Zevenaar

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zevenaar

Geschiedenis

In april 2015 is spoor 5 opgebroken. Vanaf dat moment is alleen spoor 4 nog in gebruik als inhaalspoor. In april 2015 wordt dit spoor het doorrijdspoor naar Duitsland voor de ICE en goederentreinen. De kopsporen van spoor 4 aan beide zijden zijn in augustus 2015 opgebroken, net zoals de aansluiting naar British American Tobacco. Ook de overige wachtsporen worden opgebroken. Deze werkzaamheden duren twee weken. Begin 2015 is begonnen met het wijzigen van de beveiliging in Zevenaar in verband met de overgang naar ETCS. De NX beveiliging met ATB-EG werd vervangen. Naar Winterswijk is het nog wel mogelijk om onder ATB te rijden. Naar Emmerich zal dat alleen via ETCS kunnen. Er zal hier voor een nieuw relaishuis gebouwd gaan worden. Er wordt elektronische VPI beveiliging aangelegd.


Het station zal in 2015 verbouwd gaan worden. Een deel zal gesloopt gaan worden, zodat het stationsplein vergroot kan gaan worden. De verbouwing zal in houden dat er een nieuwe wachtruimte komt, een grote glazen pui zal in het stationsgebouw worden ingebouwd. Voor de versnaperingen zal er een nieuwe kiosk worden gebouwd. Voor het trein- en buspersoneel zal er een nieuwe dienstruimte komen.


In 1929 wordt een draaischijf geplaatst aan de oostzijde van het emplacement. Hier kunnen de stoomlocomotieven gedraaid worden die niet verder rijden. De draaischijf heeft een lengte van 24 meter. In 1960 wordt de draaischijf overbodig en verkocht. De draaischijf komt in het Belgische Stockem terecht. Hier doet de draaischijf tot 19 dienst. In de zomer van 2017 wordt de draaischijf verkocht aan de SGB in Goes. In september 2017 komt de gedemonteerde draaischijf aan in Goes.


Laad- en losplaats

Spooraansluitingen


  • Turmac/British American Tobacco

In 1975 krijgt sigarettenfabriek Turmac een spooraansluiting. In schuifwandwagens worden sigaretten afgevoerd. De bediening vindt plaats uit Arnhem Goederen. De trein rijdt het station van Zevenaar voorbij en rijdt de spoorlijn naar Winterswijk op. Als het aansluitwissel naar de aansluiting is gepasseerd, wordt het wissel omgelegd en duwt de locomotief de trein naar de fabriek.

Op 7 februari 2005 neemt de Bocholter Eisenbahn Gesellschaft (BEG) de bediening van Arnhem Goederen en Zevenaar over van Railion. De aanvoertreinen komen vanaf dat moment alleen nog maar vanuit Oberhausen. Vanaf 12 december 2005 is de bediening van de aansluiting door de BEG omgedraaid met die van Arnhem Goederen. Als eerste wordt nu de aansluiting van BAT in Zevenaar tussen 7.00 en 8.30 bediend alvorens Corus Tubes op Arnhem Goederen wordt bediend. Op 15 november 2007 is het bedrijf voor het laatst bediend door de BEG vanuit Emmerich.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn en is het eindpunt van de spoorlijn Winterswijk - Zevenaar.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. In Doetinchem moet overgestapt worden op de andere vervoerder voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.

Met ingang van de dienstregeling 2020 is het mogelijk om de treinen met een hogere snelheid in te leggen. Ook met het in gebruik nemen van het dubbelspoor tussen Didam en Zevenaar neemt de kans op vertraging af. Hierdoor kunnen meer reizigers hun overstap in Arnhem halen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Zevenaar:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30700 Arnhem Doetinchem GTW (Breng)
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Zevenaar:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
20000 Arnhem Centraal Düsseldorf Flirt (Abellio)