Tegelen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tegelen is het station van de gelijknamige plaats in Limburg. De verkorting van het station is Tg.

Geschiedenis

Op 21 november 1865 geopend.

Eerste station

Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. Op de begane grond is een wachtkamer en het plaatskaartenkantoor. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overwegen staan buiten op het perron. Het station heeft 2 sporen. Langs het stationsgebouw is een langsperron voor spoor 1. Door middel van een overpad is het eilandperron met spoor 2 te bereiken. De beide perrons zijn gelegen in bajonetligging. Het is gelegen bij de Stationsstraat. Nadat het nieuwe station in november 1974 in gebruik is genomen, wordt begonnen met de sloop van het stationsgebouw.


Tweede station

Ter vervanging van het ruim 100 jaar oude station wordt door C. Douma een nieuw station ontworpen. Het gebouw is van het type Standaardstation Beilen. Op 10 november 1974 provisorisch in dienst genomen. Het gebouw is nog niet geheel voltooid. Op 22 januari 1975 wordt het stationsgebouw officieel geopend door burgemeester Rutten geopend.

In 1997 worden de perrons verwijderd na opening van het nieuwe stationsgebouw. Het stationsgebouw blijft bewaard. In 1999 wordt het gebouw alsnog gesloopt na vernielingen van het gebouw.


Derde station

Eind januari 1997 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station. Het station is ontworpen door Articon. Dit station ligt ongeveer 500 meter in noordelijke richting en daarom dichter bij het centrum gebouwd. De bouw vindt gedeeltelijk plaats op een viaduct over De Drink. Om de hooggelegen perrons te bereiken, zijn er aan weerszijden van de spoorbaan een tweetal liften in glazen torentjes gebouwd. Om de liftschachten komen trappen. Op de perrons komen overdekte wachtruimten. Op 1997 is het nieuwe station in gebruik genomen.Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn E.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Tegelen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32200 Nijmegen Roermond D-GTW (Arriva)/Lint 41/h (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Tegelen.