Zutphen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zutphen is het stations van de Gelderse stad Zutphen. De verkorting van het station is Zp.

Geschiedenis

Tijdens de bouw van het tweede station in 1951, worden vijf sporen voorzien van bovenleiding. Dit zijn de drie perronsporen en twee sporen ten westen van het perron.

Eerste station

Met de aanleg van de spoorlijnen uit Arnhem naar Zutphen in 186 en het begin van de aanleg van de spoorlijn naar Hengelo, wordt in 186 begonnen met de bouw van het station van Zutphen. Het station is van het type tweede klas van de Staatsspoorwegen. Op 2 februari 1865 wordt het station geopend en is de spoorlijn naar Arnhem geopend. In verband met de doorvaarthoogte van het scheepvaartverkeer over de nabijgelegen IJssel, is het emplacement verhoogd aangelegd. Ook het station wordt op dezelfde hoogte aangelegd. In november 1865 komt de spoorlijn naar Hengelo in dienst. Het station begint hiermee een knooppunt te worden. In 1876 eindigt de spoorlijn uit Apeldoorn in Zutphen. In 1878 is het knooppunt gereed, als ook de spoorlijn naar Winterswijk in gebruik wordt genomen.

Als gevolg van bombardementen op 14 oktober 1944 raakt het station zwaar beschadigd. In 1952 wordt het zwaar vernielde station gesloopt, na oplevering van het nieuwe station in mei 1952.


Tweede station

Het nieuwe station van Zutphen vervangt het zwaar beschadigde station. Het station is ten oosten van het oude stationsgebouw gebouwd. Het station is ontworpen door H.G.J. Schelling. Het gebouw is opgetrokken uit gewapend beton. De stationshal heeft een oppervlakte van 275 m2. Het station heeft bredere perrons gekregen dan het vorige station. Aan de oostzijde van het eerste perron wordt het nieuwe seinhuis gebouwd. Door de gemeente Zutphen wordt het nieuwe stationsplein opgeleverd. Dit plein is lager gelegen dan het vorige plein, zodat het op hetzelfde niveau light als de omliggende straten. Door de lagere ligging van dit plein en het stationsgebouw, is de bouw van een tunnel onder de sporen noodzakelijk. De tunnel geeft toegang tot het eilandperron. Het gebruik van overpaden kon hiermee worden voorkomen. Op 28 mei 1952 wordt dit station geopend. In 2010 is het station aangemerkt als Rijksmonument.


Laad- en losplaats

Zutphen goederenemplacement

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


In 1972 wordt het station gesloten als rangeerstation.

Vanaf het goederenemplacement loopt een stamlijn naar de Industriehaven langs de Industrieweg. Aan de Industrieweg is een vestiging van Benegas gevestigd, die bediend wordt met de aanvoer van ketelwagens met gas.


In 20 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe werkplaats voor Strukton en Arriva. Deze vervangt de oude werkplaats tegenover het station. Op 4 oktober 2012 wordt de werkplaats officieel geopend. In de werkplaats wordt het materieel van Strukton onderhouden en vanaf 9 december 2012 ook het materieel van Arriva dat rijdt op de Vechtdallijnen en op de diesellijnen in de Achterhoek en Rivierenland.


Locomotiefdepot

Station Zutphen kende een locomotiefloods. Daarnaast is er een kleine werkplaats waar herstellingen aan wagons en rijtuigen plaats vinden.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot. Op 1 februari 1967 wordt de wagenwerkplaats gesloten.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 3400;
  • 3700;
  • 8100;
  • 8200


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden), aan Staatslijn D (Zutphen - Glanerbrug), de Oosterspoorlijn en de Spoorlijn Zutphen - Winterswijk.


Dienstregeling

In februari 1865 rijden per dag treinen tussen Arnhem en Zutphen. In november 1865 gaan er treinen naar Hengelo rijden. Nadat de spoorlijn vanuit Hengelo is doorgetrokken naar Duitsland, laten de Staatsspoorwegen internationale treinen vanuit Amsterdam via Arnhem en Zutphen naar Duitsland rijden. Ook wordt er gebruik gemaakt van de grensovergang bij Oldenzaal. De HIJSM gaat vanaf 1878 internationale treinen rijden vanuit Amsterdam via Amersfoort en Apeldoorn naar Winterswijk en verder Duitsland in.

Rond 19 gaan er minder internationale treinen rijden via Zutphen als gevolg van de opwaardering van de spoorlijn tussen Apeldoorn en Almelo via Deventer. Hiermee wordt het station van Zutphen een regionaal knooppunt.


Vanaf 5 januari 1953 is het mogelijk om elektrische treinen vanaf Arnhem naar Zutphen te laten rijden. De stoptreinen uit Nijmegen naar Arnhem worden vanaf dat moment verlengd tot aan Zutphen. In mei 1953 kan er elektrisch doorgereden worden naar Zwolle.

Vanaf juni 2002 gaat de serie twee keer per uur rijden tussen Zutphen en Nijmegen. Daarnaast stopt deze trein bij het nieuwe station Nijmegen Lent.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Zutphen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3600 Zwolle Roosendaal ICMm
7600 Zutphen Wijchen FLIRT/SGMm
17800 Apeldoorn Zutphen GTW (Arriva)
30800 Zutphen Winterswijk GTW (Arriva)
31200 Zutphen Oldenzaal Lint 41/h (Keolis)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Zutphen.