Liempde-Velder

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Liempde-Velder is de naam van de facultatieve halte dat tussen de plaatsen Best en Boxtel ligt ter hoogte van landgoed Velder. De verkorting van het station was Lpev.

Geschiedenis

Aan weerszijden van de overweg zijn twee perrons in bajonetligging van meter gelegen. De halte wordt in 1948 geopend. Er wordt alleen gestopt tijdens de Werktuigendagen op het nabijgelegen landgoed Velder. Het ene perron bestaat uit recht op staande dwarsliggers als perronrand, welke gevuld is met een verharding van grind. Het andere perron is gemaakt van steigermateriaal. Het perron van grind is voorzien van een diensttelefoon. Hiermee kon de conducteur contact opnemen met de treindienstleider om aan te geven dat er vertraging zou ontstaan als gevolg van het grote aantal in- en uitstappende reizigers. Vanaf 197 worden de perrons tijdens de Werktuigendagen voorzien van tijdelijke stationsborden. Als gevolg van het uitbreiden van het aantal sporen tussen Boxtel en Eindhoven van 2 naar 4 komt het eerste perron in 1995 te vervallen. Het tweede perron vervalt in 1996 en maakt plaats voor een breed talud voor het baanlichaam. Er waren plannen om de perrons terug te laten keren aan de buitenste sporen, maar als gevolg van een aantal tegenslagen in de landbouw komt in 1996 een einde aan de Werktuigendagen. De perrons keren niet meer terug.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan Staatslijn E (Breda - Maastricht).


Dienstregeling

De Werktuigendagen werden jaarlijks in mei gehouden gedurende twee dagen. Op de omliggende stations werd aangegeven welke treinen tijdens deze dagen zouden stoppen bij de halte.