na aankomst op de Watergraafsmeer gedeeltelijk in de huisstijl van TCS gebracht. De locomotief krijgt het nummer 101004. Op 3 september 2022 rijdt de locomotief haar eerste rit voor TCS samen met de 102001. Op 11 december 2022 wordt de 1770 samen met 9 rijtuigen WRmz van Zwolle overgebracht naar de Watergraafsmeer. Op 17 januari 2023 is de 1766 met de resterende 6 rijtuigen van Zwolle Rangeerstation naar de Watergraafsmeer gebracht door de 102001. In Amersfoort zijn de 1760 en 1780 in de trein geplaatst. Op 1 september 2023 wordt de 1751 verkocht door DC Tractie aan Train Charter Services. In december 2023 is de 1766 verkocht aan Train Charter Services. In december 2023 wordt begonnen met het rijvaardig maken van de 1760.

Nummer DC Tractie Nummer NS Overgang Huisstijl In dienst Uit dienst
1751 28 september 2020 n.v.t. n.v.t. verkocht aan Train Charter Services
1760 september 2020
1766 september 2020 n.v.t. n.v.t. Verkocht aan Railexperts
1770 september 2020
1780 september 2020


Inzet bij VolkerRail

Op 27 oktober 2020 wordt bekend dat VolkerRail een drietal locomotieven van de NS heeft gekocht. Het zijn de 1732, 1743 en 1778. Om de geplukte locomotieven 1732 en 1743 weer rijvaardig te maken, zijn de locomotieven 1733, 1749 en 1762 verkocht als leverancier van onderdelen. Op 27 oktober 2020 zijn de 1762 + 1733 + 1749 + 1732 + 1743 door de locomotieven 203-4 en 203-5 van Amersfoort naar Dordrecht overgebracht. De locomotieven zullen bij de werkplaats van VolkerRail in Dordrecht rijvaardig worden gemaakt. Als eerste locomotief is de 1778 in Amersfoort rijvaardig gemaakt door Jacko Fijn Techniek. Als tweede is de voormalige 1743 rijvaardig gemaakt en in dienst gesteld. Wanneer de eerste twee locomotieven goed bevallen, zal ook de voormalige 1732 rijvaardig worden gemaakt. De 1778 is op 7 december 2020 van Amersfoort naar Dordrecht overgebracht. Samen met de 1743 wordt de 1778 op december 2020 naar Shunter in de Waalhaven overgebracht voor het uitvoeren van onderhoud. Op 20 wordt de tot 7178 vernummerde locomotief naar Amersfoort overgebracht. Op 11 januari 2021 brengt de 203-2 de geplukte locomotieven 1733 + 1762 + 1749 van Dordrecht naar de Houtrakpolder. Met dit transport gingen ook de 1732 en spoorkraan Obelix mee. Deze zijn na aflevering van de drie locomotieven in Amsterdam naar Amersfoort gebracht. Op 12 januari 2021 wordt de voormalige 1778 als 7178 officieel gepresenteerd in Amersfoort. De locomotief wordt dezelfde dag in dienst gesteld. De drie geplukte locomotieven 1733, 1749 en 1762 zijn op 25 januari 2021 naar de sloper overgebracht. Op 23 maart 2021 is de als 7143 genummerde locomotief in de huisstijl kleuren van VolkerRail afgeleverd door de werkplaats van VolkerRail in Dordrecht. Begin juli 2021 rijdt de 7143 diverse proefritten na enkele wijzigingen ter voorkoming van inwerking van vocht in cruciale onderdelen. In augustus 2021 is de locomotief in dienst gekomen. Op 9 oktober 2022 is de 1732 van Amersfoort naar Dordrecht overgebracht door de 7178 en 203-4.


Nummer VolkerRail Nummer NS Overgang Huisstijl In dienst Uit dienst
7132 1732 oktober 2020
7143 1743 oktober 2020 23 maart 2021 augustus 2021
7178 1778 oktober 2020 12 januari 2021 12 januari 2021


Inzet bij Railexperts

Railexperts neemt in december 2023 de 1766 over van DC Tractie. Op 17 december 2023 is de locomotief van Amersfoort naar het depot van de SSN in Rotterdam overgebracht door de mP 3029. De locomotief zal gebruikt worden als leverancier voor onderdelen. Het middelste dakdeel wordt afgenomen voor gebruik bij de 9902. Op 2023 is de locomotief terug naar Amersfoort gebracht. Als de locomotief geheel geplukt is, zal de locomotief gesloopt gaan worden.


Inzet

Nummer Railexperts Nummer NS Overgang Huisstijl In dienst Uit dienst
1766 december 2023 n.v.t. n.v.t. n.v.t.


Onderhoud

De locomotieven komen na hun aflevering in onderhoud in de Lijnwerkplaats Leidschendam, samen met hun stammen DD-AR. De locomotieven die vanaf 1998 als solitaire locomotief dienst doen, komen in onderhoud in Lijnwerkplaats Maastricht. De hoofdwerkplaats Tilburg was de locatie voor revisies en schadeherstel. Constructiewijzigingen werden in alle werkplaatsen uitgevoerd, afhankelijk van de grootte van de wijziging. Met het aan de kant zetten van de laatste stammen DD-AR in 2013, verviel ook het onderhoud van de bijbehorende locomotieven uit de reeks 1701 - 1728, welke met deze stammen gekoppeld waren. Dit waren de enige locomotieven die niet in de werkplaats van Maastricht zijn onderhouden.


Inzet per dienstregelingsjaar

De inzet per dienstregelingsjaar in de serie en eventuele bijzonderheden:

 • 1992/1993:
 • 1993/1994:
 • 1994/1995:
 • 1995/1996:
 • 1996/1997: 5400 (met DD-AR)
 • 1997/1998: 5400 (met DD-AR)
 • 1998/1999: 800, 900, 1500, 1900 (als solitaire locomotief); 2200, 3900, 5400, 5600, 5800, 13900, 15800 (met DD-AR)
 • 1999/2000: 3600 (als solitaire locomotief)
 • 2000/2001:
 • 2001/2002: 800, 900 (als solitaire locomotief); (met DD-AR)
 • 2003: 140, 800, 900, 1900, 2500, 3500, 3600 (als solitaire locomotief); 5600 (met DD-AR)
 • 2004: 140, 800, 900, 1900, 2500, 3600, 11400 (als solitaire locomotief); 4700, 5600 (met DD-AR)
 • 2005: 140, 300, 800, 900, 1900, 2500, 3600 (als solitaire locomotief); 2200, 3400, 3700, 3900, 4000, 4300, 4500, 4600, 5000, 5100, 5600, 5800, 5900 (met DD-AR)
 • 2006: 140, 1900, 3600 (als solitaire locomotief); 5600, (met DD-AR)
 • 2007: 140, 1900, 3600 (als solitaire locomotief); 4500, 5600 (met DD-AR)
 • 2008: 140, 1900, 3500, 3600 (als solitaire locomotief); 5600, 6300 (met DD-AR)
 • 2009: 140, 1900, 3600 (als solitaire locomotief); 2200, 3400, 4000, 4500, 4800, 5400, 5600, 6300 (met DD-AR)
 • 2010: 140, 240, 400, 1900, 3600 (als solitaire locomotief); 2200, 3700, 4900, 5400, 5700 (met DD-AR)
 • 2011: 140, 240, 400, 1900, 3500, 3600 (als solitaire locomotief); 2200, 5400, 5600, 14500 (met DD-AR)
 • 2012: 140, 240, 400, 1900, 3500, 3600 (als solitaire locomotief); 3200, 3400, 3900, 4500, 4800, 4900, 5400, 5600, 5700, 14500 (met DD-AR)
 • 2013: 140, 240, 400, 1900, 3600 (als solitaire locomotief); 3400, 4400, 4800, 5600, 9600, 14500, 14800 (met DD-AR)
 • 2014: 140, 240, 400, 1900, 3600 (als solitaire locomotief)
 • 2015: 140, 240, 3600 (als solitaire locomotief); 3400, 4400, 4800, 5400, 5600, 9600, 14800 (met DD-AR)
 • 2016: 140, 240 (als solitaire locomotief); 4400, 7000, 7600, 9600 (met DD-AR); 1500, 14500 (met DDM-1)
 • 2017: 140, 240 (als solitaire locomotief); 5500, 7000, 14900 (met DD-AR); 3400, 4500, 14500 (met DDM-1)
 • 2018: 140, 240 (als solitaire locomotief); 5600, 7000 (met DD-AR); 3400, 4500 (met DDM-1)
 • 2019: 140, 240 (als solitaire locomotief); 5600, 7000 (met DD-AR); 3400, 4500 (met DDM-1)
 • 2020: 140, 240 (als solitaire locomotief)
 • 2021: 140, 240 (als solitaire locomotief)
 • 2022: 140, 240 (als solitaire locomotief)
 • 2023: 140, 240 (als solitaire locomotief)


Revisie

De locomotieven zijn vanaf het najaar 2004 in Tilburg binnen genomen voor hun LT1-beurt. In een periode van 2,5 jaar kregen alle locomotieven deze revisiebeurt.

Op 17 september 2014 is locomotief 1729 in het onderhoudsbedrijf Onnen binnen genomen. Hier is de locomotief onderzocht en gebruikt voor het voorbereiden van de LT2-revisie die de nog resterende locomotieven zullen ondergaan. Op 17 november 2014 is de locomotief terug naar de Dijksgracht gebracht. De uitvoering van de LT2-revisie zal in het onderhoudsbedrijf Maastricht gebeuren. Als eerste wordt hiervoor locomotief 1733 onderhanden genomen. In september 2014 wordt de locomotief binnen genomen voor revisie. Tegelijkertijd wordt de locomotief omgebouwd om met DD-AR te kunnen rijden. Op 19 november 2014 wordt de locomotief afgeleverd als eerste locomotief na de LT2-revisie. Alleen de locomotieven die nodig zijn voor het rijden met DD-AR en DDM-1 zullen nog de LT2-beurt ondergaan. De overige locomotieven die terzijde staan, zullen niet gereviseerd gaan worden.


Bijzondere uitvoeringen

 • De locomotieven 1745 en 1761 zijn in juni 2023 voorzien van de tekst "NS International supports Special Olympics Team NL" onder het rooster. Dit evenement vindt plaats van 17 tot en met 25 juni 2023 in Berlijn. De 1761 verliest deze stickers in november 2023.
 • De locomotieven 1750 en 1761 zijn in november 2023 voorzien van de tekst "Na 30 jaar trouwe dienst zwaai ik af" onder het rooster. De beide locomotieven hebben deze teksten opgeplakt gekregen in het kader van de afscheidsrit van de locomotieven op 19 november 2023.


Stadswapen

Het gebruik van stadswapens op locomotieven serie 1700 is voortgezet nadat ook alle locomotieven serie 1300 waren voorzien. De bedoeling was om alle locomotieven te voorzien, maar dat is niet gebeurd. Daarnaast zouden de locomotieven de stadswapens overnemen van de serie 1300, na de afvoer en sloop van deze serie. Dit is echter alleen gebeurd bij de 1759, welke het wapen van Best heeft overgenomen van de 1311 in 2002.

Tussen 28 december 2005 en 9 januari 2006 heeft de 1772 gereden met stadswapens van Groterdam. Dit is een stad in een modelbaan. Deze actie werd geïnitieerd door de website van Beneluxspoor.

Nummer Stadswapen van Datum naamgeving Nummer Stadswapen van Datum naamgeving
1705 Dalfsen 14 oktober 1993 1740 Baarn 3 december 1993
1711 Emmen 23 oktober 1993 1741 Putten 8 december 1993
1714 Veenendaal 14 april 1994 1743 Wolvega 30 oktober 1993
1719 Voorhout 1 maart 1997 1744 Wijchen 26 mei 1995
1720 Beilen 16 oktober 1993 1746 Castricum 30 maart 1994
1724 Anna Paulowna 31 augustus 1995 1748 't Harde 10 november 1994
1731 Purmerend 13 oktober 1995 1754 Diemen 18 mei 1993
1732 Zevenbergen 6 juli 1995 1759 Best 2002
1733 Boxtel 29 september 2000 1760 Holten 7 juni 1995
1735 Soest 16 december 1993 1768 Akkrum 14 december 1994
1736 Gilze en Rijen 30 april 1993 1771 Abcoude 19 september 1995
1738 Duivendrecht 23 mei 1993 1773 Enkhuizen 1 september 1994
1739 Dalen 24 november 1993 1774 Gramsbergen 13 december 1994


Wijzigingen

 • In 1994 begint het Revisiebedrijf Tilburg met het aanpassen van alle locomotieven. Tijdens de aflevering en bouw zijn diverse zaken aangepast, waarmee de eerste locomotieven niet zijn behandeld. De aanleiding hiervoor is het verplaatsen van de snelremklep van de cabine naar de machinekamer. Hiermee wordt de overlast van het geluid gereduceerd. Dit vergt nogal wat aanpassingen aan de luchtleidingen in de locomotief, zodat deze enkele dagen niet inzetbaar is. Naast werkzaamheden aan het luchtgedeelte, worden ook de verlichting van de stuurtafel verbeterd, het display met de ATB-foutcode wordt verplaatst, openingen in de stuurtafel worden dichtgemaakt en er wordt een prullenbak in de cabine geplaatst. Als eerste locomotief is de nieuwe 1777 aangepast. Deze wijzigingen zorgen er voor dat alle locomotief gelijk zijn aan elkaar. De actie krijgt de naam 'ALI', dit staat voor Alle Locs Identiek.


 • Eind november 1999 werden de 1774 - 1781 aangepast om met opgezette stroomafnemers in opzending te kunnen rijden. Op deze manier kan de cabineverwarming ingeschakeld blijven in de onbediende cabine als 1 van deze locomotieven achterop mee reed in een trein. Deze locomotieven werden met name op de IJssellijn in de serie 3600 ingezet, omdat hier ICR-rijtuigen zonder stuurstroomkabels rijden.
 • De locomotieven 1711 en 1718 werden in voorzien van een ander type stroomafnemer. Deze was speciaal bedoeld voor de ICE-3m treinstellen. In februari 2001 kregen de locomotieven hun normale stroomafnemers weer terug.


 • Vanaf het voorjaar 2006 worden de locomotieven voorzien van aircokasten op het dak om de cabinetemperatuur niet te hoog laten oplopen. Deze airco's verbruiken echter veel energie, waardoor een extra inverter geplaatst moest worden. Deze inverter zorgde echter voor problemen, zodat airco's defect raakten.
 • Vanaf juli 2013 worden de locomotieven voorzien van hun NVR-nummer. Dit is geplaatst onder het locomotiefnummer. De herindienstgestelde 1752 was de eerste locomotief die met het NVR-nummer is afgeleverd.


Ombouw naar solitaire locomotief

Door de aflevering van 50 mABk motorrijtuigen voor de DDM-2/3 rijtuigen werden 50 locomotieven op aflopende nummering (van hoog naar laag) aangepast naar solitaire locomotief. Op deze wijze konden zij dienst doen met de overige getrokken rijtuigen en konden de oudere series locomotieven terzijde worden gesteld. De locomotieven worden in de werkplaats van Leidschendam gescheiden van hun DD-AR stam en ontdaan van hun automatische koppeling. Hiervoor in de plaats komt een normale schroefkoppeling en een beschermplaat. Als deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt de locomotief opgezonden naar Maastricht. De locomotief wordt vanuit Leidschendam naar Den Haag Centraal overgebracht. Hier wordt de locomotief in trein 1579 naar Heerlen gerangeerd. Aansluitend gaat de locomotief naar de werkplaats van Maastricht. Hier worden in de onbediende cabine de constructiewijzingen uitgevoerd die de locomotief heeft gemist in deze cabine en welke wel in de bediende cabine zijn uitgevoerd. Als deze wijzigingen zijn uitgevoerd, wordt de locomotief naar de Tilburgse werkplaats gestuurd voor het aanbrengen van hoogspanningskabels voor de treinverwarming, aanbrengen van Telerail in de onbediende cabine en het uitschakelen van de EP-rem. In eerste instantie zouden de 1732 - 1781 alle voorzieningen verliezen voor het DD-AR-bedrijf, terwijl de 1730 en 1731 nog in het DD-AR bedrijf ingezet blijven, maar zij wel eenvoudig zijn om te bouwen voor de solitaire dienst.

In december 1997 wordt begonnen met de ombouw van de locomotieven met de hoogste nummers: de 1781, 1780, 1778 en 1777. Door gebrek aan onderdelen stagneert de ombouw van de locomotieven in Tilburg. In april 1998 wordt de 1768 afgeleverd met onderdelen van de 1779, welke lichte botsschade had opgelopen. Eind april 1998 zijn er weer voldoende onderdelen en wordt door Tilburgse werkplaats een inhaalslag gemaakt. Vijf locomotieven worden in 10 dagen tijd in dienst gesteld. Hiermee wordt een tekort aan locomotieven in de rijdende dienst omlaag gebracht. Na de aflevering van de 1755 en 1756 op 21 juli 1998 wordt de ombouw tijdelijk stil gelegd. Hierdoor krijgt het onderhoudsbedrijf in Leidschendam meer tijd om de DD-AR stammen opnieuw samen te stellen. In de zomer van 1998 wordt het schema omgegooid en worden locomotieven niet meer op nummervolgorde behandeld. Dit had te maken met het feit dat veel locomotieven kampten met versleten wielbanden. Hierdoor trad een tekort aan locomotieven op. Dit werd ondervangen door locomotieven van de serie 1100 weer in dienst te stellen. Daarnaast werden locomotieven van de serie 1600 eerst behandeld, omdat met ingang van de zomerdienstregeling 1998 de tonnage en dienstregeling van goederentreinen zijn gebaseerd op locomotieven van de series 1300 en 1600. Locomotieven van de serie 1100 kunnen deze dienstregeling niet rijden. In september 1998 wordt het solitair maken van locomotieven hervat. Als eerste worden locomotieven uit Leidschendam met versleten wielbanden solitair gemaakt. Na het solitair maken worden de locomotieven doorgestuurd naar Maastricht voor nieuwe wielbanden. Vanuit Maastricht worden de locomotieven in dienst gesteld. Op deze manier zijn de locomotieven 1740, 1745 1749, 1750 en 1752 afgeleverd vanuit Tilburg. Daarnaast wordt beslotem om ook de locomotieven 1733 en 1734 om te bouwen naar solitaire dienst. In 2001 werden de 1731 en 1732 in Tilburg omgebouwd van DD-AR-locomotief naar solitaire locomotief. De 1732 kwam op 5 december 2001 van Leidschendam naar Tilburg. Aflevering vond plaats op 18 december 2001. De 1731 kwam op 10 december 2001 aan en werd op 29 januari 2002 weer in dienst gesteld. Eveneens werd ook de 1750 op deze datum ingezet. De locomotief was na ombouw in september 1998 niet meer in dienst gekomen, maar gebruikt als pluklocomotief om soortgenoten op de baan te houden als gevolg van een tekort aan onderdelen. Op 24 juni 2002 kwam de 1731 weer naar Tilburg om weer terug verbouwd te worden tot DD-AR-locomotief. Pas op 6 januari 2003 werd de locomotief afgeleverd. Deze ombouw periode duurde tot 11 juli 2002.

Nummer Binnenkomst Aflevering Nummer Binnenkomst Aflevering Nummer Binnenkomst Aflevering
1731 1748 17 februari 1999 26 februari 1999 1765 16 april 1998 28 april 1998
1732 22 juni 1999 5 juli 1999 1749 18 september 1998 2 oktober 1998 1766 6 april 1998 29 april 1998
1733 13 juli 1999 23 juli 1999 1750 1 september 1998 24 september 1998 1767 27 maart 1998 28 april 1998
1734 9 juli 1999 22 juli 1999 1751 6 november 1998 26 november 1998 1768 26 maart 1998 17 april 1998
1735 8 oktober 1998 16 oktober 1998 1752 14 september 1998 25 september 1998 1769 18 maart 1998 20 maart 1998
1736 1 oktober 1998 16 oktober 1998 1753 10 november 1998 19 november 1998 1770 20 maart 1998
1737 15 januari 1999 26 januari 1999 1754 16 november 1998 3 december 1998 1771
1738 21 mei 1999 1 juni 1999 1755 2 juli 1998 21 juli 1998 1772 26 februari 1998 6 maart 1998
1739 8 oktober 1998 20 oktober 1998 1756 10 juli 1998 21 juli 1998 1773 17 februari 1998 19 februari 1998
1740 17 september 1998 6 oktober 1998 1757 18 juni 1998 2 juli 1998 1774 9 februari 1998 12 februari 1998
1741 23 oktober 1998 30 oktober 1998 1758 5 juni 1998 18 juni 1998 1775
1742 2 oktober 1998 3 juni 1999 1759 28 mei 1998 5 juni 1998 1776 2 februari 1998 6 februari 1998
1743 8 oktober 1998 23 oktober 1998 1760 28 mei 1998 2 juni 1998 1777 17 december 1997 9 januari 1998
1744 4 februari 1999 19 februari 1999 1761 11 mei 1998 19 mei 1998 1778 29 december 1997 9 januari 1998
1745 2 oktober 1998 9 oktober 1998 1762 6 mei 1998 15 mei 1998 1779 27 januari 1998 2 februari 1998
1746 5 februari 1999 12 februari 1999 1763 27 april 1998 8 mei 1998 1780 15 december 1997 9 januari 1998
1747 16 december 1998 13 januari 1999 1764 20 april 1998 8 mei 1998 1781 9 januari 1998


Aanbrengen cabinekoeling

Ter voorkoming van hoge temperaturen in de cabine gedurende de zomermaanden, zijn de locomotieven vanaf 2006 voorzien van een airconditioning op het dak. Er werden diverse opstellingen en opbouwen beproefd in de zomer van 2005 met een dakdeel van de gesloopte 1735. Locomotief 1769 werd als eerste voorzien van deze cabinekoeling voor praktijktesten. De locomotief kwam op 2005 aan in Tilburg voor de LT1-beurt. Na deze beurt werd de locomotief voorzien van de kasten op het dak. Op 23 maart 2006 vond de aflevering plaats. De kasten voor de koeling zijn in elke cabine boven de linker voorruit gemonteerd, zodat deze links en achter de beschermkap van de tyfoon zit. Alleen de 1701 - 1730 krijgen alleen in cabine 2 een koelinstallatie, omdat cabine 1 altijd gekoppeld is aan een DD-AR-stam. De kasten hebben zes uitstroomopeningen voor koele lucht en een regelknop met vijf standen. De installatie is zodanig geconfigureerd dat bij warm weer het verschil tussen de temperatuur in de cabine en de buitentemperatuur maximaal 7 °C bedraagt. De laagst bereikbare temperatuur is 21°C. Bij een buitentemperatuur die beneden 18 °C komt, is de koelinstallatie uitgeschakeld. In eerste instantie was het de bedoeling dat de airco alleen in werking was wanneer de locomotief voorop loopt. Opmerkingen van machinisten hebben ertoe geleid dat de installatie ook draait als de locomotief achterop loopt in een trek-duwtrein. Zo wordt bereikt dat een machinist na kopmaken direct in een gekoelde cabine kan plaatsnemen. Na het omrijden bij een klassieke getrokken trein is het onvermijdelijk dat de machinist een niet-gekoelde cabine betreedt. De koelinstallatie is echter in staat binnen tien minuten de temperatuur van de ingeblazen lucht met 6,4 °C te laten dalen. De inbouw hiervan vond plaats in het Revisiebedrijf Tilburg tijdens een aparte binnenkomst. Bij enkele locomotieven werd de inbouw tegelijkertijd met de LT1-beurt uitgevoerd.

Nummer Binnenkomst Aflevering Nummer Binnenkomst Aflevering Nummer Binnenkomst Aflevering
1701 22 november 2006 7 december 2006 1728 2 januari 2007 15 januari 2007 1755 9 mei 2006 29 mei 2006
1702 1729 1756 23 maart 2006 30 maart 2006
1703 27 april 2006 4 mei 2006 1730 1757
1704 12 maart 2007 19 maart 2007 1731 8 januari 2007 2 maart 2007 1758 15 juni 2006 21 juni 2006
1705 18 december 2006 28 december 2006 1732 31 mei 2006 9 juni 2006 1759
1706 1733 10 oktober 2006 17 oktober 2006 1760 12 juli 2006 17 juli 2006
1707 5 april 2006 19 april 2006 1734 1761
1708 1735 n.v.t. n.v.t. 1762 19 oktober 2006 26 oktober 2006
1709 9 november 2006 1 december 2006 1736 29 mei 2006 13 juni 2006 1763 17 mei 2006 24 mei 2006
1710 1737 6 oktober 2006 12 oktober 2006 1764 2 juni 2006 9 juni 2006
1711 25 april 2007 9 mei 2007 1738 10 april 2006 13 april 2006 1765 26 juni 2006 3 juli 2006
1712 12 december 2006 29 december 2006 1739 1766 18 oktober 2006 24 oktober 2006
1713 1740 1767 4 juli 2006
1714 1741 1768 12 april 2006 20 april 2006
1715 10 mei 2006 19 mei 2006 1742 27 april 2006 2 mei 2006 1769
1716 19 mei 2006 7 juni 2006 1743 24 april 2006 28 april 2006 1770 15 mei 2006 23 mei 2006
1717 1744 23 mei 2006 7 juni 2006 1771 18 april 2006 24 april 2006
1718 22 maart 2007 27 maart 2007 1745 7 juli 2006 13 juli 2006 1772 6 mei 2006 15 juni 2006
1719 1746 12 juni 2006 15 juni 2006 1773 27 oktober 2006 1 november 2006
1720 18 april 2006 26 april 2006 1747 4 mei 2006 11 mei 2006 1774 30 oktober 2006 3 november 2006
1721 1748 12 oktober 2006 18 oktober 2006 1775
1722 1749 22 juni 2006 27 juni 2006 1776
1723 1750 27 maart 2006 3 april 2006 1777 23 juni 2006 29 juni 2006
1724 1751 3 november 2006 9 november 2006 1778 3 april 2006 14 april 2006
1725 7 maart 2007 15 maart 2007 1752 19 juni 2006 23 juni 2006 1779 29 maart 2006 7 april 2006
1726 30 maart 2007 11 april 2007 1753 28 juni 2006 5 juli 2006 1780 13 juni 2006 19 juni 2006
1727 1754 1781 23 oktober 2006 30 oktober 2006


Ombouw naar DDM-1-locomotief

Vanaf eind augustus 2011 zullen een twaalftal locomotieven aangepast gaan worden voor het rijden met DDM-1-rijtuigen. Na aanpassing zullen de locomotieven niet meer ingezet kunnen worden met de ICR-rijtuigen. De locomotieven 1769, 1770 en 1772 - 1781 zullen hiervoor aangepast gaan worden. Zo zullen de locomotieven voorzien gaan worden van een meldlamp 'deuren dicht'. De 1771 zal niet meegenomen worden in de aanpassingen vanwege ernstige defecten. Op 4 september 2011 is de 1769 na aanpassingen weer op de baan gekomen en vanuit Maastricht overgebracht naar de Watergraafsmeer. De volgende locomotief is de 1777, welke behandeld zal gaan worden, samen met de 1772. In Maastricht vindt het onderhoud plaats, waarmee de locomotieven weer gereed voor de dienst zijn. In het Technisch Centrum op de Watergraafsmeer vindt vervolgens de ombouw plaats voor het rijden met DDM-1-rijtuigen. Voor de ombouw worden de dakgedeelten verwijderd om diverse draden te kunnen om steken.

