Alkmaar Noord

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Alkmaar Noord is een van de stations van de Noord-Hollandse stad Alkmaar. De verkorting van het station is Amrn.

Geschiedenis

Eerste station

Door architect C. Douma wordt het station ontworpen. Het stationsgebouw bestaat uit twee gebouwen, aan weerszijden van het spoor. Ieder spoor krijgt een eigen perron. De bouw begint op . Op 26 september 1980 wordt het station geopend. Op 5 september 2020 beginnen de sloopwerkzaamheden van het station.


Tweede station

In september 2020 wordt begonnen met de bouw van een nieuw gebouw, nadat het oude gebouw is gesloopt. De perrons zullen gelijkvloers worden gemaakt, zodat zij beter bereikbaar zijn door mindervaliden. Op de perrons zullen liften worden geplaatst. De bestaande overkappingen zullen worden vervangen door nieuwe, grotere overkappingen. Deze worden gebouwd op het parkeerplaats van het station. In maart 2021 zijn de overkappingen op hun plaats gehesen. Onder de overkappingen zullen glazen wachtruimten komen. De overkappingen zelf zullen bedekt worden met zonnepanelen. De zonnepanelen verzorgen de verlichting van het station, die is uitgevoerd met LED. In juni 2021 moet het nieuwe station in gebruik worden genomen. Op 20 juli 2021 is het vernieuwde station feestelijk in gebruik genomen.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn K en de spoorlijn Alkmaar - Hoorn.


Dienstregeling

De treinen van de serie 800 (Schagen/Alkmaar - Maastricht) stoppen vanaf de dienstregeling 2022 in de spits niet meer in het station.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Alkmaar Noord.

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SLT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries in Alkmaar Noord. Buiten de spits rijden de treinen van de serie 800 het station voorbij.

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM