MP - Motorrijtuig mP

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ter vervanging van de oude motorpost wagens van het Materieel '24 werden 35 nieuwe motorposttrekkers gebouwd en vanaf 1965 in dienst gesteld. De motorposttrekkers worden voor de PTT aangeschaft door de Rijks Automobiel Centrale (RAC) en bij NS geïmmatriculeerd die ook verantwoordelijk is voor het dagelijks gebruik en onderhoud.

Geschiedenis

Om een apart netwerk van posttreinen op te zetten, is er ook nieuw materieel nodig. Dit materieel wordt gevonden in de op dat moment in aflevering zijnde treinstellen Plan V. Er worden door de PTT in totaal 35 motorrijtuigen aangeschaft. In tegenstelling tot de treinstellen Plan V, worden deze motorrijtuigen voorzien normaal stoot- en trekwerk. Hiermee is het mogelijk om postrijtuigen Plan C, Plan E en Plan L mee te nemen. De motorrijtuigen worden onderhouden door de NS, de NS stelt ook het personeel om de treinen te rijden.

Op 25 augustus 1965 vindt de presentatie plaats van de mP 3001.

Aan het begin van december 1976 levert Talbot een nieuwe postwagen. Deze is voorzien van vier grote rolluiken. Op 22 december 1976 vindt de presentatie plaats van deze wagon voor de NS en de PTT. Met deze wagon zullen in 1977 diverse proeven worden gehouden in combinatie met de motorpostrijtuigen. Vanaf 1979 zullen de 62 postwagens Hbbkkss'n instromen. Een motorpostrijtuig is in staat om van dergelijke wagons te kunnen trekken.

Eind maart 1995 worden alle resterende motorrijtuigen verkocht aan de NS. Door de PTT worden in totaal motorrijtuigen gehuurd voor het rijden van de resterende posttreinen. In 1997 worden de logo's van de PTT verwijderd.

Op 9 april 2005 is de mP 3027 te zien in Alkmaar tijdens een open dag.


Technische gegevens

De motorrijtuigen hebben een lengte van 26,400 meter, een breedte van 2,760 meter en een hoogte vanaf de spoorstaaf van 3,800 meter. Het totaalgewicht bedraagt 55 ton. Dit gewicht is verdeeld over de bak ( ton), de draaistellen en tractiemotoren ( ton). Door de vier assen, bedraagt de asdruk 13,75 ton. De assen zijn elk voor zien van 1 tractiemotor, van het type van Smit-Heemaf. Elke motor heeft een vermogen van 138 kW (188 pk). Het motorrijtuig heeft een totaal vermogen van 552 kW (752 pk). Dit is dezelfde tractie installatie als een treinstel Plan V. Zij kennen daardoor een zeer groot acceleratievermogen. Een leeg motorrijtuig trekt in 55 seconden op naar 125 kilometer per uur. De hoogste toegestane snelheid bedroeg 140 kilometer per uur. De motorrijtuigen zijn voorzien van twee compressoren van Westinghouse, type , met een capaciteit van 280 liter per minuut. Op het dak zijn twee stroomafnemers geplaatst van Faiveley, type AM 30 met dubbele uitgevoerde sleepstukken. De asindeling is Bo'Bo'. De draaistelcode is PM en de bakcode is 507.


Uitvoering

De indeling van de cabines komt vrijwel overeen met die van de treinstellen Plan V en T. Het enige verschil is dat er naast de rechter cabinedeur nog een hulpstuurstand aangebracht is voor het rangeren. Midden in de achterwand cabine I is deur naar de begeleidersruimte gesitueerd. In cabine II geeft deze deur toegang tot de grote laadruimte met aan weerzijde elk vier laaddeuren. Vanuit de laadruimte is er eveneens toegaan tot de begeleidersruimte. In deze ruimte vinden vanuit cabine I aan de rechterzijde achtereenvolgens een ATB kast, een zakkenrek met daarboven een bundelkast en een sorteertafel. Aan de linkerzijde zijn de snelschakelkast, de tafel en bank voor de begeleider en een toiletruimte gesitueerd.

Deze motoren zijn opgehangen volgens de tramophanging. Hierbij rust de tractiemotor aan een zijde met rollagers op de as. De motoras wordt aangedreven door een rondsel dat in een vast tandwiel op de wielas grijpt. Door gebruik te maken van rollagers in plaats van glijlagers werd het aantal warmlopers sterk verminderd. Het motorrijtuig is ontworpen voor een snelheid van 140 kilometer per uur. Onder het rijtuig zijn de twee compressoren opgenomen. Deze kan 280 liter lucht per minuut leveren. Deze lucht wordt gebruikt voor de elektropneumatisch rem en diverse elektro-pneumatische apparatuur. Voor het leveren van stroom voor de stuurstroom en verlichting, is onder het rijtuig een motorgenerator opgenomen van Heemaf, type. Deze zet de 1.500 Volt bovenleidingspanning om in 100 Volt spanning voor de stuurstroom en 145 Volt voor de verlichting. De motorgenerator levert een vermogen van 5 kW. Onder het rijtuig bevinden zich de schakelkasten en relaiskasten. Ook de rijschakelaars en de volgordewals hebben een plekje onder het rijtuig. Voor het eerst bij NS bevinden zich de aanzetweerstanden boven op het rijtuig. In de praktijk bleken dit toch problematisch omdat ze te dicht tegen het dak aan geplaatst waren. Tijdens de grote revisie (R4) werden zij daarom zo hoog mogelijk binnen het profiel van vrije ruimte geplaatst. Het rijtuig is voorzien van twee stroomafnemers, type van . De gehele installatie wordt beveiligd door snelschakelaar welke in de beigeleidersruimte geplaatst is. Een motorrijtuig is van een aantal beveiligingen voorzien. De beveiliging ‘Beperkt vermogen’ zorgt er voor dat een treinstel niet de maximum snelheid overschrijdt. Later wordt deze beveiliging overbodig door de komst van de ATB. De beveiligingen worden met automaten uitgevoerd in plaats van zekeringen. De motorrijtuigen kunnen tot maximaal drie rijtuigen in stuurstroom gekoppeld worden, waarbij zij elk tractie leveren. De draaistellen zijn gebaseerd op die van Plan T en V, maar hebben een radstand die 250 mm groter is en wel 3000 mm.

Deelseries

De motorposten werden in 3 subserie's afgeleverd. Deze zijn bekend als serie mP1 - mP3. De deelseries waren als volgt:

  • mP1: 3001 - 3010 (besteld als mP 9241 − 9250)
  • mP2: 3011 - 3020 (besteld als mP 9251 − 9260)
  • mP3: 3021 - 3035


Inzet

Vanaf hun indienststelling rijden de nieuwe motorrijtuigen samen met hun voorgangers in een aparte omloop tussen het reizigersverkeer. In sommige gevallen wordt een apart postrijtuig meegevoerd, zodat onderweg de post gesorteerd kan worden. Vanaf 1979 rijden de motorrijtuigen samen met de door Talbot gebouwde goederenwagens van het type Hbbkkss. Een motorpost mocht tot een maximum van 200 ton aan beladen goederenwagens Hbbkkss trekken. Dit komt neer op vijf beladen wagens. Vanaf 1994 worden enkele overbodig geraakte motorrijtuigen ingezet in het sternet tussen de diverse werkplaatsen van de NS.

In december 1965 worden de eerste motorpostrijtuigen ingezet. Vanaf 1 januari 1966 verschijnen zij in de omloop.


Op 31 mei 1970 gaat de dienstregeling 1970/1971 van start, oftewel het programma 'Spoorslag '70'. Er zijn voor de 35 motorrijtuigen diensten. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1971/1972, ingaande op 23 mei 1971, laat diensten zien voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1972/1973 laat diensten zien voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1973/1974 heeft diensten zien voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1974/1975, welke op 26 mei 1974 begon, heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

In de dienstregeling 1975/1976 zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1976/1977 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977 zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978 zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen. Deze diensten omvatten ritten als los motorrijtuig of gekoppeld met andere motorrijtuigen. Daarnaast zijn er enkele diensten samen met een postrijtuig van Plan C, Plan E of Plan L. Daarnaast trekken zij enkele aangepaste goederenwagens van het type Gs.

De dienstregeling 1979/1980 heeft een geheel nieuwe opzet voor de 33 motorrijtuigen. Het vervoer van post geschiedt niet meer de oude postrijtuig of goederenwagen. Door Talbot zijn 62 wagons van het type Hbbkkss geleverd voor het vervoer van rolcontainers met postzakken. Vanuit Utrecht is een sternet opgezet dat tot vijfmaal daags een expeditieknooppunt zal aandoen. Met de mP 3017 en 5 wagons (242 2 014, 242 2 015, 242 2 053, 242 2 018 en 242 2 017) wordt op 22 mei 1979 de officiële overdracht van de wagons gedaan in Amsterdam. Trein 131171 van 's-Hertogenbosch naar Utrecht zal rijden met twee motorpostrijtuigen en 8 wagons. Op 28 september 1979 is het sternet volledig operationeel. Op 30 september 1979 wordt het knooppunt in Sittard in gebruik genomen. Met de opening van dit knooppunt krijgen de posttreinen in Sittard hun eindpunt in plaats van Maastricht.

De dienstregeling 1980/1981 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1981/1982 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1982/1983 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1983/1984 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1984/1985 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

In de dienstregeling 1985/1986 die op 2 juni 1985 begint, zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen.

In de dienstregeling 1986/1987 die op 1 juni 1986 begint, zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1988/1989 begint op 28 mei 1988. Er zijn diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1989/1990 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen. Trein 51541 rijdt van 's-Hertogenbosch naar Roosendaal

De dienstregeling 1990/1991 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1991/1992 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

De dienstregeling 1992/1993 heeft diensten voor de 33 motorrijtuigen.

Op 23 mei 1993 gaat de dienstregeling 1993/1994 in. Door de PTT wordt er aanzienlijk minder tijdschriften per spoor verstuurd. Hiermee komt de eerste slag van de Expeditieknooppunten Groningen, Leeuwarden, Roosendaal en Sittard te vervallen. Daarnaast vervalt de eerste slag in de Randstad. In de winterdienstregeling per zijn er 28 diensten voor de 33 motorpostrijtuigen. Zij zijn van maandag tot en met zaterdag te zien tussen Utrecht en Haarlem in de serie 5001X/5010X. Trein 50010 rijdt van Utrecht naar Amsterdam met drie motorpostrijtuigen, vanaf Amsterdam rijden er twee door naar Haarlem. Trein 50100 rijdt op maandag van Haarlem naar Amsterdam met twee motorpostrijtuigen. In Amsterdam wordt een derde aangekoppeld om naar Utrecht te rijden. Tussen Utrecht en Den Haag rijdt de serie 5002X/5020X. Trein 50022 rijdt met twee mP's van Utrecht naar Den Haag. De serie 5003X/5030X rijdt tussen Utrecht en Rotterdam Noord Goederen, waarbij trein 50305 van dinsdag tot zaterdag met twee motorposten rijdt van Rotterdam naar Utrecht. De serie 5005X/5050X rijdt tussen Utrecht en Sittard met een korte stop te 's-Hertogenbosch. Trein 50050 rijdt met drie motorpostrijtuigen tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch op maandag. Van dinsdag tot en met zaterdag rijdt trein 50055 met drie motorpostrijtuigen tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Trein 50500 rijdt op maandag met drie motorpostrijtuigen tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht, nadat een enkele motorpost uit Sittard is gekomen. Trein 50503 rijdt van maandag tot en met vrijdag met twee motorpostrijtuigen tussen Sittard en 's-Hertogenbosch. Tussen Utrecht en Arnhem Goederen rijdt de serie 5006X/5060X, waarbij trein 50060 van Utrecht naar Arnhem met twee motorpostrijtuigen rijdt. Op maandag rijdt trein 50600 met twee motorpostrijtuigen van Arnhem naar Utrecht. De treinen 50071/50701 rijden van Utrecht via Lunetten naar Zwolle en terug. Het deel tussen Utrecht en Lunetten wordt achter een diesellocomotief van de serie 6400 afgelegd. De serie 5009X/5090X rijdt tussen Utrecht en Groningen, waarbij enkele treinen een langere tussenstop in Zwolle hebben. Trein 50090 rijdt op maandag tot Zwolle met twee motorpostrijtuigen. Trein 50092 rijdt van maandag tot en met vrijdag van Utrecht Goederen naar Lunetten samen met een locomotief van de serie 1600. Trein 50095 rijdt van dinsdag tot en met zaterdag van Utrecht naar Zwolle met 3 motorposten. Trein 50900 rijdt op maandag met twee motorpostrijtuigen tussen Zwolle en Utrecht, nadat een enkel motorrijtuig uit Groningen is gekomen. Ditzelfde geldt ook voor trein 50902 van dinsdag tot en met zaterdag. Na aankomst te Lunetten worden de twee motorpostrijtuigen opgehaald door een diesellocomotief van de serie 6400. Ook trein 50903 wordt getrokken door een diesellocomotief van de serie 6400 tussen Lunetten en Utrecht. Van dinsdag tot en met zaterdag rijdt trein 50905 van Zwolle naar Utrecht met drie motorpostrijtuigen, nadat een enkel motorpostrijtuig uit Groningen is aangekomen. De serie 5013X/5031X rijdt tussen Amsterdam en Rotterdam Noord Goederen. Trein 50312 rijdt hierbij van Rotterdam naar Den Haag voor een korte stop, vervolgens wordt er naar Haarlem gereden met twee motorpostrijtuigen. In Haarlem gaat de oorspronkelijke motorpost verder naar Amsterdam. Van Amsterdam naar Zwolle rijdt trein 50174. Tussen Rotterdam CS en Rotterdam Noord Goederen rijden zaterdagnacht de slagen 50336/50337 en 50338/50339, waarbij trein 50338 met twee motorpostrijtuigen rijdt. De serie 5045X/5054X rijdt tussen Roosendaal en 's-Hertogenbosch. Tussen 's-Hertogenbosch en Rotterdam Noord Goederen rijdt van maandag tot en met vrijdag trein 50534. De post rijdt tussen Zwolle en Leeuwarden in de serie 5078X/5087X. Om het weekend door te brengen rijdt drie motorpostrijtuigen op zaterdag van Sittard naar Maastricht als trein 93015. Op maandagochtend gaat een los motorpostrijtuig als trein 93016 van Maastricht naar Sittard. De twee andere motorpostrijtuigen worden maandagmiddag naar Sittard gebracht door een locomotief van de serie 1100 als trein 94166. De motorpostrijtuigen die eindigen te Rotterdam Noord Goederen worden opgesteld te Rotterdam CS. Deze leeg materieel treinen zijn ingelegd in de serie 9302X. Motorpostrijtuigen die onderhoud nodig hebben in de werkplaats Zaanstraat komen van dinsdag tot en met vrijdag uit Haarlem als trein 93032. Na het kopmaken te Amsterdam CS wordt er als trein 93033 naar de werkplaats gereden. Na het onderhoud in de werkplaats gaan de motorpostrijtuigen als trein 93038 naar het EKP van Amsterdam in de avond om weer de dienst in te gaan. De motorpostrijtuigen die eindigen te Arnhem Goederen worden opgesteld te Arnhem. Deze leeg materieel treinen zijn ingelegd in de serie 9305X.

In de dienstregeling 1994/1995, welke in gaat op 29 mei 1994, worden de motorrijtuigen ingezet in diensten voor PTT Post.

Met ingang van 20 maart 1995 werden een aantal motorposten ingezet in het werkplaatsvervoer. Net zoals bij de post, rijden de motorrijtuigen ook hier in een zogenoemd sternet. Utrecht is hierbij het middelpunt. De motorrijtuigen reden hierbij treinen tussen de verschillende onderhoudsbedrijven en revisiebedrijven van de NS, waarbij uitwisseling van wagons plaatsvond in Utrecht. Met deze treinen worden onderdelen in gesloten wagens vervoerd, maar ook locomotieven en rijtuigen voor onderhoud worden hiermee overgebracht. Deze treinen rijden van maandag tot en met vrijdag. Vanuit IJsselmonde vertrekt om 9.41 trein 59011 naar de werkplaats van Leidschendam. Hier wordt materieel en goederen opgehaald om als trein 59013 naar Utrecht te rijden met een aankomst om 11.55. Na het uitwisselen van de benodigde wagons en rijtuigen keert trein 59010 om 12.58 terug naar Leidschendam. De mP vertrekt om 14.33 als trein 59012 naar IJsselmonde. Trein 59031 vertrekt om 8.27 uit Onnen en rijdt via de werkplaatsen van Zwolle en Amersfoort naar Utrecht. De aankomst is om 12.14 in Utrecht. Als trein 59030 wordt er na 45 minuten weer terug naar Amersfoort, Zwolle en Onnen gereden. De aankomst in Onnen is om 17.05. Uit Haarlem vertrekt om 9.48 trein 59061/59063 naar de Zaanstraat, met kopmaken te Amsterdam Centraal. Als trein 59065 wordt er naar Utrecht gereden, waarbij de aankomst om 12.11 is. Trein 59060 vertrekt om 13.37 naar Amsterdam Westhaven. Hier wordt kop gemaakt om als trein 59062/59064 naar de Zaanstraat te rijden. Als trein 59066 wordt de Watergraafsmeer bereikt. Vanuit de Watergraafsmeer wordt er om 16.43 vertrokken naar Haarlem als trein 59068, met een aankomst om 17.10. De laatste trein in het werkplaatsvervoer is afkomstig uit Maastricht en Tilburg. Trein 59081 vertrekt om 8.39 uit Maastricht en is om 11.44 in Utrecht aangekomen. Als trein 59080 wordt om 13.17 weer vertrokken naar het zuiden, waarbij als eerste naar Tilburg wordt gereden. Om 16.47 is de trein weer terug in Maastricht.

In de dienstregeling 1995/1996, welke begint op 30 mei 1995, zijn mP's nodig voor het rijden van posttreinen. In het werkplaatsvervoer voor NS zijn mP's actief volgens de dienstregeling die geldt vanaf 20 maart 1995. In de ochtend rijden de treinen vanuit de diverse werkplaatsen naar Utrecht. Na wisseling van wagons en lading wordt er in de middag weer terug naar de werkplaats gereden.

Voor de dienstregeling 1996/1997 zijn mP's nodig voor het rijden van posttreinen. Daarnaast zijn er mP's nodig voor het rijden van de werkplaatstreinen. De opzet is gelijk aan de dienstuitvoering van de vorige dienstregeling. In de nacht van 26 op 27 juli 1996 wordt het EKP van Leeuwarden en Roosendaal gesloten. Hiermee verminderd de behoefte aan mP's. Op 16 mei 1997 rijden de laatste posttreinen.

Voor de dienstregeling 1997/1998 zijn zeven mP's (3019, 3024, 3027, 3029, 3030, 3033 en 3034) nodig voor het rijden van de werkplaatstreinen. In de ochtend rijden de treinen vanuit de diverse werkplaatsen naar Utrecht. Na wisseling van wagons en lading wordt er in de middag weer terug naar de werkplaats gereden. Op 1 juni 1997 wordt het vervoer van post per spoor beëindigd. Vanaf 20 mei 1997 rijdt echter al de post per vrachtwagen. De laatste 10 dagen rijden de treinen leeg door het land ten behoeve van de omloop die nog geldt tot de wisseling van de dienstregeling. Op 30 juni 1997 worden 16 motorpostrijtuigen aan de kant gezet. In januari en februari 1998 vindt er tussen de Amsterdamse Westhaven en Haarlem een levendig transport plaats tussen te slopen Duitse postrijtuigen. De rijtuigen moesten in Haarlem nog ontdaan worden van enkele onderdelen onder het dak. Dit was in de eerste plukactie in de voorgaande maanden niet gebeurd en de rijtuigen moesten vlak voor hun sloop nog ontdaan worden van onderdelen. De werkplaatstreinen tussen deze beide plaatsen reed dan ook vaak met twee mP's.

Voor de dienstregeling 1998/1999 zijn zeven mP's nodig voor het rijden van de werkplaatstreinen tussen de diverse werkplaatsen. Tussen medio juni 1998 en medio juli 1998 is de mP 3030 gebruikt om nieuwe machinisten van de standplaats Amsterdam wegbekendheid op te laten doen. Na deze maand werd het rijtuig weer gebruikt in het werkplaatsnet. Vanaf 10 augustus 1998 rijdt de mP 3030 weer drie weken lang wegleerritten voor Amsterdamse machinisten van maandag tot en met vrijdag. Met de omloopwijziging van 27 september 1998 zullen de motorrijtuigen in het sternet van het werkplaatsvervoer vervangen gaan worden door elektrische locomotieven. Dit is mogelijk omdat NS Cargo meer locomotieven bezit dan dat er voor de omloop nodig zijn. Maar door aanhoudende problemen met de locomotieven van de series 1600 en 1700, blijven de motorpostrijtuigen langer doorrijden. Met de omloopwijziging van 30 november 1998 krijgen de motorposten een vaste omloop met de treinen van het sternet werkplaatsvervoer. Deze omloop blijft gelden tot januari 1999.

Voor de dienstregeling 1999/2000 zijn 2 mP's nodig voor het rijden van de werkplaatstreinen. In deze dienstregeling worden alleen de 3027 en 3030 gebruikt voor een dagelijkse rondrit langs de diverse werkplaatsen. Hierbij is Tilburg Goederen het middelpunt. Op 30 juli 1999 brengen de mP's 3031, 3033 en 3027 het geplukte treinstel DE2 178 van Maastricht naar de Watergraafsmeer. Per augustus 1999 kwam de 3019 weer op de baan. Het werd gebruikt om DB machinisten wegbekendheid te laten opdoen in Nederland. Zij zullen doorgaande staal en kolen treinen gaan rijden. Op 15 oktober 1999 werd het voormalige motorpostrijtuig weer terzijde gesteld. Vanaf 19 oktober 1999 werd de rode mP 3030 opnieuw ingezet voor de werkplaatstreinen. Vanaf 22 november 1999 werd de 3027 gebruikt om Amsterdamse machinisten wegbekendheid op te doen.

In de daaropvolgende dienstregelingen hebben de mP's geen vaste diensten meer. Zij worden onregelmatig ingezet bij overbrengingen en wegleerritten.


Inzet bij Eurailscout

Op 2 januari 1992 wordt de 3032 in Haarlem binnengenomen om verbouwd te worden tot ATB meetrijtuig. Het zal hiermee de opvolger worden van het oude Materieel'24 motorrijtuig 80 84 978 1 601-3 (voormalige mP 9204). Op 24 januari 1992 vind de afvoer plaats van de 3032 uit de materieelboeken van de NS. Op 24 april 1992 wordt de 3032 weer afgeleverd en wordt overgedragen aan de dienst Infrabeheer. Het motorrijtuig was inwendig gewijzigd. De begeleidersruimte werd omgebouwd tot keuken en de grote laadruimte werd opgedeeld in drie ruimten. Hier vonden de meetruimte, de aggregaatruimte en een balkon hun plaats. In augustus 2003 wordt het rijtuig gereviseerd in de werkplaats van Tilburg. Een jaar later, in oktober 2004, wordt het rijtuig in Tilburg geschilderd. Het wordt hierbij geel geschilderd.

In november 2008 wordt de 3024 toegevoegd aan het materieelpark van Eurailscout. Deze BRT-08, zoals deze gaat heten, krijgt een revisie in diezelfde maand in Tilburg en wordt in mei 2009 geschilderd in de Eurailscoutkleuren. De 3029 wordt overgenomen voor het leveren van onderdelen. In de zomer van 2014 is de BRT-91 voorzien van omkappingen op het dak. Deze platen moeten voorkomen dat er storingen in de metingen optreden. Op 1 januari 2019 wordt de BRT-08 terzijde gesteld. De 3029 wordt in december 2019 overgedaan aan de Stichting 2454 Crew.

NS-nummer Eurailscout-nummer NVR-nummer Naam In dienst Terzijde/Afvoer
Inzet bij Eurailscout
3032 BRT-91 80 84 978 1 602-1 mP Jules 24 april 1992
3024 BRT-08 80 84 978 1 601-3 mP Jim november 2008 1 januari 2019


Inzet bij NS Cargo/Railion

Vanaf 2000 worden de resterende twee motorrijtuigen (mP 3027 en mP 3030) nog sporadisch ingezet. In de herfst zijn de motorrijtuigen actief met het aanbrengen van Sandite op de sporen. De overige maanden van het jaar staan de motorrijtuigen veelal stil in Amersfoort. De mP 3027 wordt in 2003 gebruikt om een trafowagen vanuit Emmerich naar de Kijfhoek te slepen. Op 15 april 2008 trekt de mP 3030 de gereviseerde SGM-II 2141 van Bad Bentheim naar Leidschendam. In 2008 eindigt de revisietermijn van beide motorrijtuigen en worden afgevoerd.


Inzet met sandite

Op 12 september 2000 werd de mP 3027 bij NBM Rail in Dordrecht aan de Kilkade geplaatst. Hier wordt een installatie aangebracht om het gladheidsbestrijdingsmiddel Sandite aan te brengen op de spoorstaven. Tegelijkertijd wordt het motorrijtuig ontdaan van graffiti en krijgt het een sticker van NBM Rail opgeplakt. In de nacht van 25 op 26 september 2000 is het rijtuig naar de Tilburgse werkplaats overgebracht voor controle. Hier worden bij het motorrijtuig ook nog Railion logo's aangebracht. Vanaf 9 oktober 2000 wordt het rijtuig ingezet in Zuid Limburg, waar het in de nacht Sandite aanbrengt.

In de zomer van 2001 worden de mP 3027 en mP 3030 terzijde gesteld, maar in september 2001 wordt aan beide motorrijtuigen een veiligheidsbeurt uitgevoerd en naar Breda overgebracht. Hier wordt in de mP 3027 de Sandite installatie weer aangesloten en de mP 3030 gaat een containerwagen met een container beladen met Sandite rijden. Op 4 oktober 2001 wordt de mP 3027 naar Amersfoort overgebracht en de mP 3030 naar Sittard. De mP 3027 gaat in rijden en de mP 3030 rijdt tussen .

Voor de jaarlijkse Sandite campagne van 2002 worden de beide motorrijtuigen in naar Breda overgebracht om de nodige aanpassingen te ondergaan. Vanaf oktober 2002 rijdt de mP 3027 zijn nachtelijke rondjes met Sandite in Zuid Limburg. De mP is in Sittard gestationeerd en rijdt vanuit Sittard naar Maastricht. Vanuit Maastricht gaat het via Heerlen naar Sittard. Na het bijvullen van Sandite rijdt het motorrijtuig het zelfde rondje opnieuw, maar nu in omgekeerde volgorde om het andere spoor te kunnen besproeien. De mP 3030 is onderweg met een containerdraagwagen in .

In 2003 wordt weer een beroep gedaan op beide motorrijtuigen. De mP 3027 heeft tot oktober in Breda bij NBM Rail gestaan, terwijl de mP 3030 in de zomer van 2003 gereviseerd is. De mP 3027 wordt in het westen ingezet en rijdt onder andere tussen de Binckhorst en Gouda Goverwelle. De mP 3030 wordt tussen Amersfoort en Zwolle ingezet.

In 2004 worden de motorrijtuigen in Dordrecht aangepast voor hun Sandite ritten in plaats van Breda. Hierbij krijgt de mP 3030 eenzelfde installatie ingebouwd als de mP 3027. Hierdoor is het niet nodig dat de mP 3030 een containerwagen trekt. Beide motorrijtuigen worden in de nacht vanuit Amersfoort ingezet. Een motorrijtuig rijdt vanuit Amersfoort naar Amersfoort Schothorst en vandaar via Utrecht Maliebaan naar Rhenen. Vanuit Rhenen gaat de motorpost terug naar Maarn Goederen waar weer kopgemaakt wordt om naar Arnhem Goederen te rijden. Via Utrecht keert het motorrijtuig terug in Amersfoort. Het andere motorrijtuig rijdt vanuit Amersfoort via Gaasperdammerweg naar Den Dolder en Zwolle. Vanuit Zwolle keert het motorrijtuig terug naar Amersfoort.

In 2005 worden de beide motorrijtuigen voor het laatst gebruikt voor de jaarlijkse Sandite campagne. In Breda worden de rijtuigen weer aangepast en worden de motorrijtuig gestationeerd te .


Inzet als meetrijtuig

Voor meetritten met het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS in het kader van BB21 werden vier motorpostrijtuigen door NS Railinfrabeheer ingezet. Later werd deze dienst omgedoopt tot ProRail. De 3024 en 3029 werden tussen Steenwijk en Heerenveen ingezet met een installatie van Bombardier. De 3033 en 3034 werden in het zuiden, tussen Maastricht en Heerlen, ingezet met een installatie van Alsthom. Per 1 oktober 2008 zijn de voormalige motorpostrijtuigen ter zijde gesteld. Eurailscout heeft de 3024 en 3029 overgenomen. De 3024 is ingericht als meetrijtuig en de 3029 dient als onderdelenleverancier voor de 3024 en 3032.

NS nummer In dienst bij In dienst Ter zijde/Afvoer
Inzet als meetrijtuig
3024 Bombardier 1 oktober 2008
3029 Bombardier 1 oktober 2008
3033 Alsthom 1 oktober 2008
3034 Alsthom 1 oktober 2008


Onderhoud

De motorpostrijtuigen kregen vanaf hun indienststelling de lijnwerkplaats Leidschendam toegewezen als hun onderhoudslocatie. Tot aan de winterdienst 1983/1984 werd hier het onderhoud uitgevoerd. Met ingang van de winterdienst 1983/1984 op 25 september 1983 gingen de motorpostrijtuigen over in onderhoud naar de lijnwerkplaats Amsterdam Zaanstraat.


Revisie

In 1976 worden de mP's 3016 en 3017 gereviseerd. Zij worden hierbij ook in een ander kleurschema afgeleverd. Het bruin is vervangen door rood van de PTT. Voor een betere zichtbaarheid zijn de koppen geel geschilderd. De deuren van de cabine zijn eveneens geel geschilderd. De scheiding van het rood en geel is diagonaal uitgevoerd. In dezelfde diagonale stijl wordt over de schuifdeuren de tekst PTT-Post geschreven. Het nummer is naast de cabine geplaatst met daarboven het logo van de NS.


Bijzondere uitvoeringen

Wijzigingen

  • Vanaf het voorjaar van 1974 ondergaan de motorrijtuigen een wijziging aan de luchtapparatuur. De ATB-remklep wordt verplaats van naar .
  • Tussen 1975 en 1978 werden de roodbruine koppen en zandgele verlichtingsbalk gedeeltelijk geel geschilderd bij 31 motorposten. Als eerste is de mP 3008 in april 1975 voorzien van deze huisstijl. De mP 3016 en mP 3017 werden voorzien van geheel gele cabines en rode zijwanden.
  • Vanaf januari 1976 wordt de ophanging van de schuifdeuren gewijzigd. Deze wijziging wordt door de Hoofdwerkplaats Haarlem uitgevoerd. Als eerste is de mP 3025 voorzien van deze nieuwe ophanging. Het motorrijtuig was hiervoor van 26 januari tot 2 februari 1976 in Haarlem. Per week worden twee motorrijtuigen onder handen genomen, waarbij de werkzaamheden gemiddeld twee dagen duren.


Huisstijl

Bij de grote revisie van de motorpostrijtuigen vanaf 1975 werd besloten na overleg met de PTT dat de NS de rijtuigen rood met gele koppen afleverde. De afscheiding hiervan loopt diagonaal vanaf de draaistellen naar boven toe. In het rood kwam 3 maal PTT POST in het wit te staan, terwijl het NS logo in het klein werd aangebracht naast de cabinedeur. Nadat de mP 3016 en mP 3017 tijdens een kleine revisie waren voorzien van dit kleurenschema, gebeurde dit voor de overige rijtuigen bij de grote revisie in de periode 1981 - 1985. In de tussentijd werden de bruine motorposten voorzien van gele fronten boven de bufferbalken voor een betere zichtbaarheid.

Nummer Bruin in Rood/Geel uit Nummer Bruin in Rood/Geel uit Nummer Bruin in Rood/Geel uit
Aanbrengen huisstijl PTT/NS
3001 4 januari 1982 31 maart 1982 3013 14 februari 1983 17 mei 1983 3025 19 oktober 1984 21 januari 1985
3002 31 juli 1981 23 oktober 1981 3014 3 maart 1983 1 juni 1983 3026 22 augustus 1983 14 november 1983
3003 26 oktober 1981 29 december 1981 3015 13 juli 1983 4 oktober 1983 3027 6 februari 1985 8 mei 1985
3004 11 november 1981 2 februari 1982 3016 12 februari 1976 2 april 1976 3028 27 april 1985 11 juli 1985
3005 26 augustus 1981 10 november 1981 3017 12 april 1976 22 juli 1976 3029 22 oktober 1982 11 januari 1983
3006 6 april 1982 1 juli 1982 3018 31 mei 1983 23 augustus 1983 3030 28 augustus 1984 23 november 1984
3007 3 juni 1982 31 augustus 1982 3019 1 mei 1984 1 augustus 1984 3031 21 mei 1985 15 augustus 1985
3008 1 februari 1982 7 mei 1982 3020 11 januari 1984 4 april 1984 3032 10 oktober 1983 9 januari 1984
3009 25 mei 1981 25 augustus 1981 3021 n.v.t. n.v.t. 3033 9 januari 1984 19 april 1984
3010 n.v.t. n.v.t. 3022 15 juni 1983 6 september 1983 3034 11 juli 1985 17 oktober 1985
3011 1 september 1982 18 november 1982 3023 3 april 1984 13 juli 1984 3035 12 augustus 1985 4 december 1985
3012 5 juli 1982 30 september 1982 3024 24 juni 1984 1 oktober 1984


Gewijzigde kleurstelling

Door de privatisering bij PTT kwam er een nieuwe huisstijl. Hierdoor zijn de treinen ook opnieuw qua kleurstelling aangepast. Als eerste werd de 3026 hiervoor uitgekozen, nadat de mP 3004 in eerste instantie behandeld zou gaan worden. Op 6 december 1988 kwam de mP 3026 aan in Haarlem en werd op 2 januari 1989 afgeleverd, waarna op 3 januari 1989 de presentatie in de nieuwe kleuren plaats vond. Niet iedereen was tevreden met het nogal drukke uiterlijk van de mP 3026, zodat de mP 3005 als tweede werd afgeleverd met slechts drie keer diagonaal PTT Post op de zijwand, waarvan 1 keer in tegengestelde richting extra grote letters waren op aangebracht. De mP 3026 werd op 1990 weer naar Haarlem gehaald en kwam op 10 oktober 1990 weer in dienst met een gewijzigd uiterlijk.

Nummer Oude bestickering in Nieuwe bestickering uit Nummer Oude bestickering in Nieuwe bestickering uit Nummer Oude bestickering in Nieuwe bestickering uit
Aanbrengen nieuwe bestickering
3001 28 september 1989 3 november 1989 3013 27 augustus 1990 11 oktober 1990 3025 19 april 1990 14 mei 1990
3002 15 mei 1990 1 juni 1990 3014 15 oktober 1990 13 november 1990 3026 25 september 1990 10 oktober 1990
3003 30 juni 1989 18 augustus 1989 3015 5 februari 1990 9 februari 1990 3027 11 juli 1990 23 juli 1990
3004 18 augustus 1989 27 september 1989 3016 12 februari 1990 16 februari 1990 3028 23 augustus 1990 4 september 1990
3005 1 mei 1989 13 juni 1989 3017 18 juli 1990 23 augustus 1990 3029 11 juni 1990 17 juli 1990
3006 12 februari 1990 20 maart 1990 3018 19 februari 1990 22 februari 1990 3030 12 oktober 1990 26 oktober 1990
3007 12 maart 1990 26 april 1990 3019 26 februari 1990 2 maart 1990 3031 29 oktober 1990 15 november 1990
3008 6 november 1989 14 december 1989 3020 5 maart 1990 9 maart 1990 3032 16 november 1989 19 december 1989
3009 5 april 1990 25 april 1990 3021 n.v.t. n.v.t. 3033 5 september 1990 24 september 1990
3010 n.v.t. n.v.t. 3022 19 maart 1990 4 april 1990 3034 11 juni 1990 26 juni 1990
3011 27 april 1990 8 juni 1990 3023 24 juli 1990 6 augustus 1990 3035 7 augusuts 1990 21 augustus 1990
3012 2 januari 1990 9 februari 1990 3024 25 juni 1990 9 juli 1990

Op 29 september 1999 werd de mP 3030, welke actief is bij NS Cargo, in Tilburg binnengenomen voor een conserveringsbehandeling. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om de mP geheel rood te schilderen. Op de flanken kwam NS Cargo te staan, evenals het nummer in het groot. Op de neuzen kwam een schuine witte balk. Op 19 oktober 1999 werd het motorrijtuig afgeleverd.


Ombouw naar meetrijtuig

De motorrijtuigen zijn zeer geschikt om dienst te doen als meetrijtuig, gezien hun uiterlijk. In de laadruimte is plaats om allerlei apparatuur te plaatsen.

In 1992 is de mP 3032 aangepast tot ATB meetrijtuig. Het werd hierbij omgedoopt naar Jules II, waarbij het oude motorrijtuig van het materieel 1924 werd afgelost.

Voor het beproeven van nieuwe veiligheidssystemen zijn in totaal 4 mP's aangewezen om testen mee te doen. Het zijn de mP 3024, mP 3029, mP 3033 en mP 3034. Op de 2 februari 2000 worden de laatste twee in behandeling genomen in de Hoofdwerkplaats Haarlem voor een revisie. Op 8 juni 2000 volgen de mP 3024 en mP 3029

In november 2008 is de mP 3024 overgegaan naar Eurailscout en in Tilburg gereviseerd.

Nummer Ombouw in Ombouw uit
Ombouw naar meetrijtuig
3024 8 juni 2000 16 oktober 2000
3029 8 juni 2000 30 november 2000
3032 16 december 1991 24 april 1992
3033 2 februari 2000 juli 2000
3034 2 februari 2000 1 september 2000


Vernummeringen

Vernummeringen van de motorpostrijtuigen hebben alleen plaats gevonden na overdracht van de NS aan Eurailscout.


Schadegevallen

  • Op 1 oktober 1968 botst de mP 3032 op het terrein van de hoofdwerkplaats Haarlem met Materieel'46 ElD4 679. Het motorpostrijtuig loopt hierbij zware schade op aan de neus. Het motorrijtuig wordt eind februari 1969 naar de werkplaats van Amerfoort gebracht voor herstel. Het rijtuig wordt hier echter niet in herstelling genomen en keert op juni 1969 terug naar Haarlem. Hier wordt het motorpostrijtuig voorzien van een nieuwe neus en op 21 november 1969 afgeleverd.
  • De mP 3010 raakt in de nacht van 17 op 18 juli 1970 betrokken bij een ongeval tussen Nunspeet en 't Harde. Op een overweg werd een personenbusje geramd. Dit busje was te vroeg de overweg opgereden na het passeren van een andere trein. Het motorpostrijtuig was met wagens onderweg als van naar . Door het ongeval vatte de 3010 vlam als gevolg van de exploderende benzinetank van het busje en brandde geheel uit. De rijtuigbak zakte vanwege de grote hitte hierbij door. Door de brand werd een groot deel van de poststukken verbrand. Het motorrijtuig werd op een zijspoor van het station Nunspeet geplaatst. Op 17 augustus 1970 is het uitgebrandde motorrijtuig naar Haarlem overgebracht. De schade is dermate groot dat herstel niet meer word overwogen. Het motorrijtuig wordt op 29 januari 1974 afgevoerd. Op 9 april 1974 wordt het rijtuig naar de sloper overgebracht. Van de inzittenden van het busje komen inzittende om het leven.
  • De mP 3021 raakt op 13 oktober 1970 betrokken bij een ongeval te Beek-Elsloo. Het motorpostrijtuig was met wagens onderweg als van naar . Door het ongeval vatte het vlam en brandde geheel uit. In totaal werden poststukken verbrand. Door de hitte zakt de rijtuigbak door. De schade is dermate groot dat herstel niet meer word overwogen. Het motorrijtuig wordt op oktober 1970 naar de Maastrichtse werkplaats overgebracht. Op 9 november 1970 komt het motorrijtuig aan bij de Haarlemse werkplaats en wordt naast de uitgebrande mP 3010 op het buitenterrein neergezet. Het motorrijtuig wordt op 29 januari 1974 afgevoerd. Op 12 maart 1974 wordt het rijtuig naar de sloper overgebracht.
  • Op 30 juni 1972 reed locomotief 1107 met de mP mP 3022 in opzending bij het kruispunt van Blauwkapel als trein 381111 van Venlo naar de Watergraafsmeer in de flank van ertstrein 512722. Deze ertstrein werd getrokken door vier diesellocomotieven serie 2200 en was onderweg van Amsterdam naar Dortmund. De aanrijding kwam doordat de machinist van de 1107 door een rood sein reed. Door de botsing mP 3022 worden de draaistellen onder de rijtuigbak weggeschoven. Ook de apparatuur onder rijtuigbak wordt door de draaistellen grotendeels weggeslagen. Bij het hersporen is de nog aanwezige apparatuur onder de rijtuigbak verwijderd. Ook de zijwand werd beschadigd. De mP wordt op naar de Haarlemse werkplaats overgebracht voor herstel van de schade. Het motorrijtuig wordt in de werkplaats voorzien van een nieuwe cabine. Op 14 november 1972 komt het motorrijtuig weer in dienst.


  • Op 27 september 1982 botst de mP 3031 op een overweg nabij Hulten op een tractor met hooiwagen. Het motorpostrijtuig is met 3 Hbbkkss'en onderweg van naar als trein . De mP raakt beschadigd aan de kop. Door de 2525 wordt de trein naar Tilburg gesleept, waar de post wordt overgeslagen op een andere trein. De mP wordt op naar de Hoofdwerkplaats overgebracht voor herstel. Wegens capaciteitsgebrek wordt de mP op 15 oktober 1982 naar de Hoofdwerkplaats Tilburg gesleept voor het herstel. Op vond de aflevering plaats.
  • De mP 3016 botste op 25 juni 1984 frontaal op diesellocomotief 2256 te Haarlem. De mP was onderweg met trein van naar . De diesellocomotief . Door de klap worden de draaistellen onder het motorrijtuig gescheiden van de rijtuigbak. De mP liep schade aan neus en cabine op. De bodemplaat ter hoogte van de cabine was geknikt. In de Hoofdwerkplaats Haarlem werd de mP hersteld. Hier werd een geheel nieuwe kop en cabine inrichting geplaatst. Op 21 december 1984 werd de mP hersteld afgeleverd.
  • Op 29 mei 1985 vindt de eerste overval plaats op een posttrein in Nederland. Nabij Abcoude wordt trein , gereden door mP 300 en 5 postwagons tot stoppen gedwongen door vier overvallers. Door middel van een accu wordt het sein op rood gezet. Door twee overvallers wordt de machinist gemaand om uit te stappen. Deze waarschuwt de politie. Drie medewerkers van de PTT worden door twee andere overvallers geboeid. Twee containers met postzakken worden uit de mP gegooid. Een aantal postzakken met aangetekende post worden buitgemaakt. Deze postzakken bevatte echter geen waardevolle buit. De postzakken zijn later terug gevonden in het Westelijk havengebied van Amsterdam.
  • De mP 3035 raakt op 23 augustus 1990 in brand. Hierbij wordt het interieur van het rijtuig vernield. De PTT besluit om het rijtuig niet meer te laten herstellen. Op 6 januari 1991 wordt de motorpost uit het materieelpark geschrapt. Er werd overwogen om het rijtuig te herstellen en in te richten als nieuw ATB meetrijtuig, maar dit vind geen doorgang. Het rijtuig is hierop gesloopt op 25 september 1992.
  • Op 28 december 1993 wordt posttrein van Den Haag Centraal naar Utrecht overvallen. Twee overvallers dwingen om de machinist ter hoogte van Vleuten te stoppen. Twee andere overvallers staan bij dit station te wachten om de buit mee te nemen in een auto. De posttrein bestaat uit mP 30 . De buit bestaat uit tienduizenden guldens aan muntgeld.
  • In de nacht van 16 op 17 maart 1995 breekt brand uit in de mP 3008 als gevolg van kortsluiting. De motorpost was onderweg als trein 50905 van Leeuwarden naar Utrecht via Arnhem, toen het in de buurt van Wijhe tot stilstand kwam. De motorpost brandde geheel uit. Er gingen 200.000 poststukken verloren. Op 23 maart 1995 werd de mP van Zwolle naar Haarlem overgebracht. Door de brand was de mP dermate beschadigd, dat herstel niet meer tot de mogelijkheden behoorde. In mei 1996 werd de 3008 gesloopt.


  • Op 29 oktober 2000 brak er brand uit in terzijde gesteld materieel op Zwolle Rangeerstation. Hierbij verbrand de mP 3013 en raakt ook de mP 3007 beschadigd aan de zijwand. Naast de 3013 gingen ook twee treinstellen Plan U verloren, de DE3 146 en DE3 148. De mP 3013 werd samen met de ABk + B rijtuigen van de twee Plan U treinstellen gesloopt op Zwolle Goederenstation.
  • Op 9 november 2001 werd de mP 3005 verwoest door brand. De motorpost stond op dat moment te Zwolle Rangeerstation. Als gevolg van de brand zakte de bak door. Het werd apart gezet en op 4 december 2001 werd het samen met de 3007 naar sloper HKS in Amsterdam overgebracht.


Afvoer

In wordt de planning gemaakt om de motorrijtuigen tussen en af te voeren. De plannen worden echter doorkruist door het afvoeren van beschadigde motorrijtuigen. Door brand werden in totaal 4 motorpostrijtuigen verwoest en afgevoerd. Als eerste worden de mP 3010 en mP 3021 afgevoerd op 29 januari 1974. Zij zijn echter al in 1970 door brand getroffen.

Per 2 september 1996 worden de eerste 7 motorpostrijtuigen officieel aan de kant gezet. Vanaf eind juli 1996 waren al een aantal motorrijtuigen wisselend werkloos en werden zij in Zwolle, Haarlem en de Watergraafsmeer neergezet. De zeven motorrijtuigen die aan de kant worden gezet, zijn de mP 3001 - mP 3005, mP 3009 en mP 3012. De mP 3001, mP 3004 en mP 3012 worden al in augustus 1996 in Zwolle opgesteld. In de tweede week van september 1996 gaan zij van Zwolle Goederenstation naar Zwolle Rangeerstation. Hier worden zij bewaakt gestald. De mP 3002, mP 3003, mP 3005 en mP 3009 komen in dezelfde week ook naar Zwolle Rangeerstation.


Op 30 september 1998 wordt de 3029 terzijde gesteld in de werkplaats Amsterdam Zaanstraat. Het rijtuig wordt afgevoerde vanwege het overschrijden van de revisietermijn.

Op 23 augustus 2000 is de mP 3006 overgebracht van het Onderhoudsbedrijf in Zwolle met het sternet naar het Westelijk Havengebied. Hier is de mP 3026 opgepikt en samen zijn de beide motorrijtuigen naar de Zaanstraat overgebracht om geplukt te worden van onderdelen.


In 2002 worden een aantal motorposten verkocht door Railion aan NS Reizigers. Deze zijn bestemd voor de sloop, maar NS Reizigers wilde graag de onderdelen hiervan gebruiken om zo de voorraden weer aan te vullen. De onderdelen van de motorposten komen veelal overeen met die van de treinstellen Plan T en Plan V


In 2008 vind de afvoer plaats van de laatste motorpostrijtuigen. De 3027 en 3030 waren in dienst bij Railion, de 3024, 3029, 3033 en 3034 waren uitgerust als meetrijtuig. De 3024 en 3029 gingen over naar Eurailscout. De overige 4 rijtuigen werden afgevoerd voor sloop. De sloop van deze vier rijtuigen vond plaats bij Hoeben metalen te Hasselt in juni 2009. De motorpostrijtuigen werden vanaf Zwolle Rangeer naar Zwolle Katwolde overgebracht. Hier werden de apparaatkasten en draaistellen losgemaakt van de bak en per dieplader werden zij naar Hasselt overgebracht voor sloop.


Sloop

Op 12 maart 1974 wordt het eerste motorrijtuig overgebracht naar de sloper. Het is de door brand beschadigde mP 3021. Het rijtuig wordt van Haarlem naar sloper Koek gesleept. Op 9 april 1974 wordt het tweede motorrijtuig overgebracht vanuit Haarlem naar de sloper. Het is de eveneens door brand beschadigde mP 3010. Beide rijtuigen waren al in 1970 beschadigd geraakt door brand. Zij hebben lange tijd op het achterterrein van de Haarlemse werkplaats gestaan.


Op 25 september 1992 wordt in de hoofdwerkplaats Haarlem het uitgebrande motorpostrijtuig mP 3035 gesloopt.

Begin september 2000 zijn de mP's 3006 en 3026 naar sloper HKS overgebracht om gesloopt te worden.


Museumrijtuigen

In totaal zijn er nog 2 motorpostrijtuigen bewaard gebleven. Dit zijn de mP 3029 en de mP 3031.

  • Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft de beschikking over 1 motorpostrijtuig.

mP 3031

Door het Spoorwegmuseum is mP 3031 bewaard. Op 2 oktober 1997 is het motorpostrijtuig overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Het motorpostrijtuig werd op de Watergraafsmeer gestald. Op 1998 is het motorpostrijtuig overgebracht naar de voormalige wagenwerkplaats in Blerick. Hier bleef het rijtuig tot staan. Op is het rijtuig overgebracht naar Arnhem. Op 9 maart 2003 werd de motorpost naar Blerick overgebracht. Hier bleef het rijtuig tot 17 juli 2005 staan. Toen is het door de 1312 en 2215 naar Arnhem overgebracht. Op 20 juli 2005 is het motorpostrijtuig naar de Hoofdwerkplaats Tilburg gesleept om door medewerkers van tROM gerestaureerd te worden. Op 14 april 2006 is het motorpostrijtuig na revisie afgeleverd, waarbij het in de oorspronkelijke kleurstelling is teruggebracht. Sindsdien wordt het rijtuig geregeld gebruikt door het museum voor het overbrengen van materieel en onderdelen. Op 24 december 2010 is het motorrijtuig door de 1312 en samen met de 1656 + Hbbkks 42 84 242 2 043-5 + 1302 + El2 876 van de Zaanstraat naar Blerick overgebracht. Op 24 april 2021 worden koppelproeven met de 3029 van de St. Crew 2454 gehouden. Deze waren gedeeltelijk succesvol, omdat bij het omrijden van de 3031 een defect optrad aan een rijweerstand.

Inzet

Op 22 april 2006 wordt een proefrit gereden na de revisie. De proefrit ging van Tilburg naar Utrecht via . In Utrecht werd het motorrijtuig opgeborgen in de HTMU-loods. Op 7 juli 2006 brengt het motorrijtuig een Hbis met onderdelen voor de Blokkendoosrijtuigen van Utrecht HTMU naar Blerick. Vanuit Utrecht werd naar de Zaanstraat gereden om daar het Plan W rijtuig B 4118 op te halen. Via de Oude Lijn en Breda werd naar Blerick gereden. In de voormalige werkplaats zijn het rijtuig en de goederenwagen geplaatst. In Blerick werd het Plan E rijtuig C 6703 aangekoppeld en naar het Spoorwegmuseum gebracht. Na aankomst is het motorrijtuig via Hilversum en Leiden naar de werkplaats Leidschendam gereden. In het weekend van 8 en 9 juli 2006 is het motorrijtuig beladen met onderdelen uit het interieur van SGM El3 2894, welke als laatste treinstel in het Deense Randers gereviseerd zou gaan worden. Op 10 juli 2006 gaat het rijtuigen met het gedemonteerde interieur naar Blerick. Hier worden de interieurdelen opgeslagen om in het museum gebruikt te kunnen worden bij tentoonstellingen. Na het lossen gaat het motorrijtuig terug naar Utrecht HTMU.

Op 25 januari 2013 werd door de mP 3031 het rijtuig ICR Bs 28-70 101 van Amersfoort naar Amsterdam Watergraafsmeer overgebracht. Op 27 januari 2013 ging de combinatie van de Amsterdam Zaanstraat naar de voormalige wagenwerkplaats in Blerick. Op 16 april 2013 heeft het motorpostrijtuig locomotief 1125 van het Spoorwegmuseum naar de Zaanstraat overgebracht. Op 10 mei 2014 is het motorpostrijtuig gebruikt om de rijtuigen Plan E Df 92-37 007 en ICR Bs 28-70 101 over te brengen van Blerick naar het Spoorwegmuseum. Op 17 mei 2014 is het motorpost rijtuig door locomotief 1202 van het Spoorwegmuseum naar Amsterdam Zaanstraat gebracht. De gehele trein bestond uit locomotief 1202 + mP 3031 + koppelwagen + Materieel'46 ElD2 273 + Materieel'54 ElD2 386 + Pec 8502 + koppelwagen + Plan E Df 92-37 007. Het overige materieel is naar Blerick overgebracht. Op 6 september 2014 werd het motorpostrijtuig gebruikt voor een rit met het rijtuig Plan E Df 92-37 007. Het rijtuig is van Blerick naar het Spoorwegmuseum gebracht. Nadat het rijtuig was afgeleverd, keerde de motorpost terug naar de Zaanstraat. Op 20 september 2014 maakte de motorpost zijn opwachting tijdens de open dag van de werkplaats in Haarlem. Op 21 september 2014 keerde hij terug naar Utrecht. Op 3 oktober 2014 zijn de mP en het Df rijtuig vanuit Utrecht naar Leidschendam gereden voor de open dag op 4 oktober 2014 aldaar in de werkplaats. Op 5 oktober 2014 ging de combinatie naar Blerick. Op 9 november 2014 gaat het motorpostrijtuig naar de Zaanstraat. Voor instructie aan het personeel van het museum is het rijtuig van 27 tot 29 oktober 2015 in het museum. Na afloop van de instructie keert het rijtuig weer terug naar zijn standplaats bij de Zaanstraat. Op 7 december 2015 brengt de 3031 het DDM-1 ABv rijtuig 26-37 618 van de Zaanstraat naar Blerick. Op 14 februari 2016 is locomotief 1125 door mP 3031 van de Zaanstraat via de Watergraafsmeer naar het Spoorwegmuseum overgebracht. Van 2 november 2016 tot 5 februari 2017 is de motorpost gebruikt als locatie van de tentoonstelling 'Utrecht Centraal', waarbij de geschiedenis van het Utrechtse station wordt getoond. Tussen 7 en 11 december 2016 speelde het rijtuig een prominente rol tijdens de opening van het nieuwe station. Op 12 februari 2017 haalt de motorpost drie rijtuigen (B 4118 + C 6703 + AB 7709) van het museum op in Apeldoorn. Zij hebben de winter doorgebracht bij de VSM in Beekbergen om plaatst te maken voor andere activiteiten. Op 22 mei 2017 brengt het motorrijtuig de rijtuigen Plan D, E, W en twee Blokkendoosrijtuigen van Utrecht naar Goes overgebracht. De rijtuigen worden gebruikt voor het evenement Sporen naar het Verleden bij de SGB. Op mei keren de rijtuig weer terug naar Utrecht. Op 1 september 2017 brengt het motorrijtuig de rijtuigen Plan D, E en W van Utrecht naar Apeldoorn. De rijtuigen worden gebruikt bij het evenement Terug naar Toen bij de VSM. Op 4 september 2017 keren de rijtuigen terug naar Utrecht. Ook in 2018 brengt het motorrijtuig de drie rijtuigen van het Spoorwegmuseum naar Apeldoorn voor inzet tijdens Terug naar Toen 2018. Nadat de drie rijtuigen terug zijn gebracht naar Utrecht, gaat het motorrijtuig naar Amersfoort voor stalling. Op 10 mei 2019 keert het motorrijtuig terug naar het Spoorwegmuseum. Op 21 september 2019 is het motorrijtuig te zien tijdens de open dag van de Haarlemse werkplaats. Op 3 oktober 2019 brengt het motorrijtuig de rijtuigen Df 92-37 007 en Plan K AB 7376 van Blerick naar het Spoorwegmuseum. Op 30 mei 2021 rijdt het motorrijtuig samen met de mP 3029 een rondrit door Nederland. Vanuit Utrecht wordt er via Amersfoort naar Deventer en Arnhem Goederen gereden. Vanuit Arnhem rijdt de mP 3031 voorop en wordt er via Nijmegen en 's-Hertogenbosch naar Blerick gereden. Na het uitladen van spullen uit de laadruimtes gaat de mP 3031 terug naar het Spoorwegmuseum.


  • Stichting 2454 Crew

In 2019 neemt de stichting de voormalige mP 3029 over van Eurailscout.

mP 3029

De stichting neemt eind 2019 het voormalige motorpostrijtuig 3029 over van Eurailscout. Dit is mogelijk doordat Eurailscout de BRT-08 terzijde stelt en onderdelen kan leveren aan de BRT-91. In december 2019 wordt in Amersfoort begonnen met het reinigen van het motorrijtuig. Daarnaast wordt begonnen met het terug plaatsten van geplukte onderdelen. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met de stichting Mat'64. De eerste werkzaamheden bestaan uit het herstellen van de schakelingen voor de compressor, de motorgenerator en de tractieregeling. In de cabines worden uitgenomen onderdelen weer teruggeplaatst. In het voorjaar van 2020 is het mogelijk om de batterijen op te laden en via de batterijspanning het motorrijtuig op te bouwen. Op deze manier werd duidelijk welke elektrische functies werkten en welke niet. Ook werd diverse apparatuur voor de benodigde lucht teruggeplaatst. De manometers in de cabines konden tegelijkertijd worden getest. Op 1 juli 2020 wordt het rijtuig door de 9901 van Railexperts vanuit Amersfoort via 's-Hertogenbosch naar Roosendaal overgebracht. In Roosendaal zal het motorrijtuig weer rijvaardig worden gemaakt. Een van de twee draaistellen is incompleet qua remwerk en tractiemotoren. In augustus 2020 wordt begonnen met het schuren en plamuren van de rijtuigbak. De uiteindelijke batterijen zijn eveneens geplaatst. Het motorrijtuig zal rood geschilderd gaan worden met gele cabines. Tijdens open monumentendag 2020 op 12 september 2020 is het het motorrijtuig te zien in de loods van Roosendaal, waarbij het rijtuig grotendeels is geschuurd. In oktober 2020 wordt begonnen met de werkzaamheden aan de draaistellen. Van een van de draaistellen miste het remwerk en tractiemotoren. Het remwerk werd van een motordraaistel van DE3 115 gehaald. De tractiemotoren zijn afkomstig uit de Bk 460. Het draaistel is vervolgens in elkaar gezet, schoongemaakt en geschilderd. Het andere draaistel werd eveneens geschilderd. In december 2020 is het motorrijtuig op de eigen draaistellen geplaatst en op een ander spoor in de loods geplaatst. Op dit spoor zijn de stroomafnemers en schakelwals geplaatst. De stroomafnemers zijn afkomstig van de terzijde gestelde locomotief 1737. Het motorrijtuig wordt in de nacht van 13 op 14 februari 2021 naar de SSN in Rotterdam overgebracht om bestickerd te worden. Op 16 februari 2021 is het motorrijtuig gepresenteerd in de kleuren zoals het motorrijtuig vanaf juli 1990 tot aan zijn afvoer reed. Op 17 februari 2021 keert het motorrijtuig terug naar Roosendaal. Op 20 februari 2021 vinden testen van de hoogspanning plaats en rijdt het motorrijtuig haar eerste zelfstandige rit in Roosendaal over het emplacement. Na het aanbrengen van een juiste tripleklep, kan het motorrijtuig ook remmen met de remkraan. In maart 2021 is de ATB-kast voorzien van enkele onderdelen uit een afgevoerde locomotief van de serie 1600 van DB Cargo. Hiermee kan de ATB weer werkend gemaakt worden in het motorrijtuig. Op 2 april 2021 is het motorrijtuig naar de Kijfhoek overgebracht door de 9901 van Railexperts voor een controlemeting van de ATB. Deze meting kan succesvol worden afgerond. Vanaf dat moment kan de mP 3029 zelfstandig over het spoor rijden. Op 11 april 2021 is het motorrijtuig naar de Kijfhoek gegaan en op 17 april 2021 werd er naar het depot van de SSN gereden. Hier is het toilet gecontroleerd en werkbaar gemaakt. Het gehele rijtuig werd intern tevens schoongemaakt. Vanaf oktober 2021 wordt het motorrijtuig aan de binnenzijde opgeknapt in de Roosendaalse werkplaats.

Inzet

Op 1 juli 2020 is het motorpostrijtuig gebruikt om de 505 vanuit 's-Hertogenbosch naar Roosendaal over te brengen. Het motorpostrijtuig zelf bleef ook in Roosendaal om opgeknapt te worden. Op 7 april 2021 rijdt het motorrijtuig met een ketelwagen van de Kijfhoek naar Roosendaal. Vanuit Roosendaal is er via Den Bosch en Utrecht terug naar Kijfhoek gereden. Op 8 april 2021 brengt het motorrijtuig locomotief 9903 en 6005 uit Rotterdam naar Roosendaal. De 9903 blijft hier achter. De 2454 wordt in Roosendaal opgepikt. De 2454 en 6005 gaan naar de Sloehaven. Op 24 april 2021 rijdt het motorrijtuig een uitgebreide conditierit door Nederland. Vanaf de Kijfhoek wordt er via Rotterdam naar Arnhem gereden. Vanuit Arnhem gaat het naar Hoogeveen. Vanuit Hoogeveen gaat het via Zwolle en Amersfoort naar Hilversum. Vanuit Hilversum wordt het Spoorwegmuseum bereikt. Hier worden koppelproeven genomen met de mP 3031 van het museum om te kijken of zij in dubbeltractie kunnen rijden. Vanuit het Spoorwegmuseum gaat het terug naar Hilversum en dan verder via Almere en Zwolle voor een tweede keer naar Hoogeveen. Via Zwolle, Amersfoort, Utrecht en Rotterdam wordt er terug naar de Kijfhoek gereden. Op 29 mei 2021 rijdt het motorrijtuig van de Kijfhoek naar het Spoorwegmuseum. Op 30 mei 2021 rijdt het motorrijtuig samen met de mP 3031 van het Spoorwegmuseum een rondrit door Nederland. Vanuit Utrecht wordt er via Amersfoort naar Deventer en Arnhem Goederen gereden. Vanuit Arnhem rijdt de mP 3031 voorop en wordt er via Nijmegen en 's-Hertogenbosch naar Blerick gereden. Na het uitladen van spullen uit de laadruimtes gaat de mP 3029 terug naar de Kijfhoek. Op 15 april 2022 trekt het motorrijtuig de overgenomen mC 9002 van Haarlem naar Roosendaal.


Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (R3) Uit revisie (R3) In revisie (R4) Uit revisie (R4) In revisie (R6) Uit revisie (R6) Terzijde Sloop(rit)
Afleverdata
3001 20 augustus 1965 december 1965 augustus 1969 17 oktober 1974 20 november 1974 4 januari 1982 31 maart 1982 28 september 1989 3 november 1989 2 september 1996 23 juli 2002
3002 28 december 1965 december 1965 mei 1969 2 januari 1974 30 januari 1974 31 juli 1981 23 oktober 1981 20 maart 1989 27 april 1989 2 september 1996 23 november 2001
3003 29 juni 1965 december 1965 juni 1969 23 april 1974 29 mei 1974 26 oktober 1981 29 december 1981 30 juni 1989 18 augustus 1989 2 september 1996 19 oktober 2000
3004 27 augustus 1965 december 1965 juni 1969 28 mei 1974 17 juli 1974 11 november 1981 2 februari 1982 18 augustus 1989 27 september 1989 2 september 1996 2 april 2004
3005 13 september 1965 december 1965 september 1969 1 maart 1974 9 april 1974 26 augustus 1981 10 november 1981 1 mei 1989 16 juni 1989 2 september 1996 4 december 2001
3006 30 september 1965 30 september 1965 juli 1969 18 november 1974 13 december 1974 6 april 1982 1 juli 1982 12 februari 1990 20 maart 1990 30 juni 1997 5 september 2000
3007 30 september 1965 30 september 1965 2 december 1969 30 december 1969 6 februari 1975 28 februari 1975 3 juni 1982 31 augustus 1982 19 maart 1990 26 april 1990 30 juni 1997 4 december 2001
3008 12 oktober 1965 januari 1966 oktober 1969 7 maart 1975 14 april 1975 1 februari 1982 7 mei 1982 6 november 1989 14 december 1989 18 maart 1995 20 mei 1996
3009 12 oktober 1965 12 oktober 1965 juli 1969 26 oktober 1973 7 december 1973 25 mei 1981 25 augustus 1981 6 februari 1989 17 maart 1989 2 september 1996 17 april 2003
3010 26 oktober 1965 november 1965 oktober 1969 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 29 januari 1974 9 april 1974
3011 26 oktober 1965 november 1965 6 november 1969 28 november 1969 10 april 1975 27 mei 1975 1 september 1982 18 november 1982 27 april 1990 8 juni 1990 30 juni 1997 23 juli 2002
3012 16 november 1965 november 1965 augustus 1969 23 december 1974 5 februari 1975 5 juli 1982 30 september 1982 2 januari 1990 9 februari 1990 2 september 1996 2 april 2004
3013 16 november 1965 november 1965 14 november 1969 27 mei 1975 4 juli 1975 14 februari 1983 17 mei 1983 27 augustus 1990 11 oktober 1990 30 juni 1997 19 december 2000
3014 19 november 1965 november 1965 20 november 1969 12 december 1969 9 juli 1975 26 augustus 1975 3 maart 1983 1 juni 1983 15 oktober 1990 13 november 1990 30 juni 1997 2 april 2004
3015 19 november 1965 november 1965 19 december 1969 16 januari 1970 2 september 1975 3 oktober 1975 13 juli 1983 4 oktober 1983 7 januari 1991 12 februari 1991 30 juni 1997 23 juli 2002
3016 2 december 1965 december 1965 7 januari 1970 29 januari 1970 12 februari 1976 2 april 1976 5 december 1983 9 maart 1984 12 maart 1991 18 april 1991 30 juni 1997 2 april 2004
3017 2 december 1965 december 1965 13 januari 1970 13 februari 1970 12 april 1976 22 juli 1976 17 november 1982 10 februari 1983 18 juli 1990 23 augustus 1990 30 juni 1997 23 juli 2002
3018 17 december 1965 december 1965 4 februari 1970 6 maart 1970 20 juli 1976 24 augustus 1976 31 mei 1983 23 augustus 1983 22 april 1991 31 mei 1991 30 juni 1997 23 juli 2002
3019 17 december 1965 december 1965 3 april 1970 29 april 1970 30 september 1976 16 november 1976 1 mei 1984 1 augustus 1984 23 april 1991 28 juni 1991 15 oktober 1999 23 juli 2002
3020 21 december 1965 januari 1966 5 maart 1970 31 maart 1970 21 juni 1976 12 augustus 1976 11 januari 1984 4 april 1984 30 augustus 1991 10 oktober 1991 30 juni 1997 23 juli 2002
3021 25 mei 1966 14 juni 1966 15 mei 1970 12 juni 1970 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 29 januari 1974 12 maart 1974
3022 9 juni 1966 14 juni 1966 18 maart 1970 14 april 1970 17 januari 1977 23 februari 1977 15 juni 1983 6 september 1983 14 oktober 1991 12 december 1991 30 juni 1997 23 juli 2002
3023 9 juni 1966 6 juli 1966 21 april 1970 28 mei 1970 2 november 1976 7 december 1976 3 april 1984 13 juli 1984 1 juni 1992 14 juli 1992 30 juni 1997 23 juli 2002
3024 22 juni 1966 6 juli 1966 2 juni 1970 30 juni 1970 9 december 1976 13 januari 1977 24 juni 1984 1 oktober 1984 9 juli 1992 14 augustus 1992 30 mei 1999 n.v.t. (Eurailscout)
3025 22 juni 1966 18 juli 1966 18 juni 1970 18 juli 1970 22 maart 1977 15 april 1977 19 oktober 1984 21 januari 1985 24 augustus 1992 17 november 1992 30 juni 1997 23 november 2001
3026 18 juli 1966 18 juli 1966 4 november 1969 21 oktober 1975 21 november 1975 22 augustus 1983 14 november 1983 13 december 1991 14 april 1992 30 juni 1997 5 september 2000
3027 7 juli 1966 22 juli 1966 30 juni 1970 31 juli 1970 25 april 1977 24 mei 1977 6 februari 1985 8 mei 1985 23 september 1992 2 november 1992 1 oktober 2008 18 juni 2009
3028 4 augustus 1966 4 augustus 1966 20 juli 1970 13 augustus 1970 27 mei 1977 1 juli 1977 27 april 1985 11 juli 1985 23 november 1992 31 december 1992 30 juni 1997 23 november 2001
3029 4 augustus 1966 5 augustus 1966 16 september 1970 30 september 1970 4 juli 1977 4 augustus 1977 22 oktober 1982 11 januari 1983 11 juni 1990 17 juli 1990 30 september 1998 n.v.t. (Stichting 2454 Crew)
3030 18 augustus 1966 18 augustus 1966 7 april 1970 12 mei 1970 25 februari 1977 22 maart 1977 28 augustus 1984 23 november 1984 12 augustus 1992 16 september 1992 1 oktober 2008 18 juni 2009
3031 18 augustus 1966 18 augustus 1966 14 augustus 1970 14 september 1970 8 augustus 1977 7 september 1977 21 mei 1985 15 augustus 1985 28 december 1992 11 februari 1993 30 juni 1997 n.v.t. (NSM)
3032 18 augustus 1966 18 augustus 1966 juni 1969 21 november 1969 6 januari 1976 18 februari 1976 10 oktober 1983 9 januari 1984 n.v.t. n.v.t. 24 januari 1992 n.v.t. (Eurailscout)
3033 1 september 1966 september 1966 25 januari 1970 17 maart 1970 30 augustus 1976 6 oktober 1976 9 januari 1984 19 april 1984 13 april 1992 2 juni 1992 1999 19 juni 2009
3034 26 augustus 1966 15 september 1966 31 juli 1970 27 augustus 1970 12 september 1977 12 oktober 1977 11 juli 1985 17 oktober 1985 12 februari 1993 22 maart 1993 1999 22 juni 2009
3035 9 september 1966 15 september 1966 12 oktober 1970 26 oktober 1970 13 oktober 1977 11 november 1977 12 augustus 1985 4 december 1985 n.v.t. n.v.t. 6 januari 1991 25 september 1992

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Winterdienst 1993/1994: Motorpostrijtuigen serie 3000 (28 diensten) - Maandblad: Railmagazine, 15e Jaargang - oktober 1993 nummer 108 Blz: 25 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
  • Flash back | Motorposten als trekkracht voor het werkplaats-Sternet - P. Gootzen - Maandblad: Railmagazine, 43e Jaargang - april 2021 nummer 383 Blz: 62-65 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
  • Motorpost 3029 terug op het spoor - M. Dermois - Maandblad: Railmagazine, 43e Jaargang - juni 2021 nummer 385 Blz: 32-37 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489