Heerhugowaard

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Heerhugowaard is het station van de Noord-Hollandse gelijknamige stad. De verkorting van het station is Hwd.

Geschiedenis

Op 10 mei 1948 wijzigt de naam van het station naar Heerhugowaard - Broek op Langendijk. Op 31 mei 1976 krijgt het station weer de naam Heerhugowaard.


In het voorjaar van 2023 zal spoor 3 worden opgebroken. Dit spoor is voornamelijk in gebruik als spoor voor de richting van Hoorn wanneer een trein uit deze richting vertraging heeft. Op deze manier staat de trein naar Hoorn de treinen richting Schagen niet in de weg. Het perron langs spoor 2 zal verbreed gaan worden en een zijperron worden. Ook het perron van spoor 1 zal verbreed gaan worden. Een aantal overloopwissels ten noorden en zuiden van het station zal hierbij worden verwijderd. Door het verwijderen van dit derde spoor ontstaat er ruimte om een onderdoorgang te realiseren voor de Zuidtangent ter vervanging van de overweg. Vanwege een tekort aan personeel worden de werkzaamheden uitgesteld. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 9 en 17 december 2023. In het najaar van 2024 zullen de werkzaamheden gaan beginnen voor de aanleg van de tunnel.


In 1958 krijgt het station een automatisch blokstelsel en komen de posten T en I te vervallen. Op 10 juli 1958 komt de vernieuwde Post T in dienst en is voorzien van een AR tableau.


Eerste station

In 186 wordt met de bouw van het station begonnen. Het station is gelegen ten zuidwesten van de bebouwde kom. Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overweg staan buiten op het perron.


Tweede station

Derde station

Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn K ter hoogte van kilometerpunt 35,177 en de spoorlijn Alkmaar - Hoorn ter hoogte van kilometerpunt 6,9.


Dienstregeling

Op 10 december 2022 wordt spoor 3 voor het laatst gebruikt. Vanaf de dienstregeling 2023 zullen alle treinen stoppen op de sporen 1 en 2.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Heerhugowaard:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Heerhugowaard.

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM