U - Treinstellen Plan U

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Mede gebaseerd op de ontwerpen van de nieuwe treinstellen Plan T, werden in de periode 1960 - 1963 42 treinstellen gebouwd om zo de oude dieseldrie en dieselvijf te kunnen vervangen op drukkere verbindingen. Vanwege hun rode kleur krijgen de treinstellen de bijnaam 'Rode Duivel'.

Geschiedenis

Aan het eind van de jaren '50 groeit het aantal reizigers op diesellijnen. Hiervoor is meer materieel nodig. Het nieuwe materieel moet ook het oude materieel gedeeltelijk vervangen. De inzet van het nieuwe materieel zal ook op de langere afstand zijn. Om deze reden is er veel aandacht besteedt aan het interieur van het treinstel. De nieuwe treinstellen zijn gebaseerd op TEE-treinstellen die voor de lange afstand zijn gebouwd voor de Nederlandse en Zwitserse spoorwegen. Ook het op dat moment in ontwerp zijnde nieuwe elektrische materieel dient als basis voor dit dieselmaterieel. Door gebruikt van lichtere materialen krijgen de treinstellen een aanzienlijk lager gewicht dan de oude treinstellen, zonder dat dit ten koste ging van de rijeigenschappen. De treinstellen moeten plaats bieden aan ongeveer 200 reizigers, de aandrijving gaat diesel-elektrisch, geschikt om in de stoptreindiensten te kunnen rijden, binnen 3 minuten een snelheid kunnen bereiken van 100 kilometer per uur en een maximum snelheid hebben van 125 kilometer per uur. De NS besteld bij Werkspoor 15 treinstellen, waarbij er in 1960, 1961 en 1962 elk jaar vijf treinstellen geleverd moeten worden. Op 31 augustus 1960 wordt de DE3 111 als eerste treinstel afgeleverd. In december 1960 wordt de bestelling uitgebreid met nog eens 15 treinstellen, waarbij de 14 nog rijdende treinstellen uit 1934 vervangen kunnen worden. In 1961 worden 12 treinstellen besteld bij Werkspoor, zodat er in totaal 42 treinstellen worden geleverd. Na dat de treinstellen gebouwd zijn, worden er proefritten gereden op de trajecten tussen Utrecht en Arnhem. Ook vinden er proefritten plaats tussen Hoogeveen en Assen. Op dit traject worden snelheidsproeven gehouden.

Op 12 februari 1961 vertrekt treinstel 115 vanuit Utrecht via Venlo, Würzburg, Kufstein, Wörgl, Villach en Simmering naar Wenen. Op 16 februari 1961 komt het treinstel aan in Wenen. In Wenen zal het treinstel getest worden in de klimaatkamer van de ORE. Het doel van deze rit is om het treinstel uitgebreid te kunnen testen onder zwaardere omstandigheden dan in Nederland mogelijk zijn. Zo wordt de gehele aandrijving getest bij langdurige belasting en zware winterse omstandigheden. Het treinstel was voor deze rit volgepakt met meetapparatuur. Voor het eerst was het ook mogelijk om de temperatuur van de draaiende delen van de tractiemotoren te meten. Ook vinden metingen plaats aan de dieselmotor en koelergroep. Zo worden bijvoorbeeld het toerental en de temperatuur gemeten. Op deze manier wordt de stabiliteit van de systemen en de weersinvloeden op het motorvermogen en koelcapaciteit getest. De resultaten op de heenweg zijn veelbelovend, ondanks dat er geen stuifsneeuw en temperaturen tussen de 10 en 20 graden onder nul zijn. De dieselmotor wordt zo getest op hellingen en ijlere lucht op hoogte. Deze invloeden hebben nauwelijks effect op de prestaties. Er zijn ook geen extreem hogere temperaturen gemeten in de tractiemotoren, wat goed nieuws is voor de nieuw te bouwen elektrische treinstellen Plan T en Plan V.


Technische gegevens

De treinstellen hebben een lengte van 74,4 meter, een breedte van 2,78 meter en een hoogte van 3,766 meter boven de spoorstaaf. De treinstellen hebben een gewicht van 136 ton. Het treinstel is voorzien van een dieselmotor, type RUHB 1616 van Werkspoor. Deze motor besschikt over 16 cilinders, een tussenkoeling en twee drukgroepen. De dieselmotor levert een vermogen van 736 kW (1.000 pk) bij 1.400 omwentelingen per minuut. Het leeglooptoerental bedraagt 800 toeren per minuut. Deze dieselmotor drijft een hoofdgenerator aan, type GMT 104a van Heemaf. Deze generator levert een vermogen van 625 kW bij een spanning van 700 volt. Door de opgewekte elektriciteit worden de vier tractiemotoren van Vickers AEI, type MV 139, aangedreven. Daarnaast leverde ook Heemaf tractiemotoren met dezelfde specificatie als die van Vickers. De tractiemotoren van Heemaf zijn van het type GT 38-22. Elke motor heeft een vermogen van 147 kW ( pk) bij 700 volt. Het treinstel heeft een totaal vermogen van 588 kW ( pk). Deze motoren zijn opgehangen volgens de tramophanging. Hierbij rust de tractiemotor aan een zijde met een gietstalen koker, weke met twee conische lagers zijn gelagerd op de as. Het motorhuis is met twee kappen op de gietstalen koker geklemd. De neus van de tractiemotor is met rubber opgelegd in het draaistel. De motoras wordt aangedreven door een rondsel dat in een vast tandwiel op de wielas grijpt. De tandwielverhouding is 17:65. Het treinstel is ontworpen voor een snelheid van 140 kilometer per uur. In de normale dienstregeling zal een snelheid van 125 kilometer per uur worden aangehouden. Onder het Bk rijtuig is de compressor opgenomen. Deze kan liter lucht per minuut leveren. Deze lucht wordt gebruikt voor de elektropneumatisch rem en diverse elektro-pneumatische apparatuur. Voor het leveren van stroom voor de stuurstroom en verlichting, is op de hoofdgenerator een opwekker en hulpgenerator geplaatst van Heemaf, type GMT 370/20. Deze worden door middel van V-snaren aangedreven. Bij een vermogen van 30 kW levert de hulpgenerator 145 volt voor omvormer, stuurstroom en cabineverwarming. De opwekker levert voeding aan de bekrachtigingsspoelen van de generator. De omvormer is geplaatst in de apparatenkast in het verlengde van de hoofdgenerator. Deze omvormer levert 10 kW bij 220 volt wisselspanning voor de deurbedieningsinstallatie en verlichting in de reizigersafdelingen.

Onder het rijtuig bevinden zich de schakelkasten en relaiskasten. Ook de aanzetweerstanden, rijschakelaars en de volgordewals hebben een plekje onder het k rijtuig. Het k rijtuig bevat de ATB kast. Het treinstel is voorzien van een brandstoftank met een inhoud van 1.675 liter. Dit is inclusief een dagtank van 25 liter. Het treinstel beschikt over 202 zitplaatsen, verdeeld over 24 zitplaatsen eerste klas, 168 zitplaatsen tweede klas en 10 klapzittingen.

De treinstellen zijn voorzien van zes draaistellen. De asindeling is Bo'Bo' + 2'2' + 2'2'. De motordraaistellen hebben als draaistelcode DMe en de loopdraaistellen hebben als draaistelcode DLe. De wielen hebben een diameter van 95 centimeter. De aanduiding voor de treinstellen is DE3. De bakcode van de mBDk is 120, de code van de B is 121 en de ABk heeft als bakcode 122


Uitvoering

De rijtuigen waren volledig elektrisch gelast. De rijtuigbak is opgebouwd uit profielstaal. De bekleding bestaat uit 2 millimeter dik plaatstaal. Om gewicht te besparen is de rijtuigbak voorzien van verstevingsrillen in plaats van een bakgeraamte. De treinstellen beschikken over elektronische koersrollen. De treinstellen zijn aan de buitenzijde voorzien van emaillen borden voor klasse aanduiding, treinstelnummer en niet roken. Elk rijtuig van een treinstel is geplaatst op eigen draaistellen. De front- en sluitseinen zijn bij elkaar in een lichtseinbalk aangebracht. Het derde frontsein is op de neus geplaatst. Deze neus is afgeleid van de TEE-treinstellen en de ElD4 501 (Plan T). De aanzuiging voor de koellucht van de tractie installatie vindt plaats vanaf . Boven de frontruiten zijn de treinstellen ook voorzien van inlaatopeningen voor ventilatie. De buitendeuren, raamstijlen, schortplaten en seinbalk zijn van polyester gemaakt om gewicht te besparen. In de cabine is het bedieningspaneel ergonomischer opgezet. Deze is recht voor de machinist geplaatst. De meters zijn vierkant in plaats van rond. Drukknoppen maakten plaats voor tuimelschakelaars. Bij het kopmaken moet alleen de stuurstroomsleutel meegenomen worden naar de andere cabine. Aan de rechterzijde van de machinist is de remkraan geplaatst en aan de linkerkant zijn de stuurstroomschakelaar, rijrichtingschakelaar en rijcontroller geplaatst. In het midden zijn de snelheidsmeter, toerentellers, manometers, stuurstroomvoltmeter en diverse schakelaars en melklampen geplaatst. Bij het rijden in treinschakeling is het mogelijk om de gekoppelde treinstellen te bedienen vanuit de voorste cabine. Ook het starten en stoppen van de dieselmotoren is mogelijk.

Onder de rijtuigbakken zijn de apparaatkasten modulair uitgevoerd. Hierdoor konden defecte delen gemakkelijker vervangen worden door nieuwe of gereviseerde delen. Het motorrijtuig is ter bescherming van de apparatuur volledig voorzien van schortbeplating. De overige rijtuigen hebben gedeeltelijke schortbeplating. Bij de DE3 - DE3 ontbreekt de schortbeplating van de B en ABk. De rijtuigen waren voorzien van balkons midden in de rijtuigbak, direct na de draaistellen. Deze spreiding van balkons was het beste voor snelle stoptreinen en voor de langere afstand. Van buiten viel dit op bij alle treinstellen. Vanaf het bakeinde tot het eerste balkon waren er 3 ramen, in het midden tussen de balkons 5 grote ramen en 1 klein raam. Deze was van het toilet. De ABk heeft vanaf het laatste balkon tot aan de cabine 2 ramen. De mBDk heeft slechts twee ramen tussen balkon en conducteursruimte. Het gehele treinstel was voorzien van elektro-pneumatische schuifdeuren met een breedte van centimeter. Deze deuren zijn centraal te sluiten. De treinstellen zijn vanaf 1971 voorzien van zwenk/zwaaideuren met een breedte van 200 centimeter. Deze deuren liggen gelijk met de zijwand. Na deze verbouwing blijven alleen de deuren in de bagageafdeling uitgevoerd als schuifdeuren. De deuren worden centraal gesloten door middel van luchtdruk. De machinist kan tijdens een stop de deuren aan een zijde vrijgeven, terwijl de andere zijde gesloten blijft. De conducteur kan met een sleutel alle deuren tegelijkertijd sluiten. De cabinedeuren zijn als klapdeuren uitgevoerd met een groot venster. Tijdens de eerste grote revisie werden de cabinedeuren vervangen door aluminium deuren. Deze deuren zijn herkenbaar aan een kleiner raam. De treinstellen zijn bij de bouw voorzien vierdelige schuiframen, waarbij de twee middelste vensters geopend kunnen worden. De DE3 112, DE3 113, DE3 115 en de B van de DE3 123 zijn bij hun grote revisie voorzien van nieuwe ramen van het zogenoemde sprinter model. Dit zijn 2 delige schuiframen in plaats van de 4 delige schuiframen.

Het interieur werd ontworpen door Willem Rietveld. In het interieur werd veel gebruik gemaakt van polyester materialen. De bagagerekken zijn van gevlochten staal en in de langsrichting geplaatst. De prullenbakken waren bij de eerste deelseries van roestvrijstaal, later werden zij vervangen door gietaluminium. In het interieur is gebruik gemaakt van TL-verlichting. De verlichting is opgehangen aan het plafond. Voor de noodrem zijn de kettingen vervangen door hendels, waardoor deze makkelijker te traceren is na gebruik. Voor de communicatie met reizigers is het treinstel voorzien van een centrale omroepinstallatie. De zijwanden zijn bekleed met grijs geplastificeerd hardboard. De banken in de tweede klas zijn bekleed met grijs kunstleer en in de eerste klas zijn de banken voorzien van rood trijp.

De besturing van het treinstel geschiedde door middel van een schakelwals, die door een nokkenas werd aangedreven. Door het gebruik van de nokkenas werd de tractieregeling fijner en lichter in vergelijking met het oudere materieel, dat door elektro-pneumatische schakelaars, relais en hulpcontacten werd bediend. Het maken en verbreken van de stroomkringen verliep via weerstanden met behulp van hoogspanningsrelais. Deze werden aangestuurd door de stuurstroom, afkomstig van het laagspanningscircuit. Deze werd opgewekt met behulp van de hulpgenerator. Deze tractiestroom regeling is een ontwerp van Vickers, welke later door de NS en Heemaf is verbeterd en toegepast tot aan Plan V. Deze regeling wordt aangestuurd door een volgordewals. Deze wals neemt een zekere stand in, afhankelijk van de ingestelde rijstand van de rijcontroller. Hierdoor wordt de rijwals bediend, welke door een nokkenas de rijschakelaars bediend. De rijweerstanden worden op deze manier geopend en gesloten. Door het afschakelen van deze weerstanden gaat er een grotere stroom naar de motoren lopen, waardoor de snelheid toeneemt. Om een lagere stand te kiezen, behoeft bij deze schakeling niet meer teruggeschakeld te worden naar de nulstand, zoals bij Materieel'54 en ouder. De schakelwals schakelt automatisch terug naar de nulstand als de rijcontroller in een langere stand wordt gezet. De volgordewals kent zeven rijstanden. Elke rijstand houdt verband met het vermogen dat de dieselmotor kan leveren. De bediening van de dieselmotor geschiedt via een regulateur van Woodward PGEV. Door de elektrische en pneumatische verbindingen in de Scharfenbergkoppelingen kon het in treinschakeling rijden met maximaal 3 treinstellen. Vanwege de technische vernieuwingen kan het materieel niet gekoppeld rijden met ouder materieel. Zij kunnen elkaar wel slepen. Het meenemen van een stroomlijn-postrijtuig was ook mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om elektrisch materieel dat is gebouwd tussen 1936 en 1954 te slepen of door deze elektrsiche treinstellen gesleept te worden. De automatische koppeling van het treinstel hangt op een hoogte van 61 centimer boven de spoorstaaf. Elk treinstel is voorzien van een koppelplaat en hulpkoppelboom. Met de introductie van de sleepkoppeling in 19 kwam de koppelplaats en hulpkoppeling te vervallen. De koppeling is aan de bovenzijde voorzien van een stuurstroomkoppeldoos. In deze koppeldoos zijn 110 verende pencontacten verwerkt die zorg dragen voor de overdracht van opdrachten tussen gekoppelde treinstellen. Een automatisch wegklapbare kap zorgt voor de bescherming van de contacten. Deze kap kan vergrendeld worden als er gekoppeld wordt met ander materieel om een treinstel te slepen. Onderling zijn de treinstellen kort gekoppeld, welke alleen in werkplaatsen los gemaakt kan worden. De tractie-installatie is voorzien van een aantal beveiligingen. Dit zijn een startbeveiliging, maximaalrelais voor de tractiemotoren, een sliprelais, aardsluiting, te hoge koelwatertemperatuur, te lage koelwaterstand, smeeroliedruk en smeerolietemperatuur. Daarnaast is er een toerentalbeveiliger voor de dieselmotor, een brandmeldinstallatie en blusinstallatie. De laatste beveiliging is een noodstopinrichting.

De treinstellen waren bij hun aflevering rood geschilderd. Het dak, de deuren en de schortplaten zijn donkergrijs geschilderd. De lichtseinbalk is crèmekleurig geschilderd. Bij de overgang tussen het rood en grijs is een gele bies geschilderd. De bies aan de onderzijde was dikker dan aan de bovenzijde. Bij de introductie van het nieuwe logo in 1968 wordt dit logo in het wit aangebracht. Aan elke zijde van het treinstel werd dit logo 4 keer aangebracht. Wanneer de mBDk aan de linkerzijde is, heeft de ABk twee logo’s. Staat de mBDk rechts, dan heeft de B twee logo’s. In 1968 worden de eerste treinstellen in het geel geschilderd. De lichtseinbalk wordt zwart geschilderd. Tussen de deuren worden drie azuurblauwe diagonale banen aangebracht van linksonder naar rechtsboven. Hierop kan reclame worden aangebracht. De meest rechtse baan eindigt boven de deur. De mBDk krijgt slechts twee reclamebanen, omdat deze vlak bij de bakovergang geschilderd worden. Elders op het rijtuig is geen ruimte om deze te plaatsen. De deuren, het dak en de schortplaten worden donkergrijs geschilderd. Om de eerste klas te benadrukken, wordt een blauwe band boven de ramen weergegeven. Op elke rijtuigbak wordt in het zwart het nieuwe logo geplakt.

Voor de draaistellen werd gekeken naar de draaistellen van het Materieel'54. Zij zorgden bij dit materieel voor goede loopeigenschappen. Het gewicht van de draaistellen moest wel flink lager worden. Dit werd bereikt door een eenvoudiger remwerk en het laten vervallen van de draagjukken tussen de aspotten. In plaats daarvan zijn er tuimeljukken gebruikt. Het frame van de draaistellen is opgebouwd uit twee geprofileerde liggers. De aspotten zijn geplaatst tussen schenen. De wielassen zijn gelagerd in rollagers. Voor de primaire vering van het draaistel is gebruik gemaakt van dubbele schroefveren. De schroefveren zijn aan weerszijden van de wielaspot op een tuimeljuk geplaatst. De secundaire vering bestaat uit elliptisch gevormde bladveren en schroefveernesten. Deze zijn geplaatst op de onderwiegbalk, welke de bovenwiegbalk dragen. Om de zijdelingse bewegingen te dempen, is een hydraulische demper geplaatst tussen de wiegbalk en het frame van het draaistel. De motordraaistellen zijn ieder voorzien van twee tractiemotoren. De bovenkom van de rijtuigbak rust in een draaikom van het draaistel. Met een lummelbout zijn draaistel en rijtuigbak met elkaar verbonden. Het remsysteem is elektropneumatisch. Hierbij zorgen elektrische signalen voor het bedienen van de remcilinders met ingebouwde remverstellers. De remcilinders zorgen er voor dat de remblokken op de wielband worden gedrukt of er los van komen. De elektrische aansturing zorgt er voor dat de trein sneller en gelijkmatiger remt, ongeacht de lengte van de trein. De signalen worden sneller doorgegeven naar de remmen dan de drukverlaging in de treinleiding van een conventionele luchtdrukrem. De conventionele luchtdrukrem is nog wel aanwezig als reservesysteem, wanneer de elektropneumatische rem uitgeschakeld is of niet werkt. De dodeman en noodrem maken ook gebruik van de conventionele luchtdrukrem. Als remkraan zijn de treinstellen voorzien van een FVEL-4 remkraan van Oerlikon. Deze remkraan heeft 20 remstanden. De draaistellen zijn ook voorzien van een antiblokkeer en antislipinstallatie. Door het samenspel van een asregelaar, luchtleiding, kleppen en een slipkoppeling wordt de as weer onder controle gekregen wanneer deze een afwijkend toerental bereikt door slip of blokkeren.


Een treinstel bestaat uit drie rijtuigen, de mBDk, B en ABk.

mBDk

Vanaf de cabine is de kleine bagageruimte te bereiken. Deze heeft een oppervlakte van 9 m2 en een draagvermogen van 1.500 kilo. Deze bagageruimte is vanaf de buitenzijde te bereiken met een schuifdeur. Vanuit de cabine is de bagageruimte ook te bereiken. Schuin tegenover de deur uit de cabine, is de deur naar de motorruimte. Hier zijn de dieselmotor en generator als één geheel geplaatst. Met rubberblokken is het geheel op de bodem geplaatst. Door de krukas van de dieselmotor wordt de generator aangedreven, welke zorg draagt voor de benodigde spanning. Met twee drukvulgroepen worden de turbo's aangedreven. De lucht wordt aangezogen via een oliebadfilter. De samengeperste lucht wordt gekoeld in de inlaatluchtkoeler. Bij de vervanging van de dieselmotor blijft er nog maar 1 drukvulgroep over voor de turbo. De aanzuiging van de lucht gaat via filterelementen van papier. In twee inlaatluchtkoelers wordt de lucht gekoeld. Ook de overige apparatuur is in de motorruimte onder gebracht. Deze zijn via dakpanelen te bereiken. De vloer in de motorruimte is gemaakt van opklapbare roosters, waardoor de onderste delen van de apparatuur is te bereiken. In het dak zijn zes dakvensters geplaatst, waarmee licht in de motorruimte wordt verkregen. De ventilator is ook in het dak geplaatst. Op het dak zijn twee uitlaten geplaatst van de dieselmotor. In de jaren '80 zijn de beide uitlaten vervangen door één uitlaat tijdens de inbouw van de nieuwe dieselmotor. Om koellucht aan te zuigen, zijn in de zijwand drie zelfsluitende jaloezieën geplaatst. Deze zijn ter hoogte van de koelelementen geplaatst. In de zijwand zijn ook drie patrijspoorten geplaatst voor de lichtinval. Bij de treinstellen DE3 148 - DE3 152 zijn er vijf jaloezieën geplaatst in plaats van drie. Dit ter verbetering van de ventilatie in de motorruimte. Alleen de patrijspoort aan de zijde van de cabine blijft bestaan. Als gevolg van een bakwisseling verliest de DE3 148 zijn motorrijtuig en komt deze in de DE3 125 terecht. Daarnaast bevat de motorkamer diverse apparatuur voor de besturing van de tractie-installatie en de compressor voor de benodigde lucht. Ter bescherming van de dieselmotor en andere apparatuur is het rijtuig van schortplaten voorzien. Onder het motorrijtuig is een oliekachel van Autocalor geplaatst. Deze kachel zorgt voor de verwarming van het motorrijtuig en het voorverwarmen van (het koelwater van) de dieselmotor. De kachel krijgt haar brandstof uit de dagtank. Tussen de draaistellen is de dieseltank met een inhoudt van liter geplaatst. Vanuit deze grote dieseltank wordt de dagtank in de gevuld. Deze heeft een inhoud van liter. Na de motorruimte is er een ruimte voor de conducteur. Deze is ook te bereiken vanuit de bagageruimte. Na de ruimte voor de conducteur is er een open afdeling tweede klas niet roken met 16 zitplaatsen en klapzittingen. Aan deze afdeling grenst het balkon met klapzittingen. Tussen het balkon en de bakovergang is een open afdeling tweede klas roken met 24 zitplaatsen. De banken in de tweede klas zijn bekleed met grijsblauw leerdoek. Vanaf 1973 werd de bekleding vervangen door rood leerdoek. Met de renovatie in 2000 wordt bekleding in groene stof uitgevoerd. Boven de banken hangen de bagagerekken in langsrichting. De wandbekleding is uitgevoerd met grijs geplastificeerd hardboard. Voor de verwarming van het rijtuig wordt lucht aangezogen van buiten en langs het koelwater van de dieselmotor geleid om verwarmd te worden. De warme lucht wordt door de luchtkanalen via ventilatieroosters het rijtuig in geblazen.

B

Na de bakovergang met de mBDk is in de B een open afdeling tweede klas met 24 zitplaatsen niet roken. Aangrenzend is een balkon met twee toiletten aan de zijde van de middenafdeling. Op het balkon zijn klapzittingen. Na dit balkon is een open afdeling met 40 zitplaatsen roken. Deze is te bereiken via een balkon met klapzittingen. Tussen dit balkon en de bakovergang is een open afdeling met 24 zitplaatsen met 24 zitplaatsen niet roken. De banken in de tweede klas zijn bekleed met grijsblauw leerdoek. Vanaf 1973 werd de bekleding vervangen door rood leerdoek. Met de renovatie in 2000 wordt bekleding in groene stof uitgevoerd. Boven de banken hangen de bagagerekken in langsrichting. De wandbekleding is uitgevoerd met grijs geplastificeerd hardboard. Onder het rijtuig hangt apparatuur voor het remwerk, een brandstoftank met een inhoud van liter en de kachel van Autocalor om het interieur te verwarmen. De kachel krijgt haar brandstof uit de tank onder het rijtuig. Door de kachel wordt water verwarmd. Met behulp van een luchtverhitter wordt aangezogen lucht langs het warme water geleid om zo verwarmd te worden. De warme lucht wordt door de luchtkanalen via ventilatieroosters het rijtuig in geblazen.

ABk

Na de bakovergang met de B is een open afdeling tweede klas met 24 zitplaatsen niet roken. Een balkon met klapzittingen scheidt de afdelingen tweede klas van elkaar. Na dit balkon is een open afdeling tweede klas met 16 zitplaatsen. Een middengang geeft toegang tot twee toiletten en de open afdeling eerste klas met 12 zitplaatsen voor rokers. Een balkon deelt de eerste klas in twee delen. Tussen het balkon en de cabine zijn twee coupés niet roken met elk 6 zitplaatsen. De banken in de tweede klas zijn bekleed met grijsblauw leerdoek. Vanaf 1973 werd de bekleding vervangen door rood leerdoek. Met de renovatie in 2000 wordt bekleding in groene stof uitgevoerd. In de eerste klas zijn de stoelen bekleed met rood trijp. Tijdens de renovatie in 2000 wordt dit vervangen door blauwe stof op de stoelen. Boven de banken hangen de bagagerekken in langsrichting. De wandbekleding is uitgevoerd met grijs geplastificeerd hardboard. Onder het rijtuig hangt apparatuur voor het remwerk, een brandstoftank met een inhoud van liter en de kachel van Autocalor om het interieur te verwarmen. De kachel krijgt haar brandstof uit de tank onder het rijtuig. Door de kachel wordt water verwarmd. Met behulp van een luchtverhitter wordt aangezogen lucht langs het warme water geleid om zo verwarmd te worden. De warme lucht wordt door de luchtkanalen via ventilatieroosters het rijtuig in geblazen.


Deelserie's

Plan U is in 6 subserie's afgeleverd. Deze zijn bekend als serie U1 - U6. De treinstellen waren als volgt onder gebracht:

 • U1: 111 - 115
 • U2: 116 - 120
 • U3: 121 - 125
 • U4: 126 - 133
 • U5: 134 - 140
 • U6: 141 - 152


Inzet

Na aflevering van de eerste vijf treinstellen, worden zij vanaf oktober 1960 ingezet tussen Dordrecht en Geldermalsen. Zij rijden vanuit de Utrechtse werkplaats. De dienstregeling kan door de inzet van de nieuwe treinstellen versneld worden, zodat er in Dordrecht en Geldermalsen goede aansluitingen ontstaan. Nadat de hele dienstregeling met Plan U wordt gereden tussen Dordrecht en Geldermalsen, stromen zij in tussen Nijmegen en Roermond. Met ingang van de winterdienst 1961/1962 zijn de treinstellen te zien tussen Zwolle en Emmen. Door de inzet van Plan U kan ook hier de dienstregeling versneld worden. Vanaf 19 zijn er 22 diensten vanuit Utrecht. Deze diensten zijn te vinden in Noord-Holland en de Betuwelijn tussen Dordrecht en Arnhem (Winterswijk)/Nijmegen (Roermond). Vanuit Zwolle zijn er 16 diensten voor de treinstellen. Deze diensten zijn voor de overige spoorlijnen zonder bovenleiding. Vier van deze treinstellen rijden ook tussen Arnhem en Winterswijk. Naast de diensten op diesel baanvakken, worden enkele stellen af en toe ingezet op geëlektrificeerde baanvakken. De treinstellen zijn te vinden tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden. Vanuit Groningen/Leeuwarden wordt ook via Utrecht het station van Den Haag Staatsspoor bereikt. Tussen Den Haag en Utrecht rijdt een treinstel ook een slag, net zoals tussen Arnhem en Zutphen/Zwolle/Nijmegen. Tussen Amsterdam en Utrecht is ook een treinstel actief. Voor deze treinen geldt dat niet op alle dagen dieseltreinstellen worden ingezet. In de spits rijden de treinstellen tussen Amsterdam Amstel en Heerhugowaard via Alkmaar. Hun inzet op dieselbaanvakken worden overgenomen door de oude DE5 treinstellen en diesellocomotieven serie 2200 met Plan E rijtuigen. Medio jaren'60 gaan de treinstellen tussen Groningen en Leeuwarden rijden. In 1967 gaan de treinstellen tussen Amsterdam en Enkhuizen rijden ter vervanging en ondersteuning van de oude treinstellen DE5.

Op 31 mei 1970 gaat de dienstregeling 1970/1971 van start, oftewel het programma 'Spoorslag '70'. De dienstregeling heeft diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over de omloopgroepen U ( diensten voor treinstellen) en Z ( diensten voor treinstellen). Ter vervanging van de getrokken treinen met Plan E worden in de winterdienstregeling tussen Zwolle en Enschede extra treinstellen ingezet vanwege het nog niet aanwezig zijn van de energiewagens voor Plan E.

De dienstregeling 1971/1972 heeft diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over de omloopgroepen U ( diensten voor treinstellen) en Z ( diensten voor treinstellen). Vanaf de winterdienst 1971/1972 komen twee treinstellen in Zandvoort vanuit Amsterdam. Zij vervangen in trein 2367 een ElD5 Materieel'40. Deze diensten worden gesteld door de Utrechtse werkplaats. Twee treinstellen zijn actief in de treinen 7711/7722/7759 en 7770 tussen Arnhem en Winterswijk. Zij vervangen hiermee de getrokken treinen met een diesellocomotief serie 2200 en rijtuigen Plan E. Met de aflevering van twee energiewagens in het najaar van 1971 kunnen de treinen 7711/7722/7759/7770 weer met getrokken treinen rijden. De twee vrijkomende treinstellen worden gebruikt om elders treinen te versterken. De facultatieve onderhoudsslag vanuit Amsterdam naar de Utrechtse werkplaats rijdt vanaf de winterdienst rechtstreeks via Amsterdam Muiderpoort in plaats via de Watergraafsmeer en Rietlanden. Tot aan november 1971 rijdt Plan U de treinen 8626/8615 van Groningen naar Leeuwarden en weer terug naar Groningen. Zij worden vanaf dat moment vervangen door diesellocomotieven van de serie 2200 en vier rijtuigen Plan E. Zij rijden tot aan november 1971 de treinen 8305/8324 van Groningen naar Nieuweschans en weer terug naar Groningen en trein 8628 van Groningen naar Leeuwarden. De vrijgekomen treinstellen gaan de treinen rijden die eerder door de diesellocomotieven en rijtuigen Plan E werden gereden. Trein 8628 rijdt met twee treinstellen en stopt ook bij de halte van Leeuwarden Achter de Hoven.

De dienstregeling 1972/1973 heeft diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over de omloopgroepen U (20 diensten voor 26 treinstellen) en Z ( diensten voor 16 treinstellen). De diensten uit omloopgroep U zijn verdeeld over de series 6100 (Utrecht Centraal - Arnhem/Nijmegen, 2 diensten), 6200 (Nijmegen - Roermond, 4 diensten), 7100 (Dordrecht - Geldermalsen, 4 diensten), 7600 ( , 10 diensten). De diensten uit omloopgroep Z zijn verdeeld over de series 6200 (Nijmegen - Roermond, 1 dienst), Tussen 17 oktober 1972 en 10 november 1972 worden de diesellocomotieven en rijtuigen Plan E in de treinen 7947/7966 (Zwolle - Enschede - Zwolle) en 3.8024/8024 (Zwolle - Emmen - Zwolle) vervangen door treinstellen.

De dienstregeling 1973/1974 heeft diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over de omloopgroepen U ( diensten voor treinstellen) en Z ( diensten voor treinstellen). Omloopgroep U laat een inzet zien van 9 diensten in Noord Holland. In de drukke treinen 7614 en 7667 zijn zelfs drie gekoppelde treinstellen te zien. In de spitstreinen vanuit Zandvoort worden de twee treinstellen vervangen door . Om de treinstellen in Utrecht te krijgen voor onderhoud, worden zij ingezet in vroege en late treinen tussen Amsterdam en Utrecht.

Met ingang van de dienstregeling 1974/1975 op 26 mei 1974 zijn er diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over omloopgroep Z. In deze dienstregeling verandert het werkterrein van de treinstellen die in Noord Holland actief zijn. Zij zijn overbodig geworden op het traject Amsterdam - Enkhuizen vanwege de elektrificatie van dat traject. De treinstellen verhuizen naar de verbinding Dordrecht - Geldermalsen. Ook hier worden de oude treinstellen vervangen. Door de sluiting van de Utrechtse lijnwerkplaats worden alle treinstellen vanuit Zwolle ingezet. Er zijn diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn verdeeld over de series 7100 (Dordrecht - Geldermalsen, diensten). Vanaf 1974 wordt op vrijdagen een DE3 ingezet in de treinen 7552/7567 van naar Zutphen. Twee treinstellen worden op vrijdag ingezet in de treinen 4361/4370 tussen Zwolle en Bergen op Zoom. Per 1 december 1974 wordt er in de omloop rekening gehouden met vier niet inzetbare treinstellen DE2. Zij worden vervangen door treinstellen DE3. De vermindering vindt plaats tussen Arnhem en Winterswijk. Twee treinstellen DE2 worden uit de treinen 7715/7726 gehaald. Een treinstel DE2 wordt vervangen in de omloop van de treinen 7725/7732/7731/7742/7741/7748 en in de omloop van de treinen 7729/7736/7735/7746/7745/7752 en 7775/7786. Deze treinen worden gereden door een treinstel DE3. Deze wijzigingen duren tot het einde van de dienstregeling.

De dienstregeling 1975/1976 gaat in op 1 juni 1975 en heeft diensten voor de 42 treinstellen. Deze zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . In november 1975 worden de treinstellen ingezet in diensten die normaal gesproken door trek/duwtreinen worden gereden. Dit is nodig als gevolg van de defectenstand van de energiewagens. De treinstellen zijn afkomstig uit de treinen 4353/4362/4377/4387 tussen Zwolle en Roosendaal. Deze worden worden tijdelijk door elektrisch materieel gereden. Daarnaast rijdt een treinstel Plan U de treinen 6259/6266 tussen en .

De dienstregeling 1976/1977 gaat op 30 mei 1976 in en heeft 37 diensten voor de 42 treinstellen. Deze diensten zijn opgenomen in omloopgroep Zk. Er zijn diensten in de serie (Arnhem - Tiel), diensten in de serie 6200 (Nijmegen - Roermond), diensten in de serie 7700 (Arnhem - Winterswijk), diensten in de serie 7900 (Zwolle - Enschede), diensten in de serie 8200 (Leeuwarden - Harlingen), diensten in de serie (Zwolle - Emmen), diensten in de serie 8600 (Groningen - Leeuwarden). Van zondag tot en met donderdag rijdt een treinstel als trein 4389 van Zwolle naar Nijmegen. Trein 4683 van Deventer naar Nijmegen rijdt van maandag tot en met vrijdag met een Plan U. De Valkenburgexpressen 6229/6242 rijden met twee treinstellen tussen en . Tussen Hengelo en Oldenzaal rijdt van maandag tot net met donderdag trein 7691 met een Plan U. Tussen Arnhem en Nijmegen rijdt een treinstel als trein 9828 van maandag tot en met vrijdag. Als gevolg van een tekort aan elektrisch materieel rijdt een treinstel in de treinen 8177/8181/8184 tussen Zwolle en Groningen van maandag tot en met vrijdag. Op vrijdag is een treinstel te zien in de treinen 8145/8160/8157/8172/8169. Op zaterdag is een treinstel te zien in trein 8184. Tussen Groninen en Winschoten is een treinstel te zien in de treinen 8307/8324 van maandag tot en met vrijdag. Spitstrein 14680 rijdt van maandag tot en met zaterdag tussen Nijmegen en Zwolle met een treinstel DE3. Op vrijdag rijdt deze trein met twee treinstellen tussen Nijmegen en Arnhem. Van maandag tot met vrijdag is een treinstel te zien in trein 17757 tussen Arnhem en Zevenaar.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977 zijn er diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Ingaande 13 maart 1978 wordt een extra treinstel ingezet ter vervanging van beschadigde of in revisie zijnde treinstellen. Het treinstel wordt op donderdag ingezet in de treinen 7909/7922/7917 tussen Zwolle en Almelo. Na aankomst in Almelo wordt er leeg terug naar Zwolle gereden voor inzet in trein 7021 tussen Deventer en Enschede. In de middag rijdt het treinstel de treinen 7954/7951/7970.


Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978 zijn er diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1979/1980 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1980/1981 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1981/1982 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Van deze diensten zijn er 7 gepland in het noorden van het land. De treinstellen rijden tussen Leeuwarden en Groningen in de serie 8600. Hier zijn treinstellen voor nodig. De overige treinstellen rijden in de serie 8300 tussen Groningen en Nieuweschans.


De dienstregeling 1982/1983 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . In de zomer van 1982 verhuizen een aantal treinstellen van het noorden naar het oosten. Door de komst van het DH materieel in het noorden, werden de Plan U trenstellen overgeplaatst naar de serie 7700 (Arnhem - Winterswijk). Enkele treinen uit de serie 8600 (Groningen - Leeuwarden) worden in de maanden juni, juli en augustus verlengd als serie 8200 naar Harlingen. Deze treinen gaven met hun grotere capaciteit aansluiting op de veerboot naar Vlieland en Terschelling.

De dienstregeling 1983/1984 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1984/1985 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

In de dienstregeling 1985/1986 die op 2 juni 1985 begint, zijn er diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . De treinstellen nemen de serie 8500 (Zwolle - Kampen) over van de DE-II treinstellen. In de spits vervangen zij de DE-II treinstellen gedeeltelijk in de serie 7200 (Zutphen - Enschede). In de serie 7900 (Zwolle - Enschede) nemen zij ook de diensten over van de treinstellen DE-II, samen met de trek/duwtreinen bestaande uit twee diesellocomotieven serie 2200 en aangepaste rijtuigen Plan E. In de winterdienst, vanaf september 1985, gaat

De dienstregeling 1986/1987 die op 1 juni 1986 begint, heeft 35 diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Een treinstel is van maandag tot en met vrijdag te zien tussen Zwolle en Almelo in de treinen 7918/7913/7924/7921. Verder is er geen Plan U gepland om te rijden in de serie 7900. Daarnaast rijdt een treinstel alleen trein 7028 van Enschede naar Deventer. Twee treinstellen zijn op zaterdag te zien in het hoogseizoen in de Valkenburg Expressen 6229/6244. Dit gebeurd grotendeels onder de draad. Vanuit Valkenburg rijdt trein 6244 terug via de Miljoenenlijn.

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Het is mogelijk om Zwolle - Emmen (series 3800 en 8000) elektrisch te rijden. Hierdoor komen een groot aantal treinstellen vrij die op deze verbinding rijden. Deze treinstellen worden ingezet in de serie 7900 (Zwolle - Enschede). Hiermee kunnen de plan E rijtuigen uit de dieseldienst gehaald worden. Door het stroomlijnen van de materieelinzet raakt Plan U de diensten naar Kampen in de serie 8500 weer kwijt aan de DE-II treinstellen. Daarnaast wordt de serie 6200 (Nijmegen - Roermond) gedeeltelijk doorgetrokken van Nijmegen naar Arnhem. Tegelijkertijd wordt de serie 7200 (Enschede - Zutphen) versneld. Dit is mogelijk door de hogere maximumsnelheid van de Plan U treinstellen en het feit dat zij deze serie geheel rijden. In de spits rijden er alleen nog treinen tussen Tiel en Nijmegen met Plan U.


In de dienstregeling 1988/1989, beginnend op 28 mei 1988, zijn er diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . In het najaar van 1988 zijn er treinstellen actief tussen Maassluis en Hoek van Holland in verband met het vernieuwen van de portalen voor de bovenleiding.

De dienstregeling 1989/1990 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1990/1991 heeft diensten voor de 42 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

De dienstregeling 1991/1992 heeft diensten voor de 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

In de dienstregeling 1992/1993 zijn er 36 diensten voor de 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Er komen treinstellen beschikbaar voor de inzet elders. Deze treinstellen zijn afkomstig van Dordrecht - Geldermalsen, welke per 30 mei 1992 elektrisch te berijden is. Hierdoor is de inzet van Plan U overbodig geworden. Een nieuw inzetgebied werd gevonden in Arnhem Velperpoort - Tiel (serie 6100) en Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk (serie 7800). In deze series wordt de inzet gecombineerd met DE-II treinstellen. Doordat het DH-materieel een constructiewijziging ondergaan vanaf de zomer van 1992, keert Plan U terug in de serie 8300 (Groningen - Nieuweschans).

Op 23 mei 1993 gaat de dienstregeling 1993/1994 in. Er zijn 36 diensten voor 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series .

In de dienstregeling 1994/1995, welke in gaat op 29 mei 1994, zijn er 36 diensten voor 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Tussen 2 juli en 2 september 1994 rijdt treinstel DE3 117 als pony express tussen Emmen en Enschede. Op 15 januari 1995 vond een verdeling plaats van de inzet tussen de dieseltreinstellen in het oosten. De revisie bij de DE-II treinstellen was afgerond, zodat Plan U de gehele dag weer te zien is in de serie 7900 (Zwolle - Almelo). Zij verdwijnen daarmee uit de Betuwe en Achterhoek.

In de dienstregeling 1995/1996 zijn er 3 diensten voor de 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . De treinstellen DE3 138 - DE3 152 zijn bestemd voor de diensten tussen Nijmegen en Venlo. Op verzoek de routemanager van deze spoorlijn krijgen de treinstellen een frisdrankautomaat ingebouwd. Tussen 8 juli en 27 augustus 1995 rijdt de pony expres weer. Nu rijdt er echter geen speciaal treinstel deze ritten. In 1996 stromen de eerste treinstellen DM'90 in. Hiermee kunnen de eerste treinstellen worden afgevoerd.

In de dienstregeling 1996/1997 zijn 38 diensten voor de 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . In januari 1997 worden de treinstellen tussen Arnhem en Winterswijk vervangen door de nieuwe treinstellen DM'90. De treinstellen verhuizen naar het noorden, de serie 6100 (Arnhem - Tiel) en gaan treinen versterken in de serie 6200 (Nijmegen - Roermond).

In de dienstregeling 1997/1998 zijn er 36 diensten voor de 41 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Tevens zullen er drie treinstellen afgevoerd gaan worden aan het begin van deze dienstregeling. Met de modernisering van de treinstellen DH-II, welke in de zomer van 1997 begint, zijn er op de dagen van de uitwisseling vier treinstellen te weinig. Om het tekort op te vangen, worden de treinstellen DE3 ingezet tussen Groningen en Winschoten/Nieuweschans in de serie 8300. Na afronding van de werkzaamheden blijft Plan U enkele spitsslagen rijden. In afwachting van de inzet van DM'90 tussen Zwolle en Kampen wordt er in deze dienstregeling een treinstel ingezet tussen beide plaatsen. Tussen Almelo en Mariënberg wordt in de serie 8400 gereden. Zij vervangen hierin de oude treinstellen DE-II. De serie 7200 krijgt Oldenzaal als eindpunt in plaats van Enschede. De serie 6200 wordt ingekort tot aan Nijmegen en rijdt niet meer door naar Arnhem. In september 1997 zijn er 32 diensten voor 36 treinstellen. De eerste vijf treinstellen worden afgevoerd na de instroom van het nieuwe DM'90. Op 12 januari 1998 worden vier treinstellen DM'90 ingezet in de serie 8600 (Leeuwarden - Groningen). Hiermee worden diensten DH materieel vrij gespeeld. De vrijgekomen motorrijtuigen en treinstellen worden daarop ingezet in de serie 8300 (Groningen - Nieuweschans). Hiermee worden drie van de vijf diensten Plan U vervangen. Dit maakt het mogelijk om vier treinstellen ter zijde te stellen. Er zijn met ingang van dit wijzigingsblad 29 diensten voor de 32 treinstellen.

Voor de dienstregeling 1998/1999 zijn er 21 diensten voor de 24 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Er zijn echter vijf treinstellen nodig voor de nooddienstregeling in de serie 7900 (Zwolle - Wierden). Deze vijf treinstellen zijn gevonden door ze niet af te voeren, maar langer in dienst te houden. Twee treinstellen zijn afkomstig uit de provincie Groningen. Het was de bedoeling om tussen Zwolle en Enschede een halfuursdienst te rijden met de nieuwe treinstellen DM'90. Het baanvak is echter niet op tijd geschikt gemaakt voor het nieuwe materieel. Door de inzet van DM'90 in de serie 8600 is het mogelijk om de laatste twee diensten in de serie 8300 ook door DH materieel te laten rijden in plaats van Plan U. Hiermee wordt Plan U uit het noorden teruggetrokken. Drie van de vijf extra diensten worden gecreëerd door treinstellen langer in dienst te houden. Met ingang van de dienstregeling worden wel zes treinstellen afgevoerd. Op 11 januari 1999 vindt de derde wijziging in de dienstregeling plaats tussen Zwolle en Wierden. Er zal dan een halfuurdienst worden uitgevoerd tussen beide plaatsen met DM'90. In januari 1999 zullen er rond Almelo en Hengelo wijzigingen plaats vinden, zodat de hele serie 7900 doorgaand met DM'90 gereden kan worden. Hiermee kan Plan U op dit traject worden vervangen. De treinstellen verhuizen weer naar het noorden, waar zij terug keren tussen Groningen en Winschoten/Nieuweschans.

In de dienstregeling 1999/2000, beginnend op 30 mei 1999, zijn er 16 diensten voor de 22 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Tussen Groningen en Winschoten/Nieuweschans blijven de treinstellen te zien als gevolg van een tekort aan Wadloper-materieel.

In de dienstregeling 2000/2001 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . De treinstellen keren niet meer terug in de serie 8300 (Groningen - Winschoten/Nieuweschans). Er is inmiddels voldoende DH-materieel beschikbaar. In 2001 begint de instroom van de gemoderniseerde treinstellen. Zij worden ingezet op trajecten met bovenleiding. Gezien het langzame optrekken van de treinstellen, komen er een paar trajecten voor in aanmerking. Dit waren Groningen - Zwolle, Arnhem - Zevenaar en Venlo - Eindhoven. Uiteindelijk komen zij te rijden in de serie 6400 (Eindhoven - Weert) en 9100 (Zwolle - Groningen).

In de dienstregeling 2001/2002 zijn er diensten voor treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Dit aantal zal in de loop van deze dienstregeling verminderen tot nihil als gevolg van de renovatie. Wanneer er treinstellen gereed zijn na renovatie, zullen zij hun diensten hervatten.

Met ingang van het dienstregelingjaar 2003 worden de treinstellen ingezet in de series 6400 (Eindhoven - Weert) en 9100 (Zwolle - Groningen). Dit zijn diensten voor treinstellen welke zijn opgenomen in omloopgroep . Maar door defecten en onbekendheid van machinisten met het materieel in met name de serie 6400, zorgen er voor dat ander materieel moet worden gesteld om de treinen te rijden. Medio januari 2003 werd de inzet van Plan U zekerder.

Op 13 december 2003 rijdt Plan U voor het laatst. De dienstregeling 2004 heeft geen inzet meer de treinstellen.


Inzet bij Syntus (IGO Plus)

Nadat IGO Plus, oftewel het project waaruit Syntus voortvloeide, onderhands de treindiensten Zutphen - Winterswijk en (Arnhem -) Doetinchem - Winterswijk kreeg voor de dienstregeling 1999/2000, bestelt Syntus treinstellen Coradia LINT 41/H. Doordat deze niet meteen beschikbaar zijn worden eerst de Plan U-treinstellen 113, 114, 115 en 125 gehuurd. De huurperiode liep van 1999 tot 2002. De stellen werden eerst ingezet tussen Zutphen en Winterswijk. Daarvoor werden op dat traject vanaf 12 september 1998 instructieritten gereden. Nadat de eerste LINT 41/H treinstellen zijn ingestroomd, worden de treinstellen ingezet tussen Arnhem en Winterswijk. Vanaf september 2001 wordt ook de 112 gehuurd als vervanger van de 125. Aan de treinstellen werd niets gewijzigd en werden voorzien van een conducteur. Op de treinstellen werd wel het Syntus-logo geplakt. Bij defecten kon een willekeurig treinstel van de NS worden gehuurd. Zo werd de 147 tijdelijk gehuurd bij defecten aan de 115 en 125 in oktober 2000. De laatste inzet van de treinstellen was in de spitsdienst tussen Arnhem en Zevenaar.

In de dienstregeling 1999/2000 zijn tussen Zutphen en Winterswijk zijn treinstellen nodig voor het rijden van een uursdienst. Tussen Doetinchem en Winterswijk zijn treinstellen nodig.

Nadat de nieuwe treinstellen Lint 41/H zijn ingestroomd, verhuizen de treinstellen naar Winterswijk - Arnhem.

Nummer Inzet van Inzet tot
112 september 2001 1 juni 2002
113 31 mei 1999 1 juli 2002
114 31 mei 1999 1 juli 2002
115 31 mei 1999 1 juli 2002
125 31 mei 1999 1 april 2001

Inzet bij NoordNed

Om het tekort aan rijvaardige Wadlopers op te vangen, heeft NoordNed enkele treinstellen van NS gehuurd om dienst te doen tussen Groningen en Nieuwe Schans in 2001

Nummer Inzet van Inzet tot
125 21 september 2001
128 27 september 2001
142 18 januari 2002
147


Onderhoud

Na hun aflevering komen de treinstellen in onderhoud in de werkplaats van Utrecht. In mei 1962 verhuizen de treinstellen 121 - 126 naar Zwolle. Met ingang van de dienstregeling 1972/1973 gaan de treinstellen 127 en 128 rijden in de omloop van de Zwolse werkplaats, maar krijgen hun onderhoud in Utrecht. Nadat per 24 mei 1974 de diensten voor Plan U in Noord Holland waren beëindigd, sloot ook de Utrechtse werkplaats. De treinstellen die hier in onderhoud kregen, verhuizen naar Zwolle.


Inzet per dienstregelingjaar

De inzet per dienstregelingjaar in de serie en eventuele bijzonderheden:


Revisie

De treinstellen worden voor revisie gesplitst. De mBDk wordt in de Tilburgse werkplaats gereviseerd. De B en ABk worden in de Haarlemse werkplaats gereviseerd. Wanneer een treinstel in revisie gaat, wordt het binnen genomen in een van de beide werkplaatsen en wordt daar gesplitst. Het rijtuig dat niet in de werkplaats moet zijn, wordt overgebracht naar de andere werkplaats. Na aflevering worden de rijtuigbakken weer gecombineerd.


In november 1973 begon de derde serie revisiebeurten voor deze treinstellen. Op 26 november van dat jaar werd de 114 binnen genomen voor revisie. Bij deze revisiebeurt wordt ook het interieur aangepast. Als voorbeeld dienen de treinstellen Plan V met de nummers 841 en hoger. Zij zijn voorzien van een gladde, rode bekleding van kunstleer in de tweede klas. In de eerste klas komt de rode kleur ook terug, maar dan in velours. De hoofdsteunen worden grijs. De armsteunen worden eveneens vernieuwd. De houten klapzittingen op de balkons worden vervangen door kunststof klapzittingen. De grond bij de toiletten wordt voorzien van tegels. De DE3 144 was overigens het eerste treinstel met deze bekleding. Bij herstel van brandschade, op 12 november 1972 opgelopen te Nijmegen, werd dit treinstel bij wijze van proef voorzien van dit interieur. In mei 1973 kwam het treinstel op de baan met dit interieur. Naast wijzigingen in het interieur, worden diverse wijzigingen uitgevoerd. Er komt een verbetering van de koelwaterdrukbeveiliging, vernieuwing van diverse bedradingen, betere bescherming tegen vocht van de waterpompen, vervangen van remcontacten, aanbrengen van ruitensproeiers, nieuwere manometers met verlichting van gloeilampen, nieuwe regelaar voor de compressordruk, aanpassen van diverse luiken om beter bij de achterliggende apparatuur te kunnen komen, verzwaren van de vulmonden en het vernieuwen van de omroepinstallatie.


Vanaf medio 1982 worden de treinstellen in zijn geheel gereviseerd in de Tilburgse hoofdwerkplaats. Dit komt omdat de Haarlemse hoofdwerkplaats een grote hoeveelheid werk krijgt. Hiermee komt een einde aan het overbrengen van de losse motorwagens tussen Haarlem en Tilburg en gereviseerde rijtuigen ABk en B.


In 1994 krijgen de treinstellen DE3 111 - DE3 115 een opknapbeurt. Voordat de treinstellen deze opknapbeurt ondergaan, worden zij in de hulpwerkplaats Roosendaal ontasbest. Na het ontasbesten van de DE3 115 wordt de werkplaats gesloten.

Vanaf 1995 krijgen de treinstellen veiligheidsbeurten, om het zo vol te houden tot medio 1997. Doordat enkele treinstellen vanaf 1998 aan het eind van hun revisietermijn kwamen, werden zij met enkele veiligheidsbeurten in dienst gehouden. Dit was nodig doordat de instroom van DM'90 treinstellen op onder andere Zwolle - Wierden niet vlekkeloos verliep. Deze beurten werden uitgevoerd door de Hoofdwerkplaats Tilburg


Nummer Veiligheidsbeurt in Veiligheidsbeurt uit
Veiligheidsbeurten Plan U
112 10 december 1999 17 december 1999
116 26 juni 1998 6 juli 1998
117 10 juli 1998 17 juli 1998
118 18 augustus 1998 27 augustus 1998
119 4 september 1998 11 september 1998
121 12 juni 1999 18 juni 1999
124 26 januari 1996 2 februari 1996
128 17 september 1999 24 september 1999
130 19 december 1997
137 6 januari 1998 13 januari 1998
141 27 augustus 1998 4 september 1998
142 18 juni 1999 25 juni 1999
150 22 juli 1998 31 juli 1998
151 11 september 1998 22 september 1998
152 20 juli 1998 28 juli 1998


Doordat er vanaf dienstregeling 1998 meer materieel nodig is en er veel materieel defect aan de kant staat, wordt de afvoer gestaakt en worden er plannen gemaakt om treinstellen te reviseren en onder de draad in te gaan zetten. Op 8 februari 2000 is besloten om 19 treinstellen (116, 117, 118, 119, 121, 122, 125, 126, 128, 130, 134, 135, 137, 141, 142, 147, 150, 151 en 152) nogmaals te reviseren. Tijdens de revisie worden de onderstaande werkzaamheden uitgevoerd:

 • Plaatsing van een nieuwe dieselmotor;
 • Inbouw hulpdieselmotor;
 • In de bagageruimte wordt een aggregaat geplaatst voor de energievoorziening ter vervanging van de wisselstroomgenerator. Voor de benodigde koellucht wordt een koelunit op het dak geplaatst;
 • Zonwering in de cabine wordt vernieuwd (model DM'90);
 • Airco in de cabine (model materieel '64) wordt geplaatst;
 • Tochtbestrijding;
 • Renovatie huidige hc-ruimte;
 • Cabinestoelen worden gereviseerd/vervangen;
 • Koersrollen worden aangepast + loopwerk wordt gereviseerd;
 • Onbediende cabine kan voorverwarmd worden;
 • Nieuwe wand- en plafondplaten;
 • Nieuwe vloeren wc's;
 • Nieuwe bekleding interieur;
 • Nieuwe tussendeuren;
 • Nieuw deursluitingssysteem;
 • Nieuw type turbo op de dieselmotor;
 • Nieuwe brandstofopvoerpomp in plaats van een dagtank met handpomp;
 • Nieuw modern brandblussysteem motorkamer;
 • Nieuwe kachels van Webasto;
 • ATB-NG in de DE3 191 - DE3 195;
 • Inbouw Automatische RitRegistratie + Track & Trace;
 • Ontasbesten van het treinstellen, behalve enkele pakkingen van het luchtsysteem en in de bufferplaten van het kortgekoppelde stoot-en trekwerk.

In augustus 2000 wordt het eerste treinstel in revisie genomen. Bij sloper Hollandia in de Westhaven vindt het ontasbesten plaats. Nog tijdens de revisie wordt besloten om slechts 15 van de 19 aangewezen treinstellen te reviseren, zodat alleen de 116, 117, 119, 121, 122, 125, 126, 130, 134, 135, 137, 141, 147, 150 en 151 zijn gereviseerd. De DE3 128 werd het grote slachtoffer van deze stop. Het treinstel was al voor 80% gestript om in revisie te gaan. Na het besluit om te stoppen, is het werk gestaakt aan dit treinstel. De overgebleven treinstellen zijn aangewezen voor sloop (118, 128, 142 en 152). Ook zullen 5 treinstellen worden voorzien van ATB-NG. Door leveringsproblemen met apparatuur voor ATB-NG loopt het project een half jaar vertraging op. De revisie is nodig om de treinstellen te kunnen inzetten op ATB NG baanvakken, welke nog niet aanbesteed zijn en om de onstuimige groei in het reizigersvervoer op te vangen. De treinstellen zullen daartoe worden ingezet in de serie 6400 (Eindhoven - Weert) en 9100 (Zwolle - Groningen).


Bijzondere uitvoeringen

 • In oktober 1988 is de DE3 113 voorzien van stickers om aandacht te vragen voor het 25-jarig bestaan van de firma Bauknecht.
 • Treinstel DE3 117 werd in 1994 binnen genomen om bestickerd te worden als pony express. Het treinstel werd voorzien van stickers voor het ponypark in Slagharen en de dierentuin in Emmen. He treinstel wordt in de zomer van 1994 ingezet tussen Enschede en Emmen. Op 5 september 1994 wordt het treinstel in revisie genomen en keren de stickers niet meer terug op het treinstel.


Wijzigingen

 • Vanaf februari 1980 kregen de treinstellen nieuwe motoren. De oude motoren werden hierbij vervangen door een 12 cilinder MGO (Moteur Groshans et Ollier) van het Franse Société Alsacienne de Construction Méchaniques (SACM). Deze bespaarden 15% brandstof en maakten minder geluid.
 • In de jaren '80 hebben bij de revisie een aantal treinstellen ramen gekregen van het zogenoemde sprinter model. Dit zijn 2 delige schuiframen in plaats van de 4 delige schuiframen, zoals deze bij aflevering geplaatst worden. De treinstellen 112, 113, 115 en het B rijtuig van de 123 zijn hiervan voorzien. Om dit mogelijk te maken, diende het casco aangepast te worden om de nieuwe ramen te kunnen plaatsen. Dit was vooral in de eerste klas het geval. Hier werden de tweede klas ramen geplaatst, wat resulteerde in een bredere ruimte tussen de ramen.
 • In 19 worden de oude oliekachels van Autocalor vervangen. Het motorrijtuig krijgt een oliekachel van Vapor en de twee andere rijtuigen een kachel van Hagenuk.
 • In 199 krijgen de cabine's zonwering.
 • In 1993 wordt de deurbedieningsapparatuur van Jasper vervangen door apparatuur van TEBEL, welke ook in Plan V is gebruikt.
 • Medio jaren '90 worden bij alle treinstellen de buitenste zijruitjes vervangen door gele kapjes. Op deze manier wordt de hinderlijke lichtinval verminderd, evenals de afleiding van de machinist.
 • In 1995 krijgen de treinstellen DE3 138 - DE3 152 een frisdrankautomaat ingebouwd. In 1997 zijn de automaten verwijderd.


ATB inbouw

Door het ongeval in 1962 bij Harmelen wordt de inbouw van ATB verspoedigd. Al het moderne materieel van die tijd zal voorzien worden van ATB of daar op voorbereid gaan worden. Plan U wordt aan het eind van de jaren '60 bij Werkspoor voorbereidt om ATB te ontvangen. Het duurt tot het eind van de jaren '80 alvorens dit ook daadwerkelijk gebeurd.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
111 27 januari 1966 11 februari 1966 125 13 december 1966 29 december 1966 139 8 februari 1967 23 februari 1967
112 26 april 1966 11 mei 1966 126 25 januari 1967 9 februari 1967 140 15 november 1966 30 november 1966
113 28 december 1966 12 januari 1967 127 13 juni 1966 27 juni 1966 141 26 mei 1966 13 juni 1966
114 12 april 1966 27 april 1966 128 25 mei 1965 1 juli 1965 142 9 mei 1966 26 mei 1966
115 29 november 1966 14 december 1966 129 16 december 1965 31 december 1965 143 24 augustus 1967 8 september 1967
116 4 oktober 1966 19 oktober 1966 130 28 maart 1966 13 april 1966 144 14 februari 1966 1 maart 1966
117 23 september 1965 8 oktober 1965 131 5 juli 1967 3 augustus 1967 145 18 oktober 1966 2 november 1966
118 2 september 1966 19 september 1966 132 8 augustus 1967 23 augustus 1967 146 2 december 1965 17 december 1965
119 21 oktober 1965 5 november 1965 133 6 september 1966 21 september 1966 147 7 oktober 1965 22 oktober 1965
120 5 augustus 1966 22 augustus 1966 134 11 januari 1967 26 januari 1967 148 9 september 1965 24 september 1965
121 13 januari 1966 28 januari 1966 135 30 december 1965 14 januari 1966 149 4 november 1965 19 november 1965
122 18 januari 1965 3 december 1965 136 15 juni 1967 30 juni 1967 150 26 augustus 1965 10 september 1965
123 22 juli 1966 8 augustus 1966 137 24 juni 1966 8 juli 1966 151 22 maart 1967 7 april 1967
124 14 maart 1966 29 maart 1966 138 8 maart 1967 23 maart 1967 152 22 februari 1967 9 maart 1967

Aan het eind van de jaren '80 werd de ATB inbouw definitief en kon het voorbereidende werk van 20 jaar eerder voltooid worden in de Hoofdwerkplaats Tilburg. De treinstellen zijn voorzien van ATB fase 3. In 1986 rijdt de DE3 112 proefritten met de ATB en in het najaar van 1987 begint de seriematige inbouw.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
111 7 maart 1988 31 maart 1988 125 5 januari 1988 12 februari 1988 139 26 mei 1988 21 juni 1988
112 4 januari 1988 28 januari 1988 126 31 oktober 1988 1 december 1988 140 9 januari 1990
113 16 augustus 1989 14 september 1989 127 141 18 april 1989 20 juni 1989
114 9 juni 1989 21 juli 1989 128 12 oktober 1989 14 november 1989 142 18 september 1989 27 oktober 1989
115 12 oktober 1987 24 december 1987 129 143 17 november 1989 7 december 1989
116 27 november 1987 22 februari 1988 130 9 augustus 1988 3 november 1988 144 2 januari 1989 20 februari 1989
117 8 januari 1988 11 april 1988 131 145 5 maart 1990
118 8 februari 1988 16 mei 1988 132 5 april 1988 11 mei 1988 146 3 februari 1988 7 maart 1988
119 18 maart 1989 20 juli 1989 133 31 oktober 1989 147 1 augustus 1988 2 september 1988
120 28 november 1988 20 december 1988 134 23 mei 1989 148 31 juli 1989 22 augustus 1989
121 8 juni 1988 26 oktober 1988 135 7 december 1988 2 februari 1989 149
122 1 september 1988 2 november 1988 136 150 26 juni 1989 24 juli 1989
123 137 6 februari 1989 21 maart 1989 151 31 juli 1989 25 augustus 1989
124 138 23 september 1987 1 december 1987 152 9 maart 1989 24 april 1989


Huisstijl

Met de invoering van Spoorslag '70 werd er gekozen voor een nieuwe huisstijl. De treinstellen werden geheel geel geschilderd met blauwe reclamebanen. De mBDk kreeg twee banen bij het reizigerscompartiment en de B en ABk kregen drie banen.

Nummer Rood in Geel uit Nummer Rood in Geel uit Nummer Rood in Geel uit
111 16 februari 1970 20 april 1970 125 21 augustus 1969 10 oktober 1969 139 27 april 1973 18 juni 1973
112 28 november 1969 126 april 1969 1 mei 1969 140 15 februari 1973 29 maart 1973
113 22 september 1969 28 november 1969 127 1 september 1971 8 oktober 1971 141 september 1968 22 oktober 1968
114 juli 1969 26 september 1969 128 februari 1969 25 maart 1969 142 16 december 1968
115 28 juni 1969 7 augustus 1969 129 16 februari 1971 1 april 1971 143 19 maart 1973 14 mei 1973
116 16 januari 1970 12 maart 1970 130 9 november 1972 21 december 1972 144 28 februari 1972 20 april 1972
117 17 juni 1970 31 juli 1970 131 2 april 1971 19 mei 1971 145 24 mei 1973 19 juli 1973
118 29 april 1970 17 juni 1970 132 10 juni 1971 27 juli 1971 146 4 januari 1972 25 februari 1972
119 31 maart 1970 26 mei 1970 133 19 november 1971 30 december 1971 147 23 mei 1969
120 12 november 1969 30 december 1969 134 5 mei 1972 29 juni 1972 148 9 juli 1973 4 september 1973
121 15 oktober 1970 30 november 1970 135 5 augustus 1971 14 september 1971 149 25 juli 1969
122 6 september 1972 27 oktober 1972 136 11 oktober 1971 12 januari 1972 150 12 november 1968
123 27 augustus 1970 6 oktober 1970 137 15 januari 1973 2 maart 1973 151 december 1968 12 februari 1969
124 12 januari 1971 19 februari 1971 138 6 mei 1971 21 juni 1971 152 27 augustus 1973 16 oktober 1973


Ombouw deuren

In het najaar van 1969 worden diverse proeven genomen om te voorkomen dat de schuifdeuren zullen vast vriezen in de winter. De schuifdeuren bleken storingsgevoelig bij stuifsneeuw te zijn, waarop zij niet meer open of dicht konden. In de lijnwerkplaatsen van Utrecht en Zwolle worden de treinstellen onder handen genomen. De afdichtingen worden beter afgesteld, er komt een proef met het verwarmen van deurkast om de binnendringende sneeuw te laten smelten. Het plaatsen van zwenk/zwaaideuren wordt om financiële redenen niet uitgevoerd. De aangebrachte wijzigingen brachten echter geen verbeteringen, zodat in 1970 alsnog wordt besloten tot het plaatsen van zwenk/zwaaideuren. Nader onderzoek gaf aan dat de polyester schuifdeuren begonnen krom te trekken, als gevolg een onvoldoende conservering van het stalen binnenwerk. Vanaf het najaar van 1971 zijn bij de treinstellen de gebruikte schuifdeuren vervangen door zwenk/zwaaideuren. Deze zwenk/zwaaideuren zijn van hetzelfde type als de deuren die bij Plan T en Plan V worden gebruikt. De verbouwing vond plaats in de werkplaats van Haarlem en nam ongeveer 2 weken in beslag. Als eerste werd de DE3 136 in de werkplaats binnengenomen in oktober 1971. Twee maanden later is het treinstel afgeleverd met de nieuwe deuren. Op 22 december 1971 gaat het treinstel van Haarlem naar Tilburg. Het treinstel DE3 136 keert in juni 1972 terug naar Haarlem voor diverse aanpassingen aan de deuren. Hiervoor was het treinstel van 27 juni tot 7 juli 1972 in Haarlem. Als tweede treinstel is in november 1971 is de DE3 119 binnen genomen. Het treinstel had schade opgelopen bij een aanrijding te Visvliet. In januari 1972 komt het treinstel op de baan. Van 11 tot 21 juli 1972 was de DE3 119 terug in Haarlem voor het afwerken van de wijziging. Bij de 146 is deze verbouwing uitgevoerd tijdens de revisie. Van 25 juli tot 4 augustus 1972 was het treinstel terug in Haarlem voor het afwerken van de wijziging. De DE3 126 was op 5 december 1972 het laatst afgeleverde treinstel met deze nieuwe deuren.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
111 22 augustus 1972 5 september 1972 125 26 september 1972 10 oktober 1972 139 7 maart 1972 21 maart 1972
112 20 juni 1972 4 juli 1972 126 21 november 1972 5 december 1972 140 7 augustus 1972 22 augustus 1972
113 12 september 1972 26 september 1972 127 6 juni 1972 20 juni 1972 141 23 mei 1972 6 juni 1972
114 24 oktober 1972 7 november 1972 128 15 augustus 1972 29 augustus 1972 142 30 mei 1972 13 juni 1972
115 3 oktober 1972 17 oktober 1972 129 4 mei 1972 19 mei 1972 143 21 maart 1972 5 april 1972
116 10 oktober 1972 24 oktober 1972 130 11 januari 1972 25 januari 1972 144 18 januari 1972 1 februari 1972
117 19 september 1972 29 september 1972 131 12 mei 1972 30 mei 1972 145 12 april 1972 26 april 1972
118 5 september 1972 19 september 1972 132 14 maart 1972 28 maart 1972 146 4 januari 1972 25 februari 1972
119 15 november 1971 28 januari 1972 133 19 april 1972 4 mei 1972 147 5 april 1972 19 april 1972
120 31 oktober 1972 14 november 1972 134 25 januari 1972 8 februari 1972 148 26 april 1972 12 mei 1972
121 14 november 1972 28 november 1972 135 29 augustus 1972 12 september 1972 149 1 februari 1972 15 februari 1972
122 15 februari 1972 29 februari 1972 136 11 oktober 1971 22 december 1971 150 29 februari 1972 14 maart 1972
123 7 november 1972 21 november 1972 137 22 februari 1972 7 maart 1972 151 28 maart 1972 12 april 1972
124 17 oktober 1972 31 oktober 1972 138 13 juni 1972 27 juni 1972 152 8 februari 1972 22 februari 1972


Vervangen dieselmotor

In 1977 stopt Werkspoor met de fabricage van onderdelen voor de RUHB dieselmotor. De verkrijgbaarheid van onderdelen begint in 1976 al problematisch te worden. Treinstel 139 werd in november 1976 in Zwolle ontdaan van de dieselmotor. Van deze motor zijn onderdelen afgenomen om andere treinstellen rijdend te houden. Om over voldoende motoren te beschikken, werd er gezocht naar een nieuwe leverancier. Eind 1977 wordt besloten om een drietal nieuwe motoren te bestellen, waarmee er drie RUHB motoren op reserve komen te staan. Men kwam uit bij MGO, die een dieselmotor kon leveren met een vermogen van kW ( pk). De motor is van het type M60-V12 BSHR. De dieselmotor beschikt over 12 cilinders. Naast de vervanging van de dieselmotor, wordt ook het koelsysteem aangepast. Het gesloten systeem wordt vervangen door een open systeem, wat moet leiden tot een lager waterverbruik en minder corrosie. Met de nieuwe dieselmotor en het koelsysteem zijn vanaf het voorjaar 1979 proeven genomen met de DE3 128 en DE3 151, welke succesvol zijn verlopen. In april 1981 wordt begonnen met de vervanging van de motoren, waarbij de treinstellen DE3 131 en DE3 133 als eerste zijn behandeld april 1980. Vier jaar later, in maart 1984, is de DE3 141 als laatste afgeleverd met een nieuwe MGO motor. Op het dak vinden ook enkele wijzigingen plaats. De twee uitlaatpijpen maken plaats voor een uitlaatpijp.

Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit Nummer Ombouw in Ombouw uit
111 juni 1982 125 28 april 1982 29 juni 1982 139 januari 1981 20 februari 1981
112 126 1 oktober 1982 140 25 november 1983 februari 1984
113 127 141 7 februari 1984 30 maart 1984
114 13 oktober 1980 20 januari 1981 128 27 april 1979 142 januari 1983 24 februari 1983
115 129 143 27 oktober 1980
116 130 15 september 1983 144 augustus 1982 22 oktober 1982
117 131 april 1980 145 juni 1981 25 juli 1981
118 132 146 24 oktober 1983
119 133 april 1980 147 7 januari 1983
120 134 oktober 1982 148 27 oktober 1983 16 december 1983
121 135 januari 1981 19 maart 1981 149
122 136 150 februari 1981 14 april 1981
123 30 juni 1982 137 oktober 1981 4 december 1981 151 9 april 1982
124 138 152 april 1981 11 juni 1981


Vernummeringen

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, werd tijdens de bakwisseling tussen de 125 en 129 in 1964 de beide ABk rijtuigen vernummerd. In 1976 gebeurde dit nogmaals, maar nu met de rijtuigen ABk + B van de treinstellen DE3 121 en DE3 136.

Na de revisie in 2001/2002 kregen de stellen die ATB-NG ingebouwd kregen nieuwe nummers om een duidelijk onderscheid te houden.

Nieuw nummer Oud nummer Datum omnummering
191 137 15 oktober 2001
192 135 5 november 2001
193 122 4 december 2001
194 130 2 januari 2002
195 141 23 januari 2002


Schadegevallen

 • Op 22 september 1962 raakte de 125 ter hoogte Vilsteren beschadigd door een ontsporing en brand. Het treinstel was onderweg van Zwolle naar Emmen als trein . Bij Vilsteren rijdt de trein op een bromfiets op een onbewaakte overweg. De bromfiets wordt door de trein meegesleurd en raakt de bromfiets het wisselmechanisme van het wissel naar het losspoor van Vilsteren. Als gevolg hiervan ontspoord de mBDk op het wissel en scheurt de brandstoftank van de bromfiets open. De inhoud van de tank vliegt in brand en het vuur slaat over naar het treinstel. De mBDk en B raken door de brand ernstig beschadigd. Het mBDk rijtuig raakt tevens beschadigd door een rail die door de vloer en het dak steekt. Deze rail raakt los als gevolg van de ontsporing. Bij het ongeluk komt de bromfietser om het leven en raken drie reizigers gewond. Op 12 oktober 1962 komt het beschadigde treinstel aan in Hoofdwerkplaats Haarlem. Hier werd het ABk rijtuig hersteld. Er wordt overwogen om de zwaar beschadigde rijtuigen te slopen. In juni 1963 wordt het herstelde rijtuig ABk 125 in de DE3 129 geplaatst. De door brand beschadigde rijtuigen mBDk en B worden uiteindelijk opnieuw gebouwd door Werkspoor. Het motorrijtuig krijgt bij de herbouw vijf roosters en 1 patrijspoort in de zijwand, in plaats van drie roosters en drie patrijspoorten. Op 23 juli 1964 komt het treinstel weer op de baan met de ABk van treinstel 129.
 • Op 19 juni 1963 raakt de ABk 129 beschadigd als gevolg van een rangeerbotsing te Arnhem. Op 28 juni 1963 komt het treinstel weer op de baan met de ABk van de 125. De ABk 129 wordt in de Haarlemse werkplaats hersteld. In juli 1964 wordt dit rijtuig afgeleverd in de DE3 125.
 • Op 3 februari 1966 botste de 142 ter hoogte van Vierlingsbeek op een auto. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Hierbij raakt het treinstel beschadigd aan de . Op 7 februari 1966 werd het treinstel naar de Hoofdwerkplaats Haarlem gebracht. Op 16 februari 1966 werd het treinstel doorgevoerd naar de Lijnwerkplaats Utrecht. Een maand later, op 17 maart 1966 ging het treinstel door naar de fa. Jansen in Bergen op Zoom. Pas op 9 mei 1966 werd het treinstel weer afgeleverd en in dienst gesteld.
 • Op november 1971 botst de DE3 119 ter hoogte van Visvliet met een auto. Het treinstel is onderweg als trein van Groningen naar Leeuwarden. De rijtuigen ABk en B lopen hierbij schade op. Het treinstel wordt op november 1971 naar Zwolle gesleept. Hier wordt het treinstel gesplitst en gaan de twee beschadigde rijtuigen achter de naar de Haarlemse werkplaats op 15 november 1971. De mBDk wordt op 21 december 1971 vanuit Zwolle naar Haarlem overgebracht door de DE1 24. Na het herstel van de schade aan de twee rijtuigen wordt het treinstel vervolgens voorzien van nieuwe deuren. Op 28 januari 1972 wordt het treinstel afgeleverd na herstel van de schade en nieuwe deuren.
 • Op 12 november 1972 breekt er brand uit in een coupé van de ABk 144. Het treinstel staat op dat moment op het emplacement van Nijmegen. De brand ontstaat door een niet gedoofde sigarattenpeuk. Het interieur loopt hierbij rook- en roetschade op. Het treinstel werd op 13 november naar Haarlem gebracht voor herstel van het interieur. De onbeschadigde mBDk werd naar Utrecht gestuurd op 24 november 1972 ter opberging en het uitnemen van de dieselmotor. De motor werd uitgenomen om als reserve te dienen. Na het uitnemen van deze onderdelen wordt het motorrijtuig op 19 december 1972 naar Haarlem gestuurd. De beschadigde rijtuigen werden in Haarlem op proef voorzien van een nieuw interieur. Dit interieur is ook te vinden in de treinstellen Plan V, welke door Talbot in Aken zijn gebouwd. Het gaat hierbij om de nummers 841 en hoger. Op 16 april 1973 werden de herstelde rijtuigen van Haarlem naar Utrecht gestuurd om weer gecombineerd te worden met de mBDk. Op 8 mei 1973 ging het treinstel door naar Tilburg, alwaar op 7 juni 1973 de aflevering plaats vond.
 • Op 23 februari 1975 raakte de 149 in brand als trein 8690 van Groningen naar Leeuwarden te Veenwouden als gevolg van brandstichting. Het mBDk rijtuig zakte hierbij door en ook het B rijtuig liep schade op. Op 13 maart 1975 werd de dieselmotor uit het treinstel getakeld en naar Zwolle overgebracht. Op 17 maart 1975 werd het treinstel naar Leeuwarden gesleept door een ander treinstel. In de nacht van 22 op 23 maart kwam het treinstel aan in Amersfoort, gesleept door diesellocomotief 2469. Op 24 maart 1975 is het treinstel van Amersfoort naar Tilburg overgebracht. In de middag werd het treinstel via Boxtel gedriehoekt. Op 3 april 1975 zijn de ABk en B rijtuigen overgebracht van Tilburg naar Haarlem voor herstel. Bijna een jaar later, op 13 februari 1976, zijn de twee rijtuigen naar Tilburg overgebracht. Hier worden zij gecombineerd met de herstelde mBDk. Op 23 februari 1976 is het treinstel afgeleverd.
 • Op 13 april 1976 botst de 129 in Groningen op een vrachtwagen. De 129 is onderweg als trein 8672 van Groningen naar Leeuwarden. Op de overweg in de Peizerweg komt het treinstel in botsing met een vrachtwagen. Deze vrachtwagen is geladen met een generator en is bestemd voor de suikerfabriek in Hoogkerk. De chauffeur is echter bij de verkeerde suikerfabriek en parkeert zijn vrachtwagen op de overweg. Hij denkt dat het een fabrieksspoor is en gaat de juiste weg vragen. Bij het zien van de trein, kan de chauffeur niet op tijd zijn vrachtwagen wegzetten. Een botsing is onvermijdelijk. Het ABk rijtuig botst op de vrachtwagen, klimt er over heen en komt aan de rechterzijde van het spoor in een sloot tot stilstand. Het rijtuig raakt hierdoor ernstig beschadigd. Door het ontsporen van de ABk, ontspoort ook het B-rijtuig. Dit wordt dezelfde dag weer herspoord. De machinist wist zich op tijd in veiligheid te brengen. Bij het ongeval vallen enkele lichtgewonden. Op 13 april 1976 rijden de rijtuigen B + mBDk terug naar Groningen. Het ABk-rijtuig blijft tot na 19 april 1976 in de sloot liggen, in afwachting van een nieuw draaistel uit de Haarlemse werkplaats. In de week van 20 april 1976 wordt het rijtuig op het spoor geplaatst. Het treinstel wordt in de nacht van 3 op 4 mei 1976 naar Haarlem gesleept door een ander treinstel Plan U. Op 4 mei 1976 wordt het treinstel de werkplaats binnengenomen. De ABk zal hier een nieuwe kop krijgen, die echter niet voorradig is en derhalve nieuw gebouwd moet worden. De mBDk 129 is op 11 mei 1976 naar de Tilburgse werkplaats overgebracht voor revisie. In Haarlem zullen de rijtuigen ABk + B eveneens gereviseerd worden, nadat de ABk is hersteld. In de Tilburgse werkplaats wordt echter een bakwisseling uitgevoerd met het treinstel DE3 136. Het treinstel wordt op 22 juli 1976 afgeleverd, bestaande uit de mBDk 129 + B 136 + ABk 136. De mBDk 129 wordt op 21 september 1976 in revisie genomen. Na het herstel van de schade en revisie zijn de rijtuigen ABk + B 129 op 18 november 1976 afgeleverd door de Haarlemse werkplaats. De rijtuigen zijn vervolgens naar de Tilburgse werkplaats overgebracht. De rijtuigen zijn hier gekoppeld met mBDk 129. Op 24 november 1976 komt het treinstel weer in dienst.
 • Op 8 augustus 1976 botst de DE3 120 op een overweg nabij Venray met een auto. Het treinstel is onderweg als trein van naar . De rijtuigen ABk + B ontsporen als gevolg van dit ongeluk, waarbij de ABk op zijn zijkant komt te liggen. Het B rijtuig komt aan de andere van de spoorlijn te staan en boort zich in een berg met zand. Na het hersporen van de ontspoorde rijtuigen wordt het treinstel naar Blerick gesleept. De mBDk wordt op augustus 1976 naar de Tilburgse werkplaats overgebracht. De rijtuigen ABk + B worden in de nacht van 20 op 21 augustus 1976 van Blerick naar Haarlem overgebracht voor herstel. Op 23 augustus 1976 worden de rijtuigen binnen genomen voor het herstel. Na het herstel worden de twee rijtuigen op december 1976 naar Tilburg overgebracht voor hereniging met de mBDk 120. Op 9 december 1976 wordt het treinstel afgeleverd.
 • Op 21 december 1976 botst het treinstel DE3 117 nabij Geldermalsen met een vrachtwagen. Het treinstel is onderweg als trein 6126 van naar . Bij de aanrijding raakt de ABk beschadigd en ontspoort. Het komt hierbij gedeeltelijk in de berm terecht. Na hersporing wordt het treinstel naar Tiel gesleept in afwachting van een draaistel uit Haarlem. Na wisseling van het draaistel wordt het treinstel op 24 december 1976 van Tiel naar Haarlem gesleept voor herstel. De mBDk van dit treinstel gaat op 20 januari 1977 naar Zwolle, om daar gekoppeld te worden met de B en ABk van de DE3 134. Op 3 februari 1977 is het treinstel DE3 134 weer in dienst gekomen. De DE3 117 wordt op 1977 afgeleverd. • Op 3 juli 1987 breekt er brand uit in de mBDk van de 131. Het treinstel is onderweg als trein 7258 van naar . In Goor wordt de brand geblust. Het treinstel wordt op juli 1987 door de 111 naar gesleept. Het treinstel wordt op 8 juli 1987 naar de Hoofdwerkplaats Tilburg gesleept voor herstel. Op 9 oktober 1987 wordt het treinstel weer afgeleverd.
 • Op 20 maart 1990 botst de 115 op de overweg in de Ringbaan Oost te Zevenaar op een vrachtwagen. Het treinstel is als trein 7739 onderweg van Arnhem naar Winterswijk. De vrachtwagen heeft defecte remmen en kan niet op tijd tot stilstand komen. Het mBDk rijtuig ramt de vrachtwagen in het laadgedeelte. De vrachtwagen is totaal vernield. Van de 115 wordt al het glaswerk vernield, de koppeling omlaag gedrukt en krijgt de bak van de mBDk een knik ter hoogte van de schuifdeuren van de bagage afdeling. Het treinstel wordt terug gereden naar Zevenaar, waar de koppeling wordt vastgebonden. Op 22 maart 1990 wordt het treinstel naar Tilburg gesleept voor schade herstel. Op 2 mei 1990 wordt het treinstel afgeleverd.


 • Op 12 april 1991 botsen de 143 en 114 ter hoogte van Melderslo als trein 6269 van Roermond naar Nijmegen op een bestelbusje. Het bestelbusje raakt de ABk van de 143. Dit rijtuig ontspoord en kantelt naar rechts. Het B rijtuig ontspoord ook en komt links van het spoor te staan. De mBDk ramt vervolgens het ABk rijtuig. Het ABk rijtuig raakt ook in brand als gevolg van de botsing. Dit rijtuig brand geheel uit, samen met de mBDk. Alle rijtuigen werden naast het spoor gelegd en door medewerkers van de Hoofdwerkplaats Tilburg ontdaan van bruikbare interieurdelen en motor. In de eerste week van mei 1991 werd het treinstel ter plaatse gesloopt.
 • Op 3 september 1991 wordt de 152 geramd door een vrachtwagen te Winterswijk. De 152 is samen met de 136 vertrokken uit Winterswijk als trein 7724 naar Arnhem. Door de laagstaande zon ziet de vrachtwagenchauffeur de trein niet. Hij ramt het ABk rijtuig, waarop deze ontspoort en kantelt. Dit rijtuig bleef 5 dagen in een weiland liggen, alvorens herspoord te worden. Het B rijtuig ontspoorde ook, maar bleef overeind. Samen met de mBDk werd de B dezelfde dag teruggesleept naar Winterswijk. Het treinstel wordt hersteld in op 12 maart 1992 komt het treinstel weer in dienst.
 • Op 31 maart 1992 botst de 122 als trein 7121 bij Leerdam op een auto. Het treinstel is onderweg van Dordrecht naar Geldermalsen. De auto vloog in brand door de aanrijding en hierdoor vatte ook de mBDk vlam. Door de ontsporing die volgt, wordt de nieuwe bovenleidingconstructie over honderden meters beschadigd. Het treinstel wordt naar de Hoofdwerkplaats gesleept en komt op 16 juni 1992 weer in dienst.
 • Op mei 1992 botst de DE3 129 ter hoogte van met een . Op 15 mei 1992 wordt het treinstel binnengenomen in de Tilburgse werkplaats voor het herstel van de schade. Op 9 juli 1992 is het treinstel afgeleverd. • Op 15 april 1997 botsen de DE3 132 en DE-II 173 ter hoogte van Wijhe met een vrachtauto. De treinstellen zijn onderweg als trein van Zwolle naar Zutphen. De vooroplopende ABk van de DE3 132 ramt de trailer van de vrachtwagen en raakt hierbij beschadigd aan de kop. Door de aanrijding ontspoorde de ABk en ramde een bovenleidingsportaal. Dit portaal beschadigde de daken van alle rijtuigen. Het materieel gaat terug naar Zwolle. Gezien de toekomstverwachting van het materieel werd het treinstel niet hersteld en werd voor sloop terzijde gesteld op mei 1997. Bij het onderhoudsbedrijf wordt het treinstel gebruikt als leverancier van onderdelen. Op 1 september 1997 is het treinstel afgevoerd. De DE-II 173 werd wel hersteld.
 • Op 21 augustus 1997 botste de DE3 133 te Enschede met ICM-III 4048. Het ongeval vond plaats ter hoogte van de wasstraat. Het ABk rijtuig liep hierbij lichte schade op en er werd besloten tot een bakwisseling met de 144. Deze was op juli 1997 ter zijde gesteld. Op deze manier kon de 133 weer snel op de baan worden gebracht. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, werd de 133 niet vernummerd naar 144. Het A rijtuig bepaald immers het treinstelnummer.
 • Op 26 mei 1998 strand de DE3 148 met een brand in de motorkamer nabij de Vork aansluiting. Het treinstel is als trein 6122 onderweg van Tiel naar Nijmegen. Het treinstel wordt naar gesleept. Het treinstel wordt niet meer hersteld en afgevoerd.


 • Op 21 december 1998 botste de DE3 141 ter hoogte van Opheusden als trein 6136 (Tiel - Nijmegen) met een vrachtwagen. Het mBDk rijtuig raakte hierbij zwaar beschadigd. De neus werd volledig ingedrukt. Bij deze botsing vielen geen gewonden. Op 30 december 1998 werd het treinstel van Arnhem naar Zwolle gesleept. Om de 141 weer in dienst te krijgen, werd besloten tot een bakwisseling met een terzijde staand treinstel. De keus viel op de 144, nadat de 145 was afgevallen. Op 18 januari 1999 kwam het treinstel weer in dienst. Het stel werd in dienst gehouden vanwege invalbeurten in diensten waar normaal gesproken DH of DM'90 treinstellen dienst deden.


 • Op 29 oktober 2000 brak er brand uit in terzijde gesteld materieel op Zwolle Rangeerstation. Hierbij verbranden de DE3 146 en DE3 148 met de ABk en B rijtuigen. Door de hitte zakken de rijtuigen door. De beide mBDk rijtuigen lopen ernstige schade op. De brand werd veroorzaakt door zwervers die vuur stookten om warm te blijven. Het vuur sloeg echter over op het materieel dat dicht bij elkaar stond. Ook mP 3013 verbrand door deze brand en de mP 3007 raakt beschadigd aan de zijwand. De ABk + B rijtuigen van de twee Plan U treinstellen werden gesloopt op Zwolle Goederenstation.


 • Op 20 april 2003 wordt er brand gesticht in het afgevoerde treinstel DE3 129, dat bij Stator staat. Het treinstel wordt aldaar ter plekke gesloopt.
 • In de nacht van 12 op 13 mei 2004 wordt er brand gesticht in treinstel DE3 118. Het reeds afgevoerde treinstel was geplaatst op het goederenemplacement van Amersfoort. Het gehele treinstel brandde zo goed als uit. Het ABk rijtuig is geheel doorgezakt en het B rijtuig in mindere mate is doorgezakt.


Bakwisselingen

 • Tijdens de bouw van de treinstellen, raakte de B 147 beschadigd. De 147 kreeg hierop de B 149 en kwam daarmee in dienst. De 149 kreeg de B van treinstel 150. De herstelde B 147 kwam uiteindelijk in de 150 terecht.
 • In juni 1963 wisselden de 125 en 129 hun ABk. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, werden de ABk rijtuigen vernummerd in plaats van de B en mBDk. De 129 bestond uit de mBDk 129 + B 129 + ABk 125. De 125 was op dat moment in herstelling van de brandschade, welke het in september 1962 had opgelopen. Op 9 juli 1964 werd de ABk 129 van Haarlem naar Werkspoor in Utrecht gesleept om zo treinstel 125 te completeren. Na aflevering bestond de 125 uit de mBDk 125 + B 125 + ABk 129.


 • Op 14 december 1972 wisselden de DE3 111 en DE3 132 van ABk. De DE3 111 liep op december 1972 schade op aan de ABk en kwam op 12 december 1972 naar de Haarlemse werkplaats voor schadeherstel. De DE3 132 ontspoorde op 25 november 1972 in Roermond, waarbij het treinstel schade op liep. Op 7 december 1972 kwamen de rijtuigen ABk + B 132 naar Haarlem vanuit de Utrechtse werkplaats. Op 13 december 1972 is de beschadigde mBDk naar de Tilburgse werkplaats gesleept. Op 15 december 1972 wordt het treinstel DE3 111 met de ABk 132 afgeleverd. Op 29 januari 1973 kwam de DE3 111 naar Haarlem waar de eigen ABk weer werd opgehaald na herstel van de schade. Op 31 januari 1973 ging het stel weer naar Zwolle. De ABk en B van de 132 gingen op 5 februari 1973 naar Tilburg, waar zij werden gecombineerd met de herstelde mBDk. Op 7 februari 1973 wordt de DE3 132 afgeleverd.
 • Op 9 juli 1976 is het treinstel DE3 136 afgeleverd, bestaand uit de ABk 121 + B 121 + mBDk 136. De DE3 121 is op 28 juni 1976 de Tilburgse werkplaats binnen genomen voor herstel aan de mBDk. Van de DE3 136 hebben de ABk + B brandschade opgelopen op 8 maart 1976. Deze rijtuigen worden in Haarlem hersteld. Op 14 juli 1976 zijn de twee rijtuigen van de DE3 121 van Haarlem naar Tilburg overgebracht. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, zijn de ABk + B van de DE3 121 vernummerd naar DE3 136. De rijtuigen ABk + B van de DE3 136 zijn vernummerd naar DE3 129. Op 22 juli 1976 wordt de DE3 129 afgeleverd, bestaande uit de rijtuigen mBDk 129 + B 136 + ABk 136. Op 21 september 1976 is het treinstel DE3 129 in de Tilburgse werkplaats binnengenomen. Hier is de mBDk 129 uitgenomen en wordt de mBDk 121 gekoppeld met de rijtuigen van de oorspronkelijke DE3 136. Op 22 september 1976 wordt de DE3 121 afgeleverd, bestaande uit de rijtuigen mBDk 121 + B 136 + ABk 136.
 • In de nacht van 15 op 16 januari 1977 raakt de mBDk van de DE3 134 beschadigd tijdens een rangeerbeweging. Het motorrijtuig wordt in de Zwolse werkplaats losgekoppeld van de twee andere rijtuigen. Het beschadigde motorrijtuig gaat in de nacht van 25 op 26 januari 1977 van Zwolle naar Amersfoort. In de nacht van 27 op 28 januari 1977 gaat het motorrijtuig naar Tilburg, om aldaar in de werkplaats hersteld te worden. Op 20 januari 1977 arriveert de mBDk 117 in Zwolle vanuit Haarlem. Dit motorrijtuig wordt gekoppeld met de twee onbeschadigde rijtuigen van de DE3 134. Op 3 februari 1977 komt het treinstel DE3 134 weer in dienst in de tijdelijke samenstelling. Op 14 februari 1977 arriveren de twee rijtuigen van de DE3 117 weer in Zwolle vanuit Haarlem. In Zwolle wordt de mBDk 117 weer uit stel DE3 134 gerangeerd en met de eigen rijtuigen herenigd. Op 18 februari 1977 komt de DE3 117 weer in de oorspronkelijke samenstelling in dienst. Nadat de ABk + B van de DE3 135 op 25 februari 1977 naar Haarlem zijn gestuurd, is de mBDk 135 gekoppeld met de ABk + B van de DE3 134. Op 23 februari 1977 is de DE3 134 afgeleverd en in dienst gesteld. Na revisie is de DE3 135 met de mBDk 134 op 25 mei 1977 afgeleverd. De DE3 134 is op 28 juni 1977 afgeleverd met de mBDk 135.
 • In de nacht van 19 op 20 maart 1979 botsen de treinstellen DE3 135 en DE3 150 op elkaar. Hierbij raken de ABk 135 en mBDk 150 beschadigd. Op maart 1979 is de DE3 135 in dienst gesteld, bestaande uit de rijtuigen ABk 150 + B 135 + mBDk 135. De beschadigde DE3 150 bestaat uit de ABk 135 + B 150 + mBDk 150 en is op 2 april 1979 naar de Haarlemse werkplaats gereden voor het herstel. Op 4 april 1979 is de mBDk 150 naar de Tilburgse werkplaats gereden voor herstel. Op 14 mei 1979 zijn de rijtuigen ABk 135 + B 150 afgeleverd door de Haarlemse werkplaats.


 • In april en mei 1982 wisselen de 123, 125 en 151 tijdelijk hun rijtuigen. De 123 is betrokken geweest bij een . De 125 is betrokken geweest bij een aanrijding te Venray op 23 april 1982. De 151 raakte beschadigd tijdens een te op . Op wordt de 151 afgeleverd met de rijtuigen ABk + B 151 en de mBDk van de 123. De 125 komt op 28 april 1982 aan in Tilburg. Het mBDk rijtuig wordt hersteld van de aanrijdingsschade en wordt voorzien van een nieuwe dieselmotor. De rijtuigen ABk en B van de 125 worden gekoppeld met de mBDk 151. Op 7 mei 1982 komt deze combinatie in dienst. Hiermee kwam de 125 te rijden met 5 luchtroosters in de zijwand. Op 29 juni 1982 wordt de mBDk 125 afgeleverd door de Tilburgse werkplaats aan de Zwolse werkplaats. Hier werd de mBDk 125 gecombineerd met de eigen ABk en B. De mBDk 123 kwam aansluitend naar Tilburg, waar het gecombineerd werd met de rijtuigen ABk + B van de 111. Deze was eind juni 1982 in Tilburg binnen genomen voor het vervangen van de RUHB motor door een MGO motor. Op 20 augustus 1982 wordt de mBDk 111 afgeleverd in treinstel 126. Ook dit treinstel kwam binnen voor het wisselen van de dieselmotor. Nadat de mBDk 123 is hersteld van schade, krijgen de betrokken treinstellen hun eigen mBDk weer terug. • In september 1997 wisselden de ABk 133 en 144 van treinstel. In tegenstelling tot wat gebruikelijk was, werden de treinstellen niet vernummerd. Treinstel 133 was licht beschadigd bij een aanrijding te Enschede in augustus 1997.


 • In januari 1999 vond een bakwisseling plaats tussen de beschadigde mBDk 141 en de terzijde gestelde mBDk 144. Door deze bakwisseling kon de 141 langer doorrijden in plaats van afgevoerd te worden. Treinstel 144 bestond vanaf dat moment uit de ABk 133 + B 144 + mBDk 141. De 144 werd met de beschadigde mBDk van de 141 gesloopt.
 • Om treinstel 144 per spoor naar de sloper over te brengen, vond in mei/juni 1999 een allerlaatste bakwisseling plaats met dit stel. Met treinstel 124 werden de mBDk's gewisseld. Hierdoor kunnen de beide stellen door een soortgenoot van Zwolle naar Amsterdam worden gesleept.


Nummer ABk B mBDk Datum bakwisseling Reden voor wisseling
Permanente bakwisselingen
121 ABk 125 B 129 mBDk 121 Brandschade ABk + B
121 ABk 136 B 136 mBDk 121 22 september 1976 Botsschade mBDk 121
124 ABk 124 B 124 mBDk 144 juni 1999 Sleepwaardig maken 144
125 ABk 129 B 125 mBDk 125 juli 1964 Botsschade ABk 129, brandschade mBDk 125
129 ABk 125 B 129 mBDk 129 juni 1963 Botsschade ABk 129, brandschade mBDk 125
133 ABk 144 B 133 mBDk 133 september 1997 Botsschade ABk 133
134 ABk 134 B 134 mBDk 135 juni 1977 Botsschade mBDk 134
135 ABk 135 B 135 mBDk 134 mei 1977 Botsschade mBDk 134
136 ABk 121 B 121 mBDk 136 9 juli 1976 Botsschade mBDk 136
141 ABk 141 B 141 mBDk 144 januari 1999 Botsschade mBDk 141
144 ABk 133 B 144 mBDk 144 september 1997 Botsschade ABk 133
144 ABk 133 B 144 mBDk 141 januari 1999 Botsschade mBDk 141
144 ABk 133 B 144 mBDk 124 juni 1999 Sleepwaardig maken 144


Afvoer

In 1985 wordt de planning gemaakt om de treinstellen tussen 1992 en 1995 af te voeren. De treinstellen zullen dan vervangen worden door nieuwe treinstellen. In 1990 worden de plannen gewijzigd. De afvoer is voorzien tussen 1997 en 2000. In 1997 zullen er 7 treinstellen afgevoerd worden, gevolgd door 25 treinstellen in 1998. De resterende 9 treinstellen zullen in 1999 (5 stuks) en in 2000 (4 stuks) worden afgevoerd. In 1995 zijn de plannen bijgesteld, zodat er in 1997 nog steeds 7 treinstellen afgevoerd zouden worden. In 1998 zullen er maar 16 treinstellen worden afgevoerd in plaats van 25. De laatste 18 treinstellen zullen dan in 1999 en 2000 worden afgevoerd. De plannen worden echter doorkruist door het afvoeren van beschadigde treinstellen en de overgang van treinstellen naar Syntus. Zelfs een extra revisie zorgde er voor dat er nog 15 treinstellen langer in dienst zouden blijven. Uiteindelijk worden in december 2003 de laatste treinstellen afgevoerd. Dit is mogelijk door de instroom van de nieuwe stammen VIRM en de tegenvallende aantallen reizigers.

Als eerste treinstel, werd de DE3 143 afgevoerd na zijn ongeval in 1991. In 1997 begint de seriematige afvoer en worden er vijf treinstellen afgevoerd. Als eerste wordt de DE3 120 afgevoerd op 13 januari 1997. In mei 1997 wordt de DE3 132 als tweede afgevoerd. In juni 1997 wordt de DE3 111 afgevoerd. In juli 1997 worden de DE3 123 en DE3 144 afgevoerd. Door de instroom van het nieuwe DM'90 materieel per 12 januari 1998 in noord Nederland en het daarop verschuiven van inzet van het DH Materieel, worden als gevolg hiervan vier treinstellen terzijde gesteld. Op 13 januari 1998 werden in Zwolle de DE3 124, DE3 136 en DE3 146 terzijde gesteld. Een dag later werd in Zwolle de DE3 131 terzijde gesteld. Met het afvoeren van deze treinstellen zijn er nog 32 treinstellen over. In de zomer van 1998 zouden oorspronkelijk nog eens 10 treinstellen afgevoerd gaan worden, maar door de aanhoudende problemen met het DM'90 materieel worden echter slechts 7 treinstellen afgevoerd. Voor 24 mei 1998 stonden de DE3 127, DE3 129, DE3 138, DE3 139, DE3 140, DE3 145 en DE3 149 op de planning om afgevoerd te worden. Deze worden in de daarop volgende maand ook afgevoerd, met uitzondering van de DE3 138. Deze ruilt met de DE3 148, welke op 26 mei 1998 een motorbrand oploopt. De DE3 139 staat al sinds maart 1998 in Zwolle. Op 14 mei 1998 rijdt de DE3 145 zijn laatste rit, als het treinstel in Zwolle uitloopt voor onderhoud. Op 24 mei 1998 rijdt de DE3 127 zijn laatste rit, de DE3 149 rijdt op 30 mei 1998 zijn laatste rit. In juni eindigen de DE3 129 en DE3 140 hun carrière. Op 19 juni 1998 rijdt de DE3 129 zijn laatste ritten. Op 29 juni 1998 rijdt de DE3 140 voor het laatst. Na de terzijdestelling op 19 juni 1998 werd de DE3 129 op 28 september 1998 overgebracht van Zwolle naar Utrecht. Het treinstel werd geplaatst op het oefenterrein van NS Beveiliging en Services/Stator. Om dienst te doen als geluidswal na het vertrek van de Plan W rijtuigen, zijn op 20 maart 1999 de DE3 111, DE3 123, DE3 136 en DE3 139 van Zwolle Rangeerterrein overgebracht naar de Watergraafsmeer. De DE3 111 en DE3 136 werden hierbij gesleept door de DE3 135 en DE3 152, waarbij onderweg de dieselmotor van de DE3 152 defect raakte. Op 21 april 1999 werd de DE3 129 van Utrecht naar Zwolle gesleept, om daar ontdaan te worden van zijn dieselmotor. Op 19 mei 1999 werd de DE3 129 teruggesleept naar Stator in Utrecht, nadat eerdere pogingen gestrand waren. Op 20 april 2003 werd het treinstel met opzet in brand gestoken en brandde uit. Het treinstel heeft enkele jaren op het terrein van Stator gestaan, alvorens het in december 2005 gesloopt werd.


De treinstellen die op de nominatie stonden om gereviseerd te worden, maar waarvan de revisie uiteindelijk niet doorging, zijn op Amersfoort Bokkeduinen gestald. Dit zijn de DE3 118, DE3 142 en DE3 152. In december 2003 worden de laatste treinstellen aan de kant gezet. Zij worden overgebracht naar het defensieterrein Amersfoort Vlasakkers. Hier staan de treinstellen in afwachting van mogelijke verkoop. De treinstellen moeten daarvoor geconserveerd worden. Om de overbrengingen te doen, werd de DE3 116 uitgekozen. Dit treinstel sleept de te conserveren treinstellen vanuit Amersfoort naar Arnhem en naar Hengelo. Na conservering keerde de treinstellen terug naar Amersfoort. De DE3 112 werd op 7 april 2004 door de DE3 116 vanuit Amersfoort naar Beekbergen gesleept. De rit van Beekbergen naar Amersfoort op 7 april 2004 was de laatste rit van de DE3 116 op eigen kracht. Hiermee kwam een eind aan het actieve leven van de treinstellen. In Beekbergen werd het treinstel DE3 112 van onderdelen ontdaan door de VSM, welke het voor haar Plan E rijtuigen wilde gebruiken. De motor is bestemd voor de locomotieven serie 2400 van de VSM. Medio april 2004 moesten de treinstellen DE3 118, DE3 142 en DE3 152 van de Bokkeduinen weg zijn, omdat NS de ruimte zelf nodig had in verband met de verbouwing van het opstelterrein zuidzijde in Utrecht. De treinstellen werden op het naastgelegen, onbewaakte, goederenemplacement gestald. Hier brandde treinstel 118 in mei 2004 nagenoeg geheel uit. In juli 2004 gingen de treinstellen weer terug naar het bewaakte Bokkeduinen. Nadat de DE3 112 ontdaan was van de onderdelen in Beekbergen werd het terug gebracht naar Apeldoorn. Op 8 november 2004 werd het stel door de 6440 opgehaald in Apeldoorn en naar Amersfoort gebracht.


In 2005 moeten de treinstellen verdwijnen van de Vlasakkers. De treinstellen worden over gebracht naar Blerick en naar Heerlen. Hier staan zij onbewaakt, zodat de treinstellen worden gevandaliseerd. De DE3 119, 121, 126, 134, 147, 150, 151 en 192 zijn in Blerick neergezet en de 116, 117, 191, 193, 194 en 195 in Heerlen. De 125 heeft op het opstelterrein van Arnhem Berg gestaan. De 121 is op 25 augustus 2006 naar Zwolle overgebracht door de 6410. in rood geschilderd, toen het in het bestand van de HIJSM terecht kwam. NS heeft in 2006 de 116, 117, 119, 121, 125, 147, 150, 151 en 191 - 195 voor verkoop aangewezen. De overige treinstellen waren in een dusdanige staat dat verkoop niet lonend was. De 151 werd op 22 maart 2007 vanuit Blerick naar Zwolle overgebracht om opgeknapt te worden. Nadat de 116, 117, 151, 191 en 195 weg moesten in Zwolle zijn ze op 14 juni 2007 achter de 1755 overgebracht naar Amersfoort.

De overige zes stellen (119, 126, 134, 147, 150, en 192) zijn over de weg van Blerick naar Hasselt overgebracht. Dit was een betere optie dan via het spoor, gezien de slechte staat en het ontbreken van koppelingen van diverse stellen. Vanaf 3 mei 2007 werden in 5 werkdagen alle 18 bakken naar de sloper vervoerd.


Conservering

Een aantal treinstellen zijn geconserveerd. Conservering werd gedaan om de treinstellen in een zo goed mogelijke conditie te houden met het oog op eventuele verkoop. Hieronder vielen voor een deel de treinstellen die geleverd zouden worden BKRS Slowakije. Alle treinstellen uitgezonderd de DE3 147 zijn in Arnhem geconserveerd. De DE3 147 is naar Hengelo gegaan voor conservering. Bij de conserveringswerkzaamheden is het water afgetapt, is er op diverse plaatsen conserveringsvloeistof gebruikt. Voor het verslepen van de treinstellen tussen Amersfoort en Arnhem/Hengelo werd gebruik gemaakt van de DE3 116.

Stel Binnengenomen Afgeleverd
116 7 april 2004 13 april 2004
117 21 maart 2004 26 maart 2004
119 11 maart 2004 19 maart 2004
121
125 24 maart 2004 29 maart 2004
126 26 maart 2004 31 maart 2004
134 29 maart 2004 2 april 2004
147 24 februari 2004 5 april 2004
150 3 maart 2004 8 maart 2004
151 23 februari 2004 26 februari 2004
191 15 maart 2004 24 maart 2004
192 4 maart 2004 22 maart 2004
193 25 maart 2004 4 maart 2004
194 19 maart 2004 24 maart 2004
195 15 maart 2004 7 april 2004


Verkoop aan Slowakije

Na de afvoer van de laatste treinstellen bij de NS in 2003, werden de treinstellen geconserveerd in Arnhem en Hengelo. De treinstellen werden hierna verzameld in Heerlen, Blerick, Amersfoort en Zwolle. Van de geconserveerde treinstellen werden de DE3 116, DE3 117, DE3 121, DE3 125, DE3 191 en DE3 193 uitgekozen voor verkoop aan de Bratislavská regionálna koľajová spoločnost (BKRS) in Slowakije. De DE3 121 is later geruild tegen de DE3 151. De DE3 121 kwam zodoende bij de HIJSM terecht. De verkochte treinstellen werden bij het onderhoudsbedrijf Zwolle rijvaardig gemaakt en opnieuw geschilderd. De treinstellen werden vanuit hun verschillende standplaatsen in april 2006 naar Zwolle overgebracht. De DE3 193 en DE3 195 zijn op 21 april 2006 vanuit Heerlen naar Zwolle overgebracht. De treinstellen DE3 194 en DE3 195 zijn aangewezen voor het leveren van onderdelen. De overgebleven treinstellen (DE3 119, DE3 147, DE3 150, DE3 192 en DE3 194) zijn hierop in mei 2007 gesloopt. De DE3 125, welke reeds in Zwolle was, werd als eerste afgeleverd. De DE3 193 werd als tweede afgeleverd. Beide treinstellen vertrokken op 11 mei 2007 naar Slowakije. In Nederland worden zij gesleept tussen twee koppelwagens door de 1773 van Zwolle naar Bad Bentheim. Ze kwamen daar op 20 mei 2007 aan. Ze werden op een industrieterrein in Bratislava geparkeerd. De DE3 117 werd als derde door Zwolle afgeleverd, maar is niet naar Slowakije overgebracht, evenals de DE3 191. De overbrenging is niet doorgegaan, omdat de BKRS de treinstellen niet heeft betaald. Ook de verdere werkzaamheden aan de treinstellen zijn gestaakt. De DE3 117 is rijvaardig weggezet, terwijl de DE3 191 enkel geschilderd was. De treinstellen DE3 116, DE3 117, DE3 151, DE3 191 en DE3 195 zijn op 14 juni 2007 door locomotief 1755 met behulp van koppelwagens vanuit Zwolle naar Amersfoort overgebracht. De treinstellen zijn in de loods van de voormalige wagenwerkplaats gestald. In 2012 staan de twee treinstellen nog steeds in Bratislava De overige treinstellen (DE3 116, DE3 117, DE3 191, DE3 151 en het casco van de DE3 195) staan in Amersfoort te wachten op wat komen gaat. De DE3 151 staat erbij zoals hij van Blerick afgekomen is, alle TL buizen aan gort, zwerversresten erin en cabines vernield. Ook mist 1 vouwbalg, de kappen van de front/sluitseinen en onderdelen uit de cabine. De DE3 116 is er nog slechter aan toe, deze heeft ook botsschade als gevolg van een rangeerbotsing, verschillende ruiten zijn gesneuveld, waardoor er van het interieur en de vloer plaatselijk niet veel meer over is. Bovendien is het casco slecht, de gaten vallen er in. De DE3 195 heeft bijna geen ruiten meer en is compleet geplukt inclusief motor. Dit treinstel is teveel ontdaan van onderdelen om weer rijvaardig te kunnen worden. Met de onderdelen van de DE3 116 zou je de DE3 151 weer compleet kunnen maken, m.u.v. de cabines. Uit deze 5 treinstellen zijn dus met moeite 3 rijvaardige treinstellen mogelijk, met het nodige werk. Echter buiten de museumorganisaties zijn er inmiddels (door sluiting Hoofdwerkplaats Tilburg en Onderhoudsbedrijf Zwolle) helemaal geen onderdelen meer, wat verkoop erg moeilijk maakt. De treinstellen 125 en 193 zijn in 2013 in Bratislava gesloopt.


