Dienstregeling 2018

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 december 2017 begint het dienstregelingsjaar 2018 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2018 eindigt op 8 december 2018.

Wijzigingen bij Abellio

Wijzigingen bij Arriva

Tussen Groningen en Winschoten gaan in de spits extra treinen rijden. De treinen tussen Zwolle en Emmen gaan rijden onder de merknaam Blauwnet. In het zuiden worden de aansluitingen van de stoptreinen op de intercity's van de NS hersteld. In Sittard is er aansluiting van de stoptrein van de serie 32400 (Roermond - Maastricht Randwijck op de intercity's in noordelijke richting. In Heerlen biedt de serie 32500 (Kerkrade Centrum - Sittard) aansluiting op de intercity in de richting van Eindhoven. In Sittard is er aansluiting op de intercity naar Maastricht. Vanwege het niet tijdig gereed zijn van de werkzaamheden aan de infrastructuur tussen Landgraaf en Herzogenrath kan Arriva de doorgaande treindienst van Heerlen naar Aken niet uitvoeren. Deze uitbreiding stond gepland voor het voorjaar van 2018.


Wijzigingen bij Connexxion

De gehuurde treinstellen van Breng zullen teruggaan bij de instroom van de nieuwe treinstellen van het type Flirt


Wijzigingen bij NS

De dienstregeling 2018 staat in het teken van de invoering van de 'tienminutentrein' tussen Amsterdam en Eindhoven. In de drie treinseries die hiervoor nodig zijn, wordt veelal intercitymaterieel ingezet. Dit zorgde voor diverse verschuivingen, zoals het terugtrekken van DDZ uit sprinterseries. De gaten die hierin zijn ontstaan, zijn opgevuld door de inzet van de FLIRT 3-treinstellen. De reserve die voor het geval van uitvallen achter de hand werd gehouden, was niet meer nodig en kon weer normaal worden ingezet.


West-Nederland

De serie 3900 (Enkhuizen - Amsterdam Centraal) zal doorgetrokken gaan worden naar Heerlen. Op deze manier is er een derde treinserie toegevoegd tussen Amsterdam en Eindhoven. Om dit in te kunnen passen is de dienstregeling ten noorden van Hoorn een kwartier verschoven ten opzichte van 2017. Daarnaast kent deze serie een lange stop van 7 minuten in Hoorn om zo te kunnen passen tussen de andere treinseries ten zuiden van Amsterdam. Door de verschuiving gaat de aansluiting op de serie 4800 (Amsterdam Centraal - Hoorn) van en naar Alkmaar verloren. In Uitgeest gaat de aansluiting van de serie 4700 (Amsterdam Centraal - Uitgeest) op de serie 4800 in noordelijke richting verloren. Dit wordt veroorzaakt doordat deze serie 4 minuten stilstaat in Wormerveer om de serie 800 daar te kunnen laten passeren. Vroeg in de avond en op zondagochtend worden de series 800 (Alkmaar - Maastricht) en 3900 samengevoegd tot de serie 2900. Deze rijdt ten zuiden van Amsterdam in de oude dienstregeling van de serie 800. De serie 7400 (Amsterdam Centraal - Rhenen) krijgt in zuidelijke richting een stop van 6 minuten te Amsterdam Bijlmer-Arena. Door deze lange stop komt deze serie 10 minuten achter de serie 4000 (Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal) te rijden. In noordelijke richting rijdt de serie 7400 slechts 4 minuten achter de serie 4000 aan. Op werkdagen in de ochtendspits gaan er drie intercity’s van de serie 800 rijden van Den Helder naar Schagen. In de avondspits rijden drie intercity’s uit de serie 800 door van Schagen naar Den Helder. Op zondag gaan er overdag 4 intercity’s rijden tussen Amsterdam Centraal en Alkmaar.


