Wehl

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wehl is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Gelderland. De verkorting van het station is Wl.

Geschiedenis

In de zomer van 2015 wordt begonnen met de spoorverdubbeling in Wehl over een lengte van 700 meter. Op 31 augustus 2015 komt dit stuk spoor in dienst. Door dit dubbelspoor is het mogelijk om uit Wehl te vertrekken naar Doetinchem, voordat de trein uit Doetinchem in Wehl is binnengekomen en het enkelspoor verlaten heeft.


Eerste station

Het eerste station van Didam is van het type GOLS klein. Het station is geopend op 15 juli 1885


Tweede station

Als gevolg van wordt het station van Wehl vernieuwd. Het stationsgebouw is ontworpen door C. Douma en is van het type Standaardstation Beilen. Het station wordt op 10 oktober 1973 geopend. In 1991 worden de perrons verhoogd tot 84 centimeter. In 2001 worden de loketten gesloten en wordt het politiebureau gevestigd in het station. In 2010 is het gebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Stamlijn

Aan de was een stamlijn naar de Boerenbond. Deze is in 1972 opgebroken.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. In Doetinchem moet overgestapt worden op de andere vervoerder voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Wehl:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30700 Arnhem Doetinchem GTW (Breng)
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Wehl.