Op 26 september 2011 is de toelating verleend voor een locomotief 1700 met een DDM-1-rijtuigenstam.

Nummer Ombouw naar DDM-1
1769 4 september 2011
1770
1772 16 september 2011
1773 29 september 2011
1774
1775
1776 5 oktober 2011
1777 16 september 2011
1778
1779 4 oktober 2011
1780
1781 26 september 2011


In 2015 zullen wederom een aantal locomotieven omgebouwd gaan worden om dienst te doen met DDM-1. Uiteindelijk zullen de 1731, 1751, 1755, 1758, 1760, 1768, 1770, 1774, 1777 - 1780 weer dienst gaan doen. Van de in 2011 aangepaste locomotieven zijn de in Amersfoort verblijvende locomotieven 1772, 1775 en 1781 op 24 maart 2015 onderworpen aan een hoogspanningsproef. De vrijgekomen locomotieven uit de serie 3600 die voor het DDM-1 zijn aangewezen, zijn na 13 april 2015 naar Maastricht overgebracht en tijdelijk buiten dienst gesteld. Ook locomotieven die ingezet werden in de serie 140/240 zijn onder deze locomotieven. Hieronder zijn de locomotieven 1731, 1751, 1755, 1758 en 1760. In Maastricht worden de locomotieven aangepast om met DDM-1 te kunnen rijden. Op 30 april 2015 kwam loc 1774 naar Maastricht. Op 26 juni 2015 zijn de locomotieven 1779 + 1760 + 1731 + 1778 van Maastricht naar Amersfoort overgebracht door de VolkerRail 203-2 en 203-5 in afwachting van inzet met het DDM-1. In Maastricht hebben de locomotieven een conserveringsbeurt ondergaan. Op 29 juli 2015 worden 1775 en 1781 van Amersfoort naar Maastricht gesleept door de V100 203-4 van VolkerRail. Op de terugweg nam de V100 de locomotieven 1751 + 1755 + 1780 + 1774 + 1768 mee van Maastricht naar Amersfoort. De locomotieven hebben hier een conserveringsbeurt ondergaan. Op 10 september 2015 zijn de 1775 en 1781 van Maastricht naar Amersfoort gesleept. Op 14 september 2015 zijn de 1778 en 1779 van Amersfoort naar Maastricht gesleept. Op 18 oktober 2015 wordt loc 1751 samen met de Koninklijke trein van Amersfoort naar Maastricht gebracht door de VolkerRail 203-1. Op 23 oktober worden de locomotieven 1751 en 1778 door VolkerRail achter de Koninklijke trein van Maastricht naar Amersfoort gebracht. Op 7 december 2015 wordt de 1778 van Amersfoort naar Amsterdam Werkplaats overgebracht. Hier wordt de locomotief rijvaardig gemaakt. Op 8 december 2015 rijdt de locomotief op eigen kracht naar Maastricht. Op 28 december 2015 keert de locomotief terug naar Amsterdam na een onderhoudsbeurt. De locomotief is nu gereed om hoogspanning te leveren aan rijtuigen DDM-1, die beproefd worden en het functioneren van de rijtuigen Bvk. Op 2 januari 2016 is de locomotief gekoppeld met stam 7202. Op 15 januari 2016 worden de locomotieven 1779 + 1774 + 1772 door de V100 203-4 van Amersfoort naar Maastricht gesleept. Op 16 februari wordt de 1772 door een VolkerRail V100 van Maastricht naar Amersfoort gebracht. Op 19 februari 2016 kwam de 1779 aan bij de Zaanstraat, nadat de locomotief op 15 februari 2016 afgeleverd was door het onderhoudsbedrijf Maastricht. De locomotief werd gebruikt voor DDM-1-beproevingen. Eind februari wordt de 1779 bij NS International ingezet ter vervanging van de defecte 1744. Midden maart houdt deze inzet weer op en wordt de 1779 met DDM-1-stam 7201 gekoppeld. Op 22 maart 2016 rijden de locomotief en stam een proefrit, waarbij in Beverwijk deuren werden beproefd en afgesteld. Op 16 maart 2015 bracht de VolkerRail V100 203-1 de 1751 + 1768 van Amersfoort naar Maastricht. Op 24 maart 2016 brengt locomotief 1745 locomotief 1778 met stam 7202 van Maastricht naar de Zaanstraat. Voor nawerk gaan de 1779 + 7201 op 25 maart 2016 van de Zaanstraat naar Maastricht. Op 26 maart 2016 rijdt locomotief 1778 met stam 7202 een proefrit naar Den Haag Hollands Spoor vanuit de Amsterdam Zaanstraat. Op 30 maart 2016 zijn de 1780 + 1755 + 1731 + 1760 van Amersfoort naar Maastricht gesleept door de VolkerRail V100 203-1. Hier zullen zij gereactiveerd worden. Op 1 april 2016 worden locomotief 1779 met stam 7201 afgeleverd door Maastricht en gaan naar Haarlem. Vanuit hier gaat de combinatie proefritten rijden voor machinisten tussen Haarlem en Uitgeest. Vanwege olielekkage aan locomotief 1779 wordt stam 7201 op 14 april 2016 naar Maastricht gebracht met achterop de 1752 om van loc te wisselen met de 1768. Eind april 2016 neemt de 1779 de plaats weer in van de 1768, welke gekoppeld wordt met stam 7208. In april 2016 worden de locomotieven 1751 en 1760 afgeleverd door het onderhoudsbedrijf Maastricht en naar de Zaanstraat overgebracht. Op 4 mei 2016 rijdt stam 7208 met locomotief 1768 zijn eerste proefrit van de Zaanstraat naar Den Haag Hollands Spoor. Op 7 mei 2016 rijdt de stam van de Zaanstraat naar Groningen en weer terug. Op 9 mei 2016 is stam 7208 in Haarlem geplaatst voor instructie aan het rijdend personeel. Op 12 mei 2016 wordt stam 7203 afgeleverd met locomotief 1751. Dezelfde dag rijdt stam 7203 met locomotief 1751, een proefrit naar Den Haag Hollands Spoor. Deze proefrit slaagde niet, zodat de Bvk 26-37 103 werd gewisseld met Bvk 26-37 106. Hierdoor ontstond de nieuwe stam 7206. Op 24 mei 2016 rijdt stam 7206 samen met locomotief 1760 een proefrit van Amsterdam via Zwolle naar Zutphen. Via Zwolle rijdt de stam naar Onnen. Vanuit Onnen keert de stam terug naar Amsterdam. Op 27 mei 2016 rijdt dezelfde stam van Amsterdam naar Groningen en weer terug. Hiermee zijn vijf stammen beschikbaar voor het test- en instructieprogramma. Op 9 juni 2016 rijdt de zesde stam, stam 7204, samen met locomotief 1774 een proefrit van Amsterdam naar Den Haag. Door een defect strandt de trein echter al bij het goederenstation van Haarlem. Stam 7206, welke voor instructie in Haarlem wordt gebruikt, is op 11 juni 2016 vervangen door stam 7201. Locomotief 1774 bij stam 7204 wordt midden juni vervangen door de 1760. Op 7 juli 2016 rijdt locomotief 1751 en de rijtuigen Bv 26-37 408 + ABv 26-37 673 een conditierit. Zij worden getrokken door de VolkerRail V100 203-1 en rijden hierbij van Amsterdam naar Arnhem. Via Deventer en Amersfoort keert de trein terug naar Amsterdam. Op 14 juli 2016 rijdt stam 7211 met locomotief 1755 zijn proefrit van Amsterdam naar Groningen en weer terug.


Ombouw naar DD-AR-locomotief

Voor de herindienststelling van het DD-AR zullen normale locomotieven omgebouwd gaan worden voor deze diensten. De DD-AR-geschikte locomotieven 1701 - 1728 komen niet in aanmerking om weer in dienst te komen. In het onderhoudsbedrijf Maastricht zullen de locomotieven aangepast gaan worden. Zij zullen worden voorzien van onderdelen uit de locomotieven 1701 - 1728. Zo worden onder andere de BSI-koppelingen overgezet. Na aanpassing worden de locomotieven overgebracht van Maastricht naar de Zaanstraat. De keuze om de eerder terzijdegestelde DD-AR locomotieven niet te gebruiken, ligt in het feit dat zij al een tijd stil staan. Door deze stilstand wil het wel eens voorkomen dat vochtinwerking de elektronica aantast. Als eerste worden de locomotieven 1740, 1756 en 1762 aangepast. Op 29 september 2014 maakt locomotief 1762 met stam 7338 een proefrit van Amsterdam Zaanstraat naar Den Haag Hollands Spoor. Op 30 oktober 2014 rijdt locomotief 1737 zijn proefrit met stam 7375. Op 5 november 2014 rijdt locomotief 1756 zijn proefrit met stam 7373. Nadat begin maart 2015 de 1741 en 1732 zijn afgeleverd door de werkplaats van Maastricht aan de Zaanstraat, is de reserve locomotief 1764 aangepast. Deze blijft echter in Maastricht.

In maart 2015 zijn de 1731, 1755 en 1768 weer ontdaan van hun voorzieningen om met DD-AR te kunnen rijden. Hiermee worden het weer gewone, solitaire locomotieven. Deze kunnen dan alleen nog maar met gewone ICR-rijtuigen ingezet worden of voor NS International met de treinen uit de series 140/240. Op 20 februari 2015 gaat de 1755 van de Zaanstraat naar Maastricht om van de DD-AR voorzieningen ontdaan te worden. In maart 2015 worden ook de 1731 en 1768 ontdaan van hun voorzieningen.


Nummer Ombouw naar DD-AR
1730 21 januari 2015
1732 9 maart 2015
1733 19 november 2014
1734
1736 23 oktober 2014
1737 augustus 2014
1740 augustus 2014
1741 2 maart 2015
1743
1748 6 februari 2015
1749 23 oktober 2014
1755 januari 2015
1756 september 2014
1757 20 februari 2015
1759 23 oktober 2014
1762 september 2014
1763 oktober 2014
1764 maart 2015
1766
1767


Vernummeringen

De locomotieven zijn niet onderworpen aan vernummeringeren tijdens hun levensloop.


Schadegevallen

 • Op 5 februari 1994 liep de 1739 schade op als gevolg van het door rood sein rijden tijdens een rangeermanouvre op de Binckhorst bij Den Haag. De locomotief is bestemd voor trein 19 naar Venlo. De locomotief botste op ICM 4026, welke zojuist vertrok als trein 565 naar Groningen, samen met de 4065. De locomotief werd in Tilburg hersteld. Tevens werd de locomotief weer voorzien van de uitrusting om met een DDM-2/3-stam te kunnen rijden.


 • Op 28 mei 1998 botst de rangerende 1768 te Eindhoven met treinstel El2 477 (Plan V). Dit treinstel is onderweg als trein 6445 van Eindhoven naar Weert. Net na vertrek wordt het treinstel geraakt door de 1768. De locomotief raakt het treinstel bij de bakovergang. De locomotief loopt een beschadigde neus op. Een reiziger raakt hierbij gewond. In de Eindhovense werkplaats wordt de locomotief klaar gemaakt voor transport naar Tilburg. Op 4 juni 1998 wordt de locomotief overgebracht naar Tilburg voor het herstel van de schade. Op 21 juli 1998 wordt de locomotief afgeleverd na herstel.


 • Op 24 februari 2000 raakte de 1735 in brand te Venlo. Rond 4.45 brak de brand uit bij de oliekoelers in het midden van de locomotiefbak. De brand sloeg vervolgens over naar het interieur van de locomotief en dit veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. De locomotief raakte hierbij zwaar beschadigd. De schade werd niet meer hersteld en begin februari 2002 werd de locomotief terzijdegesteld en in oktober 2002 naar sloper HKS in de Amsterdamse Westhaven vervoerd.
 • Op 3 juli 2001 botste de 1772 als trein 842 van Maastricht naar Haarlem ter hoogte van Bunde op een dieplader. De locomotief liep hierbij zware schade op aan het casco. Tevens liepen de eerste 10 rijtuigen schade op, waarbij de eerste vijf zelfs ontspoorden. De trein bestond uit de ICR-rijtuigen A 10-77 607 + 10-77 613 + 10-70 664 + B 20-77 102 + 20-70 804 + 807 + 823 + 841 + BKD 82-70 916 + 955 + Plan W B 21-37 516. Deze rijtuigen liepen verder geen ernstige schade op en werden naar Haarlem gestuurd voor herstel. De 1772 kwam op aan in Tilburg en werd daar tijdelijk terzijdegesteld om de 1750 op de baan te krijgen. Begin juni 2002 werd de locomotief in herstelling genomen. Aflevering vond plaats op 25 februari 2003.
 • Op 16 november 2001 botste de 1754 als trein 2559 van Den Haag naar Heerlen tussen Linne en Maasbracht op een vrachtwagen. De locomotief liep hierbij aanzienlijke schade op, evenals de twee K4 rijtuigen BD 50 88 82-37 412 en 413. Op 11 december 2001 kwam de locomotief aan in Tilburg om hersteld te worden. Pas eind mei 2002 werd begonnen met het herstel van de locomotief. Bijna een jaar na de aanrijding kwam de locomotief op 1 november 2002 weer in dienst.
 • Op 31 oktober 2002 botste de 1755 op een overweg in De Klomp op een personenauto en vrachtwagen. De 1755 was onderweg met EuroCity 105 'Berner Oberland' van Amsterdam Centraal naar Chur. Door werkzaamheden aan de overweg bleven de overwegbomen geopend. De 1755 greep hierbij de personenauto en deze werd gemangeld tussen de 1755 en de oplegger van de vrachtwagen. De automobilist kwam om het leven. De 1755 en het eerste rijtuig ontspoorden hierbij. Na het wegslepen van de overige rijtuigen werden de 1755 en het eerste rijtuig naar Ede-Wageningen overgebracht. Op 6 november werd het rijtuig naar gesleept. De 1755 kreeg op 12 november 2002 nieuwe draaistellen en werd in de avond van 16 op 17 november 2002 naar Tilburg gesleept. Medio oktober 2003 werd de locomotief pas in herstelling genomen. Op 28 mei 2004 vonden de laatste proefritten plaats en op 1 juni 2004 werd de locomotief afgeleverd.


 • Op 16 juni 2007 kwam DD-AR-stam 7407 met locomotief 1709 aan de oostzijde van de Vechtbrug bij Weesp in botsing met V-IRM-stam 8736. De DD-AR-stam was als trein 5778 onderweg van Utrecht Centraal naar Leiden. De 8736 was als trein 693976 van Lelystad onderweg naar de Watergraafsmeer. Locomotief 1709 drukt het rijtuig mBvk 290 8733 uit de rails en loopt hierbij aanzienlijke schade op. Na hersporing werd de stam door locomotief naar de Watergraafsmeer overgebracht.


 • Op 15 april 2012 botst tijdens het rangeren de 1754 frontaal op de 1741. Dit gebeurd bij het onderhoudsbedrijf Maastricht. Beide locomotieven ontsporen. De 1741 loopt lichte schade op en wordt hersteld. De locomotief komt op weer in dienst. De 1754 loopt een kromme bufferbalk op. De locomotief wordt voor herstel naar Haarlem gebracht. Hier wordt de schade bekeken en wordt als gevolg van het overschot aan locomotieven niet hersteld. De 1754 is op opnieuw terzijdegesteld en op 11 juni 2012 op de Dijksgracht geplaatst.
 • Op 1 oktober 2013 strandt de 1747 ter hoogte van Olst met trein 3629. De locomotief duwde ICRm-treinstam 15708. De locomotief is in brand gevlogen als gevolg van problemen met de bovenleiding. Door de 6412 van DB Schenker is de trein later naar Deventer Goederen gesleept. Hier nam later in de middag de VolkerRail 203-1 de trein over en sleepte de gehele trein naar Haarlem. De locomotief heeft een verbrande snelschakelaarkast en thrysistorenkast. De schade is te groot om de locomotief te herstellen. De locomotief wordt op 15 februari 2014 terzijdegesteld. Eind januari 2014 is de locomotief in de sporendriehoek bij het station van Haarlem geplaatst, samen met de 1742. Op 13 december 2014 wordt de locomotief naar de hoofdwerkplaats Haarlem gesleept. Op 10 maart 2015 wordt de locomotief samen met de 1708, 1718 en 1742 van Haarlem naar de Watergraafsmeer gesleept. Hier worden de 1742 en 1747 nog een keer van onderdelen ontdaan. Op 19 juni 2015 werd de locomotief samen met de 1742 naar de Zaanstraat gesleept en 4 dagen later, op 23 juni 2015 naar de Westhaven gesleept voor de laatste meters naar sloper HKS.
 • Op 4 oktober 2013 strandt de 1742 tussen Breda en Gilze en Rijen met trein 1955. De locomotief was met onderweg met ICRm-treinstam 15118. De locomotief strand door problemen met de snelschakelaar. Door oververhitting en rookontwikkeling slaat deze vast. De bedrading smelt hierbij hierbij. De stam wordt afgesleept naar Haarlem, waar de 1742 wordt binnen genomen. De schade aan de locomotief wordt echter niet hersteld. De locomotief wordt op 15 februari 2014 terzijdegesteld. Eind januari 2014 is de locomotief samen met de 1747 in de sporendriehoek geplaatst bij het station van Haarlem. Op 13 december 2014 wordt de locomotief naar de hoofdwerkplaats Haarlem gesleept. Op 10 maart 2015 wordt de locomotief samen met de 1708, 1718 en 1747 van Haarlem naar de Watergraafsmeer gesleept. Hier worden de 1742 en 1747 nog een keer van onderdelen ontdaan. Op 19 juni 2015 werd de locomotief samen met de 1747 naar de Zaanstraat gesleept en 4 dagen later, op 23 juni 2015 naar de Westhaven gesleept voor de laatste meters naar sloper HKS.
 • Op 1 november 2014 verspeelt de 1745 zijn stroomafnemer. De locomotief is onderweg met ICRm-stam 15704 van Den Haag Hollands Spoor naar als trein 89131. Ter hoogte van Rijswijk strandt de trein door problemen met de bovenleiding. De stroomafnemer wordt van het dak getrokken en beschadigt enkele leidingen op het dak. Door de val van de stroomafnemer raakt ook het rooster aan de zijkant beschadigd. De trein wordt naar Rotterdam afgesleept.
 • Op 11 juni 2015 loopt de 1738 schade op na een botsing met een tractor in Echt. De locomotief loopt hierbij schade op aan de buffers en bufferbalk. De locomotief was als losse locomotief onderweg als trein 89231 van Maastricht naar Amsterdam. Op 15 juni 2015 komt de locomotief aan bij het revisiebedrijf in Haarlem voor schadeherstel, nadat de locomotief eerst een aantal dagen in 's-Hertogenbosch was geparkeerd. Op juli 2015 wordt de locomotief afgeleverd.
 • Op 8 december 2016 raakt de 1767 in brand en raakt hierbij zwaar beschadigd. Het centrale blok brandde zo goed als uit. De locomotief is onderweg met stam 7337 van Enschede naar Apeldoorn als trein 7024. Na vertrek uit Enschede Kennispark strandt de trein tussen Enschede en Hengelo. De brand is veroorzaakt door problemen met de oliekoeling. Rond 11 uur is de stam door de 6414 van DB Cargo naar Hengelo gesleept. In Hengelo zijn de Bvk 270 7037 en ABv 380 7575 afgekoppeld van Bv 280 7280 en aan de achterzijde van de locomotief gekoppeld. Door de locomotief is een losse remleiding gelegd, omdat de remmen van de locomotief niet meer werken. Op deze manier kunnen de twee achterste rijtuigen remmen door de locomotief die de stam en beschadigde locomotief zal slepen. De slepende locomotief is de 1753, welke daarvoor vanuit de Zaanstraat kwam. In de nacht van 8 op 9 december 2016 is de combinatie naar het revisiebedrijf Haarlem gesleept. De locomotief zal niet hersteld worden. De rijtuigen worden na reiniging van roet- en rookschade gekoppeld met locomotief 1741. Op 21 december 2016 komt stam 7337 weer in dienst.
 • Op 2 augustus 2019 botst de 1766 met DD-AR stam 7314 ter hoogte van Joppe met een boom, die als gevolg van slecht weer op het spoor is gevallen. De locomotief en stam zijn onderweg als trein van Deventer naar Zutphen. Door de botsing wordt de neus van de locomotief beschadigd. Zo raken diverse kabels, een raam en de kast om de typhoon beschadigd. De stam wordt na het opruimen van de boom naar overgebracht. Vanuit hier gaat de locomotief met de stam naar Haarlem. Gezien de te verwachte levensduur van de locomotief, wordt besloten om de locomotief en stam terzijde te stellen. Dit vindt plaats op 7 augustus 2019. Op 9 augustus 2019 worden de locomotief en rijtuigen van de stam naar Amersfoort overgebracht.


Afvoer

De eerste locomotief die is afgevoerd, is de 1735. Locomotief 1735 is afgevoerd nadat er brand ontstond in de loc te Venlo 24 februari 2000. Begin 2002 is de loc terzijdegesteld en verkocht voor sloop. Op 8 oktober 2002 is de loc uiteindelijk afgevoerd naar de sloper, nadat er sprake is geweest van het bestellen van een nieuw blok tot het leveren van een nieuwe locomotief door Alsthom.

De volgende locomotieven die afgevoerd worden, worden tijdelijk afgevoerd als gevolg van het teruglopen van de vervoersvraag. Ook het afvoeren van de rijtuigen ICK speelt een rol om de locomotieven af te voeren. De locomotieven komen na enkele jaren of maanden van stilstand weer in dienst, wanneer vanaf augustus 2011 in totaal twaalf locomotieven worden omgebouwd om met DDM-1-rijtuigen te kunnen rijden. Alleen de 1729 en 1754 komen niet meer terug op de baan. Vanaf december 2012 worden de DD-AR-stammen serie 7400 terzijdegesteld. De rijtuigen zijn nodig om gereviseerd te worden en om de vierdelige stammen te verlengen tot zesdelige stammen. De bijhorende locomotieven uit de serie 1701 - 1728 worden al dan niet tijdelijk aan de kant gezet. Doordat de DD-AR-stammen op diverse plaatsen terzijde worden gesteld, worden de stammen en hun bijbehorende locomotieven van die plaatsen naar Amsterdam Zaanstraat, Watergaafsmeer of de Dijksgracht overgebracht. De in Amsterdam verzamelde locomotieven zullen ook geplukt gaan worden. Daartoe werden op 30 januari 2013 de 1703 + 1709 + 1712 van Amsterdam Zaanstraat naar Maastricht overgebracht. Zij zullen van bruikbare onderdelen ontdaan worden. Op 13 maart 2013 werden de reeds geplukte locomotieven naar Amsterdam Dijksgracht gebracht door de 1761. Op 17 april 2013 werd de 1714 met stam 7442 in Den Bosch terzijdegesteld. Het kwam dezelfde dag naar Watergraafsmeer, waar samen met de 1722 en stam 7473 werd gecombineerd. Achter de 713 van NedTrain werden zij vervolgens naar de Dijksgracht overgebracht. In de nacht van 4 op 5 juni 2013 zijn de 1722 + 1710 + 1713 van de Watergraafsmeer naar Maastricht gereden. Ook de 1703 + 1725 + 1701 + 1727 zijn begin juni van de Watergraafsmeer naar Maastricht overgebracht. Hier zullen zij ontdaan worden van onderdelen. Met name aan wielstellen is een tekort. De 1728 werd op 11 juni 2013 van de Zaanstraat naar de Dijksgracht overgebracht. Het was de laatste locomotief die nog op de Zaanstraat aanwezig was. Op 27 juni 2013 kwamen de 1704 + 1715 + 1724 met hun DD-AR-stammen vanuit Amersfoort naar Amsterdam. De 1707, welke in Haarlem terzijde was gesteld, is op 9 oktober 2013 overgebracht naar Amsterdam Zaanstraat, samen met de resterende DD-AR-rijtuigen van de stammen 7412 en 7417.

In januari 2014 worden de beschadigde locomotieven 1742 en 1747 afgevoerd. Zij komen niet voor herstel in aanmerking gezien de hoge kosten. Eind januari 2014 worden de locomotieven vanuit de Haarlemse werkplaats overgebracht naar de sporendriehoek van Haarlem, waar de spoorlijnen uit Uitgeest, Zandvoort en Leiden samen komen. Op 10 maart 2015 worden beide locomotieven via de Dijksgracht naar de Watergraafsmeer overgebracht. De locomotieven zullen niet meer hersteld gaan worden en zijn aangewezen als onderdelenleverancier. De afgevoerde locomotieven worden vanaf het voorjaar van 2014 in de Maastrichtse werkplaats geplukt van onderdelen om andere locomotieven uit de serie 1730 - 1768 om te bouwen voor DD-AR-diensten.


Op 19 juni 2015 zijn de locomotieven 1742 en 1747 overgebracht van de Watergraafsmeer naar de Zaanstraat. Vanuit daar zijn de locomotieven op 23 juni 2015 naar de sloper gebracht.


De locomotieven uit de serie 1701 - 1728 zijn in de zomer van 2014 te koop gezet. De geplukte locomotieven moeten wel weer voorzien worden van diverse onderdelen om ze weer rijdend te krijgen. In november 2017 wordt bekend dat er geen koper zich heeft aangediend. De locomotieven zullen in Eindhoven worden ontdaan van bruikbare onderdelen. In december 2017 wordt besloten om de defecte locomotieven 1738, 1753, 1774 en 1777 niet meer te herstellen en aan de kant te zetten. Er is onvoldoende werk voor de locomotieven. Locomotief 1730 wordt in januari 2018 administratief afgevoerd. Op 5 februari 2018 sleept de 203-2 van VolkerRail de locomotieven 1711 + 1710 + 1703 + 1722 van de Dijksgracht naar Eindhoven. Op 21 februari 2018 zijn de locomotieven 1728 + 1717 + 1725 + 1727 + 1729 van de Dijksgracht naar Eindhoven overgebracht door de 203-2 van VolkerRail. Het DDM-1 rijtuig ABv 26-37 625 fungeerde hierbij als remrijtuig. Dezelfde dag komen de 1709 en 1714 van Maastricht naar Eindhoven. Ook zij zijn gesleept door de 203-2 van VolkerRail met de DDM-1 rijtuigen ABv 26-37 625, Bv 26-37 424 en Bvk 26-37 107 als remrijtuig. Op 22 februari 2018 sleept de V100 203-2 van VolkerRail de flink geplukte locomotieven 1711 + 1703 + 1722 + 1710 van Eindhoven naar de Dijksgracht. De locomotieven 1771 + 1718 + 1713 + 1708 + 1701 zijn op 5 maart 2018 van de Dijksgracht naar Eindhoven gebracht voor het plukken van onderdelen. Naar de Dijksgracht worden dezelfde dag de geplukte locomotieven 1725, 1727 en 1729 mee terug genomen vanuit Eindhoven. Op 12 maart 2018 zijn 1776 + 1773 + 1769 + 1715 + 1707 van de Dijksgracht naar Eindhoven overgebracht ter onttakeling. De geplukte locomotieven 1709, 1714 en 1717 zijn van Eindhoven naar de Dijksgracht overgebracht. De locomotieven 1716, 1719 en 1724 worden op 14 maart 2018 van de HCT Terminal in de Houtrakpolder naar de Dijksgracht gesleept. Op 19 maart 2018 zijn de locomotieven 1726 + 1706 + 1702 + 1723 + 1721 + 1704 + 1720 door de 203-2 van de Houtrakpolder naar de Dijksgracht overgebracht. Alleen locomotief 1712 staat vanaf dat moment nog op het terrein van de HCT in de Houtrakpolder. Op 29 maart 2018 bracht de 203-1 van VolkerRail de locomotieven 1721 + 1704 + 1720 van de Dijksgracht naar Maastricht. De locomotieven zullen hun smoorspoelbakken afstaan aan andere locomotieven. Op 30 maart 2018 sleept de 203-1 locomotieven 1719 + 1724 + 1716 + 1754 van de Dijksgracht naar Eindhoven. Van de 1754 is een van de neuzen gedemonteerd en op 18 mei 2018 naar Enschede overgebracht. De neus wordt bij modelbouwzaak Pijp-Lines gebruikt als toonbank. Op de terugweg naar het noorden neemt de 203-1 de geplukte locomotieven 1776 + 1773 + 1708 uit Eindhoven mee naar de Houtrakpolder. Op 4 april 2018 zijn de geplukte locomotieven 1771 + 1713 + 1701 van Eindhoven naar de Dijksgracht gesleept. Op 5 april 2018 worden de geplukte locomotieven 1707 + 1715 + 1769 van Eindhoven naar de HCT terminal overgebracht. Op 10 april 2018 zijn de geplukte locomotieven 1728 en 1718 van Eindhoven naar de HCT terminal overgebracht. Op 16 april 2018 gaan de laatste te plukken locomotieven, de 1705 + 1726 + 1706 + 1702 + 1723, van de Dijksgracht naar Eindhoven om onderdelen af te staan. Van de 1705 en 1726 worden de fronten en dakdelen bestempeld als reserve voor de 1656 van het Spoorwegmuseum. Op 19 april 2018 worden de geplukte locomotieven 1716 + 1724 + 1719 van Eindhoven naar de Dijksgracht gebracht. Op 8 mei 2018 worden de locomotieven 1726 + 1705 + 1754 door de 203-5 van VolkerRail van Eindhoven naar de Dijksgracht overgebracht. Op 18 mei 2018 zijn de laatste, geplukte locomotieven uit Eindhoven naar de Dijksgracht overgebracht. De 203-5 sleept de locomotieven 1702 + 1723 + 1706 op deze dag. Op 31 mei 2018 zijn de locomotieven 1738 + 1753 + 1774 + 1777 van Amersfoort naar Maastricht gesleept door de 203-2 van VolkerRail. Vanuit Maastricht nam de V100 de locomotieven 1720 + 1721 + 1704 mee naar de Dijksgracht. In november 2018 wordt locomotief 1734 aan de kant gezet. De locomotief heeft begin november 2018 smeltschade opgelopen door oververhitting en wordt hier niet van hersteld. Begin 2019 wordt de 1734 officieel afgevoerd. In juni 2019 worden de 22 locomotieven (1702 - 1706, 1709 - 1711, 1714, 1716, 1717, 1719 - 1727, 1729 en 1754) die op de Dijksgracht staan door VolkerRail overgebracht naar de HCT terminal in de Houtrakpolder. De locomotieven zijn bestemd voor de sloop. Vanaf de HCT Terminal zullen zij per dieplader naar de sloper vertrekken. Op 5 juni 2019 worden de locomotieven 1716 + 1724 + 1719 door de 203-1 van VolkerRail in de ochtend overgebracht. Aan het begin van de middag sleept de 203-1 de locomotieven 1726 + 1705 + 1754 naar de Houtrakpolder. Als laatste transport op 5 juni 2019 sleept de 203-1 de locomotieven 1710 + 1703 + 1722 van de Dijksgracht naar de Houtrakpolder. Op 12 juni 2019 zijn de locomotieven 1709 + 1717 + 1706 door de 203-5 van VolkerRail van de Dijksgracht naar de Houtrakpolder overgebracht. Later op de dag volgde het transport van de locomotieven 1720 + 1702 + 1723 van de Dijksgracht naar de Houtrakpolder achter de 203-5. Als laatste locomotieven van deze dag zijn de 1729 + 1704 + 1721 naar de Houtrakpolder gesleept door de 203-5. Bij al deze transporten wel gebruik gemaakt van de drie rijtuigen van DDM-1 stam 7207 voor de beremming. Op 13 juni 2019 zijn de locomotieven 1714 + 1727 + 1725 + 1711 door de 203-2 van VolkerRail van de Dijksgracht naar de Houtrakpolder overgebracht. Als remrijtuigen fungeerde DDZ-stam 7617 zonder mBk. Op 13 juni gaat de 203-4 van VolkerRail met de drie rijtuigen van DDM-1 stam vanuit het Amsterdamse via Amersfoort naar Eindhoven. Hier wordt DD-AR stam 7344 opgepikt. Vervolgens wordt er doorgereden naar Maastricht. Op 14 juni 2019 zijn de locomotieven 1738 + 1774 + 1777 + DD-AR stam 7344 en de remrijtuigen van de stam DDM-1 7207 door de V100 203-4 van VolkerRail uit Maastricht naar de Houtrakpolder overgebracht.

Op 7 augustus 2019 wordt locomotief 1766 met stam 7314 terzijde gesteld. De locomotief van deze stam heeft schade opgelopen na een aanrijding met een boom. Op 9 augustus 2019 gaan de locomotief en rijtuigen van Haarlem naar Amersfoort. Op 14 augustus 2019 is locomotief 1736 met stam 7377 terzijde gesteld. Op 25 augustus 2019 is locomotief 1740 met stam 7315 terzijde gesteld. De stam is defect geraakt en op 7 augustus 2019 naar Maastricht overgebracht. Op 23 augustus 2019 is stam 7334 met locomotief 1757 terzijde gesteld. De stam kampt met een storing in de deuren. De stam is op 21 augustus 2019 naar Maastricht overgebracht voor herstel. Hier wordt besloten om de stammen 7315 en 7334 niet te herstellen. De beide locomotieven en hun stammen worden op 26 augustus 2019 overgebracht vanuit Maastricht naar het terrein van de voormalige wagenwerkplaats in Amersfoort. In het weekend van 30 november en 1 december 2019 rijdt locomotief 1780 met DDM-1 stam 7206 naar Maastricht voor onderhoud. Dit onderhoud wordt echter niet meer uitgevoerd en de stam en locomotief worden terzijde gesteld. In november 2019 worden de locomotieven 1763 met stam 7310 en 1756 met stam 7342 in Amersfoort terzijde gesteld. De afvoer van de locomotieven 1756, 1763 en 1780 vindt plaats op 4 december 2019. Op 2 december 2019 zijn de locomotieven 1756 en 1763 met hun stammen naar de Dijksgracht gegaan, waarbij de locomotieven de beide locomotieven met slechts de Bvk-rijtuigen later naar Amersfoort zijn gegaan. De tussenrijtuigen zijn op de Dijksgracht achtergebleven. De 1780 met stam 7206 wordt op 7 december 2019 naar de Dijksgracht gestuurd. Op 11 december 2019 rijden de stammen 7339 (met locomotief 1739) en 7374 (met locomotief 1764) hun laatste diensten in de serie 7000. Op 12 december 2019 gaan beide stammen naar de Dijksgracht. Op 12 december 2019 worden de stammen 7201 (locomotief 1779) en 7205 (locomotief 1731) terzijde gesteld, nadat zij vanuit Enkhuizen in Amsterdam waren aangekomen als trein 4525 (7201) en 4527 (7205). Na aankomst in Amsterdam rijden zij naar de Dijksgracht, waar de tussenrijtuigen uit de stammen worden gehaald. De locomotieven en stuurstandrijtuigen zullen naar Amersfoort worden overgebracht. Op 13 december 2019 worden de stammen 7202, 7203 en 7211 aan de kant gezet. Stam 7202 met locomotief 1778 reed trein 4556 op 12 december 2019 als laatste trein en kwam leeg naar Amsterdam vanuit Haarlem. De 7203 met locomotief 1770 kwam in de avond vanuit Haarlem naar de Dijksgracht, nadat de stam trein 3452 vanuit Haarlem naar Alkmaar had gereden. De 7211 met locomotief 1755 gaat aan de kant nadat het als trein 4525 vanuit Enkhuizen naar Amsterdam is gereden. De 7213 met locomotief 1751 raakt op 13 december 2019 defect, voor het trein 4556 zou gaan rijden. De stam wordt naar de Watergraafsmeer afgevoerd. Stam 7204 met locomotief 1760 rijdt op 13 december 2019 als laatste stam DDM-1 trein 3456 van Haarlem naar Alkmaar en dan leeg terug naar Haarlem. Na trein 7069 te hebben gereden op 13 december 2019 wordt stam 7317 met locomotief 1733 naar Maastricht gestuurd voor onderhoud, dat niet meer wordt uitgevoerd. Op 13 december 2019 rijdt stam 7336 met locomotief 1732 voor het laatst. Zij rijden als laatste trein 7090. Stam 7337 met locomotief 1741 rijdt op 13 december 2019 eveneens de laatste ritten. Als laatste wordt trein 7672 gereden. Stam 7338 met locomotief 1743 rijdt ook in de serie 7600 op deze dag. Hun laatste trein is de 7684. Stam 7376 met locomotief 1749 mag op 13 december 2019 nog een dienst doen in een intercity-verbinding. Zij rijden in de serie 3600. Na aankomst in 's-Hertogenbosch als trein 3688 wordt de stam naar Maastricht gestuurd voor onderhoud, wat niet meer wordt uitgevoerd. Op 14 december 2019 beëindigd stam 7375 met locomotief 1737 hun actieve dienst na het rijden van trein 7090. Stam 7336 uit Deventer en stammen 7337 en 7338 uit Nijmegen gaan op 14 december 2019 naar de Dijksgracht. Op 14 december 2019 gaat de 7213 van de Watergraafsmeer naar de Dijksgracht. De stammen zijn na aankomst in Amsterdam op de Dijksgracht neer gezet. Op 15 december 2019 rijdt stam 7335 met locomotief 1748 nog de treinen 7034 en 7033. Na uitloop in Almelo wordt de stam naar Zutphen gestuurd, waar wordt gecombineerd met stam 7375 en locomotief 1737. Via Zwolle, waar een ontmoeting plaats vindt van de afscheidsrit van het DDM-1 van de NVBS, wordt er naar de Dijksgracht gereden. Op 16 december 2019 gaat locomotief 1733 met stam 7317 vanuit Maastricht naar de Dijksgracht. Als laatste stam wordt de 7376 met locomotief 1749 naar de Dijksgracht gestuurd. Op 16 december 2019 vertrekt de stam in de avond uit Maastricht. In de nacht komt de stam aan op de Wategraafsmeer. In de ochtend van 17 december 2019 gaat de stam naar de Dijksgracht. Om ruimte te hebben en rekening houdend met mogelijke verkoop worden de locomotieven en stuurstandrijtuigen van de tussenrijtuigen losgekoppeld. Deze combinaties worden in Amersfoort opgeslagen. Op 16 december 2019 zijn de rijtuigen en locomotieven 1779 + 6901 + 1731 + 1764 + 7039 + 6905 + 7074 + 1759 van de Dijksgracht naar Amersfoort gegaan. Als gevolg van koppelproblemen worden de stammen 7317 en 7376 apart van elkaar op 16 en 17 december 2019 van Maastricht naar de Dijksgracht overgebracht. Op 23 december 2019 sleept de VolkerRail V100 203-5 de locomotieven en rijtuigen 1741 + Bvk 7037 + 1737 + ABvk 7075 + 1748 + Bvk 7213 + Bvk 7035 + 1751 de Dijksgracht naar Amersfoort.

Op 16 april 2020 sleept de 1755 de locomotieven 1731 + 1779 van Amersfoort naar Eindhoven. Hier zullen de locomotieven geplukt gaan worden van onderdelen. Op 24 april 2020 is de 1749 door de 1824 van Strukton naar Zutphen gesleept. Hier zullen draaistellen worden gewisseld. De 1778 is op 24 april 2020 door de 1745 vanuit Maastricht naar Amersfoort overgebracht. Op 30 april 2020 zijn de locomotieven 1737, 1748, 1741 en 1762 door de Volker Rail 203-2 van Amersfoort naar Eindhoven overgebracht. Hier zullen de locomotieven geplukt gaan worden van onderdelen. De geplukte locomotieven 1731, 1755 en 1779 gaan op dezelfde dag van Eindhoven naar Amersfoort. Op 27 mei 2020 brengt de 203-1 van VolkerRail de locomotieven 1764 + 1759 + 1743 + 1732 van Amersfoort naar Eindhoven. Hier zullen de locomotieven geplukt worden van onderdelen. De geplukte locomotieven 1737, 1741, 1748 en 1762 zijn dezelfde dag weer terug naar Amersfoort gebracht. Op 8 juni 2020 sleept de 203-5 van VolkerRail de locomotieven 1733 + 1757 + 1758 + 1763 van Amersfoort naar Eindhoven om geplukt te worden van onderdelen. De geplukte locomotieven 1732, 1743, 1759 en 1764 zijn van Eindhoven naar Amersfoort terug gebracht. Op 18 juni 2020 sleept de 203-4 van VolkerRail de geplukte locomotieven 1733 + 1757 + 1763 + 1758 van Eindhoven naar Amersfoort. Hiermee zijn alle afgevoerde locomotieven geplukt van onderdelen. Op 14 december 2020 zijn de locomotieven 1737 + 1748 + 1741 + 1757 + 1758 + 1763 + 1779 + 1755 + 1731 + 1764 + 1759 door de locomotieven 203-5 en 203-4 van VolkerRail overgebracht van Amersfoort naar de TMA terminal in Amsterdam. De door VolkerRail geplukte locomotieven 1733, 1749 en 1762 zijn op 11 januari 2021 van Dordrecht naar de Houtrakpolder overgebracht.

Op 10 december 2023 worden de locomotieven 1739, 1744, 1745, 1746, 1750, 1752, 1761 en 1765 door de NS terzijde gesteld. De locomotieven worden verzameld op het opstelterrein Amsterdam Westhaven. Op 11 december 2023 gaan de locomotieven in drie setjes naar Amersfoort voor opslag. De eerste trein bestaat uit de 1746 + 1761 + 1739, de tweede trein bestaat uit de 1752 + 1745. De derde en laatste trein bestaat uit de 1750 + 1744 + 1765.


Tijdelijke terzijdestelling

Als gevolg van het teruglopende vervoer en het doorschuiven van rijtuigen ICR aan NS Hispeed zijn een aantal locomotieven serie 1700 terzijdegesteld. De locomotieven 1748 en 1771 zijn op 20 november 2009 overgebracht van Maastricht naar de Dijksgracht. Op 19 december 2009 ontstond er brand in locomotief 1779 als gevolg van een draadbreuk te Zutphen. Op 29 december 2009 werd de locomotief in Haarlem binnen genomen voor herstel. De locomotief werd echter terzijdegesteld. Op 10 augustus 2010 kwam de locomotief opnieuw in dienst na hersteld te zijn van de schade. De 1755 werd in mei 2010 aan de kant gezet. De locomotief wordt op de Watergraafsmeer gebruikt als verwarmingslocomotief voor rijtuigen van NS. Met ingang van 6 november 2014 is de locomotief weer volledig inzetbaar, omdat er op de Watergraafsmeer voldoende locomotieven voor handen zijn om de rijtuigen te kunnen verwarmen. Na enige tijd in Maastricht te hebben gestaan, zijn de terzijdegestelde locomotieven naar de Dijksgracht in Amsterdam overgebracht. De 1729 en 1770 vertrokken op 9 februari 2011 achter de 1849 via de Watergraafsmeer voor een kleine conserveringsbeurt naar hun nieuwe opstelplaats op 10 februari 2011. De 1762 werd op 23 februari 2011 overgebracht van Maastricht naar de Dijksgracht.

Met de overgang van locomotieven van het ICR-park naar het DDM-1-park zullen de terzijdegestelde locomotieven langzamerhand weer in dienst worden gesteld, om zo de locomotieven voor het DDM-1-park te kunnen vervangen. Op 13 januari 2012 zijn de 1762 en 1771 door de 1742 overgebracht van de Dijksgracht naar Maastricht. Een dag later volgden de 1729 en 1754. Met het oog op de hoge defectenstand van de locomotieven, werden in maart 2012 de 1754 en 1762 opnieuw in dienst gesteld. De 1754 heeft echter niet lang kunnen genieten van zijn herindienststeling. In april 2012 botste de locomotief in Maastricht en werd opnieuw terzijdegesteld. De 1729 en 1771 hebben alle constructiewijzigingen die zij gemist hebben in Maastricht ondergaan. Op 16 maart 2012 zijn de locomotieven weer naar de Watergraafsmeer opgezonden, met de bedoeling voor opslag op de Dijksgracht. Nadat de inzet met de DDM-1 stammen vanaf 16 juli 2012 ten einde was gekomen, werden de 1769 en 1776 op 28 augustus 2012 terzijdegesteld in de Zaanstraat en naar de Dijksgracht overgebracht. De 1773 werd bij de Zaanstraat neer gezet en eind september naar de Watergraafsmeer overgebracht. Op 1 oktober 2012 werd de 1773 bij de 1769 en 1776 op de Dijksgracht geplaatst. De 1775, 1779, 1780 en 1781 werden op 19 september 2012 van de Zaanstraat naar de Watergraafsmeer overgebracht. Hier werd de electronica gedroogd en zullen daarna naar Amersfoort worden overgebracht om daar droog opgeborgen te worden. Op 7 oktober 2012 werden de locomotieven droog genoeg bevonden en werden naar Amersfoort Bokkeduinen overgebracht. Op 8 oktober werden de locomotieven samen met de 1772 in de loods van de voormalige wagenwerkplaats geplaatst. De 1779 en 1780 zijn per 1 mei 2013 weer actief als 'loopjongens' voor NS Reizigers. Zij kunnen enkel nog overweg met normale, getrokken rijtuigen. Zij doen geregeld dienst in de treinserie 140, de nachttreinen tussen Amsterdam en Emmerich en de autoslaaptreinen van EETC.

Nadat de inzet van de Sanditetreinen in december 2012 beëindigd is, zijn de 1770, 1774, 1777 en 1778 weer aan de kant gezet. De 1774 en 1777 zijn ook daadwerkelijk terzijdegesteld. Op 14 februari 2013 zijn de locomotieven 1774 en 1777 weer in dienst gesteld en wel bij NS Hispeed. Zij zullen daar gaan zorgen van verwarming van de rijtuigen op Den Haag Binckhorst en het overbrengen van de rijtuigen naar Maastricht ten behoeve van onderhoud. Ook de 1770 en 1778 worden voor deze doeleinden gebruikt, waarbij de 1770 alleen voor de verwarming van de rijtuigen wordt gebruikt in de Watergraafsmeer. Vanaf april 2013 wordt de 1770 af en toe ook gebruikt als overbrengingslocomotief voor de Prio-rijtuigen tussen Maastricht en de Watergraafsmeer/Binckhorst. In de normale dienst wordt de locomotief niet ingezet. Nadat het onderhoud van de rijtuigen is overgegaan naar de Watergraafsmeer, vervallen de ritten tussen Den Haag en Maastricht. NS HiSpeed heeft geen locomotieven meer nodig van NS Reizigers.

Op 29 mei 2013 werden de 1733 en 1752 formeel terzijdegesteld. De 1733 is in 2012 gebruikt voor de herinstructie aan het personeel in Amersfoort en de 1752 is in december 2012 defect geraakt. De locomotieven zijn echter niet nodig en niet hersteld van hun defecten. Op 25 juni 2013 wordt de 1733 weer in dienst gesteld. Op 8 juli 2013 gevolgd door de 1752.

Voor 2014 keren 19 stammen onverbouwd DD-AR terug in dienst. Hiervoor zullen ook weer een aantal locomotieven gereactiveerd gaan worden. Op 17 januari 2014 zijn de 1711 + 1719 + 1720 + 1709 + 1712 + 1705 door een locomotief van VolkerRail opgehaald vanaf de Dijksgracht en naar de Zaanstraat gebracht. Ook de 1706 is naar de Zaanstraat overgebracht. De locomotief kwam hiervoor vanuit Leidschendam. Hij werd gesleept door de 1768. In de Zaanstraat zijn de locomotieven van enkele bruikbare onderdelen ontdaan. Op 27 januari 2014 gingen 8 locomotieven, waaronder de 1705, 1706, 1709 en 1712 terug naar de Dijksgracht. De locomotieven 1701 - 1728 zullen echter niet gebruikt gaan worden voor de hernieuwde inzet van het DD-AR. Hiervoor zullen locomotieven gebruikt worden die uit de ICRm-dienst vrijkomen. Op 9 juli 2014 zijn de 1707 + 1728 + 1715 + 1717 + 1705 + 1711 vanuit Amsterdam naar Maastricht overgebracht door de 203-3 van VolkerRail. In juli 2014 zijn de locomotieven 1701 + 1703 + 1710 + 1713 + 1725 aangewezen om als donor te dienen voor de in dienst te stellen locomotieven met DD-AR-rijtuigen. Op 17 september 2014 is de 1729 van de Dijksgracht overgebracht naar het onderhoudsbedrijf Onnen. De locomotief werd hierbij gesleept door de . Op 21 oktober 2014 slepen de locomotieven V100 203-3 + 203-4 van VolkerRail de locomotieven 1702 + 1723 + 1721 + 1726 + 1706 + 1712 + 1709 + 1720 + 1719 + 1724 + 1704 + 1716 van de Dijksgracht naar Maastricht. In de avond nemen de twee locomotieven van VolkerRail in totaal 11 locomotieven (1713 + 1722 + 1703 + 1727 + 1725 + 1710 + 1701 + 1850 + 1839 + 1843 + 1844) mee terug van Maastricht naar de Dijksgracht. Omdat de locomotieven van Volkerrail echter elders nodig waren, is een tussenstop gemaakt te Crailoo. De volgende dag zijn de eerste zes locomotieven (1713 + 1722 + 1703 + 1727 + 1725 + 1710) in de ochtend naar de Dijksgracht gebracht. In de middag volgde de laatste vijf locomotieven dezelfde weg. De locomotieven zijn in Maastricht ontdaan van onderdelen om gebruikt te worden voor locomotieven die met DD-AR gaan rijden. Op 17 november 2014 keert de 1729 vanuit Onnen terug naar de Dijksgracht achter de V100 203-1 van VolkerRail.

Op 16 januari 2015 worden door de VolkerRail V100 203-1 + 203-2 de in Maastricht geplukte 1721 + 1723 + 1702 + 1706 + 1726 + 1712 + 1716 + 1724 + 1719 + 1709 + 1720 + 1704 overgebracht naar de Amsterdamse Houtrakpolder. Hier worden de locomotieven bij de ACT-terminal werden geplaatst. Op 10 maart 2015 worden de locomotieven 1708 + 1718 + 1742 + 1747 van Haarlem overgebracht naar de Dijksgracht en Watergraafsmeer door de V100 203-1 van VolkerRail. In april 2015 worden de locomotieven terzijde gesteld die tot 13 april 2015 met de stammen ICRm hebben gereden. Zij worden naar het onderhoudsbedrijf Maastricht gestuurd. Op 19 juni 2015 worden de 1715 en 1707 door de VolkerRail V100 203-3 van Maastricht naar de Dijksgracht gesleept. Op 25 juni 2015 worden door de V100'en 203-2 + 203-5 van VolkerRail de 1779 + 1760 + 1731 + 1778 + 1728 + 1705 + 1717 + 1711 van Maastricht overgebracht naar Amersfoort. Hier zijn de 1779 + 1760 + 1731 + 1778 achtergebleven. De pluklocomotieven 1711 + 1717 + 1705 + 1728 zijn door de 203-2 naar de Dijksgracht gesleept. De locomotieven in Amersfoort zijn bedoeld voor het rijden met DDM-1 rijtuigen. Zij worden in eerste instantie geconserveerd in een van de loodsen van de voormalige werkplaats gestald.

Op 16 juli 2015 worden de locomotieven 1758, 1770 en 1777 weer in dienst gesteld. Zij worden ter beschikking gesteld aan NS International voor het rijden van de treinseries 140/240. Hiermee wordt geprobeerd om de hoge defectenstand bij de locomotieven te bestrijden. In de daarop volgende week zijn alle drie de locomotieven weer in dienst. Op 29 juli 2015 zijn de 1775 en 1781 van Amersfoort naar Maastricht gesleept door de VolkerRail V100 203-4. Op de terug weg neemt de locomotief de 1751 + 1755 + 1780 + 1774 + 1768 mee van Maastricht naar Amersfoort. De locomotieven wachten geconserveerd af wanneer zij gebruikt kunnen worden voor het DDM-1. In de tussentijd worden de locomotieven regelmatig aan een hoogspanningsproef onderworpen. Op 25 september 2015 zijn de 1705, 1707 en 1715 van de Dijksgracht overgebracht naar Maastricht om geplukt te worden. Op 9 november 2015 is de 1714 door de VolkerRail V100 203-1 van de Dijksgracht naar Maastricht overgebracht, samen met vier ICRmh Bpmbdzf7-rijtuigen. In Maastricht wordt de 1714 opgeknapt. De locomotief wordt voorzien van nieuwe buffers, BSI koppeling en stroomafnemers. Op 6 december 2015 wordt de 1714 samen met de 1750 overgebracht door de 1752 van Maastricht naar Amersfoort. De locomotieven zijn voor NS Opleidingen bestemd. In de nacht van 23 op 24 december 2015 gaat locomotief 1750 van Amersfoort naar Amsterdam Werkplaats. De op de Dijksgracht gestalde locomotieven 1769, 1773 en 1776 zijn tussen 13 en 22 februari 2016 geplukt van bruikbare onderdelen in het Technisch Centrum Watergraafsmeer. Op 24 mei 2016 sleept de V100 203-4 van VolkerRail de locomotieven 1707 + 1715 + 1705 van Maastricht naar de Dijksgracht. Op 12 januari 2017 is de voor instructie gebruikte locomotief 1714 van Amersfoort naar Maastricht overgebracht door de 203-5 van VolkerRail.

