2200/2300 - Diesel locomotieven serie 2200/2300

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor de ontstoming van het materieelpark werden 150 dieselelektrische locomotieven besteld. 100 stuks werden gebouwd door Allan te Rotterdam en 50 stuks door het Franse MTE, bestaande uit de fabrieken van Creusot-Loire en Jeumont-Schneider.

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog blijft Baldwin zijn dieselelektrische locomotieven door ontwikkelen. Afgeleid van de locomotief 62.000 werden na de oorlog twee type rangeerlocomotieven gebouwd. Het eerste type had een vermogen van 800 Pk en werd aangeduid als serie S8. De serie S12 was voorzien van een motorvermogen van 1.200 Pk. De locomotieven waren van het type hood type switcher. Dit is een rangeerlocomotief met 1 cabine en een lange huif. Op 11 oktober 1952 doet Heemaf een voorstel om 100 locomotieven te leveren, die afgeleid zijn van het type RS-448E van Baldwin. Op 4 november 1952 geeft de NS de opdracht om de 100 locomotieven te bouwen. Op 28 november 1952 wordt de opdracht voor levering schriftelijk bevestigd. Het definitieve ontwerp staat echter nog niet vast. In juli 1953 volgt de officiële bestelling naar definitief ontwerp. De locomotieven zullen opgenomen worden in de serie 700. Al snel werd besloten om de locomotieven te nummeren in de serie 2200. De aanschafprijs bedraagt fl. 500.000 per stuk. In 1955 ging de NS akkoord met het verhogen van het aantal locomotieven tot 150 exemplaren. Heemaf schakelde voor de bouw Allan en Stork in. Doordat de orderportefeuille van Stork en Allan goed gevuld waren, werden de laatste 50 locomotieven gebouwd in Frankrijk. Door de bestaande relatie tussen Westinghouse en Societé des Forges et Ateliers du Creusot & Usines Schneider te Le Creusot, konden de vijftig locomotieven hier gebouwd worden. De locomotieven werden in licentie gebouwd. De elektrische installatie, tractiemotoren en generatoren werden voor deze 50 locomotieven wel door Heemaf geleverd. Stork kon voor de locomotieven 2341 - 2350 nog wel de dieselmotoren leveren. Op 13 december 1954 rijdt de 2201 de eerste proefrit.

Van 18 mei 1955 tot en met 3 september 1955 vond in Rotterdam de tentoonstelling E55 plaats. De NS leverde twee locomotieven voor deze tentoonstelling. De afgeleverde 2202 werd op 26 april 1955 al overgebracht op een dieplader. Met de 2202 was het mogelijk om cabineritten te rijden van het tentoonstellingsterrein naar de Museumlaan en weer terug. De tweede locomotief was het nog af te werken casco van locomotief 2214. Deze locomotief wordt pas in december 1955 in dienst gesteld.


Technische gegevens

De locomotieven hebben een lengte van 14,01 meter en een gewicht van 72 ton. Dit geeft een aslast van 18 ton. De asindeling van de locomotief is Bo'Bo'. Bij aflevering zijn de locomotieven voorzien van een Stork motor, type 40C-LX-8. Bij de Franse locomotieven was Schneider de bouwer van deze motoren, waartoe een licentie was afgegeven. De motor is voorzien van 8 cilinders en heeft een vermogen van 660 kW (900 pk). De drukvulgroep is gefabriceerd door BBC volgens het Büchi systeem. De compressor is afkomstig van Westinghouse, type 4C 150A. Om de benodigde elektriciteit te kunnen genereren, is een hoofdgenerator is van Heemaf, type GMT 110, geplaatst. Deze levert een continu vermogen van 550 kVA, 1300A bij 1100 omwentelingen per minuut (750 pk). In de draaistellen zitten vier tractiemotoren van Heemaf, type TM 98 met een continu vermogen van 184 kW, 680 A bij 550 omwentelingen per minuut). De locomotief is hiermee in staat om een maximumsnelheid van 106 kilometer per uur te bereiken maar is afgesteld op 100 km/h. De draaistellen hebben als draaistelcode DLMc. De wielen hebben een diameter van 95 centimeter. motorgenerator Heemaf type GMT 20-32, continu vermogen van 11,4 kVA, 38 A bij 2260 omwentelingen per minuut. Voor het hulp- en besturingsinstallatie beschikt de locomotief over een motorgenerator Heemaf type GMT 20-32 met continu vermogen van 11,4 kVA, 38 A bij 2260 omwentelingen per minuut.


Uitvoering

De locomotief is voorzien van 1 cabine aan de achterzijde. Deze is aan 1 zijde bereikbaar via een deur in de cabine. De andere deur geeft toegang tot de omloop rondom een lange, smalle huif. Door de huif smaller uit te voeren dan de cabine, kan de machinist langs de huif kijken. De huif is verdeeld in drie compartimenten. Door de deuren in de huif, welke voorzien zijn van jaloezieën, zijn deze compartimenten bereikbaar. Deze zijn ook van de bovenzijde te bereiken. Aan de bovenzijde van de huif zijn dakluiken aangebracht. Het voorste compartiment bevat de koelergroep, met de ventilator en luchtketels. Daarachter is de dieselmotor geplaatst en het laatste compartiment bevat de generator. Deze drie groepen zijn op een eigen frame geplaatst en kunnen bij onderhoud snel uitgewisseld worden.


Inzet

De locomotieven kenden wat hun inzet een aantal beperkingen. Zo mochten zij niet met een trein rijden in een krappe boog van 80 meter. Als losse locomotieven is een boog krapper dan 90 meter verboden gebied voor hen. Ook de zwanenhalzen van de aspotopleggingen zorgde voor beperkingen op raccordementen met straatspoor. Doordat zij laag bij de grond geplaatst zijn, bestond de kans dat zij ergens mee in aanraking zouden komen. Dit kan leiden tot beschadiging of ontzetting van de ophanging. Hierdoor gaf men op straatspoor de voorkeur aan de serie 2400. Dit veranderde op het moment dat in de havens van Rotterdam en Amsterdam gebruik gemaakt werd van radiografische bediening. Deze was namelijk niet ingebouwd bij de serie 2400. Als gevolg van de hogere asdruk waren de locomotieven ook lange tijd niet toegelaten op het baanvak Woerden - Bodegraven en de Hofpleinlijn. De ondergrond van deze trajecten was niet geschikt voor deze zware locomotieven. Na verbetering van de infrastructuur waren de locomotieven hier alsnog toegelaten. Op de Kijfhoek waren op de sporen met railremmen alleen de speciaal aangepaste locomotieven 2301 - 2304 en de radiografisch bestuurbare locomotieven toegelaten.


In januari 1955 komt de 2201 in Eindhoven in dienst. De locomotieven worden in eerste instantie ingezet op de niet geëlektrificeerde baanvakken in het kolenvervoer in het zuiden van Nederland. Op 28 februari 1955 worden de 2201 - 2203 overgeplaatst naar het depot van de Watergraafsmeer. De locomotieven worden ingezet in de goederendienst naar Alkmaar en Den Helder. Vanaf de zomerdienstregeling op 22 mei 1955 zijn er vijf diensten in de omloop van de Watergraafsmeer. De locomotieven zijn te zien in de goederendienst naar Den Helder. Van de serie 2400 wordt de bediening van de Watergraafsmeer naar Amsterdam Haarlemmermeer overgenomen. Vanaf 12 juni 1955 zijn de eerste locomotieven te zien in de reizigersdienst. Met een aantal getrokken rijtuigen rijden ze treinen tussen Alkmaar en Hoorn.


Vanaf 18 februari 1957 worden dieseltreinstellen vervangen door getrokken treinen met diesellocomotieven van de serie 2200, een bagagewagen en rijtuigen Plan E tussen Alkmaar en Den Helder. In mei 1958 worden de combinaties vervangen door elektrische treinstellen, als de elektrificatie tussen Alkmaar en Den Helder in gebruik wordt genomen. Per 1 juni 1958 wordt de dienst voor het bedienen van de aansluitingen van de veilingen van Broek op Langedijk (treinen 6147/6148) en Noord Scharwoude Dorp (treinen 6143/6144) overgenomen van de serie 2000.

Vanaf de zomer van 1961 rijden voor een periode van 4 jaar treinen met breukstenen tussen Roosendaal/Sittard en IJmuiden/Hoogovens. Elke werkdag worden er treinen aangevoerd, bestaande uit 56 twee-assige platte wagens met lage boorden, beladen met grote stenen. Deze stenen worden gebruikt om de pieren van de buitenhaven in IJmuiden te verlengen, zodat de steeds groter wordende zeeschepen een veilige doorvaart krijgen. De treinen voor de noordelijke pier worden naar de Hoogovens gereden en de treinen van de zuidelijke pier rijden naar IJmuiden. Hier zijn raccordementen aangelegd om de treinen te kunnen lossen met behulp van draglines. Vanaf Roosendaal rijden de treinen met twee locomotieven in treinschakeling naar Lage Zwaluwe. Hier worden de wagons in de juiste volgorde gezet en aan het begin van de middag wordt er vertrokken naar Santpoort Noord. Vanaf hier gaan de treinen naar IJmuiden of de Hoogovens. In de middag kwamen de treinen aan op hun bestemming. Vanaf wordt aan de achterzijde van de treinen naar de Hoogovens voorzien van een derde locomotief aan de achterzijde. Deze fungeert als opdruklocomotief. De treinen voor de Hoogovens rijden vanuit Haarlem naar Uitgeest om daar kop te maken en zo naar de Hoogovens te rijden. Hierbij rijdt de opdruklocomotief nu voorop en duwen de twee treinlocomotieven de trein. In Beverwijk wordt de trein in twee delen gesplitst alvorens het terrein van de Hoogovens op te rijden. Na lossing gaat de trein in de avond terug naar België. Wanneer op dag 1 de trein bij Roosendaal de grens over is gekomen, gaat de lege trein naar Sittard. Hier worden de lege wagens gewisseld voor volle wagens die bij Eijsden de grens over zijn gekomen. Hier rijdt een andere diesellocomotief de beladen trein naar Maastricht. Met een elektrische locomotief wordt de beladen trein naar Sittard gebracht, waar de twee locomotieven uit IJmuiden deze beladen trein overnemen voor de rit op dag 2 naar Lage Zwaluwe en Santpoort. Met de elektrische locomotief gaat de lege trein naar Maastricht en wordt met een diesellocomotief naar Visé gebracht. Met deze opzet is slechts een set van twee locomotieven nodig om deze treinen met stenen te rijden. Wanneer er dagelijks een trein via beide grensovergangen kwam, werden twee setjes van twee locomotieven ingezet.


Aan het begin van de jaren '60 werden de locomotieven van de serie 2400 tussen Groningen en Leeuwarden vervangen door locomotieven van de serie 2200. Het waren locomotieven met een derde frontsein uit de groep 2201 - 2225. Op 24 mei 1963 rijden de getrokken treinen voor het laatst en worden vervangen door de treinstellen Plan U. De bedieningen van het station van Apeldoorn verliezen de locomotieven eveneens met ingang van deze dag. Deze worden nu uitgevoerd door rangeerlocomotieven van de serie 600. Eind september 1964 nemen de locomotieven van de serie 2200 de bedieningen weer over.


Tussen Amsterdam en Emmerich worden ertstreinen van 2.400 ton gereden door 3 locomotieven. Op 26 januari 1968 worden proeven gehouden met ertstreinen van 3.000 ton tussen Amsterdam en Emmerich. De trein wordt getrokken door 4 locomotieven, welke de trein zonder problemen rijden. De trein bestaat uit 37 beladen wagons type Fads. In Emmerich wordt deze trein overgenomen door een elektrische locomotief Baureihe 150. Tussen 7 en 27 september 1968 zijn de locomotieven 2265 en 2268 uitgebreid beproefd op de Watergraafsmeer, de Coenhaven en de Westhaven in de rangeerdienst. Beide locomotieven zijn voorzien van radiografische bediening. Tussen 13 en 31 oktober 1968 zijn de beide locomotieven beproefd in Rotterdam Noord, Waalhaven, Feijenoord en Rechter Maasoever. De proeven in de beide havengebieden verlopen succesvol.

De combinaties van twee locomotieven met rijtuigen kwamen vanaf maart 1970 op maandag tot en met vrijdag te rijden op Groningen - Delfzijl (serie 8800), Groningen - Nieuweschans (serie 8300), Groningen - Leeuwarden (serie 8600), Zwolle - Enschede (serie 7900). Een stam rijtuigen bestond minimaal uit drie rijtuigen (een eerste/tweede klas en twee tweede klas rijtuigen). Het gecombineerde eerste/tweede klas rijtuig was in eerste instantie een rijtuig Plan K, omdat er nog geen verbouwde AB rijtuigen Plan E waren. Daarnaast kwam het in de eerste maanden ook voor dat een rijtuig tweede klas Plan D of Plan N of Materieel'24 mee reed in de trein, omdat er te weinig rijtuigen tweede klas beschikbaar waren. Bij instroom van verbouwde rijtuigen werden de oude rijtuigen vervangen. De twee locomotieven serie 2200 bevonden zich aan de voorzijde van de trein, omdat de oudere rijtuigen niet voorzien zijn van stuurstroomkabels. Bij het voldoende aanwezig zijn van aangepaste rijtuigen Plan E, worden de locomotieven aan weerszijden van de stam geplaatst. Op deze manier kan er snel kopgemaakt worden.

De dienstregeling 1970/1971 heeft diensten voor de 150 locomotieven. In de winterdienstregeling 1970/1971 rijden drie composities. Zij rijden de treinen 7918/7915/7962/7959 tussen Enschede en Zwolle, tussen Leeuwarden en Groningen/Nieuweschans rijden zij de treinen 8305/8324/8628/8691. De rijtuigen worden ook wel ingezet in trein 8326 in plaats van trein 8324. De derde compositie rijdt tussen Groningen en Delfzijl in de treinen 8853/8872. Bij het invallen van het winterweer worden de rijtuigen Plan E vervangen door ander materieel, omdat de energiewagens nog niet beschikbaar zijn. Er werden daarop treinen ingezet met rijtuigen Plan D, Plan K en Plan N. Deze werden verwarmd door Franse stoomverwarmingswagens. Bij de instroom van de energiewagens vanaf januari 1971 worden de oude rijtuigen weer vervangen door rijtuigen Plan E. Vanaf maart 1971 wordt begonnen om de locomotieven aan weerszijden van de rijtuigen te plaatsen.

Voor de dienstregeling 1971/1972 zijn er diensten voor de 150 locomotieven. Vanaf 27 september 1971 gaan de treinen 7711/7722/7759 en 7770 tussen Arnhem en Winterswijk met treinstellen Plan U rijden. De gebruikte locomotieven en rijtuigen worden elders ingezet. Zo is het mogelijk om het materieel in het noorden in te zetten. Zij rijden de treinen 8305/8324 van Groningen naar Nieuweschans en weer terug naar Groningen en trein 8628 van Groningen naar Leeuwarden. In november en december 1971 rijden in de genoemde treinen treinstellen Plan U. De locomotieven en rijtuigen worden ingezet in treinen 8626/8615 van Groningen naar Leeuwarden en weer terug naar Groningen. Deze treinen werden tot die tijd door Plan U gereden. Trein 8626 stopt ook bij de halte van Leeuwarden Achter de Hoven. De samenstelling van de trein bestaat uit een locomotief en vier rijtuigen Plan E (1x AB + 3x B). Vanaf 17 januari 1972 rijden de locomotieven en rijtuigen de treinen 8626/8615/8634/8691 in plaats van Plan U.

Voor de dienstregeling 1972/1973 zijn er diensten voor de 145 locomotieven. Aan het begin van deze dienstregeling worden 5 locomotieven afgevoerd als gevolg van de terugloop in het goederenverkeer. In de reizigersdienst zijn 10 stammen van drie rijtuigen (B + AB + B) beschikbaar. Negen B rijtuigen dienen als versterking. Hierdoor konden de treinen ook ingezet worden tussen Leeuwarden - Stavoren, Zwolle - Emmen, Groningen - Zwolle en Arnhem - Winterswijk. Ook deze inzet vond alleen plaats van maandag tot en met vrijdag. Tussen 17 oktober 1972 en 10 november 1972 worden de locomotieven en rijtuigen in de treinen 7947/7966 (Zwolle - Enschede - Zwolle) en 3.8024/8024 (Zwolle - Emmen - Zwolle) vervangen door treinstellen.

De dienstregeling 1973/1974 heeft diensten voor de 135 locomotieven. In de winterdienst van 1973/1974 wordt de inzet met een stam verminderd, tot 9 stammen. De rijtuigen worden ook teruggetrokken uit de dienst Zwolle - Vlissingen. In plaats daarvan gaan zij op zondag in de serie Zwolle - Nijmegen rijden. Op Zwolle - Enschede gaat nog maar 1 stam rijden. Op het traject Arnhem - Winterswijk komt een stam extra te rijden.

De dienstregeling 1974/1975 heeft diensten voor de 135 locomotieven. In deze dienstregeling rijden de rijtuigen Plan E tijdelijk tussen Sneek en Leeuwarden gaan rijden en tussen Nijmegen en Roermond. Als er weer voldoende treinstellen beschikbaar zijn, nemen zij de rol weer over van de rijtuigen. In de zomer worden de rijtuigen ingezet voor de strandtreinen naar Harlingen vanuit Emmerich (Treinen 8258/8283). Per 1 december 1974 wordt er in de omloop rekening gehouden met vier niet inzetbare treinstellen DE2. Zij worden in een omloop vervangen door een stam Plan E met locomotieven van de serie 2200. De stam is te zien in de omloop van de treinen 7747/7758/7757/7764/7763/7774. Deze wijzigingen duren tot het einde van de dienstregeling.

De dienstregeling 1975/1976 begint met de zomerdienstregeling 1975 op 1975. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. De inzet van de stammen verminderde hierbij van 9 naar 6 stuks. Deze stammen worden echter wel verlengd tot vier rijtuigen (B + AB + B + B). Er zijn drie stammen te vinden tussen Arnhem en Winterswijk (waarvan 1 slechts van maandag tot en met donderdag), twee stammen rijden tussen Enschede en Zwolle en de laatste stam rijdt vanuit Groningen naar Leeuwarden en Delfzijl. Vanaf eind februari 1976 zijn er 5 diensten gesteld voor een roulerend reservepark. Deze diensten worden gevuld met locomotief die door de Tilburgse werkplaats zijn gereviseerd en in de Roosendaalse werkplaats geconserveerd aan de kant zijn gezet.

De dienstregeling 1976/1977 heeft diensten voor de 134 locomotieven. De ertstreinen tussen Amsterdam Westhaven en Emmerich worden ingaande deze dienstregeling niet meer gereden door vier diesellocomotieven van de serie 2200, maar door elektrische locomotieven van de serie 1300. In de zomer worden twee locomotieven met een rijtuig Plan E ingezet in de serie 6500 ( - ). Zij vervangen de motorrijtuigen DE1 welke problemen hebben met de koeling van hun motoren.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. Vanaf 19 december 1977 rijdt een vierspan locomotieven de ertstreinen van de EMO in de Maasvlakte naar Kaldenkirchen. Er rijden 1 à 2 treinen per dag. In Kaldenkirchen nemen elektrische locomotieven van de Baureihe 140 de trein over.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. De stukgoedtreinen vanuit Groningen naar Zwolle rijdt op 1979 voor het laatst met een driespan locomotieven. Deze diensten worden overgenomen door een enkele locomotief van de Baureihe 216.

De dienstregeling 1979/1980 begint op 1979. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. Vanaf 1979 rijden er drie treinparen tussen de EMO op de Maasvlakte en Kaldenkirchen met erts.

De dienstregeling 1980/1981 zorgt voor een verlaging van het aantal diensten. Dit wordt veroorzaakt door het nieuwe DH-materieel dat instroomt in de noordelijke provincie. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. Met ingang van de winterdienstregeling 1980 op verschijnt de Duitse locomotiefserie BR 216 voor de treinen en vervangen locomotieven van de serie 2200. Zij rijden vooral de slag 8628/8623 tussen Leeuwarden en Groningen.

De dienstregeling 1981/1982 begint op 1981. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. De treinen getrokken door de serie 2200 rijden tussen Arnhem en Winterswijk (serie 7700).

De dienstregeling 1982/1983 begint op 1982. Er zijn diensten voor de 134 locomotieven. Deze dienstregeling brengt een ruil van materieel tussen Groningen en Leeuwarden (serie 8600) met het materieel dat tussen Zwolle en Emmen rijdt in de serie 8000.

De dienstregeling 1983/1984 begint op 1983. Er zijn diensten voor de 127 locomotieven. Deze dienstregeling zorgt ervoor dat Plan E wordt vervangen door de opgeknapte treinstellen DE-I en DE-II tussen Zwolle en Emmen. De rijtuigen worden ingezet in treinen waar treinstellen Materieel '46 werd ingezet, dat afgevoerd wordt. De locomotieven gaan naar de goederendienst als vervanging van afgevoerde locomotieven serie 2400.

De dienstregeling 1984/1985, ingaande op 3 juni 1984, heeft diensten voor de 126 locomotieven. De nieuwe dienstregeling zorgde voor een daling van de inzet in de reizigersdienst. Er worden nog maar vier stammen ingezet, bestaande uit vijf rijtuigen (AB + B + B +B + AB). Een stam wordt weer in de serie 8000 (Zwolle - Emmen) ingezet, in de treinen 8011/8026. In de winterdienstregeling van 1984 worden geen rijtuigstammen meer ingezet.

Met ingang van de dienstregeling 1985/1986 komen weer drie stammen van drie rijtuigen (B + AB + B) in dienst. Tevens zijn er twee stammen als reserve aangewezen. Een stam is actief tussen Zwolle en Emmen in de serie 8000. De tweede stam rijdt in de serie 7900 tussen Zwolle en Enschede (waarvan 1 rit via Deventer) en de derde stam rijdt tussen Arnhem en Winterswijk (serie 7700). De samenstelling van de stammen worden met ingang van de winterdienst van 1985 gewijzigd. Als basis geldt een stam van drie rijtuigen (AB + B + AB). De treinen tussen Arnhem en Winterswijk gaan met vijf rijtuigen rijden, waarbij er twee rijtuigen tweede klas worden bijgeplaatst als versterking. De treinen 7009/7926 rijdt van maandag tot en met donderdag in de samenstelling AB + AB + B + AB. Op vrijdag rijdt er een B-rijtuig mee als versterking in plaats van een AB-rijtuig. Tussen 3 maart en 21 april 1986 wordt in een periode van 7 weken de constructie van de bovenleiding vervangen tussen Haarlem en Zandvoort. Alleen in het paasweekeinde is er treinverkeer. Er rijden in dit weekeinde twee stammen Plan E met energiewagen tussen twee locomotieven serie 2200 ingezet. De stammen bestonden uit de locomotief 2222 + energiewagen 506 + 4 rijtuigen Plan E (B 29-37 355, B 29-37 363, AB 39-37 354, AB 39-37 356) + locomotief 2201. De andere stam bestond uit de locomotief 2286 + energiewagen + 5 rijtuigen Plan E + locomotief 2320. De tweede stam werd de volgende dag echter al vervangen door locomotief 2294 + energiewagen 502 + 5 rijtuigen Plan E (AB 39-37 361, AB 39-37 357, B 29-37 373, B 29-37 353, AB 39-37 363) + locomotief 2216.

De dienstregeling 1986/1987 zijn er diensten voor de locomotieven. De reizigersdienst gaf geen wijzigingen ten opzichte van het voorgaande jaar. De winterdienstregeling van 1986/1987 was het laatste jaar dat de energiewagens werden ingezet. Er zijn vier stammen gepland van vier rijtuigen (AB + AB + B + B). Deze blijven dezelfde spitsuurtreinen rijden tussen Zwolle en Emmen (serie 8000), Zwolle en Enschede (serie 7900) en Arnhem en Winterswijk (serie 7700). De laatste trek-duwtreinen reden tot aan de zomerdienst van 1987. Deze begint op 30 mei 1987. Vanaf deze dag is Zwolle - Emmen elektrisch te berijden. Hierdoor komt voldoende treinstellen Plan U vrij om de Plan E rijtuigen en locomotieven vrij te maken. In de ertsdienst verhuist de wissel van locomotief naar Venlo in plaats van Kaldenkirchen, omdat hier meer sporen met omschakelbare bovenleiding beschikbaar zijn. Op proef werden twee locomotieven van de serie 2200 gebruikt als voorspanlocomotief voor de twee elektrische locomotieven. Dit voldoet echter niet, zodat er gekozen worden om een locomotief als opdruklocomotief te gebruiken om de helling naar Kaldenkirchen te bedwingen.

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er diensten voor de locomotieven.

De dienstregeling 1988/1989 begint op 28 mei 1988. Er zijn diensten voor de locomotieven. Vanwege de verhoging van het treingewicht in 1988 rijden de treinen vanaf de Kijfhoek met een elektrische locomotief van de serie 1300 of 1600 en twee diesellocomotieven van de serie 2200. De diesellocomotieven geven alleen tractie wanneer de machinist van de elektrische locomotief hier om vraagt door middel van een tractie-opdrachtsein in de achterste cabine. In de herfstperiode blijft de opdrukdienst vanuit Venlo naar Kaldenkirchen voor de ertstreinen. Vanaf 18 september 1988 zijn de locomotieven te zien in de goederendienst in de provincies Friesland en Groningen. Vanaf deze datum is de Telerail in gebruik genomen. De locomotieven van de serie 2400 die tot 16 september 1988 actief zijn in het noorden zullen hier niet van worden voorzien, in tegenstelling tot de locomotieven van de serie 2200. Deze zijn al wel voorzien.

De dienstregeling 1989/1990 laat een inzet zien van locomotieven in diensten. Na afvoer van locomotief 2530 als vaste trekkracht van de sproeitrein, vervulde de 2211 vanaf 1989 tot aan de najaar campagne van 1992 deze taak. Als gevolg van een defect, verloor de locomotief vanaf dat moment deze functie.

De dienstregeling 1990/1991 heeft diensten voor de locomotieven. Deze diensten zijn verdeeld over de omloopseries DZ (20 diensten), EZ (12 diensten) uit Zwolle en de omloopseries WF ( diensten) uit Feijenoord. Trein 55932 rijdt van Heerlen naar Venlo in de avond. Deze trein wordt getrokken door twee locomotieven en heeft daarnaast 1 à 2 elektrische locomotieven mee in opzending. Met ingang van de zomerdienst 1991 werden de locomotieven vervangen in het wagenladingvervoer vanuit de Kijfhoek in de richting van Den Haag Binckhorst. Tot aan dat moment reed vanaf de Kijfhoek een trein via Delft en Den Haag Hollands Spoor naar de Binckhorst. In de ochtend kwam de trein aan. De trein wordt gesplitst en vanuit hier werd Gouda, Alphen aan den Rijn, Delft en Leidschendam (werkplaats) bediend. Een deel bediend Gouda en Alphen aan den Rijn. Op de terugweg gaat deze direct vanuit Gouda naar de Kijfhoek. Het andere deel bediend lokaal sloperij Pametex, diverse klanten in Delft en de werkplaats in Leidschendam. De locomotieven worden hier vervangen door de serie 6400.

De dienstregeling 1991/1992 heeft diensten voor de locomotieven. Deze diensten zijn verdeeld over de omloopseries DZ (14 diensten), EZ (6 diensten), FZ (6 diensten) uit Zwolle en de omloopseries WF ( diensten) uit Feijenoord. De diensten van de Zwolse locomotieven in Noord-Holland en Zeeland zijn vervangen door locomotieven van de serie 6400. Omloop FZ is een afsplitsing van omloop DZ. De 14 locomotieven van omloop DZ heeft een inzet van 11 locomotieven. De drie andere locomotieven staan te Eindhoven, Utrecht en Waalhaven met de ongevallentrein. Deze diensten zijn overgenomen van de afgevoerde locomotieven van de serie 2400. De overige 11 locomotieven zijn voornamelijk aan te treffen met buurtgoederentreinen rondom Rotterdam. Van dinsdag tot en met vrijdag rijdt een locomotief in opzending mee met trein 55176 van Gouda naar de Kijfhoek, welke getrokken wordt door een locomotief van de serie 6400. Van maandag tot en met zaterdag, uitzondering is de dinsdag, rijdt trein 55197 in de ochtend van de Kijfhoek naar Rotterdam Noord Goederen. Op zaterdag rijdt met deze trein een 1300 mee in opzending. Van maandag tot donderdag wordt trein 55204 gereden van Feijenoord naar de Kijfhoek in de middag. Op vrijdag heet deze trein 55202 en rijdt 2,5 uur vroeger. Op vrijdag wordt aan het eind van de middag trein 55216 van de Waalhaven naar de Kijfhoek gereden. Van maandag tot en met donderdag heet deze trein 55218 en rijdt aan het begin van de avond. Op maandag en vrijdag rijdt tussen de Botlek en Kijfhoek trein 55256 in de avond. Van maandag tot en met vrijdag rijdt trein 55282 in de middag van Europoort naar de Botlek. Van de Botlek naar Europoort rijdt van maandag tot en met zaterdag trein 55283 in de vroege ochtend. Van dinsdag tot en met vrijdag rijdt trein 55284 aan het begin van de avond van Europoort naar de Botlek. Halverwege de middag rijdt trein 55284 van Botlek naar Europoort van maandag tot en met vrijdag. Van Utrecht Lunetten naar IJsselmonde gaat een locomotief mee in opzending achter een 1300 op maandag met trein 57520. In IJsselmonde wordt de 1300 afgekoppeld en een tweede 2200 voor de olietrein geplaatst voor de rit naar Pernis. Op zondag rijdt trein 58255 met 4 locomotieven. Twee locomotieven van de serie 6400 voor en achteraan en twee locomotieven van de serie 2200 in het midden. Op maandag is een locomotief actief met het rijden van de trein naar de Akzo in Emmen. Als trein 55523 wordt er om 9.20 vertrokken uit Almelo en komt om 11.50 aan. Tussendoor wordt de Akzo bediend met de facultatieve treinen 55527 en 55528. Met trein 55524 wordt er halverwege de middag weer naar Almelo gereden. In de vroege ochtend van maandag wordt er als trein 55253 uit Almelo vertrokken naar Schoonebeek met lege oliewagens, waar om 10 uur de aankomst is. Van dinsdag tot en met vrijdag rijdt trein 58253 op dezelfde tijd van Almelo naar Schoonebeek met lege oliewagens. Na het omwisselen van de lege wagons wordt met de volle oliewagens om 11.00 vertrokken als trein 55520 uit Schoonebeek naar Nieuw Amsterdam. Na het omlopen van de locomotief wordt er als trein 55522 om 13.06 naar Almelo gereden. Met de treinen 55601/55602/55603/55604 wordt van maandag tot en met vrijdag de Pon in Leusden bediend uit Amersfoort met beladen autowagens van de Volkswagen groep. Een tweede dienst uit Amersfoort in de ochtend is de bediening van Benegas in Putten met de treinen 55621/55622. Met de steenslagtreinen 49579 uit Breda naar Essen en met trein 47576 uit Essen naar Roosendaal komen de locomotieven ook over de grens. De omloop EZ heeft in deze dienstregeling diensten voor 6 locomotieven in plaats van 12. De inkrimping komt door het sluiten van Venlo als Regionaal Beheerspunt en de verplaatsing naar de Kijfhoek van deze werkzaamheden. Er zijn daardoor minder locomotieven nodig in Limburg. Ook stroomt de serie 6400 in en neemt taken in Limburg over. In het vervoer van trailers uit Ede rijdt van maandag tot en met vrijdag trein 42173 naar Emmerich aan het eind van de middag. In de ochtend komen de te lossen wagens in Ede aan met trein 55691 uit Arnhem. Op zaterdag rijdt trein 42166 van Arnhem naar Ede in de vroege ochtend. De beladen trein gaat als trein 42171 op zaterdag van Ede naar Emmerich. Op maandag rijdt trein 52992 uit Blerick naar Venlo in de ochtend. Van maandag tot en met vrijdag worden de vertrekwagens van Lutterade DSM aan het eind van de middag naar Sittard gebracht als trein 54971. Op maandag rijdt trein 55475 van Eindhoven naar 's-Hertogenbosch. Op maandag is de facultatieve graantrein 55477/55478 ingelegd tussen Boxtel en Veghel. Van dinsdag tot en met vrijdag wordt Budel bediend met trein 55821 uit Eindhoven. Uit Budel wordt er als trein 55822 terug naar Eindhoven gereden. Aan het begin van de middag rijdt van maandag tot en met vrijdag trein 55902 met afvoer van Blerick naar Venlo. Op vrijdag rijdt trein 55904 met extra afvoer van Blerick naar Venlo. De bediening van Roermond naar Solvay gaat met de slag 55906/59907 op vrijdag. Eveneens op vrijdag rijdt de slag 55908/55909 van Roermond naar Herkenbosch. Op maandag staat er twee keer de bediening van Born op het programma in de ochtend. Rond 8.15 vertrekt trein 55911 uit Sittard naar Born en trein 55913 vertrekt twee uur later uit Sittard naar Born. Uit Born wordt er om 15.00 als trein 55912 vertrokken en om 16.20 als trein 55914. De slagen 55911/55912 zijn van dinsdag tot en met vrijdag facultatief ingelegd. Een derde bediening van Born vindt plaats met trein 55915 rond de lunch op maandag. Op maandag rijdt trein 55925 halverwege de ochtend van Sittard met aanvoerwagens naar Lutterade. Voor de bediening van Haanrade rijdt op maandag tot en met vrijdag trein 55933 van Sittard naar Heerlen, als trein 55935 wordt er van Heerlen naar Haanrade gereden. Uit Haanrade wordt er rond 13.15 vertrokken als trein 55934 naar Heerlen. De afvoer van Lutterade gebeurd van maandag tot en met vrijdag met twee locomotieven als trein 57921 met een vertrek om 18.45 naar Sittard. Op maandag rijdt trein 59900 met de afvoer van Susteren. Op zaterdag rijdt trein 80599 van Heerlen naar Maastricht om 18.06, bestaande uit een 6400 + 2200. Op zondag rijdt trein 96134 van Maastricht naar Heerlen met twee rangeerlocomotieven van de serie 600 in opzending. In omloopgroep FZ zitten twee ertstreinen van de Maasvlakte naar Venlo, welke met 4 locomotieven geschakeld rijden. Dit is op zondag trein 48113 van de Botlek naar de Kijfhoek. Van maandag tot en met zaterdag rijdt trein 48113 van de Kijfhoek naar Venlo met een 1300 en twee diesellocomotieven voor opdrukdiensten. Van maandag tot en met vrijdag rijdt ertstrein 48117 van de Maasvlakte naar IJsselmonde met vier locomotieven. Op IJsselmonde wordt er gewisseld, zodat er een 1300 en twee diesellocomotieven voor de trein staan naar Venlo. Lege ertstrein 49112 rijdt van dinsdag tot en met zaterdag van IJsselmonde naar de Maasvlakte met twee locomotieven. Lege ertstrein 49114 rijdt op dinsdag, woensdag en vrijdag van IJsselmonde naar de Maasvlakte met twee locomotieven. Op maandag rijdt lege ertstrein 49116 van IJsselmonde naar de Maasvlakte met twee locomotieven. In het internationale containervervoer is een locomotief actief tussen de terminals van de Maasvlakte en Waalhaven naar IJsselmonde met de treinen 42167 en 42184. Van dinsdag tot en met vrijdag keren twee diesellocomotieven terug van Venlo naar de Kijfhoek achter een 1600 met trein 45104. Daarnaast worden in het Rotterdamse havengebied diverse buurtgoederentreinen gereden. Op maandag en donderdag rijdt trein 52291 van de Maasvlakte naar Waalhaven Zuid. Op maandag tot en met vrijdag rijdt trein 52922 van de Kijfhoek naar de Maasvlakte. Trein 55202 rijdt van maandag tot en met donderdag van Feijenoord naar de Kijfhoek halverwege de middag. Op vrijdag rijdt trein 55204 aan het eind van de middag van Feijenoord naar de Kijfhoek. In de avond van dinsdag tot en met vrijdag rijdt trein 55208 van Feijenoord naar IJsselmonde. Trein 55209 wordt van dinsdag tot en met vrijdag gereden van de Kijfhoek naar Feijenoord aan het begin van de avond. Trein 55212 rijdt van dinsdag tot en met vrijdag rond 14.00 weg van de Waalhaven naar de Kijfhoek. Trein 55216 rijdt van maandag tot donderdag om 17.45 weg van de Waalhaven naar de Kijfhoek. Op vrijdag rijden in de avond twee treinen van de Waalhaven naar de Kijfhoek. Trein 55218 vertrekt om 18.39 en trein 55220 vertrekt om 20.35. Van dinsdag tot en met vrijdag rijdt trein 55221 om 9.42 weg van de Kijfhoek naar de Waalhaven. Pernis wordt op maandag en donderdag bediend met trein 55247 aan het begin van de avond vanaf de Kijfhoek. Op maandag rijdt in de avond trein 55248 van de Kijfhoek naar Pernis. Op maandag en donderdag rijdt met trein 55254 de afvoer van de Botlek naar de Kijfhoek om 18.52. Van dinsdag tot en met donderdag rijdt een tweede afvoertrein vanaf de Botlek naar de Kijfhoek met een vertrek om 19.43 als trein 55256. In de vroege ochtend rijdt trein 55257 als aanvoertrein voor de Botlek vanaf de Kijfhoek. Op zaterdag rijden twee locomotieven trein 55273 van de Kijfhoek naar de Maasvlakte. Halverwege de ochtend rijdt tussen Botlek en Europoort trein 55285 van maandag tot en met vrijdag. Op maandag vertrekt trein 57520 rond 16.00 met twee locomotieven van IJsselmonde naar Pernis. Tussen Venlo en Eindhoven wordt de leeg materieel trein 80549 gereden met twee locomotieven. De locomotieven zijn afkomstig van ertstrein 48117. Deze trein is overgenomen van de serie 2400. Op maandag wordt deze trein gereden door een locomotief van de serie 6400, waarbij de 2200'n in opzending meerijden. Twee diensten uit de omloop WF zijn in de regio Amsterdam. Op maandag rijdt een van de twee locomotieven mee met trein 59116 van de Watergraafsmeer naar de Westhaven, samen met een locomotief van de serie 6400 en een locomotief van de serie 1100. Deze vertrekt om 14.04 en komt om 14.25 aan.

In de dienstregeling 1992/1993 zijn er diensten voor de locomotieven. In 1992 worden de rangeerlocomotieven serie 600 vervangen in Zeeuws Vlaanderen voor locomotieven serie 2200. De vervanging vond plaats als gevolg van het steeds zwaarder worden van de treinen, waardoor zij met twee locomotieven gereden moesten worden. Voor de brug over het kanaal van Gent naar Terneuzen was soms zelfs een opdruklocomotief nodig. Proeven met de 2327 waren hier succesvol, zodat vanaf december 1992 de 2263, 2264, 2308, 2323 en 2336 hier werden ingezet.

Op 23 mei 1993 gaat de dienstregeling 1993/1994 in. De vierspannen voor de ertstreinen van de Maasvlakte naar IJsselmonde of Kijfhoek keren weer terug ten koste van een trio locomotieven van de serie 6400.

In de dienstregeling 1994/1995, welke in gaat op 29 mei 1994, zijn er diensten voor de locomotieven. Vanaf 1994 deden in Zeeuws Vlaanderen alleen nog locomotieven dienst met lage nummers. Deze waren als laatste gereviseerd en waren voorzien van ATB. De ATB is in dit gedeelte van het land niet nodig, aangezien de baanvaksnelheid 40 km/u uur is. In januari en februari 1995 werden 5 locomotieven gereactiveerd in verband met het hoge water. Dit waren de 2233, 2270, 2328, 2323 en 2336. De 2233 was al bruin geschilderd in verband met de verkoop aan de VSM. Ingaande juni 1995 wordt Pernis nog slechts een keer per werkdag bediend door een radiografisch bestuurbare locomotief van de serie 2200. In september 1995 neemt een locomotief van de serie 6400 deze rol over. Hiermee is de rol van de serie 2200 in Pernis uitgespeeld.

In de dienstregeling 1995/1996 zijn er diensten voor de locomotieven. Voor het rangeren met de Alpen Expressen op het terrein van de werkplaats van Leidschendam is in 1996 de 2215 actief.

In de dienstregeling 1996/1997 zijn er diensten voor de locomotieven. Voor het rangeren met de Alpen Expressen op het terrein van de werkplaats van Leidschendam is in 1997 de 2211 actief. In 1997 worden de locomotieven voor het laatst ingezet in het Rotterdams havengebied.

In de dienstregeling 1997/1998 zijn er 5 diensten voor de 5 locomotieven. Deze zijn te vinden in Zeeuws-Vlaanderen. In het havengebied van Rotterdam worden de locomotieven vervangen door de serie 6400. In de winter van 1997/1998 zijn door het revisiebedrijf Tilburg een aantal terzijde gestelde locomotieven beoordeeld. Van deze locomotieven zijn de 2211, 2376, 2383 en 2384 aangewezen om in Zeeuws Vlaanderen dienst te gaan doen. Zij zullen de 2203, 2204, 2209, 2210 en 2212 af gaan lossen. De 2203 en 2212 blijven echter nog actief in Zeeuws Vlaanderen. Deze locomotieven zijn aan het eind van hun revisie termijn. Op 29 december 1997 zijn de 2376, 2383 en 2384 vanuit Roosendaal overgebracht naar Tilburg. Hier zullen zij de nodige aanpassingen ondergaan voor hun diensten in Zeeuws Vlaanderen. De 2384 werd als eerste van de locomotieven afgeleverd en op 15 januari 1998 afgeleverd en naar Terneuzen opgezonden. Op 12 februari 1998 werd locomotief 2383 afgeleverd en naar Terneuzen opgezonden. Vanwege veelvuldige defecten wordt de 2211 vanaf 23 februari 1998 vervangen door de 2278. Deze inzet duurt tot 30 maart 1998. De locomotief keert vervolgens terug naar Tilburg. Nadat de 2278 de 2211 in Leidschendam had afgelost, werd de 2211 op 3 maart 1998 naar Tilburg overgebracht. Hier werd de locomotief bekeken op inzetbaarheid in Zeeuws Vlaanderen. De locomotief was echter in een te slechte conditie en werd dezelfde dag terzijde gesteld. De 2376 wordt begin april 1998 naar Zwolle gebracht voor een bezoek aan de kuilwielenbank. Na terugkeer in Tilburg is de locomotief gebruikt voor proeven met het in vierspan rijden van de locomotieven. Dit vond op 9 mei 1998 plaats met de locomotieven 2207 + NMBS 7605 + NMBS 7613 + 2376. Van Veendam naar de Waalhaven werd met containertrein 52313 gereden. De 16, welke de trein vanaf Onnen naar Kijfhoek zou rijden, reed mee in opzending. De proef vond plaats als belastingsproef voor een vierspan locomotieven bij een snelheid van 90 kilometer per uur. In Amersfoort raakte de NMBS 7605 defect en werden de locomotieven van de trein gehaald. De 16 reed de trein verder via Haarlem. De diesellocomotieven werden aar Tilburg gebracht. De 2376 vertrok na de rit op 13 mei 1998 naar Zeeuws Vlaanderen. Pas op 25 juni 1998 ging de NMBS 7613 terug naar België. De 2207 (26 juni 1998) en 2215 (2 juli 1998) vertrokken naar de Watergraafsmeer voor inzet bij Lovers Rail. In oktober 1998 wordt de 2383 vervangen door de 686. Na hersteld te zijn van zijn defecten, is op 11 december 1998 de 2215 van Tilburg naar Leidschendam overgebracht. Hier zal de locomotief het rangeerwerk met de Alpen Expressen verzorgen.

Voor de dienstregeling 1998/1999 zijn er diensten voor de locomotieven.

In de dienstregeling 1999/2000, beginnend op 30 mei 1999, zijn er diensten voor de locomotieven

In de dienstregeling 2000/2001 zijn er diensten voor de locomotieven.

In de dienstregeling 2001/2002 zijn er diensten voor de locomotieven.

Met ingang van het dienstregelingjaar 2003 Vanaf medio februari 2003 worden de locomotieven samen met vijf voormalige Oost Duitse locomotieven uit de V100 familie, de Baureihe 204, ingezet in Zeeuws Vlaanderen. Twee maanden later rijden de oude locomotieven sporadisch een trein, wanneer een Duitse locomotief niet beschikbaar is. In september 2003 eindigt de inzet van de locomotieven in Zeeuws Vlaanderen. Zij worden vervangen door de vijf locomotieven van de Baureihe 204. Op 24 mei 2004 wordt de 2203 vanuit Terneuzen overgebracht naar de VSM in Apeldoorn. Hiermee is de laatste 2200 uit Zeeuws Vlaanderen vertrokken.

Met de Dienstregeling 2004


Onderhoud

De locomotieven 2201 - 2300 komen na hun aflevering in onderhoud in de Watergraafsmeer. De locomotieven 2301 - 2350 krijgen als onderhoudslocatie de werkplaats van Maastricht. De locomotieven 2201 - 2203 komen als eerste locomotieven op 28 februari 1955 aan in de Watergraafsmeer. In de zomer van 1957 verhuizen de locomotieven 2201 - 2229 voor hun onderhoud van de Watergraafsmeer naar Eindhoven. Hierbij bleven zij tot oktober 1967 in onderhoud. Op deze datum sloot het depot van Eindhoven. De locomotieven verhuisden daarop terug naar de Watergraafsmeer voor hun onderhoud. In de zomer van 1968 worden de locomotieven 2330 - 2350 overgeplaatst van Maastricht naar de Watergraafsmeer. In 1971 komen ook de locomotieven 2301 - 2329 naar de Watergraafsmeer, zodat alle locomotieven in de Watergraafsmeer in onderhoud zijn. De locomotieven met radiografische bediening komen vanaf 197 naar Rotterdam Feijenoord voor hun onderhoud. Na de sluiting van de Watergraafsmeer als onderhoudsbedrijf voor de locomotieven in juni 1984, kwamen de 125 locomotieven in Zwolle terecht. In de jaren '90 waren de locomotieven verdeeld over Rotterdam Feijenoord en Zwolle. De Lijnwerkplaats Feijenoord had de beschikking over de locomotieven 2277 en 2278, de rangeer locomotieven 2351 - 2354 en alle radiografische bestuurbare locomotieven. De overige locomotieven waren in Zwolle in onderhoud. In 1994 worden de 23 nog resterende locomotieven van Zwolle overgeplaatst naar Feijenoord.


Inzet bij Strukton

In 1993 wordt de 2236 aangewezen om verkocht te worden aan Strukton. Dit ging echter niet door. In augustus 1994 werd de 2282 verkocht aan Strukton & NS Infra Services, nadat deze op 18 juli 1994 was afgevoerd door de NS. De locomotief werd geheel geel gespoten en krijgt een bordes op het dak. De locomotief wordt voorzien van de naam Anneke. Op 13 oktober 1994 wordt de locomotief afgeleverd. In mei 1995 worden de locomotieven 2270 en 2328 gekocht door Strukton van de NS. Op 16 oktober 1995 wordt de 302270 in NS kleurstelling afgeleverd. De 302328 wordt in januari 1996 afgeleverd. De locomotief is net zoals de 302282 in het geel geschilderd, maar de bufferplaten zijn rood geschilderd. In de eerste maanden van 1996 wordt ook de 302270 geel geschilderd. Voor een project in Italië, waarbij het traject Bologna - Padova wordt vernieuwd, huurt Strukton & NS Infra Services in januari 1996 voor de periode van een jaar zeven locomotieven van de NS. Het zijn de 2351, 2352, 2353, 2354 en 2380. In Tilburg wordt aan de locomotieven een opknapbeurt uitgevoerd. Ook de 2264 en 2278 worden gehuurd en opgeknapt, maar blijven uiteindelijk in Nederland. Op 6 maart 1996 vertrekken de locomotieven naar Italië. De locomotieven worden ingezet vanuit Monselice. Het werk wordt in de avonduren uitgevoerd. De locomotieven keren op 13 november 1996 terug. De locomotieven worden na hun terugkomst doorgestuurd naar Roosendaal voor stalling. De 2352 en 2353 worden in november en december 1996 nog gebruikt ter vervanging van defecte locomotieven.

Locomotief 2278 werd op 9 januari 1998 in Tilburg binnen genomen. De locomotief wordt tijdelijk door Strukton gebruikt om het tijdelijke tekort aan locomotieven op te vangen. De drie eigen locomotieven waren in onderhoud in de Tilburgse werkplaats. Op 12 januari 1998 wordt de locomotief afgeleverd en ingezet voor werktreinen van Strukton. Op 30 januari 1998 keert de locomotief terug naar Tilburg.

In 2003 krijgen de locomotieven een grote revisie in de Tilburgse werkplaats. De locomotieven krijgen hierbij een nieuwe dieselmotor en aggregaat. Omdat deze kleiner uitgevoerd zijn dan de oorspronkelijke motor en apparatuur, krijgen zij een nieuwe huif. Deze is lager en haakser van vorm. Door de lagere huif is het mogelijk om een extra raam in de cabine aan te brengen om over de huif te kunnen kijken. De accukisten aan weerszijden voor de cabine worden verwijderd. Op de omloop zijn kabelgoten aangebracht, welke zijn afgedekt met traanplaat.

De 302270 na renovatie


In de zomer van 2007 gaat de 302270 voor een periode van een jaar naar Eurailscout. De locomotief zal dienst doen als videoschouwtrein. In het najaar van 2007 gaan ook de twee andere locomotieven naar Eurailscout.

In april 2010 keert de VST07-1 van Eurailscout terug naar Strukton. De locomotief wordt geplukt van diverse onderdelen voor de twee andere locomotieven. In april 2015 wordt ook de voormalige 302328 terug geleverd door Eurailscout. Op 9 juni 2017 wordt de geplukte 302270 op een trailer geplaatst voor transport naar sloper Jansen Recycling in Dordrecht. In december 2018 keert de laatste locomotief, de 302282, terug naar Strukton. Strukton heeft voorlopig geen plannen met de locomotieven en de locomotieven worden terzijde gesteld. In juli 2019 komt de 302282 weer terug in dienst bij Strukton na een onderhouds- en schilderbeurt. De locomotief wordt vanuit Amersfoort ingezet voor diverse overbrengingen van ander materieel van Strukton of Eurailscout. Daarnaast wordt de locomotief ingezet voor het rijden met de UST-96 of UFM120 wanneer zij meetritten rijden en zij niet geheel zelfstandig kunnen rijden. Op 18 mei 2021 wordt bekend dat de locomotief wordt overgedragen aan de Stichting Historisch Dieselmaterieel in Amersfoort.


Verhuur aan andere maatschappijen

Doordat Strukton niet altijd de locomotieven benodigd was, werden de locomotieven regelmatig uitgeleend aan andere vervoerders. Zo maakte ACTS in 1998 gebruik van een locomotief om de afvaltreinen tussen Groningen Losplaats en Wijster te rijden. Deze inzet begint op 16 maart 1998. In december 1998 werd de 302328 door ShortLines ingezet voor de containertreinen tussen Rotterdam en Born.


Strukton nummer NS Nummer Naam In dienst In revisie Uit revisie Terzijde/Afvoer
Strukton nummering
302270 2270 Berta 16 oktober 1995 2002 augustus 2003 28 april 2010
302282 2282 Anneke 13 oktober 1994 3 juli 2002 18 mei 2021
302328 2328 José januari 1996 april 2003 20 januari 2004 april 2015


Inzet bij Lovers Rail

Voor het rijden van treinen door Lovers Rail tussen Amsterdam en IJmuiden (Kennmerstrand Express) en tussen Amsterdam en Lisse (Keukenhof Express) worden vanaf juli 1996 de locomotieven 2202 en 2207 beschikbaar gesteld door NS Cargo. In de Tilburgse werkplaats ondergaan zij een grote onderhoudsbeurt. Op 7 augustus 1996 zijn de locomotieven naar de Watergraafsmeer overgebracht en staan vanaf dat moment ter beschikking aan Lovers Rail. Samen met oude NMBS M2 rijtuigen werden de diensten uitgevoerd, waarbij de locomotieven zich aan weerszijden bevonden. De locomotieven reden echter niet in treinschakeling, zodat de achterop lopende locomotief in opzending mee reed. Tussen 8 en 10 augustus 1996 vinden er proefritten plaats door Lovers Rail met het oog op de exploitatie van de 'Kennemerstrand Express'. De proefritten rijden tussen Amsterdam Centraal en IJmuiden. De proefritten worden gereden met de locomotieven 2202 en 2207, met daartussen het rijtuig LR 1. Op 11 augustus 1996 reed de officiële openingstrein tussen Amsterdam en IJmuiden. Vanaf 12 augustus 1996 tot en met 30 september 1996 wordt een tweeuursdienst gereden tussen Amsterdam en IJmuiden, waarbij er 4 keer per dag een trein rijdt. De rit duurt 49 minuten. Deze treinen rijden met de locomotieven 2202 en 2207 en 4 rijtuigen. Onderweg wordt er gestopt op de stations van Haarlem, Santpoort Noord en Westerveld. Als Lovers Rail de locomotieven niet nodig heeft, keren de locomotieven terug naar de NS. In 1997 worden de locomotieven 2207 en 2211 gehuurd. Tussen 27 maart en 31 mei 1997 rijden vijf slagen van Amsterdam naar IJmuiden als Kennemerstrand Expres. Deze treinen rijden om de twee uur. Tussen 1 juni en 30 september 1997 wordt een uursdienst aangeboden, waarbij er 11 treinen per dag rijden. Er zijn dan twee composities nodig, waarbij de locomotieven 2202 en 2215 worden gehuurd.

De 2207 en 2215 rijden in 1998 weer de treinen naar IJmuiden, nadat deze dienst een maand stil had gelegen, als gevolg van een tekort aan diesellocomotieven. Op 26 juni 1998 komt de 2207 bij Lovers Rail en op 2 juli 1998 gevolgd door de 2215


De Kennemerstrand Express van Haarlem naar IJmuiden rijdt vanaf 24 mei 1998 niet. Ook de maand juni wordt deze trein niet gereden als gevolg van een tekort aan locomotieven. NS Cargo biedt twee locomotieven serie 6400 aan voor verhuur, maar dit ketst af op de prijs. Eind juni 1998 was het mogelijk om weer te rijden, nadat de 2207 door de Tilburgse werkplaats was afgeleverd. Op 2 juli 1998 arriveerde ook de 2215 bij Lovers. Op 28 juni 1998 rijdt de 2207 een proefrit tussen Santpoort Noord en IJmuiden. Op 6 juli 1998 gaat de Kennemerstrand Express rijden met de 2207 en 2215. Op 29 augustus 1998 rijdt de Kennemerstrand Expres voor het laatst, als gevolg van een niet te herstellen defect aan locomotief 2215. Het was de bedoeling om tot 30 augustus 1998 te rijden. De locomotief wordt naar Tilburg opgezonden voor herstel.

Op 14 september 1999 trok moederbedrijf CGEA zich terug uit Lovers Rail en werd de treindienst gestaakt.


NS Nummer In dienst Uit dienst
Inzet bij Lovers Rail
2202 11 augustus 1996 14 september 1999
2207 11 augustus 1996 14 september 1999
2211 11 augustus 1996 14 september 1999
2215 2 juli 1998 14 september 1999


Inzet bij Eurailscout

Door Strukton zijn de drie voormalige NS 2200'n aan Eurailscout verhuurd. Eurailscout laat ze verbouwen tot videoschouwtrein. Als eerste is de 302270 in de zomer van 2007 in Amersfoort aangepast voor deze inzet. In het najaar van 2007 zijn de andere locomotieven omgebouwd.

De VST07-2 als videoschouwtrein

In 2010 wordt de VST07-1 terzijde gesteld. De locomotief wordt in Zutphen gestald en ontdaan van diverse onderdelen. Deze worden gebruikt voor de twee andere VST07 locomotieven en voor de locomotieven van de SHD. In april 2015 is de VST07-2 terzijde gesteld en in Zutphen ontdaan van alle apparatuur en kenmerken van Eurailscout. Vervolgens is de locomotief naar Amersfoort overgebracht. De VST07-3 zal aan het eind van 2015 terzijde worden gesteld. De taken van de VST07 locomotieven worden overgenomen door de vier SIM (Switch Inspection and Measurement) voertuigen. Deze kunnen meer dan alleen videoschouwen en door elke locomotief worden vervoerd. Uiteindelijk duurt het pas tot december 2018 alvorens de VST07-3 bedankt wordt voor de bewezen diensten. De locomotief keert terug naar Strukton

Eurailscout nummer Strukton Nummer Naam In dienst Terzijde/Afvoer
Eurailscout nummering
VST07-1 302270 Berta 2007 28 april 2010
VST07-2 302328 José 2007 april 2015
VST07-3 302282 Anneke 2007 1 december 2018


Revisie

De 2210 werd na zijn revisie in 1974 niet in het geel/grijs geschilderd, maar werd weer in het bruin afgeleverd. Op 27 februari 1976 is de 2257 afgeleverd na revisie en schilderen. De locomotief werd echter niet in dienst gesteld, maar naar de Roosendaalse werkplaats overgebracht. Hier raakt de locomotief haar batterijen en koelwater kwijt. De locomotieven die eveneens na een revisie worden afgeleverd, zullen ook naar Roosendaal gaan en worden opgeborgen. Hiermee ontstaat een reservepark, welke 5 locomotieven groot wordt. Wanneer een zesde locomotief na revisie wordt afgeleverd, zal deze de plaats in nemen van de eerste locomotief die is gereviseerd. Deze komt dan weer in dienst.

Vanaf herfst 1976 werden gereviseerde locomotieven ook in het bruin afgeleverd. De NS besloot hiertoe omdat de verf in sommige gevallen nog goed was en nog een paar jaar mee kon. De locomotieven werden plaatselijk bijgeschilderd. De locomotieven die na revisie in deze periode bruin bleven, waren de 2218, 2247, 2252, 2258, 2259, 2261, 2263, 2274, 2275, 2277, 2278, 2281, 2283, 2284, 2285, 2287, 2288, 2302, 2309, 2310, 2318, 2319 en 2326. Vanaf 1979 werden de gereviseerde locomotieven weer in de nieuwe huisstijl geel/grijs geschilderd.


Bij de laatste ronde grote revisies halverwege de jaren '80 is tijdens de lopende revisie besloten om de zwaarte van de revisie te verminderen, in verband met de verwachtte instroom van de nieuwe diesellocomotieven serie 6400. Er werd niet standaard meer de dieselmotor vervangen en ook het schilderwerk werd niet volledig uitgevoerd, maar werd meer bijgewerkt. De laatste locomotief die werd afgeleverd na een volledig grote revisie was de 2336 op 25 augustus 1986. De locomotieven die na deze locomotief zijn gereviseerd, hebben een kleinere revisiebeurt ondergaan. Deze beurt is goed voor circa 3 jaar. De grote revisie was geldig voor 7 à 8 jaar. Door deze wijziging heeft locomotief 2275 kunnen ontsnappen aan de huisstijlschildering en is daardoor altijd bruin gebleven.


