Onderhoudsbedrijf Amsterdam Zaanstraat

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Met de komst van meer elektrisch buffermaterieel, wordt er in 19 begonnen met de bouw van een nieuwe werkplaats ten westen van Amsterdam.

Geschiedenis

In 19 worden er plannen gemaakt voor een nieuwe werkplaats voor het nieuwe elektrische materieel. Dit is in eerste instantie in onderhoud in Leidschendam. Een aantal rijtuigen waren in Haarlem in onderhoud.

In 1978 is een aantal opstelsporen niet beschikbaar in verband met de voorbereidende aanleg van de sporen naar de nieuwe Hemtunnel.


Nadat in 1986 in totaal 12 opstelsporen zijn gerealiseerd op het terrein, worden deze ook in de nacht gebruikt. Zo kan er materieel gereinigd worden in plaats van alles plaats te laten vinden op Amsterdam CS.


Uitbreiding

In 1976 wordt begonnen met het moderniseren van de werkplaats. Hierbij zullen twee extra sporen voor onderhoud worden aangelegd. De gerenoveerde werkplaats wordt op 197 geopend. Naast de werkplaats worden 7 opstelsporen aangelegd. Een van de sporen wordt voorzien van een stalen reinigingsperron en een wasmachine. De opstelsporen krijgen hun eigen aansluiting op het emplacement Singelgracht en is bekend onder de naam Zaanstraat I. Met deze aansluiting wordt voorkomen dat materieel over de sporen van de werkplaats rijdt. Tussen 1983 en 1986 worden vijf opstelsporen aangelegd, welke bekend zijn als Zaanstraat II.


Als gevolg van het rijden van de trek/duw-combinaties in de Beneluxdienst wordt het aantal opstelsporen uitgebreid.


Werkzaamheden

Materieel in onderhoud

Tijdens de lange geschiedenis heeft de werkplaats veel materieel in onderhoud gehad. In het verleden is het onderstaande materieel in onderhoud geweest in Amsterdam:

Elektrisch materieel

Getrokken materieel


Mutaties

Op 25 september 1971 verhuizen de ElD2 401 - ElD2 409 weer terug naar Leidschendam. De rijtuigen Plan E die geschikt zijn voor de dieseldienst verhuizen per deze datum naar Zwolle.

Begin september 2009 krijgen de laatste treinstellen Plan V onderhoud in de werkplaats. In december 2009 is de El4 514 het laatste treinstel dat regulier onderhoud krijgt in de werkplaats. De treinstellen Plan T en Plan V krijgen daarna hun onderhoud in de werkplaats van Maastricht.

Sluiting

In december 2009 wordt de werkplaats gesloten. Het werkplaatscomplex zal overgedragen gaan worden aan het Spoorwegmuseum. Door streng winterweer gebeurt dit echter niet.


Na de sluiting

Als gevolg van het winterweer van de winter 2010/2011, wordt de werkplaats weer geopend om defect materieel te herstellen. De werkplaats is geen zelfstandige werkplaats meer, maar een filiaal van het revisiebedrijf Haarlem. Als eerste worden de rijtuigen DDM-1, die allemaal sinds september 2010 terzijde staan, onder handen genomen en weer rijvaardig gemaakt. Daarnaast worden de nieuwe treinstellen SLT hersteld, die door het winterweer massaal uitvallen als gevolg van smeltwater in de elektronica. Hiervoor huurt Bombardier 2 sporen in de werkplaats.

Tussen januari 2016 en juli 2016 worden 44 rijtuigen DDM-1 opgeknapt door de werkplaats en weer in dienst gesteld.


Resterende gebouwen

Op het terrein is er nog niets gesloopt, omdat de werkplaats vrij snel na de sluiting weer in gebruik is genomen.