Lovers Rail: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Geschiedenis.)
Regel 3: Regel 3:
 
='''Geschiedenis'''=
 
='''Geschiedenis'''=
  
Om de concurrentie aan te gaan met de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]], vraagt rederij Lovers een vergunning aan voor het rijden van treinen. Op 12 juli 1996 krijgt het bedrijf de exploitatievergunning voor het rijden van reizigerstreinen. In de zomermaanden van 1996 wil de nieuwe spoorvervoerder treinen rijden tussen [[Amsterdam Centraal]] en [[IJmuiden]] via [[Haarlem]]. Deze verbinding wordt gereden onder de naam Kennemerstrand Expres. Op 11 augustus 1996 rijdt de eerste trein. In 1997 wordt het Franse CGEA (Compagnie Générale d’Entreprise Automobiles) voor 70% eigennaar van Lovers Rail. De overige 30% blijft in handen van de rederij. In 1997 krijgt Lovers Rail van de overheid een vergunning om te rijden op het traject Amsterdam - Haarlem, [[Utrecht Centraal]] - [[Hilversum]] en [[Den Haag Centraal]] - [[Leiden Centraal]]. In het najaar van 1997 krijgt Lovers toestemming om sneltreinen te rijden tussen Hilversum en Utrecht, ingaande de [[dienstregeling 1998/1999]]. De treinen zullen in de spits ieder half uur gaan rijden. Buiten de spits zal een uursdienst worden geboden. Uiteindelijk komt er van deze sneltreinen niets terecht. Er zijn alleen een aantal proefritten gereden. Tussen Den Haag en Leiden wordt helemaal niet gereden. In 1998 wordt de Keukenhof Expres geïntroduceerd tussen Amsterdam en Leiden, waarbij onderweg wordt gestopt in Haarlem en [[Lisse]]. Op 27 maart 1998 rijdt deze trein voor het eerst. Ook de Spaarne Expres tussen Amsterdam Centraal en Haarlem ziet het levenslicht in dat jaar. Deze treinen worden gereden door de Belgische locomotieven van de Reeks 25.5. In november 1998 doet minister Netelbos van Verkeer en Waterstaat een waarschuwing uitgaan naar Lovers om de aangevraagde paden alsnog te gaan gebruiken, anders wordt de vergunning ingetrokken. Op 14 september 1999 trekt CGEA de stekker uit Lovers Rail.
+
Om de concurrentie aan te gaan met de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]], vraagt rederij Lovers een vergunning aan voor het rijden van treinen. De aanvraag is voor zowel openbaar vervoer als voor besloten vervoer. Op 12 juli 1996 krijgt het bedrijf van Railned de exploitatievergunning voor het rijden van reizigerstreinen. Daarnaast mag het treinen gaan rijden voor gezelschappen en goederentreinen rijden op het gehele spoorwegnet. In de zomermaanden van 1996 wil de nieuwe spoorvervoerder eenmaal per uur treinen rijden tussen [[Amsterdam Centraal]] en [[IJmuiden]] via [[Haarlem]]. Deze verbinding wordt gereden onder de naam Kennemerstrand Expres. NS Materieel is wel genegen om rijtuigen [[W - Rijtuigen Plan W|Plan W]] te verhuren aan de nieuwe spoorwegmaatschappij met een huurprijs van 100.000 gulden per maand per rijtuig. Lovers gaat niet in op dit aanbod en gaat elders kijken. Bij de NMBS zijn een aantal rijtuigen eerste klas over van het type M2. Op 19 juli 1006 worden vier rijtuigen aangeschaft. Naast rijtuigen is het bedrijf op zoek naar diesellocomotieven. Er wordt gekeken naar locomotieven van de Baureihen 202, 211 en 212 van de Deutsche Bahn, de serie BB 63000 van de SNCF en locomotieven van fabrikant NOHAB. De Duitse locomotieven maakte het meeste kans, maar vanwege het ontbreken van ATB kan de aankoop niet doorgaan. Daarnaast was de NS Reizigers niet bereid om ATB kasten te verkopen aan Lovers Rail. Door NS Cargo worden echter twee locomotieven van de serie [[2200/2300 - Diesel locomotieven serie 2200/2300|2200]] aangeboden ter verhuur. Het zijn de van ATB voorziene locomotieven 2202 en 2207. De locomotieven staan vanaf 7 augustus 1996 ter beschikking aan Lovers. Op 6 augustus 1996 wordt de Toegangsovereenkomst getekend tussen Lovers Rail en Railned. 
 +
 
 +
 
 +
Op 11 augustus 1996 rijdt de eerste trein. In 1997 wordt het Franse CGEA (Compagnie Générale d’Entreprise Automobiles) voor 70% eigennaar van Lovers Rail. De overige 30% blijft in handen van de rederij. In 1997 krijgt Lovers Rail van de overheid een vergunning om te rijden op het traject Amsterdam - Haarlem, [[Utrecht Centraal]] - [[Hilversum]] en [[Den Haag Centraal]] - [[Leiden Centraal]]. In het najaar van 1997 krijgt Lovers toestemming om sneltreinen te rijden tussen Hilversum en Utrecht, ingaande de [[dienstregeling 1998/1999]]. De treinen zullen in de spits ieder half uur gaan rijden. Buiten de spits zal een uursdienst worden geboden. Uiteindelijk komt er van deze sneltreinen niets terecht. Er zijn alleen een aantal proefritten gereden. Tussen Den Haag en Leiden wordt helemaal niet gereden. In 1998 wordt de Keukenhof Expres geïntroduceerd tussen Amsterdam en Leiden, waarbij onderweg wordt gestopt in Haarlem en [[Lisse]]. Op 27 maart 1998 rijdt deze trein voor het eerst. Ook de Spaarne Expres tussen Amsterdam Centraal en Haarlem ziet het levenslicht in dat jaar. Deze treinen worden gereden door de Belgische locomotieven van de Reeks 25.5. In november 1998 doet minister Netelbos van Verkeer en Waterstaat een waarschuwing uitgaan naar Lovers om de aangevraagde paden alsnog te gaan gebruiken, anders wordt de vergunning ingetrokken. Op 14 september 1999 trekt CGEA de stekker uit Lovers Rail.
  
  
Regel 26: Regel 29:
  
 
Op 14 september 1999 wordt door het moederbedrijf CGEA alle treindiensten gestaakt. Hierop besloot Lovers om zich alleen maar bezig te houden met de rondvaarten door de grachten van Amsterdam.  
 
Op 14 september 1999 wordt door het moederbedrijf CGEA alle treindiensten gestaakt. Hierop besloot Lovers om zich alleen maar bezig te houden met de rondvaarten door de grachten van Amsterdam.  
 +
 +
 +
{| class="toccolours" style="font-size:85%; margin-top:1em; margin-bottom:-0.5em; border: 1px solid #aaa; padding: 5px; clear: both; width:100%;"
 +
|
 +
<big><big>'''Bronnen, Referenties en/of Voetnoten'''</big></big>
 +
* '''Belgische M2-rijtuigen in Nederland <small>De inzet bij Lovers Rail</small>''' - {{Sc|W. Hoekema}} - ''Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - november 2023 nummer 409 Blz: 56-61'' Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489''
 +
----
 +
<references></references>
 +
|}
  
 
[[Categorie: Lovers Rail]]
 
[[Categorie: Lovers Rail]]

Versie van 23 mrt 2024 01:42

Lovers Rail was een spoorwegmaatschappij die heeft bestaan van 1996 tot 1999.

Geschiedenis

Om de concurrentie aan te gaan met de NS, vraagt rederij Lovers een vergunning aan voor het rijden van treinen. De aanvraag is voor zowel openbaar vervoer als voor besloten vervoer. Op 12 juli 1996 krijgt het bedrijf van Railned de exploitatievergunning voor het rijden van reizigerstreinen. Daarnaast mag het treinen gaan rijden voor gezelschappen en goederentreinen rijden op het gehele spoorwegnet. In de zomermaanden van 1996 wil de nieuwe spoorvervoerder eenmaal per uur treinen rijden tussen Amsterdam Centraal en IJmuiden via Haarlem. Deze verbinding wordt gereden onder de naam Kennemerstrand Expres. NS Materieel is wel genegen om rijtuigen Plan W te verhuren aan de nieuwe spoorwegmaatschappij met een huurprijs van 100.000 gulden per maand per rijtuig. Lovers gaat niet in op dit aanbod en gaat elders kijken. Bij de NMBS zijn een aantal rijtuigen eerste klas over van het type M2. Op 19 juli 1006 worden vier rijtuigen aangeschaft. Naast rijtuigen is het bedrijf op zoek naar diesellocomotieven. Er wordt gekeken naar locomotieven van de Baureihen 202, 211 en 212 van de Deutsche Bahn, de serie BB 63000 van de SNCF en locomotieven van fabrikant NOHAB. De Duitse locomotieven maakte het meeste kans, maar vanwege het ontbreken van ATB kan de aankoop niet doorgaan. Daarnaast was de NS Reizigers niet bereid om ATB kasten te verkopen aan Lovers Rail. Door NS Cargo worden echter twee locomotieven van de serie 2200 aangeboden ter verhuur. Het zijn de van ATB voorziene locomotieven 2202 en 2207. De locomotieven staan vanaf 7 augustus 1996 ter beschikking aan Lovers. Op 6 augustus 1996 wordt de Toegangsovereenkomst getekend tussen Lovers Rail en Railned.


Op 11 augustus 1996 rijdt de eerste trein. In 1997 wordt het Franse CGEA (Compagnie Générale d’Entreprise Automobiles) voor 70% eigennaar van Lovers Rail. De overige 30% blijft in handen van de rederij. In 1997 krijgt Lovers Rail van de overheid een vergunning om te rijden op het traject Amsterdam - Haarlem, Utrecht Centraal - Hilversum en Den Haag Centraal - Leiden Centraal. In het najaar van 1997 krijgt Lovers toestemming om sneltreinen te rijden tussen Hilversum en Utrecht, ingaande de dienstregeling 1998/1999. De treinen zullen in de spits ieder half uur gaan rijden. Buiten de spits zal een uursdienst worden geboden. Uiteindelijk komt er van deze sneltreinen niets terecht. Er zijn alleen een aantal proefritten gereden. Tussen Den Haag en Leiden wordt helemaal niet gereden. In 1998 wordt de Keukenhof Expres geïntroduceerd tussen Amsterdam en Leiden, waarbij onderweg wordt gestopt in Haarlem en Lisse. Op 27 maart 1998 rijdt deze trein voor het eerst. Ook de Spaarne Expres tussen Amsterdam Centraal en Haarlem ziet het levenslicht in dat jaar. Deze treinen worden gereden door de Belgische locomotieven van de Reeks 25.5. In november 1998 doet minister Netelbos van Verkeer en Waterstaat een waarschuwing uitgaan naar Lovers om de aangevraagde paden alsnog te gaan gebruiken, anders wordt de vergunning ingetrokken. Op 14 september 1999 trekt CGEA de stekker uit Lovers Rail.


Spoorlijnen

De spoorwegmaatschappij heeft geen eigen spoorlijnen in beheer gehad.


Locomotieven

Door de spoorwegmaatschappij zijn in totaal 4 diesellocomotieven van NS Cargo gehuurd. Deze zijn de 2202, 2207, 2211 en 2215 van de serie 2200. Omdat deze locomotieven niet beschikken over treinverwarming, is het de bedoeling om deze locomotieven te vervangen door vijf locomotieven van de serie 211 van de Deutsche Bahn. Hiermee zal het mogelijk zijn om een uurdienst aan te kunnen bieden. Door de NS wordt de levering van de benodigde ATB-apparatuur echter geweigerd.

Van de Belgische spoorwegen NMBS zijn een viertal locomotieven van de Reeks 25.5 gehuurd. Indien een locomotief onderhoud nodig had, werd door de NMBS een andere locomotief gestuurd.


Rijtuigen

Voor het rijden van de treinen tussen Amsterdam en IJmuiden worden van de NMBS 4 rijtuigen van het type M2 over genomen.


Opheffing

Op 14 september 1999 wordt door het moederbedrijf CGEA alle treindiensten gestaakt. Hierop besloot Lovers om zich alleen maar bezig te houden met de rondvaarten door de grachten van Amsterdam.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Belgische M2-rijtuigen in Nederland De inzet bij Lovers Rail - W. Hoekema - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - november 2023 nummer 409 Blz: 56-61 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489