Nadat de 1767 in december 2016 door brand is getroffen, worden alle locomotieven grondig geïnspecteerd. Er zijn acht locomotieven waar problemen bij zijn. Dit zijn onder andere de smoorspoelen. Bij zes locomotieven is een defect gevonden, dat alleen verholpen kan worden met nieuwe, speciaal gemaakte onderdelen. De levering van deze onderdelen vergt echter een lange tijd. In afwachting daarvan zijn de zes locomotieven in Amersfoort neer gezet. Op 24 januari 2017 worden de 1743 en 1753 van Maastricht naar Amersfoort gesleept door VolkerRail. De 1775 wordt deze dag van Amersfoort naar Maastricht overgebracht. Op 9 februari 2017 keert de locomotief echter al weer terug naar Amersfoort. Op 20 februari 2017 zijn de 1738, 1748 en 1777 van Maastricht naar Amersfoort gegaan. De stammen DD-AR (7335 en 7338) en DDM-1 (7207) waar de locomotieven 1748, 1743 en 1777 mee zijn gekoppeld, zijn tijdelijk terzijde gesteld in Maastricht in afwachting tot het weer inzetbaar zijn van de locomotieven. In april 2017 wordt de 1730 uit de dienst gehaald en afgevoerd. Stam 7343 wordt tegelijkertijd aan de kant gezet. Ook locomotief 1774 is langdurig defect, waardoor stam 7212 (DDM-1) tijdelijk niet inzetbaar is. Het was de bedoeling om de 1775 weer inzetbaar te maken om met DDM-1 te gaan rijden, maar dit vond uiteindelijk geen doorgang. De 1775 werd op 20 april 2017 voor dit doel van Amersfoort naar Maastricht overgebracht. Dezelfde dag gaan de 1730, 1758 en 1774 van Maastricht naar Amersfoort. In mei 2017 worden de 1762 (met DD-AR stam 7373) en 1759 (met DD-AR stam 7339) aan de kant gezet in Maastricht. Op 13 juni 2017 wordt de 1709 door een V100 van VolkerRail overgebracht van de Houtrakpolder naar Amersfoort. Op 14 juni 2017 zijn de 1730 en 1709 door de 203-1 van Amersfoort overgebracht naar Maastricht. De 1709 zal nog te gebruiken onderdelen afstaan. Op 18 juli 2017 is de 1705 van de Dijksgracht overgebracht naar de voormalige werkplaats Amsterdam Zaanstraat door een V100 van VolkerRail. Op 1 augustus 2017 zijn de 1753 + 1758 + 1774 van Amersfoort naar Maastricht gesleept door de 203-4 van VolkerRail. In augustus 2017 wordt de 1762 hersteld van zijn defecten en komt met stam 7373 op 25 augustus 2017 weer in dienst. Op 15 september 2017 zijn de 1753 + 1773 + 1758 + 1743 + 1748 door de 203-4 van VolkerRail van Amersfoort naar Maastricht gebracht. Op 20 september 2017 is de 1738 samen met de uit Zwolle afkomstige 712 van Amersfoort naar Shunter in de Waalhaven overgebracht door de 203 102 van Shunter. Van de op 15 september 2017 overgebrachte locomotieven is de 1748 als eerste locomotief voorzien van een nieuwe smoorspoelbak. Op 6 oktober 2017 wordt de locomotief herenigd met DD-AR stam 7335. Als tweede locomotief is in december 2017 de 1743 voorzien van een nieuwe smoorspoelbak. De 1753, 1774 en 1775 worden op 2 oktober 2017 van Maastricht naar Amersfoort overgebracht. De 1738 is bij Shunter voorzien van een nieuwe smoorspoelbak, welke afkomstig is uit een terzijdegestelde 1600 van DB Cargo. Op 29 september 2017 is de locomotief naar Amersfoort overgebracht door de V100 203.10 van Shunter. Op 13 januari 2018 is de 1743 met stam 7338 afgeleverd na herstel. De 1748 is op 31 januari 2018 afgeleverd met stam 7335.

Op 24 maart 2020 zijn de locomotieven 1765 + 1761 + 1750 vanaf de Zaanstraat naar Maastricht overgebracht voor tijdelijke opslag, later op de dag gevolgd door de 1744 + 1745 + 1739. De locomotieven worden in Maastricht opgeslagen omdat er een aangepaste dienstregeling is vanwege het uitbreken van het Coronavirus. Een van de maatregelen is het uitdunnen van het treinverkeer, waarbij het treinverkeer met Duitsland tijdelijk wordt stilgelegd. Op 25 maart 2020 gaan de locomotieven 1752 + 1746 vanaf de Watergraafsmeer naar Maastricht voor tijdelijke opslag. Op 29 mei 2020 sleept de 1744 de 1765 en 1752 van Maastricht naar de Zaanstraat. Op 30 mei 2020 trekt de 1745 de 1750 en 1739 van Maastricht naar de Zaanstraat. Op 5 juni 2020 rijdt de 1746 van Maastricht naar de Zaanstraat. Een paar dagen later gevolgd door de 1761 als laatste locomotief.


Nummer Terzijdegesteld Plaats Herindienstgesteld
1701 9 december 2012 Leidschendam
1702 4 februari 2013
1703 2 januari 2013
1704 22 mei 2013 Amersfoort Bokkeduinen
1705 11 februari 2013 Watergraafsmeer
1706 27 februari 2012 Leidschendam
1707 22 januari 2013 Leidschendam
1708 14 januari 2013 Haarlem
1709 14 december 2012
1710 9 januari 2013
1711 8 maart 2013 Leidschendam
1712 9 december 2012 Leidschendam
1713 30 mei 2013 Watergraafsmeer
1714 13 april 2013 Den Bosch
1715 25 mei 2013 Amersfoort Bokkeduinen
1716 25 april 2013 Nijmegen
1717 1 mei 2013 Eindhoven
1718 november 2012
1719 21 april 2013 Zwolle Rangeerstation
1720 30 mei 2013 Watergraafsmeer
1721 5 april 2013 Rotterdam
1722 17 april 2013 Watergraafsmeer
1723 11 februari 2013 Watergraafsmeer
1724 14 mei 2013 Amersfoort
1725 9 december 2012 Amsterdam Zaanstraat
1726 25 april 2013 Watergraafsmeer
1727 22 december 2012 Amsterdam Zaanstraat
1728 9 januari 2013
1729 19 mei 2010 OB Maastricht
1730 17 juni 2010 OB Maastricht 23 september 2011
1731 17 juni 2010 OB Maastricht 5 oktober 2011
1731 14 april 2015 OB Maastricht
1732 30 juni 2011 OB Maastricht 22 september 2011
1733 29 mei 2013 OB Maastricht 25 juni 2013
1734 11 mei 2010 OB Maastricht 8 november 2011
1737 9 juli 2010 OB Maastricht 5 oktober 2011
1748 9 november 2009 OB Maastricht 14 oktober 2011
1751 3 april 2015 OB Maastricht april 2016
1752 29 mei 2013 OB Maastricht 8 juli 2013
1754 21 mei 2010 OB Maastricht 17 maart 2012
1754 15 april 2012 OB Maastricht
1755 11 mei 2010 OB Maastricht 6 november 2014
1755 19 april 2015 OB Maastricht juni 2016
1758 19 april 2015 OB Maastricht 16 juli 2015
1759 16 juni 2011 OB Maastricht 24 augustus 2011
1760 14 april 2015 OB Maastricht april 2016
1762 19 mei 2010 OB Maastricht 29 februari 2012
1768 19 april 2015 OB Maastricht maart 2016
1769 28 augustus 2012 Zaanstraat
1770 21 mei 2010 OB Maastricht 2011
1770 december 2012 Amersfoort Bokkeduinen april 2013
1770 2014 OB Maastricht 16 juli 2015
1771 9 november 2009 OB Maastricht
1772 11 juli 2011 OB Maastricht 16 september 2011
1772 18 mei 2012
1773 29 september 2011 oktober 2011
1773 17 juni 2012
1774 9 november 2010 OB Maastricht 24 november 2011
1774 december 2012 Amersfoort 14 februari 2013
1774 28 april 2015 OB Maastricht
1775 31 mei 2010 OB Maastricht 19 december 2011
1775 17 juni 2012
1776 5 oktober 2011 2011
1776 28 augustus 2012 Zaanstraat
1777 december 2012 Amersfoort 14 februari 2013
1777 15 april 2015 OB Maastricht 16 juli 2015
1778 december 2012 Amersfoort april 2013
1779 29 december 2009 RB Haarlem 10 augustus 2010
1779 21 juni 2011 OB Maastricht 4 oktober 2011
1779 1 mei 2013
1779 14 april 2015 OB Maastricht februari 2016
1780 1 mei 2013
1780 19 april 2015 OB Maastricht
1781 26 september 2011


Verkoop

Op 21 maart 2018 wordt bekend dat RailPromo de locomotieven 1772, 1775 en 1781 koopt van NS. De locomotieven worden op 20 maart 2018 uit de loods in Amersfoort gehaald door de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Op zijn de locomotieven naar de Watergraafsmeer overgebracht om opgeknapt te worden. In de zomer van 2019 probeert de NS om een aantal locomotieven te verkopen. Het zijn de locomotieven die met de stammen DD-AR en DDM-1 hebben gereden en vanaf het najaar van 2019 aan de kant zijn gezet. In april 2020 worden weer een aantal locomotieven. Het zijn de 1736, 1740 en 1756 die aan Strukton zijn verkocht. Ook neemt Strukton een aantal rijtuigen Bvk van het DD-AR over. Op 26 april 2020 gaat de 1756 naar Zutphen. Hier zal de locomotief een revisie ondergaan. De 1736 en 1740 zijn op van Amersfoort naar Roosendaal overgebracht. Hier zullen zij geschilderd gaan worden. In september 2020 zijn de locomotieven 1751, 1760, 1766, 1770 en 1780 verkocht aan DC Tractie.


Sloop

Als eerste locomotief is de 1735 gesloopt. De locomotief liep in februari 2000 forse brandschade op en werd in oktober 2002 bij HKS Metals in de Amsterdamse Westhaven gesloopt. Op 19 juni 2015 zijn de locomotieven 1742 en 1747 van de Watergraafsmeer naar de Zaanstraat gesleept. Zij worden op 23 juni 2015 door de V100 203-3 van VolkerRail gesleept van de Zaanstraat naar de Westhaven, samen met Plan V El2 851. Dit treinstel zal ook gesloopt gaan worden bij HKS.

Vanaf 7 november 2017 zullen er 38 locomotieven in Eindhoven gedemonteerd gaan worden. Na het plukken van onderdelen zullen de locomotieven gesloopt gaan worden. Dit zijn de locomotieven 1701 - 1728, 1729, 1730, 1754, 1767, 1769, 1771, 1773 en 1776. Het sloopcontract wordt gegund aan Suez recycling en DDM Demontage. Op 13 april 2018 is locomotief 1767 per dieplader van de Haarlemse werkplaats naar sloper Kroon in Wilnis overgebracht, alwaar de locomotief op 18 april 2018 werd gesloopt. Op 30 april 2019 ontbinden Suez recycling en DDM Demontage het sloopcontract. Zij doen dit vanwege onvoorziene omstandigheden waarmee de NS zich geconfronteerd ziet. Op 21 mei 2019 wordt er een nieuw contract getekend. Ditmaal met sloper Beelen in Harderwijk. De locomotieven zullen gesloopt gaan worden op het terrein van HKS Metals in het Amsterdamse westelijk havengebied. Op 3 juli 2019 zijn de geplukte locomotieven 1734 en 1753 vanuit Maastricht op een dieplader naar sloperij HKS overgebracht. Op 4 juli 2019 wordt de 1730 per dieplader vanuit Maastricht naar de sloper overgebracht. De draaistellen en dakdelen van de locomotieven worden eveneens per trailer op 4 juli 2019 naar de sloper overgebracht. Op 19 juli 2019 worden de eerste drie locomotieven vanaf de Houtrakpolder naar sloper HKS overgebracht. Het zijn de 1701, 1713 en 1771. Op 25 juli 2019 zijn vier locomotieven vanaf de TMA terminal in de Houtrakpolder per dieplader naar sloper HKS overgebracht. Het zijn de locomotieven 1708, 1773, 1776 en 1712. Op 27 augustus 2019 zijn wederom 4 locomotieven naar de sloper afgevoerd. Het zijn de 1718, 1728, 1769 en 1715. Op 4 september 2019 zijn wederom vier locomotieven per dieplader van de terminal naar het terrein van sloper HKS overgebracht. Dit waren de locomotieven 1707, 1719, 1724 en 1716. Op 11 september 2019 zijn de locomotieven 1705, 1754, 1703 en 1726 per dieplader naar de sloper overgebracht. Op 18 september 2019 zijn de locomotieven 1722, 1710, 1709 en 1717 naar de sloper overgebracht. De locomotieven 1706, 1723, 1702 en 1727 zijn op 25 september 2019 per dieplader van de TMA Terminal naar het terrein van sloper HKS overgebracht. Om ruimte te maken voor de treinstellen DM'90, zijn op 27 september 2019 de locomotieven 1704, 1714, 1720, 1721 en 1729 naast het spoor op straat geplaatst. Hun draaistellen zijn op deze dag naar de sloper overgebracht. Op 1 oktober 2019 zijn de locomotieven 1711, 1725, 1738, 1774 en 1777 naast het spoor gezet. Op 2 oktober 2019 zijn de locomotieven 1720, 1721, 1704 en 1729 vanaf de terminal naar het terrein van sloper HKS overgebracht. Op 9 oktober 2019 zijn de locomotieven 1714, 1777 en 1774 naar het terrein van sloper HKS overgebracht per dieplader. Op 16 oktober 2019 zijn de 1738, 1711 en 1725 als laatste locomotieven van de TMA terminal naar de sloper overgebracht.

In december 2019 wordt door de NS een contract aangeboden om een deel van het te slopen materieel, waaronder 17 locomotieven van de serie 1700, circulair te laten slopen. In mei 2020 is met sloper Beelen een contract gesloten om de locomotieven te slopen. Het gaat om de locomotieven 1731, 1732, 1733, 1737, 1741, 1743, 1748, 1749, 1755, 1757, 1758, 1759, 1762, 1763, 1764, 1778 en 1779. De locomotieven 1732, 1743 en 1749 worden door de spooraannemers VolkerRail en Strukton gekocht. De 1749 wordt na het plukken van onderdelen door Strukton in Zutphen op 12 juni 2020 terug naar Amersfoort gebracht. Op 27 oktober 2020 gaat de 1749 naar Dordrecht om geplukt te worden van onderdelen. Op 5 januari 2021 zijn de locomotieven 1764, 1731 en 1755 per dieplader afgevoerd naar de sloper vanaf de TMA terminal. Op 11 januari 2021 zijn de locomotieven 1737, 1757, 1748 en 1741 per dieplader afgevoerd van de TMA terminal naar het sloopterrein van HKS Metals. Op 18 januari 2021 gaan de locomotieven 1758, 1763, 1779 en 1759 per dieplader naar de sloper. Op 25 januari 2021 zijn de drie laatste locomotieven afgevoerd per dieplader naar de sloper. Het zijn de door VolkerRail geplukte locomotieven 1749, 1762 en 1733.


Museummaterieel

Van de 81 gebouwde locomotieven, is er voorlopig een aangewezen voor museale doeleinden. De locomotief is verworven door Het Spoorwegmuseum.

 • Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum te Utrecht heeft de beschikking over locomotief 1768.

1768

Kort nadat de locomotief op 15 december 2019 de afscheidsrit met het DDM-1 heeft gereden, neemt het Spoorwegmuseum de 1768 op in haar collectie. De overdracht vindt plaats op 19 december 2019. Op 12 maart 2020 is de locomotief door de 1312 opgehaald in Amersfoort en naar het Spoorwegmuseum overgebracht.

Inzet

Op 10 juni 2020 rijdt de locomotief haar eerste rit voor het Spoorwegmuseum. Vanuit het Spoorwegmuseum rijdt de locomotief met de ICR Bs 28-70 101 en de Plan W B 4118 naar Roosendaal om daar twee Belgische rijtuigen op te halen voor de tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen in het museum. Op 13 juni 2020 wordt het Pullmanrijtuig 4129 van de ZLSM opgehaald voor dezelfde tentoonstelling. Het rijtuig wordt in Kerkrade Centrum aangekoppeld. Op 15 juni 2020 haalt de locomotief drie rijtuigen (WRmh, ADm en WRmh) in Bad Bentheim op en brengt ze naar Apeldoorn. Hier wordt een restauratierijtuig van de VSM in de trein gerangeerd. Ook deze 4 rijtuigen zijn te zien tijdens deze tentoonstelling. Op 18 juni 2020 brengt de locomotief het gereviseerde rijtuig AB 7376 van naar Blerick. In de daaropvolgende nacht wordt de 2215 van het museum van Blerick naar Eindhoven gesleept. In de middag van 19 juni 2020 wordt de 2215 naar Kerkrade overgebracht.


Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst In revisie (LT1) Uit revisie (LT1) In revisie (LT2) Uit revisie (LT2) Terzijde Sloop(rit)
1701 20 december 1991 4 februari 1992 22 april 2005 12 juli 2005 n.v.t. n.v.t. 9 december 2012 19 juli 2019
1702 27 december 1991 24 maart 1992 15 februari 2006 29 maart 2006 n.v.t. n.v.t. 4 februari 2013 25 september 2019
1703 31 december 1991 11 februari 1992 29 maart 2005 13 mei 2005 n.v.t. n.v.t. 2 januari 2013 11 september 2019
1704 2 januari 1992 29 mei 1992 27 december 2005 8 februari 2006 n.v.t. n.v.t. 22 mei 2013 2 oktober 2019
1705 30 januari 1992 19 februari 1992 29 december 2005 24 februari 2006 n.v.t. n.v.t. 11 februari 2013 11 september 2019
1706 5 februari 1992 9 maart 1992 13 juni 2005 4 augustus 2005 n.v.t. n.v.t. 27 februari 2012 25 september 2019
1707 19 februari 1992 24 maart 1992 3 februari 2005 31 maart 2005 n.v.t. n.v.t. 22 januari 2013 4 september 2019
1708 20 februari 1992 31 oktober 1992 23 juni 2006 11 augustus 2006 n.v.t. n.v.t. 14 januari 2013 25 juli 2019
1709 27 februari 1992 6 mei 1992 19 juli 2005 29 augustus 2005 n.v.t. n.v.t. 14 december 2012 18 september 2019
1710 2 maart 1992 29 mei 1992 5 april 2006 23 mei 2006 n.v.t. n.v.t. 9 januari 2013 18 september 2019
1711 23 maart 1992 29 mei 1992 7 januari 2005 15 maart 2005 n.v.t. n.v.t. 8 maart 2012 16 oktober 2019
1712 3 april 1992 2 juni 1992 11 augustus 2005 21 september 2005 n.v.t. n.v.t. 9 december 2012 25 juli 2019
1713 3 april 1992 29 mei 1992 27 juli 2006 5 september 2006 n.v.t. n.v.t. 30 mei 2013 19 juli 2019
1714 21 april 1992 29 mei 1992 23 augustus 2006 28 september 2006 n.v.t. n.v.t. 13 april 2013 9 oktober 2019
1715 23 april 1992 30 mei 1992 18 oktober 2005 13 december 2005 n.v.t. n.v.t. 25 mei 2013 27 augustus 2019
1716 20 mei 1992 25 juni 1992 8 november 2005 16 december 2005 n.v.t. n.v.t. 25 april 2013 4 september 2019
1717 13 mei 1992 4 augustus 1992 7 september 2006 18 oktober 2006 n.v.t. n.v.t. 1 mei 2013 18 september 2019
1718 2 juni 1992 6 augustus 1992 12 april 2005 1 juni 2005 n.v.t. n.v.t. november 2012 27 augustus 2019
1719 2 juni 1992 18 juli 1992 24 februari 2006 6 april 2006 n.v.t. n.v.t. 21 april 2013 4 september 2019
1720 15 juni 1992 24 juli 1992 29 juni 2006 9 augustus 2006 n.v.t. n.v.t. 30 mei 2013 2 oktober 2019
1721 21 juni 1992 29 augustus 1992 31 mei 2005 26 juli 2005 n.v.t. n.v.t. 5 april 2013 2 oktober 2019
1722 15 juli 1992 2 oktober 1992 30 januari 2007 2 april 2007 n.v.t. n.v.t. 17 april 2013 18 september 2019
1723 20 juli 1992 30 oktober 1992 27 november 2006 april 2007 n.v.t. n.v.t. 11 februari 2013 25 september 2019
1724 11 augustus 1992 24 september 1992 15 mei 2006 28 juni 2006 n.v.t. n.v.t. 14 mei 2013 4 september 2019
1725 30 juli 1992 22 oktober 1992 1 september 2005 17 oktober 2005 n.v.t. n.v.t. 9 december 2012 16 oktober 2019
1726 20 augustus 1992 13 november 1992 17 mei 2005 22 juni 2005 n.v.t. n.v.t. 25 april 2013 11 september 2019
1727 20 augustus 1992 14 oktober 1992 5 december 2006 23 januari 2007 n.v.t. n.v.t. 22 december 2012 25 september 2019
1728 28 augustus 1992 28 september 1993 21 december 2005 31 januari 2006 n.v.t. n.v.t. 9 januari 2013 27 augustus 2019
1729 2 september 1992 26 november 1992 2 januari 2007 9 februari 2007 n.v.t. n.v.t. 19 mei 2010 2 oktober 2019
1730 16 september 1992 24 december 1992 1 november 2006 8 december 2006 n.v.t. n.v.t. 10 april 2017 4 juli 2019
1731 25 september 1992 16 januari 1993 8 januari 2007 2 maart 2007 12 december 2019 5 januari 2021
1732 5 oktober 1992 2 december 1992 17 februari 2005 5 april 2005 14 december 2019 n.v.t. (VolkerRail)
1733 30 november 1992 5 juni 1993 21 september 2005 31 oktober 2005 september 2014 19 november 2014 16 december 2019 25 januari 2021
1734 19 oktober 1992 24 december 1992 29 mei 2006 5 juli 2006 5 november 2018 3 juli 2019
1735 15 oktober 1992 11 januari 1993 n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. februari 2002 8 oktober 2002
1736 30 oktober 1992 14 januari 1993 18 augustus 2005 23 september 2005 15 augustus 2019 n.v.t. (Strukton)
1737 10 november 1992 14 januari 1993 11 oktober 2005 15 november 2005 15 december 2019 11 januari 2021
1738 17 november 1992 15 januari 1993 januari 2005 20 februari 2017 16 oktober 2019
1739 8 december 1992 14 januari 1993 22 maart 2006 23 mei 2006 10 december 2023
1740 22 december 1992 15 januari 1993 10 februari 2006 15 juni 2006 25 augustus 2019 n.v.t. (Strukton)
1741 4 januari 1993 13 januari 1993 21 juni 2006 24 november 2006 14 december 2019 11 januari 2021
1742 11 januari 1993 27 februari 1993 21 november 2005 4 januari 2006 n.v.t. n.v.t. 15 februari 2014 23 juni 2015
1743 7 januari 1993 27 februari 1993 31 oktober 2005 1 december 2005 14 december 2019 n.v.t. (VolkerRail)
1744 19 januari 1993 3 juni 1993 5 december 2005 21 maart 2006 10 december 2023
1745 26 januari 1993 21 augustus 1993 7 oktober 2004 6 december 2004 10 december 2023
1746 3 februari 1993 11 juni 1993 18 november 2005 22 december 2005 10 december 2023
1747 19 februari 1993 19 maart 1993 29 september 2004 26 november 2004 n.v.t. n.v.t. 15 februari 2014 23 juni 2015
1748 1 maart 1993 6 december 2004 20 januari 2005 15 december 2019 11 januari 2021
1749 5 maart 1993 7 januari 2005 15 juli 2005 16 december 2019 25 januari 2021
1750 8 maart 1993 14 mei 1993 24 april 2006 1 juni 2006 10 december 2023
1751 19 maart 1993 22 mei 1993 20 oktober 2005 2 maart 2006 14 december 2019 n.v.t. (DC Tractie)
1752 19 maart 1993 18 mei 1993 31 december 2004 4 februari 2004 10 december 2023
1753 22 maart 1993 21 april 1993 22 juni 2006 26 augustus 2005 24 februari 2017 3 juli 2019
1754 30 maart 1993 18 mei 1993 15 april 2012 11 september 2019
1755 22 april 1993 30 juni 1993 21 oktober 2005 1 december 2005 13 december 2019 5 januari 2021
1756 19 april 1993 22 mei 1993 24 januari 2005 15 april 2005 4 december 2019 n.v.t. (Strukton)
1757 22 april 1993 22 mei 1993 16 maart 2006 20 april 2006 25 augustus 2019 11 januari 2021
1758 28 april 1993 22 mei 1993 27 december 2005 1 februari 2006 20 april 2017 18 januari 2021
1759 9 mei 1993 2 juli 1993 8 mei 2006 1 november 2006 12 december 2019 18 januari 2021
1760 14 mei 1993 14 oktober 1993 15 december 2019 n.v.t. (DC Tractie)
1761 19 mei 1993 13 augustus 1993 20 april 2006 23 mei 2006 10 december 2023
1762 25 mei 1993 19 juli 1993 januari 2005 11 september 2019 25 januari 2021
1763 15 juni 1993 13 augustus 1993 20 januari 2006 24 februari 2006 4 december 2019 18 januari 2021
1764 21 juni 1993 23 oktober 1993 12 december 2005 16 januari 2006 12 december 2019 5 januari 2021
1765 28 juni 1993 28 augustus 1993 15 maart 2005 2 mei 2005 10 december 2023
1766 9 juli 1993 25 augustus 1993 9 januari 2006 13 februari 2006 7 augustus 2019 n.v.t. (DC Tractie)
1767 14 juli 1993 27 augustus 1993 19 april 2005 2 december 2005 8 december 2016 18 april 2018
1768 30 juli 1993 10 september 1993 1 september 2004 15 december 2004 15 december 2019 n.v.t. (Spoorwegmuseum)
1769 20 augustus 1993 15 oktober 1993 22 maart 2006 28 augustus 2012 27 augustus 2019
1770 27 augustus 1993 8 oktober 1993 7 februari 2006 20 maart 2006 13 december 2019 n.v.t. (DC Tractie)
1771 2 september 1993 15 oktober 1993 23 mei 2005 1 juli 2005 n.v.t. n.v.t. 9 november 2009 19 juli 2019
1772 30 september 1993 8 november 1993 27 juli 2005 8 september 2005 18 mei 2012 n.v.t. (TCS)
1773 22 oktober 1993 18 december 1993 januari 2005 27 juni 2012 25 juli 2019
1774 22 oktober 1993 13 december 1993 3 oktober 2005 30 december 2005 15 januari 2017 9 oktober 2019
1775 27 oktober 1993 19 november 1993 14 februari 2006 7 juli 2006 17 juni 2012 n.v.t. (TCS)
1776 3 november 1993 7 december 1993 1 september 2004 28 december 2004 28 augustus 2019 25 juli 2019
1777 30 november 1993 10 maart 1994 29 april 2005 30 juni 2005 20 februari 2017 9 oktober 2019
1778 17 december 1993 8 april 1994 6 juli 2005 20 oktober 2005 13 december 2019 n.v.t. (VolkerRail)
1779 3 januari 1994 14 februari 1994 13 september 2005 18 oktober 2005 16 december 2019 21 januari 2021
1780 25 januari 1994 8 maart 1994 7 april 2005 20 mei 2005 4 december 2019 n.v.t. (DC Tractie)
1781 8 maart 1994 19 april 1994 24 juni 2005 5 augustus 2005 26 september 2011 n.v.t. (TCS)

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

 • Elektrische locomotieven NS-serie 1700 - J. Burgemeester - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - november 2023 nummer 409 Blz: 36-43 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489