Midden-Nederland

Tussen Amsterdam en Utrecht gaan 10 intercity's per uur rijden. Het zijn de series 800, 3000, 3100, 3500 en 3900. In de spits gaan er extra treinen rijden tussen Schiphol en Nijmegen. De een na laatste sprinter vanuit Amsterdam Centraal naar Weesp wordt doorgetrokken naar Almere Centrum. Op maandagnacht en dinsdagnacht rijdt de laatste sprinter vanuit Amsterdam Centraal naar Weesp door naar Hilversum. Tussen Utrecht Centraal en Houten Castellum gaat in de spits de serie 6500 rijden, zodat er op dit traject 6 sprinters per uur rijden. Deze stopt op alle tussengelegen stations in de spitsrichting. Door het inleggen van deze nieuwe serie verschuiven de tijden van de serie 6000 (Utrecht Centraal - Tiel. Door de verschuiving gaat in Tiel de aansluiting op de treinen in de richtingen van Kesteren van Arriva verloren. In Geldermalsen verbeterd wel de overstap op de serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.


Oost-Nederland

De serie 7000 (Apeldoorn - Almelo/Enschede heeft in de spits vanuit Apeldoorn naar Enschede een wachttijd van 13 minuten in Almelo. Vanuit Enschede naar Apeldoorn is de wachttijd in Almelo 6 minuten. Dit geldt alleen voor de treinen die doorrijden naar Enschede. Het wachten wordt veroorzaakt door de nieuwe treinen van Keolis tussen Zwolle en Enschede. Door het inleggen van deze treinen doet de intercity tussen Almelo en Enschede ook 2 minuten langer over het traject. In Zwolle wordt de aansluiting van de intercity's (series 500 en 700) uit Groningen naar Enschede (serie 7900) weer hersteld. Trein 3117 van Utrecht Centraal naar Nijmegen komt in zijn geheel te vervallen.


Noord-Nederland

De stoptreinen van de serie 9000 (Leeuwarden - Meppel) zullen ieder half uur gaan rijden op werkdagen. In de avonduren en in het weekend gaat de trein een keer per uur rijden. Dit is mogelijk nadat ProRail de stroomvoorziening op het traject heeft verbeterd. Tussen Leeuwarden en Meppel rijden twee intercity's en twee stoptreinen per uur in een strak schema. De serie 600 (Leeuwarden - Rotterdam Centraal) zal gaan stoppen te Meppel. De serie 1800 (Leeuwarden - Den Haag Centraal) gaat niet meer stoppen in Akkrum, Grou-Jirnsum en Wolvega. Hiermee ontstaat een strakke halfuursdienst voor de intercity's naar Leeuwarden.


Zuid-Nederland

In juli 2016 maakt de NS bekend dat er vanaf december 2017 het Programma Hoogfrequent Spoor gaat invoeren tussen Amsterdam/Schiphol en Eindhoven via Utrecht in de spits. Er zullen op dit traject zes sprinters en zes intercity's per uur gaan rijden. In de avonduren gaan er vier intercity's per uur rijden. De serie 3900 (Enkhuizen - Amsterdam Centraal) zal doorgetrokken gaan worden naar Heerlen. Daarnaast rijden er intercity's van de series 800 (Alkmaar - Maastricht) en 3500 (Schiphol - Venlo). De serie 3500 zal niet meer naar Heerlen gaan rijden. In de vroege ochtend en in de avond rijden er 4 intercity's in een kwartierdienst. De serie 3900 zal in deze periode naar Maastricht rijden in plaats van Heerlen. De serie 800 rijdt 5 minuten later dan in 2017. De sprinters zijn van de series 6900 (Utrecht Centraal - 's-Hertogenbosch), 6000 (Woerden - Tiel) en de nieuwe serie 6500 (Utrecht Centraal - Houten Castellum). Tussen Amsterdam Centraal en Vlissingen gaat weer een intercity rijden in de spits. Dit is de serie 12200. In Roosendaal worden deze trein gekoppeld aan de treinen van de serie 2200 naar Amsterdam. In de ochtend- en avondspits gaat deze treinen twee keer rijden. De treinserie 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) is niet meer gekoppeld met de serie 4400 in 's-Hertogenbosch. In plaats daarvan vindt er een koppeling plaats met de serie 6600 naar Dordrecht. De serie 9600 wordt met 7 minuten versneld. In de spits wordt deze serie doorgetrokken tot aan Oss als serie 6700. In de ochtendspits wordt vanuit 's-Hertogenbosch naar Oss op alle tussengelegen stations gestopt, maar in de tegenrichting niet. Dit is wel het geval in de avondspits, wanneer er juist niet gestopt wordt in de richting van Oss. Op zondag zal de serie 3100 in beide richtingen twee uur eerder beginnen met rijden. De intercity tussen Sittard en Heerlen (serie 3900) gaat in de vroege ochtend en in de avond een keer per uur rijden in plaats van twee keer per uur. Enkele van deze treinen rijden door naar Eindhoven. De aansluitingen van de treinen van de NS in Sittard en Maastricht op de treinen van Arriva worden hersteld.


