Onderhoudsbedrijf Leidschendam

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 24 dec 2023 om 03:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geschiedenis

Door de komst van het elektrische materieel van de ZHESM werd er ter hoogte van het station Leidschendam-Voorburg een werkplaats gebouwd. De werkplaats wordt op hetzelfde terrein gebouwd als waar de centrale staat voor de opwekking van de elektriciteit voor de Hofpleinlijn.Uitbreiding

In juni 1971 wordt de werkplaats heropend na een verbouwing. Hiervoor werd de nieuwe ElD2 819 gebruikt. Het treinstel reed een door een levensgroot schilderij.

Begin 1975 wordt besloten tot aanleg van een nieuw opstelemplacement met wasinrichting en wasperron. Op 3 december 1976 wordt de wasinrichting in gebruik genomen. In deze wasinrichting blijft de trein stil staan, terwijl de borstels langs de trein gaan.

Begin juni 1993 wordt de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuwe onderhoudshal met zes sporen. Vier sporen zullen gebruikt gaan worden voor onderhoud en grote reparaties. De twee andere sporen zullen gebruikt gaan worden voor kleinere werkzaamheden. Om deze nieuwe hal te kunnen bouwen, wordt de oude hal met vier sporen afgebroken. De nieuwe onderhoudshal zal eind 1994 in gebruik worden genomen.

Voor het onderhoud van de nieuwe Sprinters wordt in 201 begonnen met de bouw van een nieuwe onderhoudshal. Deze hal wordt groter en hoger dan de bestaande bebouwing. Dit is nodig omdat de apparatuur op het dak van de treinstellen is geplaatst. In de gesloopte hal was de aardwindinstallatie geplaatst. Tijdens de werkzaamheden blijft deze installatie in bedrijf. De sporen van hal A worden vernieuwd en verlengd van 82 tot 175 meter. Hiermee is het mogelijk om twee vierdelige treinstellen tegelijkertijd te onderhouden. In het voorjaar van 2018 moet de verbouwing klaar zijn.


Werkzaamheden

Materieel in onderhoud

Tijdens de lange geschiedenis heeft de werkplaats veel materieel in onderhoud gehad. Tegenwoordig is het volgende materieel in onderhoud in Leidschendam:

Elektrisch materieel

In het verleden is het onderstaande materieel in onderhoud geweest in Leidschendam:

Elektrisch materieel


Getrokken materieel

  • Rijtuigen NS Internationaal


Mutaties

Vanaf 25 september 1971 komen de treinstellen ElD2 401 - ElD2 409 weer in onderhoud in Leidschendam. Zij zijn afkomstig uit Amsterdam.


Vanaf september 2017 verhuizen de zesdelige stammen DDZ voor hun onderhoud van Leidschendam naar Onnen. De vierdelige stammen DDZ zullen in december 2017 van Leidschendam naar Onnen verhuizen. De verhuizing van het DDZ is nodig om plaats te kunnen maken voor de nieuwe sprinters van CAF.

Sluiting

Na de sluiting

Sloop

Resterende gebouwen