Verkoop aan Roemenië

In augustus 2011 wordt bekend dat er een aantal treinstellen verkocht zijn aan Ferotrans TFI SRL in Roemenië. Op 17 augustus 2011 zijn de DE3 116, DE3 117, DE3 151, DE3 191 en DE3 195 door de 2205 vanaf hun opstelplaats en/of loods in Amersfoort naar het bewaakte terrein van Stichting Historisch Dieselmaterieel verplaatst. Later wordt bekend dat treinstel DE3 151 is geruild met de DE3 113, daar het casco van de DE3 151 zich in een betere staat bevind dan de DE3 113. De treinstellen zullen per spoor overgebracht worden. Na de overbrenging zal bekeken worden welke treinstellen in dienst komen en welke als pluktreinstel zal dienen. Op 12 december 2012 werd bekend dat Ferotrans worstelt met de overbrenging van de treinstellen. Ook een gebrek aan financiële middelen speelt een rol. Eind 2014 wordt bekend dat de vijf treinstellen gesloopt gaan worden, omdat het vervoer naar Roemenië niet rond komt.


Sloop

Als eerste treinstel wordt de 143 gesloopt, na te zijn verongelukt in 1991 te Melderslo. In de eerste week van mei 1991 werd het treinstel ter plaatse gesloopt.

Vanaf medio 1999 worden de treinstellen die in 1997, 1998 en 1999 afgevoerd zijn, gesloopt.

Op 16 juni 1999 werd het restantenstel 144 (ABk 133 + B 144 + mBDk 124) door de 137 van Zwolle via de IJssellijn naar Amsterdam gesleept. Een week later, op 23 juni 1999, volgde treinstel 124, welke voorzien is van de beschadigde mBDk 141, dezelfde route achter eveneens de 137. Treinstel 132 werd op 21 juni 1999 overgebracht van Zwolle naar oefenterrein Vijf Eiken bij Gilze Rijen. Op 6 juli 1999 werd het beoefende stel opgehaald door de 119 en naar Amsterdam overgebracht. De te slopen treinstellen zijn bij de sloper Hollandia in de Westhaven geplaatst. Als vervanger van de 132 bij het oefenterrein de Vijf Eiken werd de 138 aangewezen. Op 9 september 1999 werd het treinstel daar naar toe gesleept vanuit Zwolle door de 128. Op 12 november 1999 werd het bestormde treinstel naar de Amsterdamse Westhaven afgevoerd.


Het treinstel DE3 129 moest voor de sloop eerst ontastbest worden. Dit gebeurde van 5 tot en met 9 december 2005. Op 19 december 2005 werd een sloopplaats gecreëerd. Op 20 december 2005 werden de ABk en B gesloopt. De mBDk werd op 21 december 2005 gesloopt, evenals alle draaistellen.


Vanaf 3 mei 2007 worden de treinstellen die in Heerlen en Blerick (de 119, 126, 134, 147, 150 en 192) staan per dieplader naar sloper Hoeben in Hasselt gebracht. Onderdelenleverancier DE3 194 is op 20 juni 2007 vanaf Zwolle Goederen naar Katwolde overgebracht en de volgende dag naar sloperij Hoeben in Hasselt.

In 2013 zijn de twee treinstellen DE3 125 en DE3 193 in Bratislava gesloopt.

In 2015 zouden de vijf treinstellen die in Amersfoort op het goederenemplacement staan opgesteld (113, 116, 117, 191 en 195) gesloopt gaan worden. De verkoop is mislukt en een museale toekomst zit er voor de treinstellen niet in. Als gevolg aangescherpte milieuregels voor wat betreft de verwerking van asbesthoudende materialen laat de sloop nog op zich wachten. Op 28 januari 2016 worden de 116, 117, 191 en 195 van het goederenemplacement naar het de sporen voor de voormalige Wagenwerkplaats gebracht door de VolkerRail 203-1. In september 2017 zijn de treinstellen in de loods geplaatst om ruimte te maken voor de verbouwing van het emplacement voor de de voormalige werkplaats. Op 20 juni 2019 wordt opdracht gegeven om de vijf treinstellen te gaan slopen. Zij zullen gesloopt gaan worden door Beelen uit Harderwijk. De sloop vindt plaats op het terrein van HKS Metals in Amsterdam. In de zomer zijn de treinstellen weer op het buitenterrein van de voormalige werkplaats neergezet. Op 29 oktober 2019 zijn de rijtuigen B en ABk van de treinstellen DE3 116 en DE3 191 vanaf het goederenemplacement overgebracht naar losplaats de Birkt. Hier zijn de rijtuigbakken op trailers geplaatst en naar het terrein van HKS Metals in het Westelijk havengebied van Amsterdam overgebracht. De motorrijtuigen worden later vervoerd, omdat de kraan die de rijtuigbakken op de trailers plaatst, niet in staat is om de zware motorrijtuigen te tillen. Per week kunnen 4 rijtuigbakken gesloopt worden. Op 5 november 2019 zijn de rijtuigen mBDk 116, mBDk 191 en de B en ABk 195 van het goederen emplacement naar de Birkt gesleept. Hier zijn zij per dieplader naar het terrein van HKS in Amsterdam overgebracht. Op 12 november 2019 is het treinstel DE3 117 van Amersfoort naar de Birkt gesleept en op diepladers naar het terrein van HKS in Amsterdam overgebracht. Ook het rijtuig mBDk 195 is op deze dag afgevoerd naar de sloper. Op 19 november 2019 gaat als laatste treinstel de DE3 113 per dieplader vanaf de Birkt naar het terrein van sloper HKS overgebracht voor sloop. Hiermee zijn alle voor sloop bestemde treinstellen gesloopt, zodat er nog 4 treinstellen resteren met een museale bestemming (DE3 114, DE3 115, DE3 121 en DE3 151).


Museummaterieel

Van de 42 gebouwde treinstellen, zijn er vier in museale handen terecht gekomen. Dit zijn de treinstellen DE3 114, DE3 115, DE3 121 en DE3 151.


 • Haarlem - IJmuidense Spoorwegmaatschappij (HIJSM)

De DE3 113 en DE3 115 zijn na hun inzet bij Syntus bij de HIJSM in Haarlem terecht gekomen. Op 6 december 2003 arriveren de twee treinstellen in Haarlem. De vereniging wil met de beide treinstellen gaan rijden op het gesloten baanvak tussen Driehuis en IJmuiden. In 2006 voegde zich de DE3 121 bij dit gezelschap, na de verkoop van treinstellen aan Slowakije. In 2009 zijn de treinstellen dusdanig vernield, dat de HIJSM zich genoodzaakt zag om afstand te doen van de treinstellen. De DE3 113 en DE3 121 kwamen bij de Stichting Historisch Dieselmaterieel terecht, de DE3 115 kwam bij de Stichting DE-III terecht.

113

In oktober 2003 komt het treinstel aan in Haarlem. In juni 2004 wordt begonnen het treinstel in de oorspronkelijke rode kleurstelling gebracht. Als eerste is de mBDk geschilderd in 2004. In november 2004 is het gehele treinstel rood geschilderd. In de nacht van 21 op 22 februari 2009 is het treinstel slachtoffer geworden van vandalisme, waarbij het treinstel flink vernield werd. In 2009 gaat het over naar de Stichting DE-III.

Inzet

Op 18 december 2004 wordt een donateursrit verreden met het treinstel. Deze rit voert naar de diverse havens in het Amsterdam Westelijk havengebied. Op 9 april 2005 rijdt het treinstel naar Alkmaar, waar het te zien is tijdens de open dag op dezelfde dag. Op 28 oktober 2007 wordt het treinstel gebruikt voor roestrijden tussen Goes en Bergen op Zoom. Op 16 maart 2008 wordt het treinstel samen met de 121 gebruikt voor tussen Amsterdam en Utrecht. Op 8 juni 2008 gaat het treinstel samen met de 121 naar de ZLSM voor het op 14 en 15 juni 2008. Deze ritten worden op de eigen lijn gereden.


115

In oktober 2003 komt het treinstel aan in Haarlem. Het treisntel wordt rijvaardig gemaakt. In april 2006 wordt het treinstel in dienst genomen. In de nacht van 21 op 22 februari 2009 is het treinstel slachtoffer geworden van vandalisme, waarbij het treinstel flink vernield werd. In 2009 gaat het over naar de Stichting DE-III.

121

In mei 2007 verwerft de HIJSM treinstel 121. Het treinstel stond op de nominatie om gesloopt te worden, nadat verkoop aan Slowakije niet doorging en de 151 zijn plaats in nam. De HIJSM wil ook dit treinstel rood schilderen. Medio juli 2007 wordt begonnen met het schuren van het treinstel bij de werkplaats van Zwolle. Slechte stukken plaatmateriaal worden vervangen cq geplamuurd. Als eerste wordt de neus het ABk rijtuig behandeld. In augustus 2007 wordt het mBDk rijtuig onder handen genomen. Eind augustus 2007 is het treinstel in de grondverf geschilderd. Op 3 september 2007 zijn het mBDk en B rijtuig rood geschilderd en is het ABk rijtuig in de grondverf gezet. De volgende dag is het treinstel in de eerste laag rood geschilderd. In de daar op volgende week worden de deuren, derde frontsein en seinbalk geschilderd van het mBDk rijtuig. De buitenste zijramen worden ontdaan van hun bestickering. Het ABk rijtuig wordt pas in oktober 2007 onder handen genomen.


Inzet

Op 21 september 2007 wordt het treinstel door diesellocomotief 302328 van Strukton van Zwolle via Amersfoort, Utrecht Maliebaan, Den Bosch, Sittard naar Simpelveld gesleept. Hier zal het treinstel te zien zijn tijdens het dieselweekend op 22 en 23 september 2007 van de ZLSM. Hier rijdt het treinstel enkel ritten op de Miljoenenlijn. Op keert het treinstel terug naar . Op 16 maart 2008 wordt het treinstel samen met de 113 gebruikt voor tussen Amsterdam en Utrecht. Op 8 juni 2008 gaat het treinstel samen met de 113 naar de ZLSM voor het op 14 en 15 juni 2008. Deze ritten worden op de eigen lijn gereden.


 • Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft de beschikking over treinstel 114.

114

Na de afvoer van de treinstellen in juli 2002, kreeg het Spoorwegmuseum de beschikking over treinstel 114. Het treinstel werd na de overdracht opgeborgen in de loods in Blerick. De voorkeur van het Spoorwegmuseum voor dit stel was dat het nog in redelijk originele staat was gebleven. Het treinstel is in 2009 rijvaardig gemaakt in Blerick. Op 18 januari 2010 is het treinstel door de Materieel'46 273 en Materieel'54 386 van Blerick naar Utrecht gesleept. In januari en februari 2010 is het stel weer geheel rood geschilderd en in uiterlijke afleveringstoestand gebracht. Dit schilderen vond plaats in Wereld 4 van het Spoorwegmuseum. Op 26 februari 2010 reed het treinstel zijn eerste rit in het rood. In oktober 2010 is het treinstel voorzien van de ontbrekende opschriften. Het treinstel doet geregeld dienst voor de Heimwee Express en voor extra ritten voor gezelschappen.

Inzet

Op 25 mei 2011 rijdt de 114 in het kader van de sPooRweNSdagen een rit van Utrecht naar de STAR in Veendam.

Op 20 september 2014 rijdt het treinstel in de middag pendelritten tussen Haarlem en Amsterdam in het kader van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Op 13 oktober 2014 sleept het treinstel de DE-III van Utrecht naar Amersfoort voor de spoorparade in het kader van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Op 18 en 19 oktober 2014 rijdt het treinstel pendelritten tussenAmersfoort en Leusden. Op 8 november 2014 maakt het treinstel een rit van Utrecht Maliebaan naar Blerick en weer terug voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum. Op 26 september 2015 rijdt het treinstel een rit voor dezelfde vrienden via de Hanzelijn en de Betuwelijn. In september 2017 rijdt het treinstel twee keer naar Goes voor diverse evenementen. De tweede keer neemt de 114 ook de DE1 41 mee. Op 22 juni 2019 rijdt het treinstel pendelritten tussen het station Tilburg en Tilburg Industrie, waar het componentenbedrijf van NedTrain is gevestigd. Op deze dag wordt een open dag aldaar gehouden. Op 21 september 2019 is het treinstel te zien tijdens de open dag van de Haarlemse werkplaats.


 • Stichting 2454 Crew

Op 8 november 2019 wordt de stichting 2454 crew opgericht. Hiermee komen zij los van de Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel (BSH). In november en december 2019 nemen zij twee treinstellen over. Dit is de DE3 151 van de SHD en de DE3 115 van de Stichting DE-III.

115

In november 2019 maakt de Stichting DE-III bekend dat het zichzelf per 1 december 2019 opheft. Het treinstel DE3 115 gaat in december 2019 over naar de Stichting 2454 Crew. Het treinstel zal onderdelen gaan leveren voor de DE3 151. De technische staat van dit treinstel is beter dan dat van de DE3 151, maar het casco en de draaistellen verkeerden in een slechtere staat. In de nacht van 7 op 8 januari januari 2024 is de DE3 115 van Onnen naar Zwolle gesleept. Het wordt hierbij ingeklemd tussen rem- en koppelwagens van RailAdventure en getrokken door de 9902 van Railexperts. In de avond van 8 januari 2024 gaat het treinstel van Zwolle naar Amersfoort. Het wordt hierbij ingeklemd tussen locomotor 276 en twee koppelwagens van RailAdventure en werd getrokken door de 9902 van Railexperts. In Amersfoort zal het treinstel weer opgeknapt gaan worden. Een van de eerste werkzaamheden in het treinstel, is het herstel van het boordnet van 220 volt. Aan de buitenzijde wordt de graffiti van het treinstel verwijderd door het te schilderen in grondverf, gevolgd door een rode laklaag. In april 2024 is het treinstel zoverre opgeknapt, dat het op 27 april 2024 mee kan doen met de Koningsdagrit van de NVBS.

151

In november 2019 maakt de Stichting Historisch Dieselmaterieel bekend dat het treinstel 151 niet langer tot de collectie behoord. Het treinstel gaat op 7 november 2019 over naar de Stichting 2454 crew, die het treinstel rijvaardig wil opknappen met onderdelen uit de DE3 115. In december 2019 en januari 2020 is er gewerkt aan het treinstel om het weer rolvaardig te maken. Op 29 januari 2020 wordt de dieselmotor sinds lange tijd weer gestart. In februari 2020 worden in Amersfoort korte proefritten gereden met het treinstel. Op 24 februari 2020 is het treinstel door de ElD4 766 van Amersfoort naar Roosendaal overgebracht. Hier zal het treinstel worden geschilderd en andere onderhouds- en reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Door Shunter is de ATB ingeregeld en vervolgens gekeurd. Op 28 maart 2020 maakt het treinstel een proefrit vanuit Roosendaal naar Eindhoven voor een behandeling op de kuilwielenbank aldaar. Op 29 maart 2020 keert het treinstel terug naar Roosendaal na roest te hebben gereden. In de maand april 2020 is het treinstel van binnen geheel opgeknapt. Ook wordt het treinstel opnieuw geschilderd, waarbij het treinstel geel met blauwe reclamebanen blijft behouden. Dit gebeurd grotendeels bij de werkplaats van Stoom Stichting Nederland in Rotterdam, nadat het treinstel in Roosendaal diverse malen is beklad met graffiti. In het najaar en de winter van 2020 en is het interieur verder afgewerkt met onderdelen uit de DE3 115. In januari 2021 is het treinstel voorzien van ATB-vv. In de avond van 19 maart 2021 wordt een proefrit verreden om de installatie te beproeven.

Inzet

Op 29 maart 2020 wordt het treinstel gebruikt voor het roest rijden van de aansluitingen naar de HSL bij Zevenbergschenhoek en Rotterdam Stadion. Na afloop van deze ritten keerde het treinstel terug naar Roosendaal. Op 3 mei 2020 wordt het treinstel wederom gebruikt voor het roestrijden van de aansluitingen naar de HSL bij Zevenbergschenhoek en Rotterdam Stadion. Na afloop wordt er terug gekeerd naar Roosendaal. In het jaar 2020 gebeurd dit nog een aantal keren wanneer er werkzaamheden zijn uitgevoerd. Op 11 september 2020 rijdt het treinstel voor het eerst na de schilderbeurt. Vanuit Rotterdam Noord Goederen wordt er eerst naar Amersfoort gereden. Vanuit Amersfoort gaat het naar Leusden voor een perspresentatie. Na terug keer in Amersfoort wordt er naar Nijmegen gereden om de ElD4 766 op te pikken. Samen rijden de twee treinstellen naar Blerick. Voor de eigen vrijwilligers wordt op 19 juni 2021 een rit verreden over de spoorlijn van de VSM vanuit Amersfoort. Via Arnhem en Utrecht wordt Amersfoort weer bereikt. Op 3 en 4 juli 2021 wordt er een excursieweekend georganiseerd, waarbij de DE3 151 een viertal musea bezoekt. Op 3 juli worden de VSM en de ZLSM bezocht. Er werd overnacht in Goes bij de SGB en als laatste werd de SHM in Hoorn bezocht. Op 10 juli 2021 is het treinstel onderweg naar onder andere Born en Budel in opdracht van de Vereniging voor Innovatief Euregionaal (rail)Vervoer. In het weekend van 9 en 10 april 2022 rijdt het treinstel de Railsafari 2, waarbij op 9 april 2022 uit Amersfoort werd vertrokken richting Hoorn, waar de SHM bezocht werd. Aansluitend werd er naar Haarlem, Den Haag en Rotterdam gereden waar een bezoek werd gebracht aan het NZH museum, het HOVM en de RTM in Ouddorp. Het laatste per bus. Op 10 april 2022 werd er vanuit Rotterdam naar Amsterdam gereden waar het treinstel naar het terrein van de hoofdwerkplaats rail van het GVB werd gereden. Het laatste bezoek werd aan het Spoorwegmuseum gebracht.


 • Stichting DE-III

Nadat de 113 en 121 naar de Stichting Historisch Dieselmaterieel waren overgegaan, is tegelijkertijd de 115 bij de stichting DE-III terecht gekomen. Het treinstel is hersteld van de opgelopen schade. Ook eerder opgelopen schade is bijna allemaal hersteld, zodat het stel bijna weer rijvaardig is. Op 22 november 2019 maakt de stichting bekend dat het zichzelf op 1 december 2019 zal opheffen, omdat er geen middelen zijn om het treinstel DE3 115 op te knappen. Zo moeten de draaistellen gereviseerd worden en slechtere delen van het casco worden hersteld. Het treinstel zal overgedragen gaan worden aan 2454 crew in Haarlem.

115

Het treinstel is in januari 2013 verplaatst van de sporen tegen over het station van Amersfoort naar de Bokkeduinen. Hier vinden de werkzaamheden plaats om het treinstel weer rijvaardig te krijgen. Slechte delen plaatwerk worden vervangen door nieuw plaatwerk. Daarnaast wordt het treinstel geplamuurd en wordt het rood geschilderd. Begin juli 2013 is het treinstel geheel rood geschilderd. Op 14 september 2013 vindt de eerste proefrit plaats van Amersfoort naar Apeldoorn. Op 30 november 2013 reed het treinstel een rit naar Zwolle, waarbij de heenweg via de Hanzelijn verliep. Op 27 januari 2014 is het treinstel naar Roosendaal gereden. Hier zal het dak worden opgeknapt. Na deze werkzaamheden zal het dak opnieuw geschilderd gaan worden. Op 1 februari 2014 is het treinstel afgeleverd en teruggereden naar Amersfoort. Op 6 december 2018 is het treinstel door de ElD4 766 van Amersfoort naar het onderhoudsbedrijf Onnen gesleept. Het treinstel moet ruimte maken in Amersfoort.

Inzet


Op 11 juli 2014 rijdt het treinstel vanuit Amersfoort naar Simpelveld voor de stoomtreindagen bij de ZLSM. Hier werd het treinstel ingezet in de normale dienstregeling. Op 14 juli 2014 keert het treinstel terug naar Amersfoort. Voor 175 jaar spoorwegen in Nederland rijdt het treinstel op 19 september naar Stadskanaal, om daar aanwezig te zijn bij de STAR. Op 21 september 2014 keert het treinstel terug naar Amersfoort. Op 4 oktober 2014 is het treinstel te zien tijdens de open dag van de werkplaats in Leidschendam. Op 8 november 2014 maakt het treinstel een rondrit vanuit Amersfoort via Zwolle en de Hanzelijn naar Hilversum. Vanuit Hilversum rijdt het treinstel via Utrecht Centraal en Tiel naar Arnhem. Vanuit Arnhem gaat het via Deventer en Zwolle terug naar Amersfoort.


 • Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD)

Voor het opknappen van de vernielde treinstellen van de HIJSM kregen de stellen in 2009 onderdak bij de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Hier werden de 113 en 121 zo veel mogelijk hersteld. De 121 werd als eerste opgeknapt en is rijvaardig. De 113 is in het najaar van 2011 geruild met de 151, daar deze in een betere toestand is. Het treinstel DE3 113 is verkocht aan Roemenië.

113

In 2009 wordt het treinstel overgenomen van de HIJSM. In 2011 wordt het treinstel geruild met de 151 van de NS. Het treinstel is aan Roemenië verkocht, maar na het niet rondkomen van financiering en overbrenging is het treinstel in 2014 aangewezen voor sloop.

121

Eind 2013 wordt begonnen om het slechte plaatwerk van het mBDk rijtuig te vervangen. Diverse dakdelen en schortplaten worden naar een straler gebracht om behandeld te worden. In november 2014 wordt het treinstel in revisie genomen. In januari 2015 worden diverse onderdelen, zoals raamlijsten, afdekplaten en de omlijsting van een meterpaneel op proef gestraald. Ook kleinere delen worden onder handen genomen en gepoedercoat.

Inzet

Op 2 november 2014 wordt het treinstel gebruikt voor ontroestingsritten tussen Leiden en Alphen aan den Rijn.

151

In 2011 wordt de eigen, in slechter staat bevindende DE3 113 geruild met de aan Roemenië verkochte 151. Hiermee zal de 113 naar Roemenië gaan. In november 2019 gaat het treinstel over naar de 2454 crew.


 • Diversen

Van een aantal treinstellen is de dieselmotor uitgebouwd na hun afvoer. De motor van de DE3 150 is in het Spoorwegmuseum terecht gekomen en de dieselmotor van de DE3 195 en waarschijnlijk de DE3 194 zijn bij de stichting TEE terecht gekomen. De ATB kast uit 1 van beide stellen is gebruikt om de DE 20 "Kameel" te voorzien van ATB NG.


Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (R3) Uit revisie (R3) In revisie (R4) Uit revisie (R4) In revisie (R6) Uit revisie (R6) In revisie (R7) Uit revisie (R7) In revisie (R8) Uit revisie (R8) In renovatie Uit renovatie Ter zijde Sloop(rit)
111 31 augustus 1960 14 september 1960 juni 1965 16 februari 1970 20 april 1970 23 januari 1974 17 april 1974 14 december 1979 25 februari 1980 31 oktober 1986 5 maart 1987 16 februari 1993 18 mei 1993 n.v.t. n.v.t. 1 juni 1997 31 mei 2001
112 23 september 1960 28 november 1969 27 maart 1974 12 juli 1974 25 juni 1981 30 september 1981 24 maart 1987 3 juli 1987 23 november 1992 17 februari 1993 n.v.t. n.v.t. 31 mei 2002 15 november 2004
113 30 september 1960 22 september 1969 28 november 1969 1 oktober 1974 13 december 1974 10 maart 1981 30 juni 1981 9 juni 1987 14 augustus 1987 9 december 1993 1 april 1994 n.v.t. n.v.t. 1 juli 2002 19 november 2019
114 20 oktober 1960 juli 1969 26 september 1969 26 november 1973 13 februari 1974 13 oktober 1980 20 januari 1981 3 augustus 1987 19 oktober 1987 25 februari 1994 30 juni 1994 n.v.t. n.v.t. 1 juli 2002 n.v.t. (Spoorwegmuseum)
115 11 november 1960 28 juni 1969 7 augustus 1969 18 juli 1974 14 oktober 1974 22 september 1981 21 december 1981 12 oktober 1987 24 december 1987 25 mei 1994 8 september 1994 n.v.t. n.v.t. 1 juli 2002 n.v.t. (Stichting 2454 Crew)
116 25 augustus 1961 28 augustus 1961 16 januari 1970 12 maart 1970 8 augustus 1975 15 oktober 1975 2 februari 1982 6 april 1982 27 november 1987 22 februari 1988 20 juli 1994 20 oktober 1994 25 oktober 2001 29 maart 2002 14 december 2003 ABk + B: 29 oktober 2019; mBDk: 5 november 2019
117 1 september 1961 2 september 1961 juli 1965 17 juni 1970 31 juli 1970 2 juni 1975 6 augustus 1975 25 november 1981 4 februari 1982 8 januari 1988 11 april 1988 5 september 1994 6 december 1994 3 januari 2002 24 juni 2002 14 december 2003 12 november 2019
118 15 september 1961 april 1965 29 april 1970 17 juni 1970 4 september 1975 19 november 1975 4 augustus 1981 28 september 1981 8 februari 1988 16 mei 1988 n.v.t. n.v.t. 4 oktober 2002 15 december 2005
119 21 september 1961 augustus 1965 31 maart 1970 26 mei 1970 20 oktober 1975 29 december 1975 19 april 1982 8 juli 1982 18 maart 1988 20 juli 1988 28 december 1994 17 augustus 2000 25 oktober 2001 12 december 2003 ABk: 4 mei 2007; B + mBDk: 9 mei 2007
120 28 september 1961 12 november 1969 30 december 1969 31 januari 1975 april 1975 1 augustus 1983 28 september 1983 4 mei 1990 n.v.t. n.v.t. 13 januari 1997 8 maart 2001
121 17 oktober 1961 21 oktober 1961 november 1965 15 oktober 1970 30 november 1970 25 maart 1976 17 juni 1976 5 juli 1982 21 september 1982 8 juni 1988 26 oktober 1988 14 februari 2002 13 augustus 2002 14 december 2003 n.v.t. (SHD)
122 8 november 1961 15 november 1961 december 1967 6 september 1972 27 oktober 1972 31 mei 1977 19 augustus 1977 2 december 1983 13 februari 1984 2 november 1990 14 februari 1991 2 februari 2001 29 januari 2002 14 december 2003 2013
123 25 november 1961 december 1965 27 augustus 1970 6 oktober 1970 16 februari 1976 16 april 1976 januari 1982 17 november 1982 29 december 1988 11 april 1989 n.v.t. n.v.t. juli 1997 31 mei 2001
124 20 december 1961 oktober 1965 12 januari 1971 19 februari 1971 29 december 1975 4 maart 1976 september 1982 15 maart 1989 31 juli 1989 n.v.t. n.v.t. 13 januari 1998 ABk + B: 23 juni 1999; mBDk: 16 juni 1999
125 21 december 1961 22 december 1961 21 augustus 1969 10 oktober 1969 12 december 1974 6 februari 1975 27 juli 1979 2 november 1979 10 september 1986 14 november 1986 20 september 1993 6 januari 1994 9 april 2002 21 oktober 2002 14 december 2003 2013
126 11 mei 1962 n.v.t. n.v.t. april 1969 1 mei 1969 3 oktober 1974 29 november 1974 20 maart 1979 15 juni 1979 1 april 1986 7 juli 1986 5 januari 1993 26 maart 1993 15 november 2001 26 april 2002 14 december 2003 juni 2007
127 april 1962 11 mei 1962 september 1966 1 september 1971 8 oktober 1971 3 december 1976 18 februari 1977 mei 1983 13 juli 1983 29 november 1989 16 maart 1990 n.v.t. n.v.t. 24 mei 1998 7 maart 2001
128 24 mei 1962 februari 1969 25 maart 1969 2 mei 1974 20 juni 1974 21 februari 1979 27 april 1979 24 januari 1986 22 april 1986 24 september 1992 29 december 1992 n.v.t. n.v.t. 18 januari 2002 15 november 2004
129 25 mei 1962 juni 1966 16 februari 1971 1 april 1971 4 mei 1976 18 november 1976 april 1983 14 juni 1983 oktober 1989 1 februari 1990 n.v.t. n.v.t. 19 juni 1998 ABk + B: 20 december 2005; mBDk: 21 december 2005
130 25 mei 1962 september 1967 9 november 1972 21 december 1972 30 september 1977 8 december 1977 14 juni 1984 18 december 1990 25 maart 1991 19 maart 2001 15 maart 2002 14 december 2003 21 juni 2007
131 8 juni 1962 april 1966 2 april 1971 19 mei 1971 17 juni 1976 7 september 1976 februari 1983 21 april 1983 28 augustus 1989 n.v.t. n.v.t. 14 januari 1998 9 juli 2001
132 juni 1962 19 juni 1962 februari 1966 10 juni 1971 27 juli 1971 22 oktober 1976 30 december 1976 juni 1983 augustus 1983 26 maart 1990 16 juli 1990 n.v.t. n.v.t. mei 1997 6 juli 1999
133 juni 1962 29 juni 1962 oktober 1966 19 november 1971 30 december 1971 14 januari 1977 4 april 1977 19 oktober 1983 n.v.t. n.v.t. 29 mei 2000 ABk: 17 juni 1999; B + mBDk: 20 maart 2001
134 22 december 1962 augustus 1967 5 mei 1972 29 juni 1972 7 april 1977 28 juni 1977 3 oktober 1983 29 november 1983 12 oktober 2000 19 december 2001 14 december 2003 juni 2007
135 24 januari 1963 november 1966 5 augustus 1971 14 september 1971 25 februari 1977 25 mei 1977 17 oktober 1983 14 december 1983 21 juni 1990 29 december 2000 29 januari 2002 ABk: 13 januari 1998; B + mBDk: 14 december 2003 ABk: 21 september 2001; B + mBDk: juni 2007
136 8 februari 1963 oktober 1966 11 oktober 1971 12 januari 1972 8 maart 1976 ABk + B: 14 juli 1976; mBDk:9 juli 1976 november 1982 20 januari 1983 19 juni 1989 18 oktober 1989 n.v.t. n.v.t. ABk: 13 januari 1998; B + mBDk: 14 december 2003 ABk: juni 2007; B + mBDk: 21 september 2001
137 20 februari 1963 22 februari 1963 februari 1968 15 januari 1973 2 maart 1973 1 juli 1977 20 september 1977 11 januari 1984 15 maart 1984 12 februari 1991 8 mei 1991 17 november 2000 17 december 2001 14 december 2003 ABk + B: 29 oktober 2019; mBDk: 5 november 2019
138 februari 1963 9 februari 1963 21 juni 1966 6 mei 1971 21 juni 1971 29 juli 1976 8 oktober 1976 januari 1983 28 maart 1983 29 januari 1990 14 mei 1990 n.v.t. n.v.t. 8 april 1999 12 november 1999
139 29 maart 1963 juni 1968 juli 1968 27 april 1973 18 juni 1973 27 december 1977 3 maart 1978 2 juli 1984 24 juni 1991 13 september 1991 n.v.t. n.v.t. 24 mei 1998 31 mei 2001
140 24 mei 1963 april 1968 15 februari 1973 29 maart 1973 11 november 1977 18 januari 1978 23 mei 1984 24 juli 1984 13 mei 1991 30 juli 1991 n.v.t. n.v.t. 29 juni 1998 9 juli 2001
141 25 juni 1963 september 1968 22 oktober 1968 19 september 1973 7 november 1973 18 augustus 1978 24 oktober 1978 23 maart 1985 20 juni 1985 18 februari 1992 12 mei 1992 ABk + B: 3 oktober 2001; mBDk: n.v.t. ABk + B: 15 maart 2002; mBDk: n.v.t. mBDk: 17 juni 1999; ABk + B: 14 december 2003 mBDk: 1999; ABk + B: 5 november 2019
142 2 juli 1963 16 december 1968 25 oktober 1973 7 december 1973 22 september 1978 8 december 1978 2 oktober 1985 23 december 1985 19 juni 1992 24 september 1992 n.v.t. n.v.t. 18 januari 2002 22 november 2004
143 5 juli 1963 16 april 1968 7 mei 1968 19 maart 1973 14 mei 1973 3 juli 1978 14 september 1978 4 juni 1985 19 augustus 1985 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 2 mei 1991 2 mei 1991
144 5 juli 1963 februari 1968 maart 1968 28 februari 1972 20 april 1972 30 augustus 1979 7 november 1979 augustus 1986 30 september 1986 7 juli 1993 29 oktober 1993 n.v.t. n.v.t. ABk + B: juli 1997; mBDk: 14 december 2003 ABk: 20 maart 2001; B 17 juni 1999; mBDk: 12 november 2019
145 9 augustus 1963 juni 1968 juli 1968 24 mei 1973 19 juli 1973 10 februari 1978 25 april 1978 23 augustus 1984 7 november 1984 12 augustus 1991 22 oktober 1991 n.v.t. n.v.t. 14 mei 1998 26 oktober 1999
146 17 augustus 1963 januari 1968 4 januari 1972 25 februari 1972 23 augustus 1977 november 1977 5 maart 1984 3 mei 1984 22 maart 1991 16 juli 1991 n.v.t. n.v.t. 13 januari 1998 ABk + B: 20 december 2000; mBDk: 3 februari 2001
147 september 1963 21 september 1963 23 mei 1969 21 augustus 1974 30 september 1974 1 mei 1979 14 september 1979 4 juni 1986 1 oktober 1986 8 april 1993 5 augustus 1993 13 maart 2002 6 september 2002 14 december 2003 juni 2007
148 4 september 1963 juli 1968 september 1968 9 juli 1973 4 september 1973 2 maart 1978 15 juni 1978 21 november 1984 11 februari 1985 18 november 1991 12 februari 1992 n.v.t. n.v.t. 26 mei 1998 ABk + B: 20 december 2000; mBDk: 5 februari 2001
149 oktober 1963 10 oktober 1963 25 juli 1969 26 juni 1974 22 augustus 1974 28 mei 1982 6 augustus 1982 3 februari 1989 5 juni 1989 n.v.t. n.v.t. 30 mei 1998 6 maart 2001
150 31 oktober 1963 2 november 1963 12 november 1968 7 juli 1972 20 september 1972 22 mei 1978 7 augustus 1978 30 januari 1985 22 april 1985 7 januari 1992 25 maart 1992 3 december 2001 22 mei 2002 14 december 2003 ABk: 4 juni 2007; B + mBDk: juni 2007
151 26 november 1963 28 november 1963 december 1968 12 februari 1969 19 november 1973 21 december 1973 8 november 1978 29 januari 1979 7 augustus 1985 18 oktober 1985 25 maart 1992 26 juni 1992 25 januari 2002 8 juli 2002 14 december 2003 n.v.t. (Stichting 2454 Crew)
152 december 1963 26 december 1963 juli 1968 augustus 1968 27 augustus 1973 16 oktober 1973 27 december 1978 16 maart 1979 6 december 1985 27 februari 1986 n.v.t. n.v.t. 2002 22 november 2004


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

 • Treinstellen Plan U De diesel-elektrische driewagenstellen van NS - M. van Oostrom - Maandblad: Railmagazine, 16e Jaargang - maart 1994 nummer 112 Blz: 34-37 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
 • Plan U 151 weer rijvaardig - M. Dermois - Maandblad: Railmagazine, 42e Jaargang - november 2020 nummer 379 Blz: 34-37 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489