Wijzigingen in materieelinzet

  • De serie 3600 gaat met ICMm rijden in plaats van met DDZ.


Wijzigingen in treinseries

  • De serie 3500 splitst in Eindhoven niet meer in een deel naar Heerlen en naar Venlo, maar rijdt in zijn geheel door naar Venlo.
  • De serie 4500 worden de spitstreinen van de oude serie 14500.
  • De serie 14500 van Enkhuizen naar Amsterdam wordt doorgetrokken tot aan Heerlen en vernummerd naar de serie 3900.


Nieuwe treinseries

  • 2900: Enkhuizen - Maastricht. Onderdeel van de 10-minuten dienst tussen Amsterdam en Eindhoven.
  • 3900: Enkhuizen - Heerlen. Onderdeel van de 10-minuten dienst tussen Amsterdam en Eindhoven.


Vervallen treinseries

  • 14500: Enkhuizen - Amsterdam Centraal. Vervangen door de serie 4500.


Wijzigingen bij NS International

IC direct

Op werkdagen wordt een vroege trein ingelegd van Amsterdam naar Rotterdam met een vertrek op 5.49 uur. De eerste trein uit Rotterdam gaat om 6.28 uur rijden naar Amsterdam. Een extra trein is om 6.58 ingelegd vanuit Rotterdam naar Amsterdam.


ICE

In de daluren zal de ICE 3 minuten sneller rijden van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal dan in de spits. Van Utrecht Centraal naar Amsterdam zijn er geen veranderingen in rijtijd.


Thalys



Overig

IC Berlijn

Ten opzichte van voorgaand jaar vinden er geen wijzigingen plaats.

IC Brussel

Het was de bedoeling om de Beneluxtreinen vanaf december 2017 te gaan rijden via de HSL en Breda. Hiermee verliezen Roosendaal en Dordrecht hun internationale verbindingen. Doordat Bombardier de locomotieven niet tijdig kan voorzien van de juiste software om over de HSL-Zuid, de Belgische HSL 4 en de conventionele netten te kunnen rijden, blijven de treinen voorlopig via de oude route rijden. Bombardier verwacht dat de software op 31 juli 2017 beschikbaar is, waarna de NS nog minimaal 6 maanden nodig heeft om de software te kunnen testen. Er zullen in totaal 24 locomotieven voorzien gaan worden van de aangepaste software. Er zullen per dag 12 treinen vertrekken uit Amsterdam naar Brussel. Daarnaast rijden er 4 treinen vanuit Den Haag naar Brussel. Om tijd te besparen met kopmaken in Breda als de Beneluxtrein via de HSL gaat rijden, gaan de treinen rijden met een locomotief voor en achter. In maart 2017 wordt bekend dat per 9 april 2018 de treinen via de HSL-Zuid gaan rijden.

