Tilburg Universiteit

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tilburg Universiteit is een van de stations van de gelijknamige plaats in Noord Brabant. De verkorting van het station is Tbu.

Geschiedenis

In 1968 wordt begonnen met de aanleg van het station. Het station is van het type sextant en staat langs spoor 1. Op 1 juni 1969 wordt het station geopend. Het station wordt voorzien van drie sporen. Twee doorgaande sporen tussen Breda en Tilburg. Het derde spoor is een kopspoor. Dit spoor (spoor 3) wordt gebruikt voor stoptreinen naar Eindhoven. Het perron tussen de sporen 2 en 3 is vrij smal, soms niet beter dan 2 à 3 meter. In 2013 worden vanwege de smalle perrons, speciale abri's geplaatst op het perron. Tegelijkertijd wordt het loketgebouw verbouwd tot kleine Kiosk. Dit is een proef om het concept te testen om op kleinere stations een Kiosk onder te brengen.

Tussen 14 en 22 oktober 2017 wordt het smalle perron tussen de sporen 2 en 3 verbreed tot ruim 8 meter. Er komen op dit perron twee overdekte wachtruimtes. Spoor 3 wordt daarbij ook met 40 meter verlengd in de richting van Breda. Het overpad in spoor 3 komt te vervallen door het bouwen van een nieuwe uitgang in de richting van de universiteit.

Vanaf dringen het gemeentebestuur en de universiteit van Tilburg aan op een naamsverandering van het station. Zo wordt de binding van het station met de universiteit beter zichtbaar. In januari 2009 wordt bekend dat met ingang van de dienstregeling 2010 de naam gewijzigd zal worden. Dit wordt echter uitgesteld, omdat het aanpassen van alle treinaanwijzers ongeveer 300.000 euro zou kosten. Een jaar later zullen alle treinaanwijzers worden vervangen door elektronische treinaanwijzers. Hiermee is de investering niet de moeite waard. De naamswijziging wordt daarom uitgesteld tot het begin van het academisch jaar 2010-2011. Ook deze datum wordt niet gehaald. De naamswijziging is doorgevoerd in december 2010, tegelijkertijd met ingang van de dienstregeling 2011.

In 2023 zullen de perrons worden verbreed en voorzien van nieuw meubilair. De seinen en wissels langs het smalle perron van spoor 2 zullen hiertoe worden verplaatst.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn E (Breda - Maastricht) ter hoogte van kilometerpunt 19,8.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Tilburg Universiteit:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
6400 Tilburg Universiteit Weert FLIRT
6600 Dordrecht Arnhem FLIRT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Tilburg Universiteit:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1100 Den Haag Centraal Eindhoven BR 186 + ICRmh rijtuigen/ICNG
3600 Zwolle Roosendaal ICMm/VIRM
21400 Eindhoven Utrecht Centraal/Rotterdam Centraal ICMm/VIRM