Waalhaven

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Geschiedenis

In april 1995 is de VPI-beveiliging in combinatie met een EBP in gebruik genomen ter vervanging van .

In juli 2018 is aan de westzijde van het dienstgebouw van DB Cargo het spoor naar de Rotterdam Short Sea Terminal opgebroken. Na de opbraak van dit spoor, is het spoor naar de Waalhaven West anders aangesloten op het emplacement Waalhaven Zuid. Hierdoor is er meer opstelruimte gecreëerd. Het spoor naar de Smirnoffstraat is eveneens opgebroken.

Op 14 september 2019 verbiedt ProRail het rangeren met wagons met gevaarlijke stoffen als gevolg van onvoldoende capaciteit van de blusvoorzieningen bij Waalhaven Zuid. De oorzaak ligt in het vervangen van oude leidingen door nieuwe, dunnere leidingen. Hierdoor kan het water met een minder hoge druk door de leidingen. Hierdoor is er onvoldoende water beschikbaar voor de hulpverleners, waardoor het langer duurde om een eventuele brand te kunnen blussen. Ook zouden zij dichterbij de vuurhaard hun werkzaamheden moeten verrichten. Ook het wisselen van locomotieven valt onder het verbod, zodat containertreinen voor het Rail Service Center de elektrische locomotief al op de Kijfhoek of IJsselmonde moet plaats maken voor een diesellocomotief. Het rangeren op de Waalhaven is marginaal, omdat er veelal containertreinen en treinen met metalen rijden. Medio oktober 2019 wordt door ProRail begonnen met het aanleggen van een tijdelijke blusvoorziening. Er wordt een pijpleiding naar een waterbassin aangelegd. Tijdens testen medio december 2019 knapt een koppeling en een andere slang ging kapot als gevolg van de waterdruk. De definitieve oplossing is het slaan van extra waterputten om zo de capaciteit van het water te vergroten. Deze werkzaamheden moeten begin 2020 klaar zijn. Als de blusvoorziening wordt goedgekeurd, dan komt het verbod te vervallen. Ook dit is niet succesvol. Op 7 juli 2020 maakt ProRail bekend dat zij een nieuwe, ondergrondse blusvoorziening gaan aanleggen bij Waalhaven Zuid. Aan het begin van 2021 moet deze voorziening in gebruik worden genomen.


Bediening

Emplacementen

Heijplaat

Het emplacement Heijplaat is vernoemd naar het gelijknamige dorp. Er is een driesporig emplacement met diverse aansluitingen. Een aantal hiervan zijn inmiddels opgebroken.

Spooraansluitingen

 • B.V. Expeditie- en Stuwadoors Maatschappij J.C. Meijers

Het bedrijf, dat is gelegen aan de Heijplaatweg, verstuurd niet vaak goederen per spoor. In juni 2003 verzond het bedrijf 15 wagons beladen met granieten blokken.

 • Gevelco

Gevelco is gevestigd aan de . Tussen 200 werd de kade van het bedrijf gebruikt om in totaal locomotieven class 66 te lossen. Deze locomotieven zijn afkomstig uit de Canadeze fabriek van Electro-Motive Diesel (EMD) in London, Ontario.

 • Hanno

In 2001 wordt het vervoer van aluminium van Aluchemie in de Botlek overgenomen. In 2006 rijden twee treinen in de week naar .

 • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de Heijplaatweg. Het bedrijf heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf verstuurd enkele keren per week wagens met koper of aluminium in schuifwandwagens met het Unit Cargo netwerk van DB Cargo.

 • RDM

Scheepswerf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

 • Steinweg Beatrixhaven

Aan de ligt de kade van Steinweg aan de Beatrixhaven. Hier worden bijna dagelijks wagons afgevoerd met metaalproducten.


Waalhaven Oost

Het emplacement Waalhaven Oost is gelegen aan de Waalhaven Oostzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de oostzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

 • Gevelco

Vanaf 2002 worden bij Gevelco rongenwagens met uraniumhexafluoride afgevoerd. In 2003 wordt dit vervoer uitgevoerd met zeilhuifwagens. Medio 2003 gaat dit vervoer over naar Klapwijk Rapide. Bij het faillissement in 2006 gaan de treinen naar Rhenus. Vanaf mei 2003 wordt verarmd uranium vanuit Gronau naar de Waalhaven gebracht. Dit rijdt tot maart 2009.

 • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de . Dit vervoer rijdt enkele keren per maand. Vanaf mei 2016 worden er enkele keren per week treinen afgevoerd. Dit zijn zowel blokken als broodjes.

 • RHB (Rotterdams Haven Bedrijf)

Overslagbedrijf. Het bedrijf heeft twee sporen op de kade. Op 13 juni 2008 worden de Wadlopers DH-I 3105, DH-I 3110, DH-II 3222 en DH-II 3226 op een van de kadesporen geplaatst door locomotief 6468. Op 30 maart 2009 worden zij door de van RRF naar de Maasvlakte gesleept, omdat ze in de weg stonden transport nog niet zeker was. In juli 2015 is een grote cilinder op een kuilwagen, type Uaai, aangevoerd voor doorvoer naar China. In maart 2016 worden spoorstaven uit Spanje gelost uit een schip op 18 wagons van het type Regs. Op 8 maart 2016 zijn de wagons naar Crailoo overgebracht. In december 2016 wordt er door VolkerRail enkele bloktreinen met spoorstaven overgebracht naar een depot aan de Hoekse Lijn voor de ombouw naar metrolijn van deze spoorlijn.

 • Rhenus Logistics

Vanaf 2006 wordt een keer per jaar een trein zeilhuifwagens afgevoerd met cilinders met uraniumhexafluoride. Tot maart 2014 verstuurd het bedrijf twee keer per week een bloktrein met grote aluminiumblokken naar het Duitse Singen. Vanaf maart 2014 is het vervoer verplaatst naar Steinweg in de Botlek. Enkele keren per maand verstuurd het bedrijf met rongenwagens, welke beladen zijn met aluminium knuppels.

 • Steinweg Pier 1

Aan de Dodewaardstraat is pier 1 gevestigd van Steinweg. De aansluiting ligt op de kade. Vanaf mei 2016 rijden hier enkele treinen per week met aluminium.


Waalhaven West

Het emplacement Waalhaven West is gelegen aan de Waalhaven Westzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

 • Steinweg Beatrixhaven Terminal

Vanaf oktober 2014 wordt een nieuw aluminiumvervoer opgezet naar Oostenrijk.

 • Waalhaven Terminal

Tussen 2004 en 2006 laat ACTS onregelmatig containertrein naar Veendam vanaf deze terminal vertrekken. In juli 2018 is de spooraansluiting opgebroken.


Waalhaven Zuid

Spooraansluitingen

 • City terminal

In 1967 wordt de Europe Container Terminus geopend. In augustus 1967 meert als eerste schip de Atlantic Span van rederij Atlantic Container Line (ACL) aan. De containers worden aan- en afgevoerd op rongenwagens. De terminal heeft drie sporen. Vanaf 15 februari 1971 rijdt er zes keer in de week een trein met containers naar Parijs La Chapelle. De trein wordt door twee locomotieven van de serie 2400 tot aan Antwerpen gereden.

De eerste binnenlandse containershuttle wordt in 1982 gestart. Deze rijdt vanaf de Waalhaven naar Blerick en naar Veendam. Hier heeft ECT een containerterminal. In 1989 wordt de terminal omgebouwd tot Rail Service Center. In 1990 wordt een binnenlands netwerk opgestart van de Waalhaven en Maasvlakte naar Veendam, Leeuwarden, Almelo, Heerlen en Blerick. In 1993 wordt er een vierde spoor aangelegd op de terminal. Eind 2015 wordt de terminal gesloten.

 • Rotterdam Shortsea Terminal

In 2005 rijdt ERS de laatste trein vanaf deze terminal. In 20 is het spoor op het terrein opgebroken. In juli 2018 wordt het spoor naar het emplacement Waalhaven Zuid opgebroken.

 • Rail Service Center

Vanaf juni 1994 wordt al het containervervoer geconcentreerd op de RSC op de Waalhaven. Dit gaat ten koste van kleine terminals in het Rotterdamse havengebied. In 1996 rijden de treinen naar Heerlen en Almelo voor het laatst. In 2011 wordt Leeuwarden voor het laatst aangedaan. Sinds 1999 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Leeuwarden. De treinen naar Veendam rijden in 2015 voor het laatst. Tussen 1999 en 2012 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Veendam. In 2001 wordt Acht toegevoegd aan het netwerk, gevolgd in 2002 door Tilburg. In 2000 wordt een tweede bundel met vier sporen aangelegd. Deze worden in 2009 aangesloten op de sporen richting Maasvlakte.


