Dordrecht Zeehaven

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vanaf het station van Dordrecht loopt een stamlijn naar de Zeehaven van Dordrecht langs de Laan van de Verenigde Naties naar de diverse havenbekkens.

Geschiedenis

Bediening

In 2009 gaat de aanvoertrein van Railion nog maar drie keer in de week rijden in plaats van elke werkdag. Er wordt op dinsdag, woensdag en vrijdag gereden. In december 2016 wordt de frequentie van de bediening door DB Cargo verlaagd tot twee keer in de week, op dinsdag en vrijdag. In december 2017 vindt door DB Cargo de bediening nog maar een keer in de week plaats, op dinsdag aan het begin van de middag. Trein 62028 komt om 13.20 aan in Dordrecht. Na het bedienen van de klanten Standic en soms Van der Wees vertrekt trein 62029 om 17.28 uit Dordrecht naar de Kijfhoek.

  • Houtbereidingsinrichting/Houtverwerkingsbedrijf/Improrail

Voor het verduurzamen van houten dwarsliggers wordt in 1916 aan de Wilhelminahaven het houtbereidingsinrichting gevestigd op een terrein van 6 hectare. Het is gelegen nabij het kruispunt van de wegen Mijlweg en Anthonie van Leeuwenhoekweg. Per schip worden de houten bielzen aangevoerd. Door middel van creosoot worden de bielzen verduurzaamd. Op 5 maart 1956 breekt er rond 10.30 brand uit en deze breidde zich snel uit over het terrein als gevolg van de aanwezigheid van grote hoeveelheden olie. In de middag was het vuur onder controle en een groot deel van de fabriek is verwoest door de brand. Het ketelhuis en een deel van de machinekamer worden niet door de vlammen verwoest. Het bedrijf wordt herbouwd. Vanwege het gebruik van betonnen dwarsliggers in plaats van hout sluit het bedrijf in 2002. Voor het rangeerwerk met de rongenwagens wordt locomotor 330 gebruikt. In 1997 wordt het bedrijf dagelijks bediend door de buurtgoederentreinen.

  • F.R.E.T./Silo Dordrecht

Aan de Kreekweg is sinds Silo Dordrecht gevestigd. De aansluiting is te bereiken door middel van een aansluitwissel dat de Kreekweg oversteekt. Op het terrein is een wissel, zodat er twee korte sporen op het terrein onder de losplaats lopen. De sporen hebben een lengte van meter. Hier wordt sporadisch graan aangevoerd. De laatste trein rijdt in 1996 en brengt graan uit het Tsjechische Trnava.

  • Standic

In 19 vestigt Standic zich aan de Wieldrechtseweg in Dordrecht. In 2012 is de bediening drie keer in de week. Dit is op dinsdag, woensdag en vrijdag met trein 62028 rond 13.30. Afhankelijk van de lengte van de trein gaat deze getrokken of geduwd naar Standic. Het vertrek van trein 62029 ligt rond 16.45. Er wordt ook wel vroeger gereden. Eind april 2012 rijdt de laatste ketelwagen met styreen. Rond dezelfde periode begint de afvoer van basisolie in ketelwagens naar Graz. Daarnaast blijft er afvoer van basisolie naar Mannheim en enkele keren in de week afvoer met cyclohexanon naar Chemelot. In 2013 rijdt DB Schenker de laatste bloktrein met naar . Sindsdien wordt het bedrijf bediend door losse wagens uit het Unit Cargo-netwerk. Andere vervoerders rijden sporadisch met bloktreinen met biodiesel en ethanol naar Standic. In augustus 2016 begint LTE met het vervoer van biodiesel uit Slowakije Tussen januari en april 2017 rijdt HSL Logistik maandelijks een xyleentrein vanuit Polen naar Standic. Door RRF wordt deze trein in april 2017 overgenomen. Vanaf januari 2019 rijdt Rail Force One treinen met biodiesel uit Bulgarije naar Standic. Deze trein rijdt 1 keer in de week. Als afvoer wordt er ethanol naar Tsjechië gereden. In april 2019 rijdt Lineas twee treinen met biodiesel naar Standic. De treinen zijn afkomstig uit Tsjechië en worden vanaf de Kijfhoek door RFO naar Dordrecht gereden. De treinen met ethanol naar Tsjechië verhuizen in april 2022 naar de terminal van ETT in Europoort. Vanaf januari 2024 rijdt RTB wekelijks met biodiesel tussen Standic en het Duitse Neustadt.

  • Van der Wees

In mei 2001 ontvangt het bedrijf een wagon van het type Kbs met buizen van het Erndtebrücker Eisenwerk. Het bedrijf verstuurd enkele keren per jaar damwanden naar Denemarken. Uit Hennigsdorf ontvangt het betonstaal op onregelmatige basis. Begin december 2018 ontvangt het bedrijf vier wagens met gebruikte damwanden uit Denemarken. In november 2021 worden enkele extra treinen aangebracht met staalprofielen uit het Luxemburgse Differdange Belval.

  • VolkerRail

Onderhoudswerkplaats voor materieel van VolkerRail en andere partijen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten