Oldenzaal

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Oldenzaal is het station van de gelijknamige plaats in Overijssel. De verkorting is Odz

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn tussen Almelo en Salzbergen werd het eerste station op het grondgebied van de buurgemeente Losser gebouwd. In 1876 vond er een grenswijziging plaats, zodat het station in Oldenzaal kwam te liggen.


Aan het begin van de jaren '50 worden de perrons verhoogd en de voetbrug afgebroken.

In het najaar van 2023 zal er aan de noordkant, naast het busstation, een tijdelijk perron van 130 meter en spoor 1b gerealiseerd worden om de treinen van Keolis te kunnen laten keren. Met een wisselverbinding wordt dit nieuwe spoor van 170 meter lengte bereikt. Hiermee is het doorgaande spoor vrij om de IC Berlijn op normale snelheid (80 kilometer per uur) het station te kunnen passeren. De werkzaamheden zijn in juni 2023 begonnen en het perron is in november 2023 opgeleverd. Op 2 november 2023 is het perron in gebruik genomen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door VolkerRail.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 2 seinhuizen. [1] De klassieke beveiliging werd op 11 mei 1969 opgeheven. Sindsdien maakt de beveiliging deel uit van de NX-beveiliging met CVL (Centrale VerkeersLeiding) te Hengelo.

Met ingang van 11 mei 1969 is de klassieke beveiliging te Oldenzaal vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX-CVL beveiliging bediend vanuit Hengelo.

  • Post T

Post T staat aan de westzijde van het station, ter hoogte van de overweg in de Enschedesestraat bij kilometerpunt 26,005. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is gemetseld, terwijl het bovenste deel van hout is. Het puntdak is voorzien van dakpannen. Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een HSM handelinrichting. Vanuit deze post wordt het treinverkeer naar en het emplacement bediend. Hieronder vallen de grendels naar aansluitingen, rangeerpaallantaarns, rangeerstoplantaarn, de seinen en wissels.

  • Post I

Post I staat aan de oostzijde van het station, ter hoogte van de overweg in de Boerskottenweg bij kilometerpunt 26,620. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is gemetseld, terwijl het bovenste deel van hout is. Het puntdak is voorzien van dakpannen. Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een HSM handelinrichting.


Eerste station

In 1865 wordt het eerste station geopend. Door brand wordt het station grotendeels verwoest op 14 juli 1953.


Tweede station

Ter vervanging van het door brand verwoestte station wordt een nieuw station gebouwd. Er is sprake geweest van herbouw van het oude stationsgebouw, maar men koos uiteindelijk voor nieuwbouw. Dit station wordt ontworpen door K van der Gaast. Het stationsgebouw wordt door aannemer gebouwd. De bouw van het nieuwe begint op 1956. Op 18 mei 1957 is het nieuwe station geopend.


Laad- en losplaats

Tot 1987 wordt Oldenzaal vanuit Hengelo voorzien van buurtgoederentreinen om goederenwagens aan- en af te voeren.


Locomotiefdepot

Station Oldenzaal kende een locomotiefloods.

Vanaf 1956 wordt de draaischijf van het depot gebruikt om stoomlocomotieven van de DB te kunnen draaien. De locomotieven komen met internationale treinen naar Hengelo, waar de draaischijf in dat jaar is verwijderd. De draaischijf in Oldenzaal wordt in 196 verwijderd, gelijkertijd is de watertoren gesloopt.


MutatiesLocomlopen


Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In het depot zijn tussen en 195 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Spoorlijn Almelo - Salzbergen ter hoogte van kilometerpunt 26,130


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Oldenzaal:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
20300/RB61 Hengelo Bielefeld (Dld) FLIRT 3
31200 Zutphen Oldenzaal Lint 41/h (Keolis)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Oldenzaal:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


  1. Oldenzaal Klassieke beveiliging