Lisse

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lisse was de naam van het station van de gelijknamige plaats in Noord-Holland. De verkorting van het station was Lis.

Geschiedenis

Op 17 september 1944 wordt het station gesloten, gelijktijdig met het uitroepen van de Spoorwegstaking.

In maart 1998 wordt een steigerperron aangelegd waar eerder goederensporen lagen. Dit perron wordt gebruikt door de Keukenhof Express van Lovers Rail. In 1999 rijdt Lovers Rail voor het laatst naar Lisse. In 2002 word het steigerperron afgebroken. In 2005 wil de SSN ritten naar Lisse rijden, maar dit wordt geen succes. Sinds zit er in het stationsgebouw een horecagelegenheid. Regelmatig wordt aan de NS de vraag gesteld om het station te heropenen, maar de NS ziet er weinig potentieel in.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Oude Lijn.


Dienstregeling

Medio jaren '60 stoppen er extra treinen tijdens het bloembollenseizoen tussen half april en mei in het weekend. Deze treinen rijden voor de bezoekers van de Keukenhof. Vanaf 19 rijden er ook treinen vanuit Duitsland naar Lisse. Vanuit België komen sinds treinen naar Lisse.

Vanaf 26 maart 1998 rijdt Lovers Rail de Keukenhof Express vanuit Amsterdam naar Lisse. Hiervoor worden locomotieven van de Reeks 25.5 van de NMBS gebruikt met hun rijtuigen M2. Deze treinen rijden tot mei 1998. Een jaar later rijdt Lovers rail wederom vanuit Amsterdam naar Lisse. De treinen rijden van 25 maart 1999 tot 19 mei 1999.