Tilburg

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tilburg is een van de stations van Tilburg. De verkorting van het station is Tb.

Geschiedenis

Met het aannemen van de Spoorwegwet van 18 augustus 1860 nam de Nederlandse staat zich voor om 10 spoorlijn aan te leggen. De aanleg van spoorwegen vanuit de overheid was bedoeld om de achterstand die Nederland had op het gebied van spoorwegaanleg enigszins in te halen. Met de aanleg van de spoorlijnen ontstaat een uitgebreid netwerk tussen bijna alle grote Nederlandse steden. Aan een van deze spoorlijnen komt ook Tilburg te liggen.


Eerste station

Het station is van het type derde klas van de Staatsspoorwegen. Het is een lang gebouw met een hoge middengevel van twee verdiepingen. Het station is geopend op 5 oktober 1863. Dit was vier dagen nadat het traject tussen Breda en Tilburg was geopend.


Vanwege de elektrificatie werkzaamheden tussen Breda en Boxtel in 1949 wordt het tweede perron verbreed. Een deel van de overkapping van dit perron wordt naar Breda verhuisd. Hier wordt het op het tweede perron geplaatst.


Tweede station

Het tweede station is ontworpen door architect Koen van der Gaast. Het vervangt het oude station. Het dak van het station valt op door zijn gevouwde punten, waardoor het dak al snel de bijnaam kroepoek krijgt. Het is het eerste station van Nederland waarbij tijdens de bouw roltrappen zijn geplaatst. Op 1965 wordt het nieuwe station geopend.

In 2013 wordt begonnen met het maken van nieuwe entrees en onderdoorgangen. Van 18 tot en met 23 oktober 2014 worden nieuwe onderdoorgangen ingeschoven onder de sporen voor de stationspassage en de nieuwe Koning Willem II tunnel, welke aan de noordzijde van het station wordt gebouwd. Op 18 oktober 2014 valt een betonnen plaat naar beneden vanaf het voormalige postperron. Hierdoor duurde de buitendienststelling van het station tot 26 oktober 2014. Op 4 december 2015 is de nieuwe stationshal geopend met een zuidelijke ingang. Tegelijkertijd zijn de bredere trappen, liften en roltrappen naar de perrons in gebruik genomen. Op 11 juli 2016 is ook de noordelijke ingang in gebruik genomen. De tunnel onder het station is 42 meter breed, waarbij een deel als doorgang fungeert tussen de noordelijke en zuidelijke ingang.


Laad- en losplaats

Tilburg Goederenstation

Aan de westzijde van het station wordt een groot goederenemplacement aangelegd, Tilburg Goederenstation genaamd.

In 19 vertrekt de laatste trein, het is een lege trein, waarvan de spaanplaten gelost zijn.

In 2015 doet de gemeente de ontwikkeling van het gebied over aan een regiegroep, die later verder gaat als Stichting Spoorpark. De stichting vraagt aan de inwoners van Tilburg om met ideeën te komen voor de invulling van het gebied. Er kwamen 80 ideeën binnen, waarvan er 9 werden uitgewerkt. Deze zijn aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna zij kozen voor een stadspark. Tussen het groen zijn diverse voorzieningen, zoals een camping, horeca, scouting en sportvelden. Diverse sporen zijn in het park blijven liggen. Op 21 juni 2019 is het park geopend.


Locomotiefdepot

Op 15 mei 1935 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot. Hiervan zijn er voor de serie 8100.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en 15 mei 1935 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 8100


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Staatslijn E (Breda - Maastricht) en het beginpunt van de Brabantse lijn.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Tilburg:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1100 Den Haag Centraal Eindhoven BR 186 + ICRmh rijtuigen
3600 Zwolle Roosendaal ICMm
5200 Tilburg Universiteit Eindhoven FLIRT
6600 Dordrecht 's-Hertogenbosch FLIRT
21400 Eindhoven Utrecht Centraal/Rotterdam Centraal DDZ/VIRM


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Tilburg.