Nijmegen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nijmegen is een van de stations van de Gelderse stad Nijmegen. De verkorting van het station is Nm.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve in Duitsland, wordt in 1865 een station aangelegd.


Eerste station

Tweede station

In 1894 wordt een groter station gebouwd, naar een ontwerp van C.H. Peters. Het ontwerp is geïnspireerd op een Moors paleis.

Op 22 februari 1944 wordt het stationsgebouw zwaar beschadigd door een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht. Als gevolg van de schade wordt het station gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Een deel van de overkapping en perronmuur konden behouden blijven.


Derde station

In april 1953 wordt begonnen om het zwaar beschadigde station te vervangen door nieuwbouw. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. De beschadigde delen en noodgebouwen maken plaats voor nieuwbouw. Slechts de perronoverkapping en een deel van de muren aan de perronzijde blijven behouden. Het gebouw is uitgevoerd in rode baksteen en Frans natuursteen. Het ontwerp is gebaseerd op Italiaanse pleinen, zoals men die in Toscane kan aantreffen. Het station wordt gebouwd door N.V. Het Spoorwegbouwbedrijf. De stationshal heeft een lange gevel met bogen en pilasters. Het plafond is gewelfd. In de hal komt een plaatskaartenkantoor met 7 loketten. Het plaatskaarten kantoor wordt door middel van een glazen wand afgescheiden van de stationshal. Ook wordt in deze hal het inlichtingenkantoor gehuisvest. Daarnaast is er een bagage-afdeling, kapper en kiosk gevestigd in de nieuwe gebouwen. De stationshal wordt op 8 december 1953 in gebruik genomen. De toren met de klokken heeft een hoogte van ongeveer 30 meter. De gevel aan de linkerzijde van de toren heeft een hoogte van 6 meter. Op 1 juni 1954 is de officiële opening van het nieuwe station.


Laad- en losplaats

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.

In 1969 wordt het station gesloten als rangeerstation.


Vanaf het goederenemplacement loopt een stamlijn naar het havengebied van Nijmegen. Langs diverse wegen zijn aansluitingen. De opening vond in gedeelten plaats. Het eerste gedeelte is in 1953 geopend. In 2004 wordt de stamlijn voor het laatst aangedaan door Railion als gevolg van de sluiting van het cluster Arnhem Goederen. Er zijn dan nog twee spoorklanten, buizenhandel Rhenania en papierfabriek Sappi. In juli 2010 is de stamlijn opgebroken.

 • Boeswinkel

Steenslag

 • KNP-Leykam/Sappi

Papierfabriek KNP ontvangt schuifwandwagens. In 2001 ontvangt Sappi papier in vier-assige schuifwandwagens uit het Oostenrijkse Ulmendorf. De bediening vindt plaats in de tweede helft van de middag.

 • PGEM

Container overslag

Handelsweg

Het spoor ligt aan de westzijde van de Handelsweg. Ter hoogte van Rhenania is een wissel naar de oostelijke zijde van de weg, zodat het spoor aan weerszijden van de weg loopt. In 2017 is een deel van de sporen nog altijd aanwezig. Aan de oostzijde van de Handelsweg is bij Rhenania een deel van het stootblok nog aanwezig.

 • Rhenania

In vestigt het bedrijf zich in Nijmegen aan de Handelsweg. In krijgt het een spooraansluiting. Het bedrijf coat buizen. In april 2001 ontvangt het bedrijf dagelijks buizen met een diameter van 86 centimeter op wagons van het type Kbs. De wagons worden geladen in het Duitse Ferndorf of Düsseldorf. Na aankomst in Emmerich worden zij naar Arnhem Goederen overgebracht. Vanwege het korte spoor tussen het wissel en het stootblok kunnen slechts drie wagons per dag worden geplaatst. Dit gebeurd rond 3 uur in de middag. De buizen worden voorzien van een coating en gaan na hun behandeling over de weg naar Dordrecht. Hier worden zij van een betonlaag voorzien voor gebruik op de zeebodem. In 2004 wordt het bedrijf voor het laatst bediend.

 • Sappi

Vervoer van papier. In 2004 voor het laatst bediend.


Locomotiefdepot

Station Nijmegen kende een locomotiefloods.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.


Locomlopen


In 1936 zijn er omloopgroepen. Omloopgroep F heeft werk voor 4 locomotieven. Dit zijn twee locomotieven van de serie 8100 en twee locomotieven van de serie 8500. De diensten bestaan uit het rangeren met goederenwagens.

In de winterdienst van 1955 zijn er vier diensten voor de locomotieven van de serie 8700. Van deze 4 locomotieven is een locomotief de gehele dag aan het rangeren in Elst.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In het depot zijn tussen en 1958 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

 • 2100;
 • 3700;
 • 3900;
 • 4300;
 • 4500;
 • 6000;
 • 6200;
 • 8100;
 • 8500;
 • 8700


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen, Spoorlijn Nijmegen - Arnhem en Maaslijn. Daarnaast is het station het eindpunt van de grensoverschrijdende spoorlijn uit Kleef.


Dienstregeling

Op 1 juni 1991 rijden voor het laatst treinen uit Kleef naar Nijmegen. De volgende dag is het baanvak gesloten.


Vanaf de dienstregeling 2001/2002 heeft Nijmegen een stoptreinverbinding met Zutphen. Het is de een keer per uur rijdende serie . Vanaf juni 2002 gaat de serie twee keer per uur rijden tussen Zutphen en Nijmegen. Daarnaast stopt deze trein bij het nieuwe station Nijmegen Lent.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Nijmegen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3600 Zwolle Roosendaal ICMm
4400 's-Hertogenbosch Arnhem FLIRT
7600 Zutphen Wijchen FLIRT/SGMm
23400 Utrecht Centraal Nijmegen VIRM
32200 Nijmegen Roermond GTW (Arriva)/Lint 41/h (Arriva)
32300 Nijmegen Venray/(Venlo) GTW (Arriva)/Lint41/h (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Nijmegen.