Winterswijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Winterswijk is de naam van het grootste station van Winterswijk in Gelderland. De verkorting van het station is Ww.

Geschiedenis

Tijdens de aanleg van de spoorlijn uit Zutphen, kreeg het dorp Winterswijk een station van de NWS (Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij). Deze is op 24 juni 1878 geopend. Aan de zuidzijde van het grote emplacement werd in 1884 het station Winterswijk GOLS geopend.


In het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd tussen Winterswijk en Doetinchem. In Winterswijk werd het perron in de richting van Aalten met 22 meter verlengd, doordat sein 74 naar het zuiden is opgeschoven.


Laad- en losplaats

In 1988 gesloten als goederenstation.


Spooraansluitingen


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar en Spoorlijn Zutphen - Winterswijk. Daarnaast had het station verbinding met Duitsland met de spoorlijn naar Bocholt en de spoorlijn naar Gelsenkirchen-Bismarck. Ook was het via het lijnennet van de GOLS verbonden met Neede en Hengelo.


Dienstregeling

Op 28 september 1979 vertrekt de laatste goederentrein naar Duitsland vanuit Winterswijk.

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindiensten naar Zutphen en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden in beide gevallen een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS. In het zelfde jaar wordt door Syntus een halfuursdienst aangeboden naar Zutphen. Voor deze diensten wordt door Syntus de nieuwe treinstellen Lint en de gehuurde treinstellen DM'90 van NS ingezet.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Winterswijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30800 Zutphen Winterswijk GTW (Arriva)
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Winterswijk.