Rotterdam Centraal

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Rotterdam Centraal is het grootste station en een van de 5 stations in Rotterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's en trams van de RET. De verkorting van dit station is Rtd.

Geschiedenis

Het huidige station Rotterdam Centraal is het tweede station dat gebouwd is.

Eerste station

Het eerste station van Rotterdam Centraal is iets ten westen van het vernielde station Rotterdam Delftsche Poort gebouwd. Het station is een ontwerp van Sybold van Ravesteyn. De voorgevel van het station wordt 120 meter breed en 13,5 meter hoog. In het midden komt een glazen pui. Aan weerszijden komen kantoren, waarvan de buitenzijde van beton is. Aan de zijde van Diergaarde Blijdorp komt eveneens een ingang. Hier komt een gebouw van 104 meter lang en 5 meter hoog. In de stationshal aan deze zijde komen 4 loketten.

Aan de noordzijde wordt op 1955 het stationsgebouw in gebruik genomen. In 1956 komt het vijfde perron in dienst. Op 21 mei 1957 is het station geopend.


In 197 krijgt het station 13 Makomat kaartautomaten. Hiervan zijn er 10 in de stationshal geplaatst en 3 aan de zijde van Blijdorp.

Op 2 september 2007 sluit het station om grondig verbouwd te worden. De perrons, perrontunnel en het stationsgebouw waren te klein geworden om alle reizigersstromen goed te kunnen verwerken. Vanaf januari 2008 zijn het stationsgebouw en perrons in gedeelten gesloopt. Het stationsgebouw werd tussen 16 januari en eind maart 2008 gesloopt.


Tweede station

In 2004 wordt opdracht gegeven tot de totale vernieuwing van de stationsomgeving. Het ontwerp is afkomstig van Jan van Benthem. Een van de weinige elementen die van het oude station overblijven, zijn de twee granieten sculpturen (speculaasjes) van kunstenaar J.H. Baas, de letters CENTRAAL STATION en de grote klok. Deze worden boven de nieuwe entree aan het Stationsplein opgehangen. Deze entree is ontworpen als een soort van haaienbek, waarbij een zijde lang en schuin omhoog loopt. De andere zijde loopt direct af naar beneden. Het dak is gemaakt van gedeukte, roestvrij stalen panelen. Aan de binnenzijde is het dak bekleed met red cedar hout. De twee sculpturen zijn aan de voor- en achterzijde van het station geplaatst. Aan de voorzijde bevindt de sculptuur zich op het perron van spoor. Aan de achterzijde is de sculptuur geplaatst langs de achtergevel van spoor 15. De overkapping van de perrons is een geheel met het dak van het stationsgebouw. De overkapping bestaat uit glazen panelen, welke op houten liggers rusten. In de overkapping zijn daarnaast ruim 3.000 zonnepanelen verwerkt om het gehele gebouw van stroom te kunnen voorzien. De overkapping op de perrons wordt gedragen door Y-vormige staanders, welke in de perrons zijn verankerd. De bouw van de overkapping begon op en duurde ongeveer 90 weken. In zes perioden van 15 weken werden de oude overkappingen gesloopt, perrons aangepast en nieuwe staanders geplaatst. Tijdens een periode gingen 2 à 3 sporen tegelijkertijd uit dienst. Aan de achterzijde van het station eindigt de overkapping in een glazen muur. De bovenleiding is opgehangen aan dakdragers, zodat er geen masten voor de bovenleiding op de perrons aanwezig zijn. Onder de perrons liggen twee tunnels. Hiervan is een tunnel voor fietsers en de andere voor de reizigers. In de perrons zijn grote openingen gemaakt zodat daglicht de tunnels bereikt. De reizigerstunnel is tijdens de verbouwing verbreed en wel 6 keer zo groot tot een breedte van meter. De fietstunnel deed tijdelijk dienst als reizigerstunnel. Omdat deze te smal was, is aan de noordzijde van het station een loopbrug gebouwd. Deze ligt onder de overkapping. In de nieuwe reizigerstunnel zijn aan weerszijden winkels en horeca gevestigd.

Onder het stationsplein is het metrostation vergroot en uitgebreid.

Op 13 maart 2014 is het station geopend door koning Willem Alexander

Voor het uitvoeren van de paspoort- en veiligheidscontroles zal er in het najaar van 2017 een douanegebouw worden gebouwd bij de sporen 3 en 4 aan de Schiedamse zijde van het station. Dit is noodzakelijk vanwege de diensten die Eurostar gaat uitvoeren tussen Amsterdam en London. Spoor 1 zal hiervoor verdwijnen, zodat het perron verbreed kan worden. Spoor 2 zal voorzien gaan worden van het brede perron. Langs dit perron zullen de internationale treinen (Benelux, Eurostar en Thalys) gaan stoppen. Op 29 januari 2018 wordt begonnen met de werkzaamheden voor het verbreden van het perron. Op 26 maart 2018 zijn de werkzaamheden gereed en wordt het perron opgeleverd. Aan het eind van 2019 wordt er overeenstemming bereikt over het uitvoeren van de controles van reizigers met de Eurostar door België, Engeland, Frankrijk en Nederland. De inhoud van deze overeenkomst zorgt ervoor dat het gebouw voor het inchecken en douane aangepast moet worden. Deze aanpassingen zullen in januari 2020 gereed zijn. Met deze overeenkomst is het voor reizigers vanuit Nederland mogelijk om rechtstreeks naar Londen te reizen, zonder overstap in Brussel. Door vertraging aan de aanpassingen kan pas vanaf 18 mei 2020 de Eurostar stoppen in het station. Als gevolg van de uitbraak van Covid-19 is de rechtstreekse trein tussen Amsterdam en London uitgesteld tot 26 oktober 2020.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn en HSL-Zuid. Tevens is Rotterdam Centraal het beginpunt van de spoorlijn Utrecht - Rotterdam en het eindpunt van Staatslijn I.Dienstregeling

Internationaal


Met ingang van 4 april 2018 is het mogelijk om met Eurostar twee keer per dag vanuit Amsterdam naar London te reizen. Door Eurostar worden treinstellen van het type e320 gebruikt. Vanuit Amsterdam vertrekken de 9121 en 9157 naar London. Voor douane formaliteiten is het noodzakelijk dat er in Brussel wordt overgestapt. Vanuit London rijden de treinen 9114 en 9148 naar Amsterdam. Op zondag rijdt trein 9157 niet. Reizigers kunnen dan gebruik maken van trein 9161. De treinen vertrekken van spoor 15b. Vanaf 26 oktober 2020 is het mogelijk om zonder overstap in Brussel van Amsterdam naar Londen te reizen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Rotterdam Centraal:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
500 Groningen Rotterdam Centraal DDZ/ICMm
600 Leeuwarden Rotterdam Centraal DDZ/ICMm
900 Amsterdam Centraal Breda BR 186 + ICRmh rijtuigen
1000 Amsterdam Centraal Rotterdam Centraal BR 186 + ICRmh rijtuigen
1100 Den Haag Centraal Eindhoven BR 186 + ICRmh rijtuigen
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) ICMm/VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
2800 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal DDZ/IRM
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT
5000 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
5100 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
7700 Rotterdam Centraal Gouda Goverwelle SGMm
9100 Amsterdam Centraal London St. Pancras Eurostar e320
9200 Amsterdam Centraal Brussel Zuid NMBS Reeks 28 + ICR
9300 Amsterdam Centraal Paris Nord TGV PBA/TGV PBKA
9900 Amsterdam Centraal Bourg St. Maurice/Lille TGV PBA/TGV PBKA
21400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Eindhoven) DDZ/VIRM


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Rotterdam Centraal: