Syntus

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Syntus-logo.png

Syntus was een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.


Geschiedenis

Om de toekomst van de regionale spoorlijnen veilig te kunnen stellen, zoekt de NS samenwerking met regionale streekbusondernemingen. In 1990 begint de samenwerking tussen de NS en de GSM (Gelderse Streekvervoer Maatschappij) in de Achterhoek. Ingaande de dienstregeling 1991/1992 wordt het bus- en treinvervoer op elkaar afgestemd onder de naam Integratieproject Gelderland Oost (IGO). Dit project geldt voor zowel het ontwerp van netwerk en dienstregeling, reisinformatie, tarieven en de dienstuitvoering. Dit laatste hield in dat bussen bleven wachten bij een kleine vertraging van de trein en andersom. De dienstregeling tussen trein en bus werkt volgens een visgraatmodel, waarbij de trein de hoofdas is en de bussen zorgen voor de aan- en afvoer van reizigers uit omliggende plaatsen. In dit samenwerkingsverband zijn de treinkaartjes geldig in de bus en is de strippenkaart geldig in de trein. In 1996 wordt de samenwerking uitgebreid tot IGO+, waarbij de treindiensten Arnhem - Winterswijk en Zutphen - Vorden worden verdicht tot een halfuursdienst in plaats van een uurdienst. Deze samenwerking leidde tot de oprichting van Syntus op 14 december 1998. De aandeelhouders van Syntus worden Connexxion, NS en Cariane Multimodal International (CMI), een dochterbedrijf van de SNCF. Dit Franse bedrijf is er bij gehaald om te voorkomen dat Connexxion en de NS het oneens zouden worden over de toekomst van Syntus. Syntus staat voor SYNergie tussen Trein en bUS. Door de provincie Gelderland wordt een vergunning afgegeven voor een periode van 5 jaar aan Syntus voor het busvervoer en het treinvervoer tussen Zutphen - Winterswijk en Doetinchem - Winterswijk.


In 2001 fuseert CMI met VIA GTI, waarbij het nieuwe bedrijf verder gaat onder de naam Keolis. De aandelen van Keolis zijn verdeeld over de SNCF (70%) en de Canadese investeringsmaatschappij Caisse de dépôt et placement du Québec (30%). In september 2007 verkoopt Connexxion haar aandelen Syntus aan de NS en Keolis. In 2012 neemt Keolis het aandeel van de NS over in Syntus voor een symbolisch bedrag. Op 9 oktober 2017 verandert Syntus van naam en heet sindsdien Keolis, als onderdeel van de Keolis Group. De merknamen Syntus en Twents blijven gehandhaafd tot het einde van de concessies waar zij actief in zijn. Hiermee komt na 18 jaar een einde aan de naam Syntus.


Concessies

De eerste concessie die Syntus binnen haalt voor het vervoer per trein, is die op de verbindingen Zutphen - Winterswijk en Doetinchem - Winterswijk. Deze concessie wordt in 1998 binnengehaald voor een periode van 10 jaar. De concessie start op 30 mei 1999. Om de treindiensten te kunnen rijden worden vier treinstellen Plan U (DE3 113 - DE3 115 en DE3 125) en 4 treinstellen DM'90 (DH2 3450 - DH2 3453) gehuurd van de NS. In 2003 wordt het werkgebied uitgebreid met de treindienst Zutphen - Hengelo - Oldenzaal. In 2007 neemt Syntus de treindienst over tussen Arnhem en Tiel. In 2012 verliest Syntus de concessies in de Achterhoek en Betuwe aan Arriva. In 2015 wint Syntus de aanbesteding voor de concessie van de spoorlijnen Zwolle - Kampen en Zwolle - Enschede. Dit contract heeft een looptijd van 15 jaar en gaat met ingang van de dienstregeling 2018 in. De beide spoorlijnen worden voorzien van bovenleiding, waarop elektrische treinstellen van het type FLIRT van Stadler gaan rijden.


Materieel

Door de spoorwegmaatschappij is een serie treinstellen bij Alstom Salzgitter besteld. Daarnaast wordt er materieel gehuurd van de NS

Treinstellen
Serie Fabrikant In dienst Type Uit dienst
21 - 45 Alstom Salzgitter 2001 Lint 2017


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederlanddeel 3: Gelderland - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 90e Jaargang - 11-2022 Blz: 552-559 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321