Dienstregeling 2003

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 15 december 2002 begint het dienstregelingjaar 2003 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2003 eindigt op 13 december 2003.

Wijzigingen bij NS

West Nederland


Midden Nederland



Oost Nederland



Noord Nederland


Zuid Nederland



Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseries

  • 140 Intercity Amsterdam Centraal - Berlijn


Vervallen treinseries

  • 2340 Interregio Schiphol - Berlijn


Wijzigingen bij NS Internationaal

ICE


Thalys



Overig

IC Berlijn

De Interregio treinen van en naar Berlijn worden opgenomen in het Intercity netwerk van de DB. De treinen krijgen als begin-/eindpunt Amsterdam Centraal in plaats van Schiphol. De blauwwitte rijtuigen maken plaats voor witte rijtuigen met een rode band. De treinen worden opgenomen in de treinserie 140. [1]. Zij rijden drie slagen per dag, waarvan trein 14 doorrijdt naar Leipzig.


IC Brussel


Nachttreinen

De nachttreinen INT222/223 naar München en Wenen worden opgenomen in het netwerk van CityNightLine met de nummers . De samenstelling van de treinen is .

Seizoenstreinen

Alpen Express

In de winter van 2003 vertrekken de wintersporttreinen vanuit Utrecht Centraal op vrijdagavond naar de wintersportgebieden in Oostenrijk. Op zondagochtend keren de treinen terug. Zij rijden in de periode De treinen hebben de Oostenrijkse plaatsen Innsbruck (Trein 13214), Zell am See (Trein 13218), Landeck (Trein 13220) en Kitzbühel (Trein 13222) als bestemming. Vanaf 2003 rijdt er ook een trein naar de Franse Alpen. Deze rijdt naar Bourg-Saint-Maurice (treinen 16188/16189) via de grensovergang bij Roosendaal. In Nederland worden deze treinen getrokken door voornamelijk locomotieven van de series 1600 of 1700. In Duitsland worden de treinen overgenomen door een locomotief van de Baureihe 101, 103, 110 of 120. In België rijdt een locomotief van de Reeks 27 deze treinen. De samenstelling van de treinen was afhankelijk van het aantal boekingen per trein, waarbij de treinen naar Frankrijk een stuk korter waren dan naar Oostenrijk. Een trein bestaat uit ligrijtuigen van het type Bcm en Bcvmh, soms aangevuld met slaaprijtuigen MU. Daarnaast reden ook buffetrijtuigen mee in de treinen, soms aangevulg met een restauratierijtuig. Naast de eigen rijtuigen van de NS, worden ook rijtuigen gehuurd van de DB en van Euro-Express. De treinen waren veelal samengesteld met de slaaprijtuigen aan de uiteinden als deze er waren, gevolgd door de ligrijtuigen. In het midden van de trein is het buffetrijtuig geplaatst. Als het restauratierijtuig meereed, dan was deze aan het buffetrijtuig gekoppeld.


Autoslaaptreinen


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Syntus

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


  1. Railmagazine 370 Treinsamenstellingen in Model De Interregio in Nederland - P. Gootzen - blz.: 68-71 - Samenstelling in model als PDF te downloaden bij: https://railmagazine.nl/wp-content/uploads/Interregio-tabel.pdf