GTW (MerwedeLingelijn)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 2006 wint Arriva de concessie voor het treinverkeer tussen Dordrecht en Geldermalsen. Arriva besteld bij Stadler 7 treinstellen van het type GTW.

Geschiedenis

De GTW is door Stadler ontwikkeld in het begin van de jaren '90. De treinstellen moesten voorzien zijn van een lage vloer. Hierdoor zou de apparatuur op het dak geplaatst moeten worden, wat door de spoorwegmaatschappijen toen nog als onwenselijk werd gezien. Hierop ontwikkelde Stadler een kleine compacte motorbak ('Powerpack'), waar de dieselmotor, generator en andere, zware apparatuur is geplaatst. Deze onderdelen zijn hierdoor vrij makkelijk te bereiken. De gebruikte werkplaatsen van de spoorwegbedrijven hoefden daarom niet aangepast te worden. Het eerste prototype, dat geschikt was voor normaalspoor, kwam in 1995 op de rails. In 1996 volgen nog twee prototypen. Zij vormen hier de serie Bm 596. De treinstellen werden in Duitsland ingezet tussen Stockach en Radolfszell door de Zwitserse Mittel Thurgaubahn (MThB). In eerste instantie voldoen de treinstellen niet en staan zij veelvuldig aan de kant. In 1996 levert Stadler 10 elektrische treinstellen aan de MThB voor de spoorlijn Romanshorn – Kreuzlingen – Stein am Rhein – Schaffhausen, welke van de SBB werd overgenomen. Dit zijn treinstellen van de serie RABe 526.6. Deze treinstellen zijn voorzien van normaal stoot- en trekwerk, zodat het mogelijk is om nog een extra stuurstandrijtuig mee te kunnen nemen. Een doorbraak voor het verkoopsucces in Duitsland kwam in 199, toen de Hessische Landesbahn 30 treinstellen van het type GTW 2/6 bestelde voor diverse concessies. Omdat deze bestelling te groot was voor de fabriek alleen, werd er samengewerkt met AEG en Deutsche Waggonbau in Bautzen. Door dit succes besluit DB Regio in 1999 om 14 treinstellen te bestellen, binnen een jaar wordt er opdracht gegeven om nog eens 52 treinstellen te bouwen. In 2001 wordt een update aan het ontwerp uitgevoerd. De grootste verandering is de kopvorm. De hoekige kopvorm wordt ingewisseld voor een rondere vorm. In totaal zijn er ongeveer 700 treinstellen gebouwd, met zowel diesel als elektrische aandrijving. De treinstellen worden in 10 landen wereldwijd ingezet.

In juli 2006 wint Arriva de multimodale concessie voor het bus- en treinvervoer in de regio Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenland (DAV). Deze concessie loopt tot 2018. Een verbetering die door Arriva wordt ingevoerd, is de invoering van een halfuurdienst tussen Gorinchem en Geldermalsen in plaats van een uursdienst. Daarnaast zal er een kwartierdienst tussen Dordrecht en Gorinchem gereden gaan worden. Door Arriva worden zeven treinstellen besteld voor de uitvoering van de treindienst. Dit zijn 6 driedelige treinstellen en een tweedelig treinstel. De treinstellen worden geleverd tussen april 2008 en augustus 2008. Vanaf september 2008 verzorgen zij de treindienst over het traject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Als gevolg van de invoering van de kwartierdienst tussen Dordrecht en Gorinchem in september 2011 worden drie treinstellen extra besteld. Het is een treinstel GTW 2/6 en twee treinstellen GTW 2/8. Op 30 mei 2011 wordt de 10509 vanuit naar Leidschendam gebracht door de 189 108 van Captrain. Op 16 juni 2011 worden de 10408 en 10510 eveneens door de 189 108 naar Leidschendam overgebracht.


Op 10 januari 2018 wordt bekend dat met ingang van de dienstregeling 2019 in december 2018 Qbuzz het bus- en treinverkeer overneemt van Arriva in de regio Drechtsteden. De concessie heeft een looptijd van 8 jaar, met een optie tot verlenging van 7 jaar. De door Arriva gebruikte treinstellen van het type GTW gaan mee naar de nieuwe vervoerder. Uiterlijk zullen de treinstellen vergelijkbaar worden gemaakt met het kleurenschema van de treinstellen van R-Net. Ook het interieur zal worden aangepast. De aanpassingen vinden plaats bij de Blerickse werkplaats van Stadler tijdens hun revisie. De treinstellen worden bij de overgang naar Qbuzz vernummerd in de serie 6350. Bij de overdracht bleek dat het onderhoud niet altijd even goed uitgevoerd was, waardoor treinstellen soms voor langere tijd niet beschikbaar waren en er een tekort aan materieel onstaat. In december 2019 maakt Qbuzz bekend dat het in onderhandeling is met de NS om een aantal treinstellen SGMm over te nemen in januari 2020 ter bestrijding van het tekort aan materieel. Door de uitbraak van Covid-19 is er geen behoefte aan extra materieel.

Eind februari 2022 doen de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland een voorstel naar Provinciale Staten om de treinstellen niet voortijdig te vervangen, ondanks hun beperkingen. De treinstellen hebben een beperkt aantal deuren, wat het in- en uitstappen vertraagd. De uitschuiftreden sluiten bij enkele perrons in bogen niet goed aan, wat problemen oplevert voor mensen met kinderwagens en rolstoelen. Een ander heikel punt is het ontbreken van toiletten en de aanstaande inbouw van ETCS. De inbouw is nodig omdat het station van Dordrecht in 2027 wordt voorzien van ETCS. Om deze beperkingen het hoofd te kunnen bieden, besloten een aantal politieke partijen over te gaan tot aanschaf van nieuw materieel die deze beperkingen niet kent. De kosten van de afschrijving en de aanschaf van nieuwe treinstellen wegen niet op tegen de baten, wat ook de inwoners van de provincie geld gaat kosten omdat er geen geld is om andere voorzieningen te vervangen of te verbeteren. Gedeputeerde Staten stellen verder dat de treinstellen voldoen aan de eisen die destijds waren opgesteld bij het verlenen van de concessie. In oktober 2022 besluit de provincie om nieuw materieel te bestellen ter vervanging van de huidige treinstellen.


Proefritten


Technische gegevens

Toelatingsgegevens spoorwegvoertuig
Typegegevens
Voertuigtype


Uitvoering

De treinstellen zijn opgebouwd uit


In het interieur staan de stoelen in een opstelling van 2 + 2.

GTW 2/6

De treinstellen GTW 2/6 bestaan uit twee rijtuigen en een powerpack. De samenstelling is A + C + B, waarbij het powerpack de C is. Het treinstel beschikt over 113 zitplaatsen tweede klas. Daarnaast zijn er 21 klapzittingen. De multifunctionele ruimte biedt plaats aan 12 fietsen.


A

C

B


GTW 2/8

De treinstellen GTW 2/8 bestaat uit drie rijtuigen en een powerpack. De samenstelling is A + D + C + B, waarbij het powerpack de C is. Het treinstel beschikt over 148 zitplaatsen tweede klas. Daarnaast zijn er 24 klapzittingen. De multifunctionele ruimte biedt plaats aan 12 fietsen.


A

D

C

B



Inzet

De treinstellen worden vanaf september 2008 ingezet door Arriva. Vanaf december 2018 worden de treinstellen ingezet door Qbuzz.


Inzet bij Arriva

In de dienstregeling 2008 komen de treinstellen in dienst. Vanaf 14 september 2008 vervangen de nieuwe treinstellen de oude treinstellen Plan V. De 6 driedelige treinstellen rijden een halfuursdienst tussen Dordrecht en Geldermalsen, terwijl het tweedelige treinstel de drukste trein van extra capaciteit voorziet.

In de dienstregeling 2009 zijn er diensten voor de treinstellen.

In de dienstregeling 2010 zijn er

Voor de Dienstregeling 2011

In de Dienstregeling 2012

De Dienstregeling 2013

Voor de Dienstregeling 2014

De dienstregeling van 2015

De dienstregeling van 2016

De dienstregeling van 2017

De dienstregeling van 2018


Inzet bij Qbuzz

Met ingang van de dienstregeling 2019 verandert de inzet van de treinen nauwelijks ten opzichte van de dienstregeling van 2018 van Arriva. De kwartierdienst tussen Dordrecht en Gorinchem rijdt vanaf deze dienstregeling een uur langer, tot 20.00 uur. Daarnaast is een betere aansluiting op de bussen gerealiseerd. Met de overgang naar Qbuzz krijgen de treinnummers weer hun oorspronkelijke nummering terug in series 7100 en 7200.

De dienstregeling van 2020

De dienstregeling van 2021

De dienstregeling van 2022

De dienstregeling van 2023


Onderhoud

De treinstellen krijgen vanaf september 2008 tot en november 2014 hun onderhoud in de werkplaats van NedTrain in Leidschendam. Vanaf november 2014 krijgen de treinstellen hun onderhoud in de werkplaats van Stadler in Blerick.


Inzet per dienstregelingsjaar

De inzet per dienstregeling jaar in de serie en eventuele bijzonderheden:


Revisie

Bijzondere uitvoeringen

Om de binding met de provincies te vergroten waar het materieel rijdt, krijgen de treinstellen namen van bekende personen uit de provincie. Bij de uiterlijke wijzigingen die de treinstellen sinds eind 2019 ondergaan keert de naam niet weer terug op het treinstel.

Nummer Naam Bekend als
GTW 2/6
10407 Frank Wels Voetballer
10408 Trijntje Skelet
Nummer Naam Bekend als
GTW 2/8
10501 Ronald Bandell Politicus
10502 Baron Verschuer
10503 Adriaan Volker Aannemer
10504 Ida Gerhardt Schrijfster
10505 Andries Copier Kunstenaar
10506 Maarten Schakel Politicus
10509 Jan van Arkel Stadhouder
10510 Hendrik Hamel Zeevaarder


Wijzigingen

  • Bij de overgang naar Qbuzz zullen de treinstellen in de R-net huisstijl worden gebracht. Aan de buitenzijde zullen zij de rood-grijze kleurstelling krijgen. Aan de binnenzijde zullen de stoelen en het reisinformatiesysteem vervangen worden. Daarnaast zullen de treinstellen worden voorzien van USB-aansluitingen en wifi. De vernieuwing van het interieur zal in 2020 plaats gaan vinden. Voor het zover is, zijn alle treinstellen in de nacht van 8 op 9 december 2018 voorzien van stickers met het logo van Qbuzz dat over het logo van Arriva is geplakt. Als eerste treinstel is in november het treinstel 6351 gedeeltelijk voorzien van nieuwe bestickering. Als gevolg van een tekort aan rijdend materieel wordt het treinstel gedeeltelijk in de kleuren van Arriva en van R-net afgeleverd op 12 november 2019. De beide cabines en het 'powerpack' zijn in de grijsrode kleuren gebracht. In december 2019 is het treinstel 6350 als eerste treinstel geheel in de kleurstelling van R-net gebracht. Op 17 december 2019 is het treinstel afgeleverd. In januari 2020 is de 6351 geheel in de kleuren van R-Net gebracht. Op 6 februari 2020 wordt het derde treinstel in de nieuwe kleuren afgeleverd, de 6357. In maart 2020 is de 6356 voorzien van het nieuwe uiterlijk. De 6358 is in april 2020 voorzien van de kleuren van R-Net en op 17 april 2020 afgeleverd. De 6352 is in voorzien van de kleuren van R-Net. De 6354 is in voorzien van de kleuren van R-Net. Op 23 oktober 2020 is de 6351 afgeleverd met een vernieuwd interieur door Stadler in Blerick. Twee weken later is de 6354 afgeleverd met een vernieuwd interieur. In april 2021 is het laatste treinstel voorzien van de huisstijl van R-Net.
  • In 2022 worden de treinstellen opnieuw bestickerd. Dit wordt uitgevoerd door de werkplaats van Alstom in de Waalhaven. Door Captrain wordt de overbrenging verzorgd tussen Dordrecht en de Waalhaven.


Vernummeringen

Bij de overgang van Arriva naar Qbuzz worden de treinstellen opgenomen in de nummering van Qbuzz.

Nummer Qbuzz Nummer Arriva
GTW 2/6
6350 10407
6351 10408
Nummer Qbuzz Nummer Arriva
GTW 2/8
6352 10501
6353 10502
6354 10503
6355 10504
6356 10505
6357 10506
6358 10509
6359 10510


Schadegevallen

Bakwisselingen

Afvoer

Sloop

Museummaterieel

Afleverdata

Afleverdata GTW 2/6

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie Terzijde Sloop(rit)
10407 26 augustus 2008 14 september 2008
10408 16 juni 2011


Afleverdata GTW 2/8

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie Terzijde Sloop(rit)
10501 28 april 2008 14 september 2008
10502 2 mei 2008 14 september 2008
10503 2 mei 2008 14 september 2008
10504 2 mei 2008 14 september 2008
10505 26 augustus 2008 14 september 2008
10506 26 augustus 2008 14 september 2008
10509 30 mei 2011 juni 2011
10510 16 juni 2011


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederland deel 6: Zuid-Holland - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - 1-2023 Blz: 127-134 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321