Nadat in januari 1991 de laatste grote revisies werden uitgevoerd, werd dit in september 1994 hervat.


Doordat enkele locomotieven aan het eind van hun revisietermijn kwamen, werden zij met enkele veiligheidsbeurten in dienst gehouden. Deze beurten werden uitgevoerd door de Hoofdwerkplaats Tilburg


Nummer Veiligheidsbeurt in Veiligheidsbeurt uit
Veiligheidsbeurten
2264 4 januari 1996
2278 4 januari 1996
2380 4 januari 1996


Bijzondere uitvoeringen

Wijzigingen

  • In 1959 worden de 2201 - 2225 voorzien van een derde frontsein om zo dienst te mogen doen op de grensbaanvakken naar Duitsland. Dit frontsein werd tussen de beide sluitseinen aangebracht.
  • Aan het begin van de jaren '60 worden de locomotieven voorzien van een geluiddemper op de schoorsteen
  • Op 18 maart 1963 werd het L sein ingevoerd, zodat het rechterfrontsein van een verwisselbare kleurenlens werd voorzien.
  • Op 20 mei 1963 werd het omgekeerde L sein ingevoerd, zodat het linker frontsein voorzien werd van een verwisselbare kleurenlens.
  • In 1967 worden de eerste locomotieven voorzien van een blauw zwaailicht. Hiermee zijn de locomotieven beter zichtbaar voor het wegverkeer wanneer zij in de nabijheid van wegen aan het rangeren zijn. Dit zijn in eerste instantie de locomotieven die voorzien zijn van radiografische besturing. Dit zijn de locomotieven 2265, 2268, 2271 - 2278, 2280 - 2293. Vanaf de zomer van 1975 worden de resterende locomotieven voorzien van zwaailichten.
  • In 1972 werd in de 2271 en 2282 een nieuw systeem ingebouwd om nauwkeurig de snelheid te kunnen regelen. Op de grote rangeerterreinen was een nieuw systeem in gebruik genomen om de goederenwagons automatisch naar het goede spoor te leiden. In de locomotieven werd een elektronische snelheidsregelaar ingebouwd. Hierop kon de machinist zien hoe hard hij reed tot 1 cijfer achter de komma. De locomotieven werden ook voorzien van een tachograaf. Deze kon uitgelezen worden bij eventuele problemen. In 1973 werden ook de 2273, 2275, 2276 en 2277 met dit systeem uitgerust. De heuvelweerstanden werden ook aangepast aan dit nieuwe systeem. De 2271 en 2282 werden ook weer aangepast. In 1977 volgde de aanpassing aan de 2278 en werd de 2281 aangewezen als reserve. In 1979 worden de locomotieven 2264, 2265 en 2270 voorzien van een nieuwe installatie, waarbij de snelheid wordt begrensd op maximaal 30 kilometer per uur.
  • In 1979 zijn de locomotieven 2301 - 2304 voorzien van een installatie van WABCO (Westinghouse Air Brake Company). Deze leverancier heeft ook het heuvelsysteem op de Kijfhoek geïnstalleerd. Door deze installatie konden de locomotieven een zeer nauwkeurige snelheid bereiken en goederentreinen over een van de beide computergestuurde rangeerheuvels duwen. De 2304 is als eerste voorzien van deze installatie. Daarna volgen de 2301 en 2302. Medio december 1979 is de 2303 als laatste locomotief afgeleverd na de wijzigingen.
  • In 1984 worden alle blauwe zwaailichten op de locomotieven vervangen door rode zwaailichten. Hiermee wordt verwarring met de hulpdiensten, zoals politie, voorkomen.
  • Nadat op 13 juli 1989 een locomotief door een krappe boog was gereden en bij de volgende remming de remmen weigerde, werden bij alle locomotieven de ophanging van de remreservoirs gewijzigd.


ATB inbouw

Tussen Amsterdam en Hilversum werd op proef ATB aangelegd. Omdat op dit baanvak ook de kolentreinen naar Duitsland reden, werd besloten om de locomotieven die voorzien waren van een A frontsein, deze ook ATB te geven. Deze diensten begonnen in 1970. In 1977 werden deze diensten overgenomen door elektrische locomotieven. Hierop werd bij de diesellocomotieven de ATB buiten bedrijf gesteld. In 1982 werd de ATB weer in gebruik genomen, nadat het verplicht was om met ATB door de Hemtunnel te rijden.

Nummer Inbouw in Inbouw uit Nummer Inbouw in Inbouw uit
Inbouw ATB
2201 27 april 1971 14 mei 1971 2214
2202 12 oktober 1970 11 november 1970 2215
2203 2216
2204 2217
2205 1972 2218
2206 2219
2207 20 oktober 1970 12 november 1970 2220
2208 2221
2209 15 januari 1971 17 februari 1971 2222
2210 2223
2211 2224
2212 2225
2213


Huisstijl

Bij de invoering van de nieuwe kleuren behorend bij Spoorslag '70 werden de locomotieven geel/grijs geschilderd. Het eerste exemplaar kwam in 1971 in de nieuwe kleuren in dienst. Hierbij zijn de cabine, leuningen en front geel geschilderd. De rest van de locomotief is grijs. De stelbalk had volgens de tekeningen geel moeten zijn, maar deze werd de eerste jaren ook grijs geschilderd. Vanaf september 1971 werd de opdracht gegeven om bij alle locomotieven die geschilderd moeten worden, de stelbalk geel te schilderen. Dit werd vanaf februari 1972 gedaan. Er waren toen al 19 (2264, 2266, 2267, 2268, 2270, 2273, 2279, 2292, 2293, 2295, 2299, 2301, 2303, 2305, 2306, 2308, 2327, 2328 en 2342) locomotieven afgeleverd met een grijze stelbalk. Vanaf april 1977 kwamen de eerste van deze locomotieven voor een revisie in aanmerking. Doordat er bespaard werd op verf, ontliepen een aantal locomotieven de dans om een gele stelbalk te krijgen. Vanaf 1985 werden de nog resterende locomotieven met grijze stelbalken herschilderd naar geel. Nadat de zwaarte van de revisie in augustus 1986 afnam van een grote naar kleine revisie, kwam het schilderwerk te vervallen. De 2267, 2270, 2308, 2327 en 2342 bleven hierdoor tot hun afvoer met een grijze stelbalk rijden. De 2295 krijg pas in 1994 zijn gele stelbalk. De locomotieven werden pas bij een grote revisie geschilderd. Het schilderen van de locomotieven duurde tot 1986. Tussen herfst 1976 en 1979 was een schilderpauze ingelast. Locomotieven die in deze periode zijn gereviseerd, zijn weer in het bruin afgeleverd. Vanaf 1982 kwamen de nog bruine locomotieven in het geel/grijs op de baan. In totaal zijn er 131 locomotieven in het geel/grijs geschilderd. De eerder afgevoerde 2218, 2248, 2262, 2287, 2288 en 2312 - 2316, 2321, 2325, 2331, 2337, 2341, 2347, 2349 en 2350 zijn in het bruin afgevoerd. Alleen de 2275 heeft tot aan zijn afvoer in juni 1994 zijn bruine kleur behouden. De locomotief ontsprong de dans in de periode 1976 - 1979 en na augustus 1986. In deze perioden werd besloten om locomotieven niet meer te schilderen in het geel/grijs.

Van bruin naar geel grijs

Nummer Bruin in Geel grijs uit Nummer Bruin in Geel grijs uit Nummer Bruin in Geel grijs uit
Huisstijl van bruin naar geel grijs
2201 7 december 1972 9 februari 1973 2251 12 augustus 1975 7 oktober 1975 2301 20 juli 1971 31 augustus 1971
2202 10 juli 1973 30 augustus 1973 2252 1 mei 1985 23 juli 1985 2302 23 oktober 1985 10 december 1985
2203 5 juni 1973 17 juli 1973 2253 21 november 1975 29 januari 1976 2303 29 juni 1971 12 augustus 1971
2204 8 augustus 1973 21 september 1973 2254 16 december 1975 3 februari 1976 2304 17 januari 1972 29 februari 1972
2205 1 september 1975 16 oktober 1975 2255 20 oktober 1975 10 december 1975 2305 3 februari 1971 1 maart 1971
2206 30 augustus 1973 12 oktober 1973 2256 7 oktober 1975 27 november 1975 2306 4 mei 1971 24 juni 1971
2207 11 april 1972 26 februari 1973 2257 7 januari 1976 27 februari 1976 2307 6 april 1973 25 mei 1973
2208 1975 2258 14 januari 1985 2308 24 december 1971 20 januari 1972
2209 1 oktober 1973 7 november 1973 2259 9 januari 1985 25 april 1985 2309 18 februari 1986 28 april 1986
2210 1982 2260 9 september 1974 10 december 1974 2310 4 februari 1985 22 mei 1985
2211 20 april 1973 15 juni 1973 2261 16 augustus 1985 21 oktober 1985 2311 14 juli 1976 13 september 1976
2212 14 november 1973 28 december 1973 2262 n.v.t. n.v.t. 2312 n.v.t. n.v.t.
2213 3 april 1974 23 mei 1974 2263 15 september 1986 13 november 1986 2313 n.v.t. n.v.t.
2214 21 januari 1974 12 maart 1974 2264 13 oktober 1971 18 november 1971 2314 n.v.t. n.v.t.
2215 10 mei 1973 28 juni 1973 2265 30 september 1974 9 januari 1975 2315 n.v.t. n.v.t.
2216 8 februari 1974 29 maart 1974 2266 3 maart 1971 28 april 1971 2316 n.v.t. n.v.t.
2217 2 januari 1974 14 februari 1974 2267 3 juni 1971 29 juli 1971 2317 15 maart 1972 19 mei 1972
2218 n.v.t. n.v.t. 2268 14 april 1971 9 juni 1971 2318 26 september 1985 29 november 1985
2219 17 juni 1974 26 juli 1974 2269 25 juni 1973 30 november 1973 2319 7 juni 1985 13 augustus 1985
2220 28 januari 1975 14 maart 1975 2270 28 september 1971 5 november 1971 2320 15 juli 1975 2 september 1975
2221 26 november 1974 20 januari 1975 2271 20 november 1972 29 december 1972 2321 n.v.t. n.v.t.
2222 18 september 1974 1 november 1974 2272 18 oktober 1972 23 november 1972 2322 10 juni 1976 23 augustus 1976
2223 2 juli 1974 23 september 1974 2273 1 juni 1971 5 juli 1971 2323 13 april 1972 5 juni 1972
2224 november 1974 23 december 1974 2274 17 april 1985 4 augustus 1985 2324 21 september 1972
2225 18 februari 1975 25 april 1975 2275 n.v.t n.v.t. 2325 n.v.t. n.v.t.
2226 1974 2276 3 mei 1976 23 juni 1976 2326 28 februari 1985
2227 21 mei 1974 9 juli 1974 2277 7 januari 1986 13 maart 1986 2327 9 september 1971 25 oktober 1971
2228 24 mei 1976 22 juli 1976 2278 21 oktober 1985 19 december 1985 2328 11 november 1971 7 januari 1972
2229 1 december 1975 29 januari 1976 2279 6 augustus 1971 24 september 1971 2329 januari 1975 20 maart 1975
2230 1974 2280 9 maart 1976 13 mei 1976 2330 6 april 1976 28 mei 1976
2231 4 augustus 1975 3 oktober 1975 2281 2 september 1985 1 november 1985 2331 n.v.t. n.v.t.
2232 10 november 1975 22 december 1975 2282 8 mei 1972 30 juni 1972 2332 15 augustus 1972 4 oktober 1972
2233 3 december 1973 24 januari 1974 2283 20 juni 1985 26 augustus 1985 2333 3 februari 1976 5 april 1976
2234 4 september 1975 5 november 1975 2284 9 januari 1985 14 maart 1985 2334 15 januari 1973 30 maart 1973
2235 29 april 1974 1974 2285 1983 2335 22 juni 1972 17 augustus 1972
2236 26 januari 1976 1976 2286 26 juli 1976 29 augustus 1976 2336 6 december 1977 februari 1978
2237 20 februari 1974 25 april 1974 2287 n.v.t. n.v.t. 2337 n.v.t. n.v.t.
2238 6 januari 1975 20 februari 1975 2288 n.v.t. n.v.t. 2338 12 juli 1972 4 september 1972
2239 17 november 1975 2289 10 maart 1975 5 juni 1975 2339 7 juni 1972 14 juli 1972
2240 30 oktober 1974 16 december 1974 2290 16 maart 1972 2340 16 februari 1973 6 april 1973
2241 1 juli 1974 6 september 1974 2291 31 oktober 1972 8 december 1972 2341 n.v.t. n.v.t.
2242 27 januari 1975 2292 30 september 1971 2342 23 november 1971 7 januari 1972
2243 28 april 1976 16 juni 1976 2293 22 februari 1971 7 april 1971 2343 18 augustus 1972 25 oktober 1972
2244 31 december 1971 3 februari 1972 2294 29 maart 1972 2344 9 maart 1972 28 april 1972
2245 9 mei 1975 2295 2 november 1971 3 december 1971 2345 4 december 1972 18 januari 1973
2246 18 februari 1975 7 april 1975 2296 13 januari 1972 16 februari 1972 2346 1 maart 1972 11 april 1972
2247 12 november 1985 23 januari 1986 2297 29 september 1972 8 november 1972 2347 n.v.t. n.v.t.
2248 n.v.t. n.v.t. 2298 19 april 1972 15 juni 1972 2348 16 oktober 1973 30 november 1973
2249 31 december 1975 13 februari 1976 2299 5 april 1971 7 mei 1971 2349 n.v.t. n.v.t.
2250 8 juli 1976 9 september 1976 2300 19 maart 1973 25 april 1973 2350 n.v.t. n.v.t.

Van geel grijs naar rood

Als enige locomotief werd de 2384 in het NS Cargo rood afgeleverd na grote revisie.

Nummer Geel grijs in Rood uit
Huisstijl van geel grijs naar rood
2384 25 november 1994 21 maart 1995


Inbouw mobilofoon

Vanaf mei 1973 werden bij 16 locomotieven een nieuw type mobilofoon aangebracht. Bij de eerste serie locomotieven werd deze weer uitgebouwd, uitgezonderd de locomotieven 2301 - 2304. Als gevolg van de teruggang in het goederenvervoer werden bij de 2285, 2286, 2287, 2303 en 2304 de mobilofoon in juli en augustus 1976 weer uitgebouwd. In de zomer van 1978 werden de 2272, 2274 en 2280 voorzien van een mobilofoon installatie. Ook de 2303 en 2304 kregen hun mobilofoon installatie weer terug in het kader van de ombouw naar WABCO locomotief. Als gevolg van de sluiting van de rangeerterreinen in Susteren en Amsterdam Watergraafsmeer en de invoering van de Telerail werden bij de 2271 - 2274 en 2280 - 2283 de mobilofoon installaties buiten gebruik gesteld. De 2275 - 2278 bleven hierdoor over, samen met de 2301 - 2304. De 2277 en 2278 werden ingezet in de oude Rotterdamse havens van Katendrecht. Na terugloop van het vervoer hier werden de locomotieven op de Kijfhoek gebruikt. De 2275 en 2276 werden in Amersfoort ingezet. Ook hier waren de locomotieven niet lang actief. Zij gingen naar de Kijfhoek en werden zo reserve voor de 2277 en 2278. Uiteindelijk werd ook bij deze locomotieven in 1984 de installatie buiten gebruik gesteld. In 1992 werden vijf locomotieven opnieuw voorzien van een mobilofoon installatie voor de inzet in Zeeuws Vlaanderen. Hier was nog geen Telerail dekking. De 2263, 2264, 2308, 2323 en 2336 kregen een mobilofoon. Als gevolg van het onderhoud aan de locomotieven wisselden deze locomotieven nogal eens. De mobilofoon installatie verhuisde dan van de oude naar de nieuwe locomotief.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
Aanbrengen mobilofoon
2271 10 juli 1973 2281 18 juli 1973 2287 3 juli 1973
2273 14 juni 1973 2282 24 juli 1973 2301 19 juni 1973
2275 12 juli 1973 2283 29 juni 1973 2302 22 juni 1973
2276 7 juni 1973 2285 25 mei 1973 2303
2277 5 juni 1973 2286 30 mei 1973 2304
2278 5 juli 1973


Radiografische bediening

In augustus 1968 zijn de locomotieven 2265 en 2268 voorzien van radiografische bediening. Werkspoor leverde hiervoor de relais gestuurde apparatuur. De machinist en voorman rangeerder vormen hierbij een team, zodat een veilig en hoog werktempo bereikt kan worden. Als derde locomotief werd de 2261 in mei 1969 voorzien van radiografische besturing. De in de 2261 ingebouwde apparatuur was aangepast en verbeterd na de ervaringen met de 2265 en 2268. De locomotieven waren herkenbaar gemaakt door witte opschriften aan de zijkanten en fronten. Op het dak zijn antennes geplaatst. Aan het eind van 1969 werden opnieuw twee locomotieven voorzien van apparatuur. De 2261 en 2268 raakten hun apparatuur kwijt. De 2268 werd opnieuw voorzien van apparatuur. Ditmaal een door Werkspoor aangepaste versie van de apparatuur uit de 2261. Ook de 2265 werd voorzien van proefapparatuur. Deze werd door de hoofdwerkplaats Tilburg zelf ontwikkeld en ingebouwd. Op 27 mei 1970 rijden de 2265 en 2268 een proefrit tussen de Watergraafsmeer en Beverwijk. De locomotieven werden in de havengebieden van Rotterdam en Amsterdam ingezet. Uiteindelijk viel de keus op de versie die gebruikt werd in de 2265. Deze werd verder ontwikkeld en in 10 locomotieven ingebouwd. Deze werden tussen 1973 en 1975 voorzien van de apparatuur. Als eerste van deze locomotieven is de 2269 voorzien van apparatuur voor radiografische bediening. De apparatuur is eerder gebruikt in rangeerlocomotief 626.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
Aanbrengen radiografische bediening
2260 9 september 1974 10 december 1974 2265 30 september 1974 9 januari 1975 2268 10 september 1974 4 december 1974
2261 10 april 1974 16 juli 1974 2266 10 april 1974 31 mei 1974 2269 25 juni 1973 30 november 1973
2263 23 april 1974 9 augustus 1974 2267 24 juni 1974 16 september 1974 2270 8 augustus 1974 24 oktober 1974
2264 4 juni 1974 30 augustus 1974

Na het succes van de eerste generatie radiografische bestuurbare locomotieven, werden vanaf 1989 nogmaals een serie locomotieven voorzien van radiografische bediening. Op 16 februari 1989 kwam de 2243 binnen in de hoofdwerkplaats Tilburg om voorzien te worden van een nieuwe installatie voor de radiografische bediening. Op 23 mei 1989 werd de 2243 afgeleverd. Op 9 oktober 1989 werd de locomotief nogmaals afgeleverd na een aantal wijzigingen. Na het succes hiervan zijn in 1990 - 1992 nog eens 23 locomotieven aangepast. Gezien de korte resterende levensduur werden niet meer locomotieven voorzien van deze apparatuur. Daarop werd besloten om de nieuwe locomotieven serie 6400 te voorzien van radiografische bediening. De 2362 (ex 2243) werd als eerste locomotief van deze serie afgevoerd vanwege het bereiken van de revisietermijn. Andere radiolocomotieven kregen aan het eind van de revisietermijn wel een revisiebeurt, waarbij de 2367 (ex 2295) en 2384 (ex 2342) zelfs een grote revisie kregen. Op 1 juni 1997 werden de laatste radiolocomotieven aan de kant gezet. Hun taken werden overgenomen door de serie 6400.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
Aanbrengen radiografische bediening
2230 18 september 1989 18 november 1989 2296 14 mei 1990 18 juni 1990 2335 11 september 1989 6 november 1989
2243 16 februari 1989 23 juni 1989 2297 19 februari 1990 2338 24 april 1990 1 juni 1990
2272 7 februari 1990 2298 29 januari 1990 2339 30 maart 1990 3 mei 1990
2286 1 september 1992 22 oktober 1992 2300 6 februari 1990 24 april 1990 2342 24 september 1992 4 november 1992
2290 22 september 1989 20 november 1989 2307 12 maart 1990 31 mei 1990 2343 22 januari 1990 26 februari 1990
2291 16 oktober 1989 14 december 1989 2317 19 januari 1990 28 februari 1990 2344 26 maart 1990 26 april 1990
2294 19 februari 1990 29 maart 1990 2324 26 februari 1990 29 maart 1990 2346 11 april 1990 21 mei 1990
2295 24 oktober 1989 4 december 1989 2332 23 april 1990 2348 16 januari 1991


Derde frontsein

Nadat de ATB locomotieven 2201-2225 voorzien waren van een klein, derde frontsein, werden 31 locomotieven voorzien van een groter en lager geplaatst derde frontsein. Deze werden vanaf 1981 aangebracht op de locomotieven. Sommige locomotieven, zoals de 2228 en de 2242 hebben maar kort met het derde frontsein rond gereden, omdat zij spoedig buiten dienst werden gesteld.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
Aanbrengen van een derde frontsein
2228 26 oktober 1981 2246 15 oktober 1982 2290 2 december 1982
2229 1 december 1982 2247 22 oktober 1982 2291 14 oktober 1982
2230 november 1982 2249 november 1982 2292 29 november 1982
2234 15 december 1982 2250 8 oktober 1982 2293 19 oktober 1982
2235 19 april 1982 2251 8 december 1982 2294 29 oktober 1982
2238 20 december 1982 2252 29 juni 1982 2295 november 1982
2239 16 december 1982 2253 11 november 1982 2296 10 november 1982
2242 9 april 1982 2254 3 december 1982 2297 november 1982
2243 1 november 1982 2255 november 1982 2298 november 1982
2244 3 juni 1982 2256 26 oktober 1982 2299 10 december 1982
2245 24 maart 1982


Vernummeringen

De locomotieven zijn als gevolg van diverse constructiewijzigingen of inzetten vernummerd


ATB + middenfrontseinlantaarns

Om een aaneengesloten nummer serie met locomotieven die over ATB beschikken voor diensten naar Emmerich en voorzien waren van een derde frontsein om een A-sein te kunnen tonen, zijn een achttiental van nummer geruild. De locomotieven met ATB kregen hierbij de middenfrontseinlantaarns van de locomotief waarmee zij hun nummer hebben geruild. In september 1970 werd de 2269 vernummerd naar 2218. Enkele dagen eerder had de 2218 de nummerplaten van de 2269 ontvangen.

Nieuw nummer Oud nummer Datum Nieuw nummer Oud nummer Datum
Vernummering ATB en middenfrontsein lantaarn
2226 2205 1970 2205 2226 1970
2233 2208 2208 2233
2237 2210 2210 2237
2269 2218 september 1969 2218 2269 september 1969
2231 2219 2219 2231
2236 2221 2221 2236
2232 2222 2222 2232
2228 2223 2223 2228
2227 2224 2224 2227


Heuvellocomotieven Kijfhoek

De locomotieven zijn zeer geschikt om dienst te doen als heuvellocomotief op de diverse rangeerterreinen die in er in Nederland zijn. Op Amersfoort, IJsselmonde en Susteren waren diverse locomotieven daarvoor aangewezen. Voor het rangeerterrein Kijfhoek bij Rotterdam waren de 2301 - 2304 aangewezen en kregen een Wabco installatie ingebouwd voor een zeer nauwkeurige snelheidsaanduiding. Nadat de 2301 en 2302 met elkaar in botsing waren gekomen, zijn de locomotieven 2267 en 2268 uit Susteren overgekomen en hebben de Wabco installatie uit de 2301 en 2302 gekregen. Aansluitend hierop werden de locomotieven vernummerd in 2351 - 2354.

Nieuw nummer Oud nummer Datum omnummering
Vernummering Wabco locomotieven
2351 2267 21 januari 1991
2352 2268 21 januari 1991
2353 2303 4 februari 1991
2354 2304 4 februari 1991


Radiografische bediening

Vanaf maart 1992 zijn de 24 locomotieven die voorzien zijn van radiografische bediening in een aparte groep vernummerd. De locomotieven werden vernummerd in de serie 2361 - 2384. Op deze manier waren de locomotieven beter herkenbaar ten opzichte van de locomotieven die niet voorzien waren van radiografische bediening.

Nieuw nummer Oud nummer Datum omnummering Nieuw nummer Oud nummer Datum omnummering Nieuw nummer Oud nummer Datum omnummering
Vernummering na inbouw radiografische bediening
2361 2230 27 januari 1993 2368 2296 20 oktober 1992 2376 2335 4 februari 1993
2362 2243 22 december 1992 2369 2297 17 december 1992 2377 2338 11 november 1992
2363 2272 18 januari 1993 2370 2298 26 januari 1993 2378 2339 22 januari 1993
2383 2286 23 oktober 1993 2371 2300 15 februari 1993 2384 2342 26 oktober 1992
2364 2290 9 december 1992 2372 2307 12 januari 1993 2379 2343 1 februari 1993
2365 2291 11 januari 1993 2373 2317 25 februari 1993 2380 2344 18 februari 1993
2366 2294 5 januari 1993 2374 2324 19 mei 1993 2381 2346 16 december 1992
2367 2295 18 december 1992 2375 2332 1 december 1992 2382 2348 22 februari 1993


Schadegevallen

  • Op 20 augustus 1968 botst locomotief 2268 te Rotterdam op treinstel ElD2 425. De 2268 was onderweg met een olietrein van naar . De 425 was hierbij onderweg als leeg materieel. De locomotief loopt hierbij aanzienlijke schade op aan de en wordt voor herstel naar Tilburg overgebracht. Op wordt de locomotief afgeleverd.
  • In de ochtend van 25 juni 1970 botst de 2348 ter hoogte van het Tilburgse goederenemplacement met de 2215. De 2348 is onderweg met goederentrein van naar. De 2215 is onderweg met goederentrein van naar . Nog dezelfde dag komen de locomotieven naar de Tilburgse werkplaats voor herstel. Op 23 juli 1970 wordt de 2215 afgeleverd.
  • Op 14 september 1972 botst de 2340 tussen Didam en Wehl op een bulldozer. De locomotief is onderweg met trein 7722 van Winterswijk naar Arnhem, bestaande uit een aantal rijtuigen Plan E. De locomotief loopt door de aanrijding aanzienlijke schade op en komt op 15 september 1972 naar Tilburg voor herstel. De locomotief wordt op 3 november 1972 afgeleverd.
  • Op 22 november 1972 ontspoorde de 2279 te Halfweg, nadat het met te hoge snelheid een aftakkend wissel had bereden. De locomotief reed het talud af en belandde in de modder. Door het gewicht en de drassige grond zakte de locomotief steeds verder weg. Op 4 december 1972 worden de dieselmotor en hoofdgenerator geborgen. Niet alle restanten konden geborgen worden. Het draaistel onder de cabine en een deel van het chassis zijn in de modder blijven zitten na de berging. Tijdens de bouw van het nieuwe station Halfweg-Zwanenburg in 2011 en 2012 worden de laatste restanten alsnog geborgen.
  • Op 16 februari 1973 ontspoorde de 2350 bij Putten met een goederentrein naar Zwolle. De locomotief en enkele goederenwagons kwamen naast de rails te staan. Op 26 februari 1973 werd de locomotief terzijde gesteld en afgevoerd voor sloop. Eind april 1973 wordt de locomotief naar de sloper overgebracht.
  • Op 16 juli 1974 raakte de 2248 beschadigd door een botsing op de havenspoorlijn nabij de Waalhaven. De locomotief is onderweg met trein 49162 van naar en wordt getrokken door de locomotieven 2248 + 2 . De trein botst op containertrein , welke wordt getrokken door de . Zo wordt de cabine aan de linkerzijde open gereten en wordt ook de buffer af gerukt. Het hekwerk rondom de voetplaat is verbogen. Op 19 juli 1974 komt de locomotief naar de Tilburgse werkplaats. De locomotief wordt gezien de schade en de terugloop in het goederenvervoer in maart 1975 afgevoerd. De locomotief wordt in augustus 1975 gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats.
  • Op mei 1977 botsen de locomotieven 2348 + 2304 + 2291 + 2253 ter hoogte van Kaldenkirchen met de Duitse locomotief . De vier locomotieven zijn onderweg met ertstrein van naar . De vier locomotieven komen naar Tilburg voor het herstel van de schade. Op 25 mei 1977 komen de vier locomotieven aan voor het herstel van de schade. De 2304 is als eerste afgeleverd na herstel op 26 mei 1977, gevolgd door de 2348 op 27 mei. De 2291 is op 2 juni 1977 afgeleverd en als laatste is de 2253 afgeleverd op 28 juni 1977.
  • Op 4 juli 1977 vindt er een aanrijding plaats op het emplacement Europoort tussen een lege ertstrein en een rangeerdeel. Het rangeerdeel is op weg naar de Botlek en wordt getrokken door de 2266. Lege ertstrein 49148 van Heerjansdam naar de Maasvlakte wordt getrokken door de 2494 + 2403 + 2421. De 2266 raakt hierbij zwaar beschadigd. De 2266 is op 14 juli 1977 naar Tilburg overgebracht. Na het herstel zal de locomotief tevens gereviseerd gaan worden. Op oktober 1977 is de locomotief afgeleverd na het herstel en revisie.



  • In de nacht van 14 op 15 oktober 1981 botsen de locomotieven 2218 + 2285 + 2286 + 2230 ter hoogte van de brouwerij De Drie Hoefijzers in Breda met locomotor 237. De vier diesellocomotieven zijn onderweg met de lege ertstrein 4 van Venlo naar de Maasvlakte. De locomotor rangeerde een drietal wagons aan de oostzijde van het station. De bestuurder en rangeerder van de locomotor kunnen op tijd van de treeplank springen om de machinist van de lege ertstrein te waarschuwen. Met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur boren de vier locomotieven zich in het rangeerdeel. Door de botsing wordt de locomotor geheel vernield. De 2218 kantelt en valt op zijn kant terwijl 2285 + 2286 + 2230 ontsporen. Ook enkele zelflossers van het type Fads ontsporen en lopen zware schade op. Ook de infrastructuur loopt zware schade op. Zo zijn de sporen uiteengereten en is een bovenleidingportaal gesneuveld. De eerste wagon achter de 237 met poststukken kantelt en de twee andere wagons rijden over het hoofdspoor verder richting het station van Breda in de richting van Prinsenbeek. De 2285 wordt , de 2286 wordt , de 2230 wordt. Alleen de 2218 komt niet meer voor herstel in aanmerking en wordt in december 1981 afgevoerd. Op 9 en 10 maart 1982 zijn de restanten van de 237 en 2218 gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats.


  • Op 24 oktober 1985 botst de 2206 met geweld op een aantal goederenwagons in de Amsterdamse Westhaven. Door de klap komen twee wagons op elkaar te staan en drukken de cabine van de 2206 geheel in. Voor het transport naar de hoofdwerkplaats Tilburg worden alle uitstekende delen van de cabine gehaald. Gezien de te verwachtte levensduur wordt de locomotief niet meer hersteld. In Tilburg wordt de locomotief ontdaan van nog bruikbare onderdelen. Op 31 oktober 1985 wordt de locomotief afgevoerd en een jaar later wordt de locomotief naar sloper Koek in Amsterdam Westhaven overgebracht voor sloop.
  • Op 14 juni 1989 raakt de 2252 beschadigd tijdens het rangeren in Almelo. De locomotief botst op een tweetal dienstwagens, welke zijn beladen met losse bakken met vuile ballast. Een van deze twee wagons komt op de locomotief terecht. Op 31 juli 1989 wordt de locomotief naar de Tilburgse werkplaats overgebracht. Op 4 augustus 1989 wordt de locomotief terzijde gesteld. Eind maart 1990 wordt de locomotief gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats.
  • Op 16 juni 1989 botsen de 2233 + 22 + 22 + 22 als lege ertstrein 4 van de Kijfhoek naar de Maasvlakte tegen de gedeeltelijk geopende Calandbrug. Door de botsing raakt de cabine ingedrukt. Op 10 juli 1989 komt de locomotief aan bij de Tilburgse werkplaats. Hier wordt de cabine ingepakt onder een dekzeil. Op 4 augustus 1989 wordt de locomotief terzijde gesteld. Eind maart 1990 wordt de locomotief gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats.



Afvoer

Als gevolg van de terugloop van het aantal goederen dat per spoor werd vervoerd, besluit de NS om in 1972 het aantal laad- en losplaatsen te verminderen. Deze sluiting betekent in het voorjaar van 1972 de afvoer van vijf locomotieven. Het betrof hier locomotieven die toe waren aan revisie of ernstige defecten hadden. De slachtoffers waren de 2321, 2325, 2331, 2337 en 2341. Deze locomotieven worden op 31 mei (2325 en 2337) en 1 juni 1972 (2321, 2311 en 2341) terzijde gesteld. De locomotieven worden bij de Tilburgse werkplaats verzameld. Een zesde locomotief wordt in de zomer van 1972 terzijde gesteld. Het is de 2262, welke op 21 juni 1972 aankomt in de Tilburgse werkplaats. Op 4 december 1972 wordt de 2349 afgevoerd. Door de oliecrisis en de daarbij horende verhoging van de dieselprijs in 1973 zorgde er voor dat 8 locomotieven in aanmerking kwamen voor vervroegde afvoer. Uiteindelijk worden er 7 locomotieven aan de kant gezet, dit zijn de 2312 - 2316, 2347 en 2349. De locomotieven worden tussen april 1973 en juni 1973 afgevoerd. De 2348 ontsprong deze dans. De locomotief werd op 7 augustus 1973 afgevoerd, maar op 16 oktober 1973 werd de locomotief alsnog in revisie genomen. In dezelfde periode werden de 2279 en 2350 afgevoerd als gevolg van opgelopen schades. Op 3 maart 1975 wordt locomotief 2248 afgevoerd als gevolg van de opgelopen schade in juli 1974.


Als gevolg van de instroom van nieuwe locomotieven serie 6400 werden vanaf 1990 locomotieven afgevoerd. Zij werden tijdelijk in Blerick bij de oude wagenwerkplaats gestald.

Op 30 augustus 1992 zijn de locomotieven 2249, 2254 en 2333 afgevoerd en in Zwolle verzameld.


Op 28 juni 1993 zijn de locomotieven 2245, 2246, 2320, 2329, 2251, 2239 en 2222 van Susteren naar Tilburg overgebracht.

Op 29 augustus 1993 worden de locomotieven 2259, 2293, 2299 en 2310 terzijde gesteld. De 2310 staat op dat moment al aan de kant, maar de overige drie locomotieven blijven nog een aantal weken rijden.

In 1994 werden 21 locomotieven afgevoerd, waaronder de bruine 2275. Na officiële afvoer bleven de locomotieven in de praktijk vaak doorrijden totdat zij aan onderhoud toe waren. Veel van deze afgevoerde locomotieven werden in 1995 verkocht aan België.

Na de afvoer in 1992, werd de 2246 op het terrein van NS Beveiligingsservices neer gezet. Hier konden hulpdiensten oefenen met ongelukken en branden met treinen. Op 20 april 2003 wordt er brand gesticht in de Plan U 129. Deze brand volledig uit. Ook de 2246 loopt hierbij schade op.


Begin 1997 worden de locomotieven 2351, 2352, 2354, 2368, 2369, 2370, 2374, 2380 en 2382 in Roosendaal gestald. De 2351, 2352, 2354 en 2380 komen op 13 november 1996 terug uit Italië en zijn niet meer nodig. De overige locomotieven komen uit de rijdende dienst en zijn terzijde gesteld.


Op 12 februari 1998 komt de 2207 aan in de Tilburgse werkplaats en wordt daar als reserve terzijde gesteld. Op 3 maart 1998 arriveert de 2211 uit Leidschendam in Tilburg. De locomotief wordt dezelfde dag terzijde gesteld.

Op 11 augustus 1998 worden de locomotieven 2241, 2310, 2319 en 2377 overgebracht van het revisiebedrijf Tilburg naar Breda. Hier worden zij bij de losweg gestald in afwachting van verdere ontwikkelingen. Zij waren eerder van uit Breda naar Tilburg overgebracht om slooprijp gemaakt te worden. De locomotieven verhuizen naar Breda om in Tilburg plaats te maken, zodat er sporen opgebroken kunnen worden. Om nog meer ruimte te maken zijn de nog goede locomotieven 2202, 2264 en 2365 op 20 augustus 1998 uit Tilburg vertrokken naar Zwolle Rangeerstation. Hier kwamen zij op 21 augustus 1998 aan. Op 24 augustus 1998 arriveren de 221, 2363 en 2364 in Zwolle Rangeerstation. Ook zij moeten plaats maken in Tilburg. In december 1998 worden een aantal locomotieven naar Tilburg overgebracht. Van deze locomotieven worden mogelijk zes stuks verkocht aan de NMBS, in aanvulling op de in 1995 verkochte locomotieven. Uiteindelijk gaat dit niet door. Daarnaast zullen tien locomotieven verhuurd worden aan Strukton voor inzet bij spoorvernieuwingen in Italië. Op 8 december 1998 komen uit Roosendaal de 2352, 2368, 2370 en 2374. Deze worden op 11 december 1998 gevolgd door de 2351, 2369 en 2382 uit Roosendaal. Tenslotte komen op 15 december 1998 de locomotieven 2354 en 2380 aan in Tilburg vanuit Roosendaal. Op 14 december 1998 komt uit Zwolle de 2202 naar Tilburg. Vanuit Zeeuws Vlaanderen worden de 2209 en 2383 naar Tilburg opgezonden. Op 9 december 1998 vertrekken de locomotieven. Zij strandden echter op de Kijfhoek.


Tijdelijke terzijdestelling

In 1974 worden een aantal locomotieven tijdelijk terzijde gesteld. Deze locomotieven worden aan de kant gezet bij het verstrijken van hun revisietermijn of bij schadegevallen. Zij worden bij de Tilburgse werkplaats neergezet. Enkele locomotieven keren weer terug in de dienst, anderen worden definitief afgevoerd. Locomotieven die terugkeren worden eerst gereviseerd.

Nummer Datum terzijdestelling Plaats Indienststelling
Tijdelijke terzijdestelling
2227 23 september 1974 Hoofdwerkplaats Tilburg 23 december 1974
2228 Hoofdwerkplaats Tilburg 23 september 1974
2233 18 februari 1974 Hoofdwerkplaats Tilburg 29 januari 1975
2237 11 juni 1974 Hoofdwerkplaats Tilburg 18 oktober 1974
2320
2329 4 juli 1974 Hoofdwerkplaats Tilburg 20 maart 1975


Reservepark

Om een reservepark te creëren voor locomotieven, wordt vanaf februari 1976 begonnen om net gereviseerde locomotieven tijdelijk terzijde te stellen. De locomotieven worden naar de Roosendaalse werkplaats overgebracht. Hier worden de locomotieven ontdaan van batterijen en koelwater. Dit reservepark is 5 locomotieven groot en bestaat uit een roulerend schema. Wanneer een zesde locomotief na revisie wordt afgeleverd, zal deze de plaats in nemen van de eerste locomotief die is gereviseerd. Deze komt dan weer in dienst. Als eerste is de 2257 in dit reservepark opgenomen. De 2333 is de tweede locomotief die aan de kant wordt gezet. Zij worden in Roosendaal neergezet. De locomotieven 2280 en 2330, welke in mei 1976 aan de kant zijn gezet, worden in Onnen neer gezet. In juni 1976 worden de 4 locomotieven weer in dienst gesteld.


Reserve park
In reserve park Plaats Indienststelling
2257 27 februari 1976 Roosendaal 18 juni 1976
2280 13 mei 1976 Onnen 18 juni 1976
2330 28 mei 1976 Onnen 18 juni 1976
2333 5 april 1976 Roosendaal 17 juni 1976


Verkoop aan België

In 1995 koopt de NMBS in België 25 locomotieven voor de aanleg van de hogesnelheidslijn van Brussel naar het Franse Antoing. Er is een optie op de aanschaf van nog eens 10 locomotieven. In het najaar van 1998 is er sprake van de verkoop van nog eens zes locomotieven aan de NMBS. Dit gaat uiteindelijk niet door. De locomotieven worden geselecteerd uit recent afgevoerde exemplaren. De 2310 en 2319 worden aangewezen als plukloc voor de locomotieven. Door de Tilburgse werkplaats worden de locomotieven onderworpen aan een uitgebreide veiligheidsbeurt en diverse aanpassingen om in België te kunnen rijden. Zo worden de locomotieven voorzien van . Ook het remsysteem wordt aangepast om traploos te kunnen lossen. de locomotieven worden genummerd in de Reek 76 als zware rangeerlocomotieven. De 7617 (ex 2219) werd door het Revisiebedrijf Tilburg in Belgische kleuren geschilderd. De locomotief kreeg een groene huif en rode bufferbalken. Op haar cabines droeg ze de tekst 'd'n Atelier', de bijnaam van het Revisiebedrijf Tilburg. Na ongeveer drie jaar kwamen de locomotieven terug naar het Revisiebedrijf Tilburg voor een drie jaarlijkse grote onderhoudsbeurt. Op 3 mei 1995 vindt in Tilburg de presentatie plaats van de locomotieven. De locomotieven 7617 en 7608 rijden met Buffetrijtuig 88-70 024 een rit naar Roosendaal en terug naar Tilburg. Nog dezelfde avond wordt de 7617 door locomotief 2511 vanuit Roosendaal naar Schaarbeek gesleept. Op 28 april 1995 gaan de eerste locomotieven naar België. Dit zijn de 7614, 7615, 7621 en 7623. Zij rijden zelf naar Roosendaal vanuit Tilburg. Hier worden de locomotieven overgenomen door de 6253 voor de rit naar Schaarbeek. Op 24 augustus 1995 zijn de 7609, 7612, 7613, 7624 en 7625 als laatste locomotieven naar Roosendaal gereden. Hier neemt de 5178 van de NMBS de locomotieven over voor de overbrenging naar Schaarbeek. Na aankomst in Schaarbeek worden in mei en juni 1995 proefritten gehouden met de locomotieven om machinisten op te leiden voor het rijden met de locomotieven. De inzet van de locomotieven voor de aanleg van de hogesnelheidslijn begint op . De locomotieven worden in eerste instantie ingezet vanuit het depot van Saint-Druon bij Mons. Vanaf zijn de locomotieven ook te vinden in het depot van Coucou, welke gelegen is tussen Silly en Ath. De inzet voor de aanleg van de hogesnelheidslijn eindigt in april 1997. De locomotieven worden daarop naar Antwerpen overgebracht. Hier worden zij ondergebracht in het depot Antwerpen Dam voor rangeerwerk in het havengebied van Antwerpen. Er worden vijf setjes van twee locomotieven geformeerd door stelplaats Schaarbeek, waarbij de lange huiven aan elkaar gekoppeld zijn. Door middel van een extra leiding en koppelslang wordt een doorgaande locrangeerrem verkregen. Op deze manier heeft de rechts zittende machinist beter zicht op de links van de baan geplaatste seinen. De locomotieven worden ingezet vanuit Antwerpen-Noord naar omliggende emplacement in de havens in de konvooidienst. Deze inzet duurt tot oktober 2000. De overige 15 locomotieven worden in 1998 en 1999 ingezet voor het rijden van werktreinen. Vanaf het voorjaar van 2000 worden deze 15 locomotieven ingezet voor de aanleg van de hogesnelheidslijn naar Duitsland. Zij worden ingezet van uit het depot Voroux. Vanaf oktober 2000 komen ook de 10 locomotieven uit Antwerpen naar dit depot. Op 11 januari 2001 zijn de 7601 en 7615 betrokken bij een ernstig ongeval nabij Remicourt. In dichte mist botsen de locomotieven, welke met een werktrein onderweg zijn, op een andere werktrein. Deze wordt gereden door de 5947 en 5950. Alle locomotieven raken hierbij beschadigd en worden niet hersteld. De locomotieven uit de Reeks 59 worden zelfs ter plaatse gesloopt. Op 1 september 2002 worden de 7605 en 7622 afgevoerd. De overige locomotieven worden op 15 december 2002 afgevoerd. De locomotieven worden te koop gezet, maar worden niet verkocht. Alleen de 7608 en 7618 worden gekocht en komen terecht bij de Stichting Historisch Dieselmaterieel. De overige locomotieven worden niet verkocht en worden in 200 gesloopt.

Op 6 mei 1998 arriveren de 7605 en 7613 in Tilburg en op 7 mei 1998 gaan zij met de NS 2207 en 2376 naar Onnen. Op 9 mei 1998 rijden de beide locomotieven samen met de NS locomotief en elektrische locomotief 16 containertrein 52313 van Veendam naar de Waalhaven. In Amersfoort raakt de 7605 echter defect. De locomotieven worden op naar Tilburg gebracht. Hier wordt de 7605 op de proefstand geplaatst. Op keren de locomotieven terug naar België.

NMBS nummer NS nummer naar België Drie jaren beurt in Drie jaren beurt uit Terzijde NMBS nummer NS nummer naar België Drie jaren beurt in Drie jaren beurt uit Terzijde
Verkoop aan België
7601 2277 20 juli 1995 4 juni 1999 2 september 1999 11 januari 2001 7614 2285 28 april 1995 2 september 1999 15 december 2002
7602 2259 20 juli 1995 15 december 2002 7615 2283 28 april 1995 14 januari 1999 11 januari 2001
7603 2327 2 juni 1995 2 september 1999 15 december 2002 7616 2261 3 juli 1995 4 juni 1999 15 december 2002
7604 2309 2 juni 1995 2 februari 2000 15 december 2002 7617 2219 3 mei 1995 4 juni 1999 15 december 2002
7605 2308 3 juli 1995 4 juni 1999 1 september 2002 7618 2205 2 juni 1995 14 januari 1999 4 juni 1999 15 december 2002
7606 2305 3 juli 1995 15 december 2002 7619 2213 2 juni 1995 4 juni 1999 15 december 2002
7607 2292 20 juli 1995 29 februari 2000 15 december 2002 7620 2214 2 juni 1995 2 september 1999 15 december 2002
7608 2275 2 juni 1995 22 oktober 1998 14 januari 1999 15 december 2002 7621 2274 28 april 1995 15 december 2002
7609 2273 25 augustus 1995 29 februari 2000 15 december 2002 7622 2238 2 juni 1995 22 oktober 1998 1 september 2002
7610 2266 3 juli 1995 15 december 2002 7623 2258 28 april 1995 15 december 2002
7611 2244 3 juli 1995 15 december 2002 7624 2362 25 augustus 1995 15 december 2002
7612 2247 25 augustus 1995 15 december 2002 7625 2306 25 augustus 1995 22 oktober 1998 15 december 2002
7613 2318 25 augustus 1995 2 februari 2000 15 december 2002


Sloop

In 1972 zijn de locomotieven 2331, 2337 22 en 22 gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats. In januari 1973 worden de resten van de vier locomotieven naar sloper Koek in Mijdrecht overgebracht. Eind april 1973 zijn de locomotieven 2349 en 2350 samen met locomotor 233 naar de sloper overgebracht. In augustus 1975 wordt locomotief 2248 gesloopt op het terrein van de Tilburgse werkplaats. De resten zijn in open goederenwagons afgevoerd naar de sloper in Mijdrecht.


Op 28 mei 1993 zijn de locomotieven 2301 + 2302 + 2254 + 2226 van naar Amsterdam Westhaven overgebracht.


In het najaar van 1997 zijn er 33 locomotieven op de lijst met te slopen locomotieven geplaatst. Dit zijn de 2201, 2221, 2223, 2224, 2225, 2228, 2235, 2239, 2241, 2245, 2246, 2249, 2256, 2260, 2263, 2278, 2293, 2310, 2311, 2319, 2320, 2323, 2330, 2336, 2363, 2364, 2365, 2366, 2367, 2373, 2375, 2377 en 2381. Hiervan worden de 2225 en 2278 uiteindelijk niet gesloopt.


Op 1 december 1997 zijn vier van de vijftien locomotieven die in Breda staan, naar het revisiebedrijf Tilburg overgebracht. Het zijn de 2241, 2310, 2319 en 2377. Het is de bedoeling om de locomotieven in Tilburg te plukken en slooprijp te maken. Zonder dat de locomotieven van onderdelen zijn ontdaan, zijn zij op 11 augustus 1998 teruggekeerd naar Breda.


Op 15 augustus 2002 wordt begonnen met de sloop van de 2371 in . Op 16 augustus 2002 is de locomotief volledig gesloopt.

Op 15 juli 2003 sleept de 1831 de locomotieven 2370 + 2260 + 2202 + 2380 + 2374 + 2369 + 2209 van Roosendaal naar de Watergraafsmeer. Tussen de 2202 en 2380 zijn twee bagagerijtuigen voor de OverNightExpress en een fietsenrijtuig geplaatst. Twee buffetrijtuigen zijn achteraan gekoppeld aan de 2209. Op 22 juli 2003 zijn de locomotieven naar Maastricht overgebracht. Door de 663 zijn de zeven locomotieven naar Maastricht Beatrixhaven overgebracht. Op 31 juli 2003 worden de locomotieven samen met 7 locomotieven van de serie 1100 voor de poort van sloper Dotremont geplaatst. Op 8 augustus 2003 zijn alle 14 locomotieven door middel van een kraan op het terrein van de sloper gezet. In de daarop volgende dagen zijn de locomotieven gesloopt.


Na de afvoer van de locomotieven in de Zeeuws Vlaanderen, worden de locomotieven 2376, 2204, 2384, 2210 en 2212 op 30 maart 2004 door de 204 626 van Terneuzen naar gesleept. Hier worden zij het schip ingezameld voor de tocht naar Maastricht. Hier komen zij op april 2004 aan. Zij worden gelost aan de kade bij de en per naar het terrein van sloper Dotremont gebracht. Op 12 april 2003 worden de locomotieven 2336 + 2323 + 2353 + 664 + 655 + 284 + 330 + 229 + 657 door de 6405 van Feijenoord overgebracht naar de Heijplaat. Op de kade van Metaaltransport worden de locomotieven op 14 april 2003 een duwbak ingehesen. De duwbak wordt naar Maastricht gevaren, waar het transport op 17 april 2003 aankomt. De locomotieven worden bij het terrein van Dotremont in Maastricht gesloopt. Nadat de locomotief 2352 ontdaan is van vele onderdelen voor museumlocomotieven, wordt de 2352 op 25 januari 2007 overgebracht van de Tilburgse werkplaats naar sloper in .


Museumlocomotieven

Van de 150 gebouwde exemplaren, waren er 12 bewaard als museum locomotief. Een aantal zijn dienstvaardig, terwijl andere locomotieven wachten op revisie/restauratie of dienst doen als onderdelen leverancier. In 2007 is de 2268 gesloopt na gebruikt te zijn als onderdelenleverancier.


  • Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht had de beschikking over 3 locomotieven. Het derde exemplaar is gebruikt als onderdelenleverancier en is in 2007 gesloopt. Van de resterende twee locomotieven is er een rijvaardig en de ander is in revisie.

2215

De 2215 werd na zijn afvoer gestald te Roosendaal. In 2002 werd de locomotief overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Op 23 november 2002 wordt de locomotief door de 1202 en 1302 van Roosendaal naar Amsterdam Watergraafsmeer overgebracht. Hier is de locomotief nagekeken om weer in dienst gesteld te worden. De locomotief is nog voorzien van ATB. Hierdoor is het mogelijk om de locomotief regelmatig in te zetten. De locomotief is in geel/grijze uitvoering zoals hij vanaf 1973 dienst deed voor de NS.

Op is de locomotief naar Blerick overgebracht. De locomotief wordt hier onderhouden en opnieuw geschilderd. Het zal de geel/grijze kleuren behouden. De locomotief zal na afloop van deze werkzaamheden weer rijvaardig zijn. In augustus 2014 zijn de schilderwerkzaamheden aan de locomotief afgerond. Vervolgens is er een onderhoudsbeurt uitgevoerd aan de locomotief en is hiermee weer rijvaardig gemaakt. Zo zijn onder andere de beide draaistellen gewisseld. De werkzaamheden zijn in 2015 afgerond. De locomotief zal gebruikt worden voor rangeerwerkzaamheden in Blerick in aanvulling op de rangeerlocomotief 629, welke daar al aanwezig is. Op 6 en 7 mei 2017 luistert de locomotief de open dag op van de modelspoorgroep Venlo. Een jaar later, op 9 en 10 juni 2018, is de locomotief wederom te zien tijdens de open dag van de modelspoorgroep Venlo. Het evenement heet vanaf dat moment het Multi Event en wordt in Blerick gehouden. Op 25 en 26 mei 2019 is de locomotief te zien tijdens het Rail & Road event in Blerick. In april 2020 wordt bekend dat de locomotief in bruikleen is gegeven aan de ZLSM. In de nacht van 18 op 19 juni 2020 wordt de locomotief door de 1768 naar Eindhoven overgebracht. Hier zal de locomotief een bezoek brengen aan de kuilwielenbank van de werkplaats. In de middag van 19 juni 2020 wordt de locomotief overgebracht naar Kerkrade, waar de ZLSM de locomotief overneemt. De locomotief is voor een periode van 2 jaar in bruikleen gegeven.

2264

De 2264 werd op 14 maart 2000 verworven door het Spoorwegmuseum. Op 6 juni 2000 wordt de locomotief opgehaald in Zwolle door de 1202 en Stalen D 7521. De trein werd in Arnhem gesteld en de volgende dag ging het naar Roosendaal. Hier werd de Stalen D achter gelaten en omgeruild voor Plan K rijtuig 50 84 38-37 082-9. Vervolgens ging de trein door naar het Spoorwegmuseum. De locomotief is niet dienstvaardig. Men is in 2001 begonnen om de locomotief weer bruin te schilderen. Vanwege lage prioriteit ligt dit werk al geruime tijd stil. Dit gebeurde in het Spoorwegmuseum zelf. Op 7 juni 2002 werd de locomotief van het Spoorwegmuseum overgebracht naar Utrecht HTMU. Op 8 november 2003 is de locomotief door de 1202 en het Blokkendoos treinstel van Utrecht HTMU naar Blerick gesleept. In de HTMU moest ruimte gemaakt worden voor de naderende verbouwing van het Spoorwegmuseum.


In Blerick is men vanaf weer bezig om de locomotief weer rijvaardig te maken.

2268

Op 14 maart 2000 verwerft het Spoorwegmuseum de 2352, de voormalige 2268. De locomotief is bedoeld als onderdelenleverancier voor de 2264. De locomotief is in 19 in Tilburg gestald. Op 18 december 2000 is de locomotief naar Roosendaal overgebracht. In 200 is de locomotief overgebracht naar Blerick. In 200 werd de locomotief naar Tilburg gesleept om geplukt te worden. De onderdelen zijn bedoeld voor de 2215 en 2264 van het Spoorwegmuseum. Ook de 2225 van de SMMR heeft enkele onderdelen mogen ontvangen van de locomotief. Nadat men de locomotief van alle bruikbare onderdelen had ontdaan, werd de locomotief op 25 januari 2007 vanuit Tilburg overgebracht naar de sloper.


  • Stichting 2454 Crew

De Stichting 2454 Crew in heeft de beschikking over één locomotief, welke in 2022 is verworven.

2296

Op 1 december 2022 heeft de stichting locomotief 2296 overgenomen van Stichting Erfgoed Hengelo, welke plannen had om de locomotief als monument bij het Oyfo Techniekmuseum te plaatsen. De locomotief is nog gedeeltelijk voorzien van apparatuur van de radiografische bediening. In 2023 zal de locomotief worden opgeknapt. Voorafgaand aan de overbrenging zal de locomotief voorzien worden van nieuwe, afgedraaide wielen. Dit gebeurd op 26 juli 2023 bij de werkplaats van Alstom in de Waalhaven. Op 28 juli 2023 is de locomotief van de Waalhaven naar de Kijfhoek gebracht door de 186 491. Tussen de mP 3029 en 9902 wordt de 2296 van de Kijfhoek naar Roosendaal overgebracht. In de Roosendaalse werkplaats wordt begonnen met het opknappen van de locomotief. Hierbij zal de locomotief haar uiterlijk behouden met laag geplaatst A-sein en de geel/grijze kleurstelling. Als eerste wordt het roest uit de locomotief gehaald, waarna de motorruimte en cabine geconserveerd gaan worden. Het slechte plaatwerk van de cabine wordt vervangen. In de cabine wordt het interieur en de ramen verwijderd. Begin december 2023 wordt het dak van de cabine opgeknapt en in de grondverf gezet. Daarnaast worden bakken voor de accu's hersteld. Eind december 2023 wordt de gehele cabine geschuurd en vervolgens in de menie gezet. Medio januari 2024 is de gehele cabine in de menie en grondverf gezet. De ketels voor de luchtvoorziening worden gedemonteerd om gekeurd te worden. Medio februari 2024 wordt begonnen met het kaal maken van de voorzijde van de locomotief. Eind februari worden de koelerelementen uit de locomotief getild om gereviseerd te worden. Als de locomotief weer in de loods staat, wordt de voorzijde in de menie gezet. Medio maart worden aan de voorzijde nieuwe lampringen geplaatst.


  • Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD)

De stichting Historisch Dieselmaterieel in Amersfoort heeft de beschikking over twee locomotieven. In mei 2021 wordt een derde locomotief aan de collectie toegevoegd. Twee locomotieven zijn dienstvaardig, terwijl de andere locomotief in revisie is.

2226

Op 5 oktober 2004 werden de NMBS locomotieven 7608 en 7618 overgebracht vanuit naar Essen. In de nacht van 8 op 9 oktober 2004 werden de locomotieven overgebracht naar Roosendaal, op 17 oktober werden ze naar de Kijfhoek overgebracht en op 27 oktober 2004 naar Groningen. De locomotieven waren aangekocht door de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Na enige tijd in Groningen te hebben gestaan, werd de locomotief op 6 mei 2006 overgebracht naar Amersfoort. Hier werd de NMBS 7618 gereviseerd naar de toestand als ATB locomotief met het nummer 2205. De locomotief is dienstvaardig en regelmatig te zien op het Nederlandse spoorwegnet op buitendienst gestelde baanvakken. Per 10 juli 2012 is de ATB installatie van de locomotief goedgekeurd, zodat de locomotief vanaf dat moment op alle baanvakken met ATB-EG is toegelaten. De ATB fase 2 kast is hiervoor vervangen door een fase 3 kast. Op 12 oktober 2012 werd de locomotief naar Zutphen gesleept om de gereviseerde draaistellen van de 2275 te krijgen. Op 21 oktober 2012 keerde de locomotieven terug naar Amersfoort. De draaistellen van de 2205 zijn onder de 2275 geplaatst. Op 21 maart 2013 werd de locomotief naar Eindhoven overgebracht voor het afdraaien van de wielen. Als de inbouw van ATB-VV gereed is, is de locomotief klaar om zelfstandig ingezet te gaan worden. Op 3 juli 2015 heeft de locomotief alle inzetcertificaten voor de ATB en ATB-vv ontvangen om zelfstandig op de hoofdbaan te kunnen rijden. Op 21 mei 2017 wordt het apparatenrek uit de locomotief gehaald en vervangen door een nieuw exemplaar. Tegelijkertijd wordt de dieselmotor onder handen genomen. Op 9 juni 2017 wordt het nieuwe apparatenrek in de locomotief geplaatst. Later in de maand wordt de revisie aan de dieselmotor afgerond. In september 2017 zijn de draaistellen van de locomotief geschilderd.

Inzet

Op 7 juni 2014 is de locomotief te bezichtigen tijdens de line up van Locon in Zwolle. Tussen 16 en 21 oktober 2014 is de locomotief te zien tijdens de spoorparade in het kader van 175 jaar Spoor in Amersfoort. Op 21 december 2014 rijdt de locomotief een conditierit van Amersfoort naar Rotterdam en weer terug met het CTO rijtuig en de Plan E RD 87-37 222. Deze rit wordt verreden om roest te rijden tussen Gouda en Rotterdam. Na uitgevoerde werkzaamheden, die verholpen moesten worden na de conditierit op 21 december 2014, rijdt de locomotief op 18 januari 2015 opnieuw een roestrijrit. Dit keer in de omgeving van Purmerend, samen met een G1206 van Strukton. Samen met de G1206 303002 van Strukton rijdt de locomotief met het Plan C rijtuig een proefrit op 7 mei 2015. De rit ging vanuit Amersfoort via Den Bosch, Rotterdam, Haarlem terug naar Amersfoort. Op 12 juni 2015 rijdt de combinatie een meetrit in oost Nederland. Op 4 juli 2015 staat de locomotief stand-by als wegsleeplocomotief in Zwolle. Het weekend van 11 en 12 juli 2015 wordt de locomotief ingezet bij de ZLSM tijdens stoomtreindagen. Ook het CTO rijtuig wordt meegenomen naar Zuid Limburg. De locomotief en rijtuig gingen op 10 juli naar Limburg en keerden op 20 juli 2015 terug naar Amersfoort. Op 26 juli 2015 wordt samen met de G1206 303008 van Strukton een ronde in oost Nederland gereden om het spoor tussen Ommen en Herfte te ontroesten. Hiervoor werd vanuit Amersfoort via Almelo en Mariënberg naar Herfte gereden. Via dezelfde route gaat het weer terug naar Amersfoort. Op 8 december 2015 rijdt de locomotief samen met het CTO rijtuig van Amersfoort naar Veendam en weer terug. Op 9 december 2015 rijdt de combinatie naar Heerlen. Via Sittard wordt naar Maastricht gereden en weer terug naar Amersfoort. Op 5 januari 2016 is de locomotief in Zwolle gestationeerd om eventueel gestrande treinen af te slepen. Dit was echter niet nodig, zodat de locomotief aan het eind van de dag weer terugkeerde naar Amersfoort. Op 11 februari 2016 brengt de locomotief de trein van DB Cargo naar Pon in Leusden in plaats van een locomotief van Strukton. Op 24 maart 2015 rijdt de locomotief een besloten rit met het Panorama Rail Restaurant naar Delft. Op 21 april 2016 gaat de locomotief van Amersfoort naar Weert. Hier worden elf autotransportwagens Ddm verzameld. Na deze werkzaamheden rijdt de locomotief een slag naar Budel. Vanuit Weert wordt met de elf wagons naar 's-Hertogenbosch gereden. Op 12 mei 2016 rijdt de locomotief voor HSL Logistik de trein van Amersfoort naar Pon in Leusden. Op 20 mei 2016 rijdt de locomotief van Amersfoort naar Almelo. De locomotief is in het daarop volgende week actief bij de spoorvernieuwing tussen Almelo en Mariënberg. Op 16 augustus 2016 brengt de locomotief de laatste rijtuigen van EETC van de Watergraafsmeer naar Venlo. Op 25 augustus 2016 rijdt de locomotief met het CTO-rijtuig naar Groningen, Leeuwarden en terug naar Meppel en Amersfoort. Op 1 september 2016 rijdt de locomotief samen met het CTO-rijtuig en de stam van Railpromo een rit. Twee weken later is de locomotief te gast bij de ZLSM. Op 12 oktober 2016 wordt de locomotief weer ingezet voor de meetritten met het CTO-rijtuig, waarbij naar zuidwest Nederland wordt gereden. Vooral de Moerdijkbrug krijgt aandacht. In de daaropvolgende weken worden de meetritten herhaald. In december 2016 worden meetritten gereden tussen Amsterdam Centraal en de werkplaats Amsterdam Zaanstraat. Daarnaast worden meetritten gereden tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht. Deze ritten duren tot februari 2017. In februari 2017 worden er meetritten gereden tussen Eindhoven en Venlo/Weert. Op 8 en 9 juli 2017 is de locomotief te gast bij de stoomtreindagen van de ZLSM. Op 29 oktober 2017 is de locomotief wederom te gast bij de ZLSM, nu voor de laatste ritten van het seizoen in het kader van de dag van het Seinwezen. Op 29 april 2018 brengt de locomotief de Gemma, een wagen om bovenleiding mee op te hangen, naar Haanrade. Op 26 en 27 mei 2018 is de locomotief te gast bij de stoomtreindagen in Limburg bij de ZLSM. Op 17 oktober 2018 rijdt de locomotief met twee rijtuigen naar de ZLSM voor het End of the season weekend. Dit gala vindt plaats op 20 en 21 oktober 2018. Op keert de locomotief terug naar Amersfoort. In het weekend van 1 en 2 december 2018 wordt de locomotief gebruikt bij de werkzaamheden tussen Apeldoorn en Amersfoort. De locomotief werd door Strukton ingehuurd om de ballasttreinen te kunnen rijden tussen de werkplek en het ballastdepot in Apeldoorn. In de zomer van 2020 wordt tussen 11 en 19 juli de locomotief gebruikt bij werkzaamheden tussen Hardegarijp en Grijpskerk. Op 9 februari 2021 rijdt de locomotief met een sneeuwschuiver over de Betuweroute om op deze manier de spoorlijn vrij te maken van sneeuw. Regelmatig is de locomotief te zien tijdens werkzaamheden van Strukton, waarbij de locomotief rangeerwerkzaamheden voor haar rekening neemt. In oktober 2021 is de 2205 samen met de rijtuigen Plan E en W en de 302282 naar de ZLSM gereden om daar in twee weekenden gastoptredens te verzorgen.


2275

Op 5 oktober 2004 werden de NMBS locomotieven 7608 en 7618 overgebracht vanuit naar Essen. In de nacht van 8 op 9 oktober 2004 werden de locomotieven overgebracht naar Roosendaal, op 17 oktober werden ze naar de Kijfhoek overgebracht en op 27 oktober 2004 naar Groningen. De locomotieven waren aangekocht door de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Na 2 jaar in Groningen te hebben gestaan, werd de locomotief op 30 april 2006 naar Veendam overgebracht. Hier vond de locomotief onderdak bij de STAR in de Jonkerloods. Voor de wisseling van motoren met locomotieven van Eurailscout, werd de locomotief naar Zutphen overgebracht op 28 februari 2008. In het voorjaar van 2011 is men in Zutphen begonnen om de 2275 weer rijvaardig te maken, maar vanwege andere prioriteiten ligt het werk stil. Aan het eind van de zomer van 2012 is Strukton in Zutphen begonnen met de draaistelrevisie van de locomotief. Na afronding zullen de draaistellen onder de 2205 geplaatst gaan worden en zal mogelijk de locomotief ook een revisie gaan krijgen. De revisie zal pas uitgevoerd worden als de Plan E RD 50 84 87-37 208-0 weer in dienst is gesteld. Op 30 november 2012 werd de locomotief door Strukton locomotief 303007 opgehaald in Zutphen en naar Amersfoort gebracht. Door de terzijde stelling van de VST07-1 in 2010 werd de 2275 grotendeels weer voorzien van de reeds afgenomen onderdelen en draaistellen, welke afkomstig zijn van de VST07-1. In het najaar van 2014 wordt begonnen met het rijvaardig maken van de locomotief. In november 2014 is onder andere de rijrichtingswals gereviseerd. In december 2014 zijn er nieuwe snaren voor de ventilator van de tractiemotoren geplaatst en zijn diverse schakelcomponenten uit de apparaatkasten onder handen genomen. Op 17 juni 2020 is de locomotief op nooddraaistellen geplaatst. De eigen draaistellen zullen gereviseerd gaan worden. Na de revisie zullen de draaistellen onder de 2205 geplaatst gaan worden. De draaistellen van de 2205 zullen dan onder de 2275 geplaatst gaan worden.


2282

Op 18 mei 2021 wordt bekend dat de SHD de 302282 van Strukton overneemt. Voor de overdracht heeft de locomotief een onderhoudsbeurt gehad in de werkplaats van Strukton in Zutphen. Na afloop van het onderhoud gaat de locomotief naar Amersfoort. In oktober 2021 is de 302282 samen met de rijtuigen Plan E en W en de 2205 naar de ZLSM gereden om daar in twee weekenden gastoptredens te verzorgen.


  • Stichting Museum Materieel Railion (SMMR)

De Stichting Museum Materieel Railion te Beverwijk had de beschikking over 3 locomotieven. De 2225 is tussen 2004 en 2008 geheel gereviseerd in Tilburg. De 2278 en 2296 zijn in 2012 verkocht.

De 2225 in Rotterdam

2225

Op 1 april 2003 worden de locomotieven 2225 en 2368 vanuit Roosendaal naar Tilburg gesleept door 6461. Hier worden de locomotieven rijvaardig gemaakt. De 2225 krijgt hier onder andere de oude motor van de Strukton 302328. De eigen motor is namelijk geheel vastgeroest als gevolg van regen dat via de uitlaat in de motor is gekomen. Als de locomotieven rijvaardig zijn gemaakt, worden zij op door de 6490 naar Beverwijk gebracht. Op 19 juni 2004 wordt de 2225 door de mP's 3027 + 3030 van Beverwijk naar het revisiebedrijf in Tilburg overgebracht. Hier begint de revisie van de locomotief.


Inzet

Op 14 september 2007 wordt de locomotief door de mP 3030 vanuit Tilburg naar de Zaanstraat overgebracht. Hier vindt het eerste publieke optreden van de locomotief plaats tijdens een open dag van de Amsterdamse werkplaats.

Op 19 september 2014 gaat de locomotief samen met stoomlocomotief 65 018 en vier rijtuigen van de SSN naar Stadskanaal. Hier wordt in het weekend meegedaan met het evenement Stadskanaal onder Stoom. Op 22 september 2014 keert de locomotief terug naar Rotterdam. Op 4 oktober 2014 is de locomotief te bezichtigen tijdens de open dag van de werkplaats in Leidschendam. Op 5 en 6 september 2015 is de locomotief te bezichtigen in het kader van de Wereldhavendagen. De locomotief maakt onderdeel uit van de open dag bij Shunter. Het is hier mogelijk om cabineritten te rijden. Het weekend daarop is de locomotief te gast bij de SGB in Goes. Op 18 september 2015 wordt de locomotief van Goes naar Stadskanaal gesleept door de V100 203 102 van Shunter. Hier worden beide locomotieven in het weekend van 19 en 20 september 2015 ingezet. Op 22 september 2015 keren beide locomotieven terug op de Waalhaven. Op 25 september 2015 rijdt de locomotief een rit door het midden van Nederland in het kader van een bruiloft samen met drie rijtuigen van de SSN. Op 27 april 2016 rijdt de locomotief de Koningsdagrit van de NVBS. Deze rit gaat van Rotterdam naar Moerdijk, Oss Elzenburg en Utrecht Lage Weide. Het eindpunt is weer in Rotterdam. Op 6 en 7 mei 2017 luistert de locomotief de open dag op van de modelspoorgroep Venlo. Een jaar later, op 9 en 10 juni 2018, is de locomotief wederom te zien tijdens de open dag van de modelspoorgroep Venlo. Het evenement heet vanaf dat moment het Multi Event en wordt in Blerick gehouden. Eind september 2018 is de locomotief te zien tijdens het dieselweekend van de SGB in Goes. Op 21 september 2019 verzorgt de locomotief in samenwerking met de SSN pendelritten tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg.


2278

Eind 2003 verwerft de SMMR de 2278. De locomotief heeft als laatste dienst gedaan voor Strukton vanaf eind april 2003 tot en met 18 juli 2003. Hij vervangt de 302328, welke in revisie is. De locomotief is actief voor de aannemer op de Betuweroute. De locomotief wordt op de Kijfhoek geplaatst en op 18 augustus 2003 naar de Amsterdam Westhaven gebracht. Alhier zou de locomotief gebruikt gaan worden voor rangeerwerkzaamheden. Deze plannen vonden geen doorgang, zodat de locomotief over genomen kon worden. Op werd de locomotief naar Beverwijk overgebracht. De locomotief wordt hier hersteld van de defecten en wordt opnieuw geschilderd. Het is hiermee de eerste dienstvaardige locomotief van de stichting. In 2005, 2006 en 2007 neemt de locomotief deel aan de dieseldagen van de ZLSM. In 2007 is de locomotief te bewonderen tijdens de open dag van de werkplaats Amsterdam Zaanstraat.


Op 21 januari 2012 werd de locomotief door de 2225 van Beverwijk naar de Rotterdamse Waalhaven gebracht, samen met de 2296 en een aantal goederenwagons. Op 15 september 2012 is de locomotief verkocht aan de stichting Stadskanaal Rail (STAR). Er waren in een eerder stadium al plannen om deze locomotief over te dragen aan een andere stichting. De Friesche Stoomtrein Maatschappij was hiervoor in beeld, maar na het faillissement van deze vereniging moest er uitgekeken worden naar een andere gegadigde. De overdracht van de locomotief vond plaats op 15 september 2012 plaats tijdens Stadskanaal onder Stoom.

2296

Op 1 april 2003 worden de locomotieven 2225 en 2368 vanuit Roosendaal naar Tilburg gesleept door 6461. Hier worden de locomotieven rijvaardig gemaakt. Op worden de locomotieven door de 6490 naar Beverwijk gebracht.


Op 21 januari 2012 werd de locomotief door de 2225 van Beverwijk naar de Rotterdamse Waalhaven gebracht, samen met de 2278 en een aantal goederenwagons. In het najaar van 2012 wordt bekend dat de locomotief verkocht is aan Shunter en dat de locomotief mogelijk aldaar in de rangeerdienst actief zal gaan worden.


  • Stichting Stadskanaal Rail (STAR)

De Stichting Stadskanaal Rail in Stadskanaal heeft sinds september 2012 de beschikking over één locomotief.

2278

Op 15 september 2012 is de STAR de eigenaar geworden van de 2278. Deze is afkomstig van de Stichting Museum Materieel Railion. In de winter van 2012/2013 is de locomotief nagekeken en hersteld van een aantal defecten. De locomotief heeft zijn geel/grijze kleurstelling behouden. Op 3 maart 2013 vond de eerste proefrit van de locomotief plaats. Op 19 april 2013 vond de tweede proefrit plaats. Na deze rit werden de opschriften op de locomotief aangebracht. Op 9 mei 2013 vond de eerste inzet op de eigen lijn plaats. In de herfst van 2013 vindt onderhoud plaats aan de locomotief, zodat de locomotief de komende jaren probleemloos ingezet kan worden. Tijdens deze werkzaamheden is de radiateur gereviseerd en zijn diverse lekkages verholpen. Medio april 2014 is de locomotief weer inzetbaar. Op 19 mei 2018 wordt de locomotief gebruikt voor een foto rit bij de STAR, samen met de locomotieven 2454 en 353. In 2022 zal de locomotief een draaistelrevisie ondergaan.


  • Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen heeft de beschikking over 4 locomotieven, de 2203, 2207, 2233 en 2299. Als eerste kwamen de 2233 en 2299 bij de VSM in 1995. De 2203 en 2207 zijn in 2004 bij de VSM gekomen, nadat hun inzet in Zeeuws Vlaanderen ten einde was gekomen.

2203

Op 24 mei 2004 wordt de locomotief met behulp van een dieplader overgebracht van Terneuzen naar Apeldoorn. Door de wordt de locomotief van Apeldoorn naar Beekbergen gesleept.

In september 2005 is de locomotief voor het laatst gebruikt bij de VSM. Samen met de drie andere locomotieven rijdt de 2203 in vierspan voor de goederentreinen tijdens Terug naar Toen 2005. Sinds die tijd staat de locomotief op een zijspoor te wachten op wat komen gaat. In 201 is de locomotief van Beekbergen naar Apeldoorn overgebracht. De locomotief staat haar draaistellen af aan de 2299, zodat de draaistellen van deze locomotief gereviseerd kunnen worden. De locomotief is in Apeldoorn op nooddraaistellen geplaatst.

2207

Op 17 februari 2004 wordt de locomotief vanuit Terneuzen naar Beekbergen overgebracht.

In september 2005 is de locomotief voor het laatst gebruikt bij de VSM. Samen met de drie andere locomotieven rijdt de 2207 in vierspan voor de goederentreinen tijdens Terug naar Toen 2005. Sinds die tijd staat de locomotief op een zijspoor te wachten op wat komen gaat. De locomotief is geplukt van diverse onderdelen ten behoeve van de 2233.

2233

De 2208 werd op 22 november 1994 verkocht aan de VSM. Om de locomotief te testen, is er op deze dag een proefrit gemaakt vanuit Tilburg naar Gilze-Rijen. Na aankoop is door het revisiebedrijf Tilburg de locomotief ontdaan van het derde frontsein en bruin geschilderd. In het voorjaar van 1995 werd de locomotief tijdelijk voor de NS ingezet in verband met het hoge water, waardoor er geen scheepvaart mogelijk is op de rivieren. Op 19 maart 1995 rijdt de locomotief samen met de 2299 naar Beekbergen.

Op 4 mei 2013 werd de locomotief afgeleverd na groot onderhoud te hebben gehad. Hierbij is de locomotief hersteld van defecten en weer rijvaardig gemaakt. Tevens werd de locomotief hierbij opnieuw in het bruin geschilderd. De locomotief wordt in december 2015 aan de kant gezet vanwege problemen met het remwerk. In april 2019 wordt begonnen met het weer rijvaardig maken van de locomotief. Als eerste wordt het remwerk hersteld met nieuwe kleppen en remblokken. In de cabine worden gereviseerde remkranen geplaatst. Vervolgens zijn de remmen gesteld, zodat de remmen van de locomotief weer goed werken. Na deze werkzaamheden is de locomotief weer roodbruin geschilderd. Daarnaast verkeerden de accu's in een slechte staat. Deze zijn vervangen door de accu's die van de 2299 af komen. Tijdens Terug naar Toen in 2019 kon de locomotief weer bewonderd worden, ondanks dat de locomotief nog enkele storingen vertoonde. Deze zijn in het najaar van 2019 verholpen. Zo is er bedrading vervangen en zijn de remmen opnieuw afgesteld. Daarnaast ontbraken nog een aantal lampringen. Deze zijn aangebracht.

2299

De 2299 werd op 22 november 1994 verkocht aan de VSM. Aan de locomotief worden geen wijzigingen aangebracht. Op 19 maart 1995 gaat de locomotief samen met de 2233 naar Beekbergen.

In de zomer van 2008 wordt de locomotief opgeknapt en rijvaardig gemaakt. Tijdens deze onderhoudsbeurt is de locomotief voorzien van ATB, zodat de locomotief toegelaten is voor hoofdlijnritten. Medio augustus 2008 zijn de werkzaamheden afgerond. In 2019 wordt de locomotief aan de kant gezet voor een grote revisie. De draaistellen worden geruild met de draaistellen die onder de 2203 zaten. Deze zijn eerst gereviseerd alvorens zij onder de 2299 zijn geplaatst. In 2020 zullen de revisiewerkzaamheden van start gaan. In het najaar van 2020 zijn de tractiemotoren weer in elkaar gezet en in de draaistellen geplaatst. Daarna zal de locomotief van wielen wisselen en op de nieuwe draaistellen worden geplaatst.