In december 2003 gaat Rail4Chem de treinen met trailers in opdracht van Hupac naar Brescia rijden. De treinen maken een tussenstop te Ede-Wageningen.

In 2009 wordt het vervoer van plastic granulaat korrels uit de haven van Stein verplaatst van Europoort naar het RSC.

Door KombiRail Europe rijdt vijf keer per week een containertrein naar de Duss-terminal in Duisburg Ruhrort Hafen.

Vanaf september 2015 worden de treinen van TX Logistics naar Neurenberg en München beladen bij het RSC. Dit vervoer is afkomstig van de CCT terminal in Pernis.

In 2016 gaat DB Cargo drie keer per week een containertrein rijden naar het Italiaanse Brescia in opdracht van NeeleVat/Hupac. Dit is de herstart van het vervoer dat tot 199 werd uitgevoerd vanaf de terminal op de losweg van Ede-Wageningen. Op 12 april 2017 rijdt ERS Railways de laatste trein naar Melzo. Op 14 april 2017 komt de laatste trein aan op het RSC. Medio april verhoogd DB Cargo de frequentie naar Brescia tot vijf slagen in de week vanwege het stoppen van de shuttle naar Melzo van ERS Railways. SBB Cargo gaat vier keer in de week naar Melzo rijden. In oktober 2017 verhoogt Captrein de frequentie van de treinen naar Melzo en Novara tot beide acht keer per week. Medio februari 2018 rijdt de laatste trein van DB Cargo vanaf de terminal naar Brescia. Het vervoer gaat naar de C.Ro terminal in de Botlek. Per 1 oktober 2018 verandert de opzet van de treinen naar Melzo, welke door Captrain in samenwerking met BLS Cargo worden gereden. De frequentie wordt verhoogd tot 9 slagen per week. Er rijden 6 treinen naar de Waalhaven en de andere drie treinen rijden naar de HCT terminal in de Houtrakpolder. Per 9 december 2018 is de frequentie van de treinen naar Verona in opdracht van Hupac verhoogd van 6 naar 7 treinen in de week. Begin mei 2019 krijgen de drie treinen die de TMA terminal (voormalige HCT terminal) ook het RSC als begin- en eindpunt, zodat er 9 treinen per week op de terminal worden behandeld. Per 1 juli 2019 neemt BoxXpress de treinen naar Neurenberg en München over van TX Logistics. De trein rijdt drie keer in de week vanaf de Maasvlakte. Met het vervallen van deze trein heeft TX Logistics geen treinvervoer meer in Nederland. Op 29 juni 2019 kwam de eerste trein van BoxXpress al aan bij de terminal. Vanaf 11 november 2019 verhuist de containershuttle naar Dourges naar de CTT terminal in Pernis. Met ingang van 6 januari 2020 gaat in opdracht van Hupac 7 keer in de week naar Melzo rijden. Op 1 september 2020 zal vanuit het Chinese Xi'an de eerste trein op het RSC arriveren.

 • NedTrain/Shunter

In bouwt NedTrain aan de Blindeweg een nieuwe werkplaats voor locomotieven. In gaat de werkplaats over naar Shunter. In het voorjaar van 2019 is een nieuwe hal gebouwd voor de werkplaats. Hierin wordt een nieuwe kuilwielenbank geplaatst. De kuilwielenbank wordt op 16 september 2019 in gebruik genomen.

 • Shunter

In 2003 betrekt onderhoudsbedrijf Shunter een pand aan de Plesmanweg. Dit is het voormalige pand van veilingbedrijf . In dit pand zijn 7 sporen aanwezig, die met een traverse bereikt kunnen worden. Op het buitenterrein zijn 6 sporen om locomotieven te stallen. Ook deze is met de traverse te bereiken. In het voorjaar van 2019 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe hal met twee sporen. Deze gaan ten koste van de sporen van het buitenterrein. Deze twee sporen zijn geschikt voor het onderhoud aan elektrische locomotieven.