Eurostar

Eurostar gaat vanaf 4 april 2018 rijden vanuit Amsterdam naar London. Deze zal twee keer per dag gaan rijden. Hiervoor worden treinstellen van het type e320 ingezet. Vanwege de strenge grenscontrole, moeten reizigers naar London de trein in Brussel-Zuid verlaten. Na het ondergaan van de grenscontrole kan de reiziger zijn reis naar London vervolgen. Dit gaat echter niet met dezelfde trein. Reizigers naar London wordt geadviseerd om de Thalys van een half uur eerder te nemen naar Brussel-Zuid. Na het doorlopen van de grenscontrole is het mogelijk om verder te reizen met de trein uit Amsterdam. Wanneer in Amsterdam en Rotterdam de faciliteiten voor de grenscontrole gereed zijn, komt er een eind aan het overstappen in Brussel-Zuid. Dit zal echter pas in 2020 zo ver zijn.


Wijzigingen internationaal

De treinen vanuit Roosendaal naar Antwerpen gaat in het weekend door rijden naar Puurs in plaats van Lokeren. Tussen 26 mei 2018 en eind augustus 2018 rijden de stoptreinen uit Roosendaal slechts tot Essen in plaats van tot aan Puurs. Dit komt vanwege de revisie aan het gebruikte materieel, de treinstellen van het type MS75. Dit materieel is na de revisie nog niet toegelaten in Roosendaal, zodat er een tekort aan materieel ontstaat. Niet gereviseerde treinstellen zijn nog wel toegelaten en rijden op het korte traject.

De Duitse vervoerder Eurobahn zal de stoptrein tussen Bielefeld en Bad Bentheim doortrekken tot aan Hengelo. Door problemen wordt de invoering uitgesteld. De planning is om per per 14 januari 2018 de treindienst uit te voeren. Maar door problemen met het materieel gaan de treinen pas vanaf 26 februari 2018 rijden. De treinen rijden eenmaal per uur en stoppen in Nederland alleen in Oldenzaal.

De treinen van euregiobahn blijven ook na het voorjaar van 2018 rijden tussen Heerlen en Herzogenrath. Dit is noodzakelijk als gevolg van het niet gereed zijn van enkele infrastructurele wijzingen.


Wijzigingen bij Keolis (Syntus)

In deze dienstregeling neemt Syntus de concessie over van de verbinding tussen Zwolle en Enschede en tussen Zwolle en Kampen. De concessie wordt uitgevoerd onder de naam Keolis, het moederbedrijf van Syntus. De treinen gaan rijden onder de merknaam Blauwnet. Voor deze concessie worden nieuwe treinstellen van het type Flirt 3. Zij gaan zowel stop- als sneltreinen rijden tussen Zwolle en Enschede. De sneltreinen rijden tot de zomer van 2018 tot aan Raalte vanuit Enschede. Doorrijden naar Zwolle is nog niet mogelijk, omdat spoor 8 nog niet klaar is. Er rijden dan vier treinen per uur tussen beide plaatsen. Vanaf de zomer van 2018 zal de sneltrein het hele traject rijden. Met deze sneltrein kan er in 50 minuten van Enschede naar Zwolle worden gereisd in plaats van ruim een uur in 2017. Op zondagochtend rijdt Keolis tussen Zwolle en Kampen ieder half uur.


Wijzigingen bij R-Net

Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn gaan overdag op doordeweekse dagen vier treinen per uur per richting rijden.


Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn zullen de stations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel geopend gaan worden. In Zwolle wordt het nieuwe station Zwolle Stadshagen geopend. De opening van Waddinxveen Triangel zal in het voorjaar van 2018 plaats gaan vinden. In de loop van 2018 zal het station van Assen heropend gaan worden. In december 2018 zal het station Lansingerland-Zoetermeer worden geopend.