Inzet

In de ochtend van 20 januari 2015 is de locomotief naar Amersfoort gereden. Hier staat de locomotief in opdracht van ProRail om eventuele gestrande treinen weg te kunnen slepen. In de middag keert de locomotief terug naar Beekbergen.


Monument

2296

In januari 2019 is de 2296 verkocht door Shunter aan het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Hier zal de locomotief tentoon worden gesteld. De plannen vinden uiteindelijk geen doorgang. Op 1 december 2022 neemt de Stichting 2454 crew de locomotief over van het museum.


Afleverdata

De data die genoemd worden horen bij het oorspronkelijke locomotiefnummer. Er is zoveel mogelijk getracht om het originele locomotiefnummer te gebruiken.

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie Terzijde Sloop(rit)
Afleverdata locomotieven serie 2200/2300
2201 15 december 1954 januari 1955 7 december 1972 9 februari 1973 15 augustus 1989 14 juni 1996 26 juni 2002
2202 januari 1955 28 februari 1955 10 juli 1973 30 augustus 1973 januari 1990 9 april 1990 1 oktober 1996 8 augustus 2003
2203 1955 28 februari 1955 5 juni 1973 17 juli 1973 24 april 1990 17 juli 1990 1 juli 2003 n.v.t. (VSM)
2204 1955 8 augustus 1973 21 september 1973 2003 2 april 2004
2205 16 maart 1955 1 september 1975 16 oktober 1975 17 april 1990 7 mei 1990 31 mei 1992 september 1993
2206 1955 30 augustus 1973 12 oktober 1973 31 oktober 1985 25 oktober 1986
2207 1955 11 april 1972 26 februari 1973 27 juli 1989 2 oktober 1989 1 juli 2003 n.v.t. (VSM)
2208 1955 mei 1955 2 juni 1971 29 januari 1975 4 augustus 1989 maart 1990
2209 1955 1 oktober 1973 7 november 1973 22 juni 1990 31 december 1998 8 augustus 2003
2210 1955 12 juni 1974 18 oktober 1974 24 april 1984 24 juli 1984
2211 1955 20 april 1973 15 juni 1973 31 oktober 1989 22 januari 1990 3 maart 1998 26 maart 2003
2212 1955 14 november 1973 28 december 1973 9 juli 1990 1 juli 2003 2 april 2004
2213 1955 3 april 1974 23 mei 1974 6 januari 1991 24 juli 2004
2214 1955 december 1955 21 januari 1974 12 maart 1974 6 januari 1991 2004
2215 1955 10 mei 1973 28 juni 1973 26 april 1990 10 juli 1990 4 december 1992 29 december 1992 7 april 1999 n.v.t. (NSM)
2216 1955 8 februari 1974 29 maart 1974 2 juni 1991 6 september 1993
2217 1955 2 januari 1974 14 februari 1974 6 januari 1991 19 december 1994
2218 1955 25 juni 1973 30 november 1973 23 januari 1990
2219 1955 17 juni 1974 26 juli 1974 3 augustus 1982
2220 1955 28 januari 1975 14 maart 1975 16 juni 1992 17 november 1994
2221 1955 26 november 1974 20 januari 1975 1 september 1991 1 december 1994
2222 1955 18 september 1974 1 november 1974 augustus 1982 november 1987
2223 1955 2 juli 1974 23 september 1974 25 januari 1990 1 september 1991 3 juli 2002
2224 1955 november 1974 23 december 1974 augustus 1982 november 1987
2225 1955 18 februari 1975 25 april 1975 november 1983 19 januari 1992 n.v.t. (SMMR)
2226 1955 1955 25 juli 1974 20 september 1974 1 september 1991 n.v.t. (SHD)
2227 1956 21 mei 1974 9 juli 1974 1 september 1991 17 juli 2002
2228 1956 24 mei 1976 22 juli 1976 23 mei 1993 3 juli 2002
2229 1956 1 december 1975 29 januari 1976 31 mei 1992 oktober 1993
2230 1956 23 oktober 1974 1 juni 1997 14 augustus 2002
2231 1956 4 augustus 1975 3 oktober 1975 24 november 1989 9 januari 1990 31 mei 1992 24 juli 2004
2232 1956 10 november 1975 22 december 1975 16 juni 1992 1 december 1994
2233 1956 3 december 1973 24 januari 1974 22 januari 1990 2 juni 1991 n.v.t. (VSM)
2234 1956 4 september 1975 5 november 1975 5 juni 1989 18 juli 1989 31 mei 1992 februari 1993
2235 1956 29 april 1974 1 september 1991 19 juli 2002
2236 1956 26 januari 1976 12 februari 1993 9 april 2002
2237 1956 20 februari 1974 25 april 1974 1982 3 maart 1989 18 april 1989 2003 2 april 2004
2238 1956 6 januari 1975 20 februari 1975 19 januari 1992 2004
2239 1956 17 november 1975 16 juni 1992 16 juli 2002
2240 1956 30 oktober 1974 16 december 1974 augustus 1982 april 1988
2241 1956 1 juli 1974 6 september 1974 1 september 1991 21 juni 2002
2242 1956 27 januari 1975 augustus 1982 november 1987
2243 1956 28 april 1976 16 juni 1976 13 juli 1990 1 juli 1993
2244 1956 31 december 1971 3 februari 1972 24 augustus 1977 12 oktober 1977 13 maart 1986 4 juni 1986 7 juli 1994 2004
2245 1956 9 mei 1975 4 maart 1992 4 juli 2002
2246 1956 18 februari 1975 7 april 1975 4 maart 1992 18 februari 2004
2247 1956 23 juli 1970 17 mei 1977 1 juli 1977 12 november 1985 23 januari 1986 10 april 1994 24 juli 2004
2248 1956 3 maart 1975 augustus 1975
2249 1956 31 december 1975 13 februari 1976 31 mei 1992 15 juli 2002
2250 1956 8 juli 1976 9 september 1976 28 december 1985 17 januari 1993 1 december 1994
2251 1956 12 augustus 1975 7 oktober 1975 13 juli 1989 16 juni 1992 6 september 1993
2252 1956 maart 1970 21 december 1976 10 februari 1977 1 mei 1985 23 juli 1985 4 augustus 1989 maart 1990
2253 1956 21 november 1975 29 januari 1976 31 mei 1992 februari 1993
2254 1956 16 december 1975 3 februari 1976 18 juni 1987 30 augustus 1992 september 1993
2255 1956 20 oktober 1975 10 december 1975 31 mei 1992 17 november 1994
2256 1956 7 oktober 1975 27 november 1975 31 mei 1992 12 juli 2002
2257 1956 7 januari 1976 27 februari 1976 1 september 1989 25 september 1989 15 augustus 1991 17 november 1994
2258 1956 11 oktober 1976 2 december 1976 14 januari 1985 11 juni 1993 2004
2259 1956 november 1970 24 december 1970 6 december 1976 11 januari 1977 9 januari 1985 25 april 1985 30 juni 1989 6 oktober 1993 24 juli 2004
2260 1956 9 september 1974 10 december 1974 14 april 1989 23 mei 1989 1 september 1991 8 augustus 2003
2261 1956 17 november 1970 8 januari 1971 14 maart 1977 25 mei 1977 16 augustus 1985 21 oktober 1985 3 augustus 1989 30 augustus 1989 17 januari 1994 2004
2262 1956 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 21 juni 1972
2263 1956 20 januari 1971 22 februari 1971 3 mei 1978 28 juni 1978 15 september 1986 13 november 1986 18 januari 1990 11 november 1994 10 juli 2002
2264 13 oktober 1971 18 november 1971 13 augustus 1987 13 juni 1989 18 juli 1989 24 september 1995 n.v.t. (NSM)
2265 30 september 1974 9 januari 1975 15 augustus 1986 10 november 1986
2266 3 maart 1971 28 april 1971 14 juli 1977 oktober 1977 25 juni 1986 15 februari 1989 13 maart 1989 29 mei 1994 2004
2267 3 juni 1971 29 juli 1971 8 november 1977 december 1977 7 juli 1986 9 september 1986 5 oktober 1992 26 oktober 1992 september/oktober 1995 10 april 2002
2268 14 april 1971 9 juni 1971 14 juli 1978 6 september 1978 6 maart 1987 8 mei 1987 5 december 1991 8 januari 1992 2 juni 1993 28 juni 1993 9 oktober 1995 25 januari 2007
2269 26 juni 1970 september 1970 14 februari 1977 30 maart 1977 23 december 1981 mei 1992
2270 5 maart 1957 28 september 1971 5 november 1971 18 september 1986 13 november 1986 28 mei 1990 17 januari 1995 (28 april 2010) 9 juni 2017
2271 20 november 1972 29 december 1972 19 november 1979 16 januari 1980 2 september 1988 8 november 1988 22 mei 1990 mei 1992
2272 18 oktober 1972 23 november 1972 28 mei 1987 3 juli 1987 12 maart 1990 2 april 1990 9 maart 1992 24 april 1992 2 juni 1996 26 maart 2003
2273 april 1957 1 juni 1971 5 juli 1971 16 augustus 1977 november 1977 10 februari 1986 29 mei 1994 24 juli 2004
2274 27 oktober 1974 10 september 1976 27 oktober 1976 17 april 1985 5 augustus 1985 17 januari 1994 2004
2275 26 april 1957 26 oktober 1970 9 december 1970 18 januari 1978 13 augustus 1986 24 oktober 1986 22 juni 1994 n.v.t. (SHD)
2276 april 1970 mei 1970 3 mei 1976 23 juni 1976 26 juli 1989 17 augustus 1989 23 mei 1993 19 december 1994
2277 24 december 1970 27 januari 1971 11 juli 1977 16 augustus 1977 7 januari 1986 13 maart 1986 31 oktober 1994 2001
2278 23 mei 1957 12 oktober 1970 19 november 1970 15 juni 1977 21 juli 1977 21 oktober 1985 19 december 1985 16 oktober 1992 21 december 1992 oktober 1997 24 september 1995 n.v.t. (STAR)
2279 6 augustus 1971 24 september 1971 13 december 1972
2280 9 maart 1976 13 mei 1976 8 november 1990 mei 1992
2281 20 mei 1970 juli 1970 1 maart 1977 13 april 1977 2 september 1985 1 november 1985 1 maart 1987 juni 1987
2282 8 mei 1972 30 juni 1972 30 maart 1978 23 mei 1978 2 oktober 1986 28 november 1986 18 juli 1994 n.v.t. (SHD)
2283 september 1970 8 december 1976 21 januari 1977 20 juni 1985 26 augustus 1985 21 augustus 1989 18 september 1989 17 januari 1994 2001
2284 februari 1970 20 maart 1970 10 november 1976 25 januari 1977 9 januari 1985 14 maart 1985 12 juni 1993 6 december 1994
2285 mei 1970 18 juni 1970 29 december 1976 16 augustus 1985 3 oktober 1985 17 januari 1994 24 juli 2004
2286 oktober 1957 april 1970 10 juni 1970 26 juli 1976 29 september 1976 4 mei 1990/1 juni 1997 10 juli 2002
2287 oktober 1957 september 1970 30 oktober 1970 16 juni 1977 17 augustus 1977 20 september 1982 4 maart 1983
2288 oktober 1957 februari 1970 april 1970 25 oktober 1976 3 december 1976 1 februari 1985 17 september 1985
2289 oktober 1957 10 maart 1975 5 juni 1975 1 mei 1992 1 december 1994
2290 oktober 1957 16 maart 1972 30 juni 1987 31 augustus 1987 10 juli 1992 17 augustus 1992 13 januari 1997 26 maart 2003
2291 oktober 1957 31 oktober 1972 8 december 1972 19 maart 1987 17 juni 1987 22 mei 1989 15 juni 1989 21 oktober 1991 22 januari 1992 13 januari 1997 26 maart 2003
2292 oktober 1957 30 september 1971 23 augustus 1977 5 oktober 1977 29 januari 1986 26 februari 1990 20 maart 1990 29 mei 1994 2004
2293 oktober 1957 22 februari 1971 7 april 1971 27 mei 1977 8 maart 1985 29 mei 1985 27 september 1993 12 juli 2002
2294 oktober 1957 29 maart 1972 31 juli 1978 7 januari 1987 9 maart 1987 4 januari 1996 11 juli 2002
2295 november 1957 2 november 1971 3 december 1971 24 mei 1978 4 juli 1978 17 november 1986 29 januari 1987 5 februari 1990 1 maart 1990 31 oktober 1992 17 december 1992 27 september 1994 1 juni 1997 26 juni 2002
2296 november 1957 13 januari 1972 16 februari 1972 16 augustus 1978 10 februari 1987 9 april 1987 22 maart 1990 12 april 1990 20 augustus 1992 15 oktober 1992 17 maart 1997 n.v.t. (Stichting 2454 Crew)
2297 december 1957 29 september 1972 8 november 1972 8 december 1987 15 februari 1988 1 juni 1997 8 augustus 2003
2298 december 1957 19 april 1972 15 juni 1972 17 augustus 1978 15 april 1987 25 juni 1987 1 juni 1997 8 augustus 2003
2299 januari 1958 5 april 1971 7 mei 1971 22 april 1977 9 juni 1977 1 april 1985 11 juli 1985 21 september 1993 n.v.t. (VSM)
2300 januari 1958 19 maart 1973 25 april 1973 6 februari 1990 24 april 1990 16 januari 1992 21 februari 1992 23 januari 1997 16 augustus 2002
2301 1956 20 juli 1971 31 augustus 1971 27 juli 1977 1 september 1977 25 maart 1986 28 mei 1986 23 januari 1990 15 februari 1990 n.v.t. n.v.t. 4 december 1990 september 1993
2302 1956 september 1970 15 november 1977 december 1977 23 oktober 1985 10 december 1985 8 juni 1990 n.v.t. n.v.t. 4 december 1990 september 1993
2303 1956 29 juni 1971 12 augustus 1971 3 januari 1978 februari 1978 12 mei 1986 17 juli 1986 13 september 1989 9 oktober 1989 september/oktober 1995 17 april 2003
2304 1956 17 januari 1972 29 februari 1972 26 september 1977 31 december 1985 20 maart 1986 september/oktober 1995 5 juli 2002
2305 1956 3 februari 1971 1 maart 1971 1 augustus 1977 7 september 1977 5 december 1985 28 februari 1986 29 mei 1994 2004
2306 4 mei 1971 24 juni 1971 25 mei 1977 20 juli 1977 25 oktober 1985 6 januari 1986 27 oktober 1989 20 november 1989 17 januari 1994 24 juli 2004
2307 6 april 1973 25 mei 1973 12 maart 1990 31 mei 1990 3 februari 1997 19 augustus 2002
2308 14 december 1971 20 januari 1972 31 januari 1978 28 juli 1986 25 september 1986 23 juni 1994 2004
2309 15 februari 1971 22 maart 1971 15 september 1977 19 oktober 1977 18 februari 1986 28 april 1986 29 mei 1994 24 juli 2004
2310 19 januari 1971 12 januari 1977 15 maart 1977 4 februari 1985 22 mei 1985 25 september 1989 21 juli 1993 19 juni 2002
2311 14 juli 1976 13 september 1976 28 december 1984 26 februari 1985 13 november 1989 4 juli 1993 27 juni 2002
2312 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 13 april 1973
2313 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 11 mei 1973
2314 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 8 mei 1973
2315 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 20 april 1973
2316 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 15 juni 1973
2317 15 maart 1972 19 mei 1972 21 mei 1987 21 juli 1987 6 mei 1992 11 juni 1992 2 juni 1996 22 juni 2002
2318 30 september 1970 6 januari 1977 3 maart 1977 26 september 1985 29 november 1985 11 oktober 1989 7 november 1989 10 april 1994 24 juli 2004
2319 april 1970 16 november 1976 23 december 1976 7 juni 1985 13 augustus 1985 6 januari 1991 21 juni 2002
2320 15 juli 1975 2 september 1975 31 mei 1992 17 juli 2002
2321 1 juni 1972
2322 10 juni 1976 23 augustus 1976 17 januari 1993 19 december 1994
2323 13 april 1972 5 juni 1972 23 februari 1978 29 april 1978 6 augustus 1986 9 oktober 1986 13 februari 1995 17 april 2003
2324 oktober 1957 21 september 1972 29 oktober 1979 17 december 1979 augustus 1982 9 september 1987 20 november 1987 22 februari 1997 8 augustus 2003
2325 oktober 1957 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 31 mei 1972
2326 oktober 1957 februari 1970 28 september 1976 11 november 1976 28 februari 1985 16 juli 1993 6 september 1993
2327 oktober 1957 9 september 1971 25 oktober 1971 30 maart 1978 29 mei 1978 1 september 1986 10 november 1986 29 mei 1994 2004
2328 oktober 1957 11 november 1971 7 januari 1972 7 april 1978 17 oktober 1986 18 december 1986 16 maart 1989 20 april 1989 13 februari 1995 n.v.t. (Strukton)
2329 oktober 1957 januari 1975 20 maart 1975 4 maart 1992 19 december 1994
2330 oktober 1957 december 1969 6 april 1976 28 mei 1976 2 oktober 1989 2 november 1989 12 februari 1993 15 juli 2002
2331 oktober 1957 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 1 juni 1972 1972
2332 november 1957 21 augustus 1972 4 oktober 1972 11 augustus 1987 14 oktober 1987 13 februari 1990 12 juni 1992 7 juli 1992 3 juni 1996 24 juni 2002
2333 november 1957 december 1969 3 februari 1976 5 april 1976 30 augustus 1992 9 september 1993
2334 november 1957 15 januari 1973 30 maart 1973 6 november 1989 februari 1994
2335 november 1957 22 juni 1972 17 augustus 1972 7 september 1987 6 november 1987 21 juni 1993 1 juli 2003 2 april 2004
2336 december 1957 juni 1970 9 juli 1970 6 december 1977 februari 1978 13 juni 1986 25 augustus 1986 1 mei 1990 21 mei 1990 13 februari 1995 17 april 2003
2337 december 1957 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 31 mei 1972 1972
2338 januari 1958 12 juli 1972 4 september 1972 19 januari 1987 16 april 1987 12 december 1995 28 juni 2002
2339 januari 1958 7 juni 1972 14 juli 1972 15 juli 1987 18 september 1987 3 juli 1989 25 juli 1989 2 juni 1996 25 juni 2002
2340 januari 1958 16 februari 1973 6 april 1973 9 augustus 1977 31 juli 1989 februari 1994
2341 januari 1958 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 1 juni 1972
2342 februari 1958 23 november 1971 7 januari 1972 30 juni 1978 29 augustus 1978 27 november 1986 6 februari 1987 15 januari 1990 6 februari 1990 25 november 1994 21 maart 1995 2003 2 april 2004
2343 februari 1958 18 augustus 1972 25 oktober 1972 september 1979 19 november 1979 22 januari 1988 3 april 1989 26 april 1989 10 juni 1993 22 februari 1997 28 augustus 2002
2344 februari 1958 9 maart 1972 28 april 1972 2 augustus 1978 16 december 1986 19 februari 1987 9 mei 1989 5 juni 1989 8 augustus 2003
2345 1958 4 december 1972 18 januari 1973 25 februari 1975 1 maart 1987 juni 1987
2346 1958 1 maart 1972 11 april 1972 18 mei 1987 24 juli 1987 29 juni 1989 18 juli 1989 4 juni 1996 22 juni 2002
2347 1958 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 5 juni 1973
2348 1958 16 oktober 1973 30 november 1973 september 1982 1 juni 1997 5 juli 2002
2349 1958 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 4 december 1972 april 1973
2350 1958 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 26 februari 1973 april 1973

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Zomerdienst 1991 (2) Omloop diesellocomotieven - T. Geuskens - Maandblad: Railkroniek, 13e Jaargang - augustus 1991 nummer 86 Blz: 26-27 Uitgave: Stichting Rail Publicaties ISSN: 0920-3487