Almere Centrum

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Almere Centrum is een van de stations van Almere. Het is het grootste station van de stad. De verkorting van het station is Alm.

Geschiedenis

In 19 wordt begonnen om de Flevopolder droog te maken en geschikt te maken voor bewoning. Het zal voornamelijk als overloop dienen voor inwoners uit Amsterdam. In 1976 worden de eerste huizen in Almere gebouwd. Het openbaar vervoer wordt vanaf het begin een rol toebedacht. De stad was ontwikkeld met meerdere kernen met ieder een eigen station. In 1987 wordt Almere aangesloten op het spoorwegnet met de spoorlijn uit de richting van Weesp. Het station is ontworpen door architect Peter Kilsdonk. De stationskap is grotendeels opgebouwd uit een stalen constructie met glazen elementen.


In het kader van het SAAL project zal er aan de noordzijde van het station twee keersporen en een kruiswisselcomplex worden aangelegd. De aanleg begint in 201 en moet eind 2016 gereed zijn. Om de keervoorziening aan te kunnen leggen, moet de spoordijk worden verbreed, evenals enkele viaducten. Tegelijkertijd worden sporen vernieuwd en de relaisbeveiliging vervangen door Programmable Logic Controllers. In augustus 2016 worden de keersporen aangesloten op het emplacement en in dienst gesteld. Tegelijkertijd worden de perrons verlengd met 70 meter.

In oktober 2020 beginnen de werkzaamheden om de perrons opnieuw in te delen. Het meubilair wordt vervangen en maken plaats voor nieuwe wachtruimten met nieuwe banken van hout, beplanting en windschermen. De hal van het station zal ruimer gemaakt worden om reizigers beter te laten doorstromen en om nieuwe winkels te kunnen huisvesten. De werkzaamheden moeten in oktober 2021 afgerond zijn.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Flevolijn ter hoogte van kilometerpunt 15,1.


Dienstregeling

Door het in gebruik nemen van de keersporen is het mogelijk om per december 2016 de treinen van de series 2600 (Amsterdam Centraal - Almere Centrum) en 4900 (Utrecht Centraal - Almere Centrum) hier te laten keren.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Almere Centrum:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
700 Den Haag Centraal Groningen ICMm/VIRM
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden ICMm/VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
2600 Almere Centrum Amsterdam Centraal ICMm
4300 Lelystad Hoofddorp SNG
4900 Utrecht Centraal Almere Centrum SLT
4600 Almere Oostvaarders Den Haag Centraal SNG
14900 Utrecht Centraal Almere Centrum SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Almere Centrum.