Spoorlijn Alkmaar - Hoorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om een verbinding te krijgen tussen Heerhugowaard en Hoorn is in 189 begonnen met de aanleg van een spoorlijn tussen deze twee plaatsen. Tussen Alkmaar en Heerhugowaard is gekozen om het traject te delen met Staatslijn K.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • Aan het eind van 1971 wordt besloten om oude dieseltreinstellen uiterlijk in 1974 af te voeren. Er zal echter geen nieuw materieel besteld worden. In plaats daarvan wordt besloten om het traject tussen Heerhugowaard en Hoorn te elektrificeren. In 1972 wordt begonnen met de elektrificatie van de spoorlijn. De constructie van de bovenleiding wordt lichter uitgevoerd dan normaal, omdat zowel de NS als de overheid nauwelijks geld hadden. De portalen zijn kleiner, worden dichter op het spoor geplaatst en de onderlinge afstand wordt vergroot. De betonnen voeten voor de portalen worden in Purmerend gemaakt en zijn van een kleiner model dan gebruikelijk. In plaats van blokfundering wordt er plaatfundering gebruikt voor de voeten. In Hoorn wordt een nieuw, kleiner, onderstation gebouwd met vernieuwd type snelschakelaar. De bovenleiding wordt op een hoogte van 5,20 meter opgehangen in plaats van 5,50 meter. De draagkabels en rijdraad wordt bevestigd aan beweegbare afspanningen. De doorsnede van de koperkabels werd ook op minimale grote gebracht. Dit had gevolgen voor de inzet van elektrische locomotieven. Deze zijn niet toegelaten vanwege hun hoge stroomafname, behalve de serie 1100. Tegelijkertijd met de elektrificatie werd de klassieke beveiliging vervangen door lichtseinen. De voeten voor de portalen worden op platte wagens (type SSy van de Landmacht) geplaatst. Een mobiele kraan rijdt over deze wagens om de voeten te lossen. De voeten en palen worden tussen 9 en 14 maart 1973 in de nacht geplaatst tussen Heerhugowaard en Hoorn. Tussen 8 en 13 april 1973 wordt in de nacht begonnen met het ophangen van de rijdraden en draagkabels. Op 20 mei 1974 vindt de officiële opening plaats van het geëlektrificeerde baanvak met het treinstel , welke bestuurd wordt door minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat.


Stations

De spoorlijn heeft in totaal 9 stations gekend. Hiervan zijn enkele stations van gesloten.

Alkmaar

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Alkmaar Noord

Het station ligt op kilometer punt 1,8.

St. Pancras

Het station lag op kilometer punt 3,0.

Heerhugowaard

Het station ligt op kilometer punt 6,9.

Middelweg

Het station lag op kilometer punt 8,7.

Obdam

Het station ligt op kilometer punt 12,8.

Spierdijk

Het station lag op kilometer punt 15,7.

Bobeldijk-Berkhout

Het station lag op kilometer punt 17,6.

Hoorn

Het station ligt op kilometer punt 23,5.


Aansluitingen

Dienstregeling

Vanaf juli 1954 was het de bedoeling om het nieuwe dieselmaterieel in te zetten tussen Alkmaar en Hoorn. Maar door vertraging in de aflevering van het materieel vindt deze inzet pas gedurende de winterdienst 1954, die op 3 oktober 1954 ingaat. Op 12 juni 1955 wordt de stoomtractie geheel afgeschaft op de spoorlijn. De resterende diensten worden gereden door diesellocomotieven van de serie 2200 met getrokken rijtuigen. Per 3 juni 1956 zijn er voldoende nieuwe dieseltreinstellen ingestroomd, zodat de diesellocomotieven en getrokken rijtuigen vervangen kunnen worden. Er wordt een uurdienst gereden. In de spits rijden enkele extra treinen.


Ongevallen