Onderhoudsbedrijf Amsterdam Watergraafsmeer

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op het rangeerterrein Watergraafsmeer wordt in 1954 begonnen met de bouw van een werkplaats voor diesellocomotieven.

Geschiedenis

In 1954 wordt begonnen met de bouw van een loods voor het onderhoud aan dieselmaterieel. In de loods komen vijf sporen, waarvan er drie een verdiepte werkkuil krijgen. Aan de noordzijde komt over de volledige lengte een lager gebouw met kantoren, een ketelhuis, een smederij en een zanddrogerij. Aan de westzijde komen de administratie, magazijnen en verblijven voor het personeel. De fundering van de loods is van gewapend beton op staal. Het skelet wordt uit staal opgetrokken. Op 1 februari 1955 wordt de in gebruik gesteld. Op 28 februari 1955 wordt de werkplaats geopend.


In 200 besluit NedTrain om een nieuwe werkplaats te openen op het terrein voor het onderhoud aan hogesnelheidsmaterieel. In november 2007 wordt de nieuwe werkplaats geopend.

Uitbreiding

Gebouwen

Op het werkplaatsterrein stonden diverse hallen, loodsen en andere gebouwen. Ten noorden van de loods zijn de kantoren, een ketelhuis, een smederij en een zanddrogerij. Ten westen van de loods hebben de administratie, magazijnen en personeelsverblijven een plekje gekregen.


Werkzaamheden

Materieel in onderhoud

Tijdens de lange geschiedenis heeft de werkplaats alleen dieselmaterieel in onderhoud gehad. In het verleden is het onderstaande materieel in onderhoud geweest in de Watergraafsmeer:

Diesel materieel

Na de opening in november 2007 is onderstaande materieel in onderhoud:

Elektrische locomotieven

Treinstellen

Rijtuigen


Sluiting

Vanwege de terugloop in het goederenvervoer, wordt in mei 1979 besloten om de werkplaats in termijnen te sluiten. De werkplaats wordt op 1 juni 1984 gesloten. De locomotieven van de serie 2200 worden overgeplaatst naar Zwolle. Er blijven nog 24 locomotieven rangeerlocomotieven van de series 500 en 600 in onderhoud, alsmede enkele locomotoren.


Na de sluiting

Sloop

Resterende gebouwen