Veghel

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Veghel was een van de haltes in Noord Brabant. De verkorting van het station was Veg.

Geschiedenis

Op 15 juli 1873 geopend.

Op 1 augustus 1950 gesloten voor het vervoer van reizigers. Per 200 ook gesloten voor het goederenvervoer.


Laad- en losplaats

Vanaf 19 vindt de aanvoer van wagons plaats via Tilburg Goederen. Met trein 58772 worden de graanwagons uit Frankrijk aangevoerd. Met trein 55831 wordt vanaf 19 kunstmest in zelflossers aangevoerd vanuit Eindhoven. In de dienstregeling 1991/1992 rijdt op maandag een facultatieve trein met graan uit Boxtel onder de nummers 55477/55478.


Spooraansluitingen



  • CeHaVe

Agrarische coöperatie van Noord Brabant met drie vestigingen, waarvan Veghel de grootste is. Het losspoor is gelegen in het hoofdspoor, waar een losput is aangebracht. De te lossen wagons worden met behulp van een lier over de losput getrokken. In 200 wordt een omloopspoor aangelegd. Vanuit EBS in de Europoort of Igma in Amsterdam Westhaven wordt 2 à 3 keer in de week een bloktrein aangevoerd van 22 wagons met tapioca en soja. Op 1 januari 1998 komt er een eind aan dit vervoer, dat overgaat op de binnenvaart. Tot 2001 vindt er onregelmatig aanvoer van erwten, graan en mais plaats uit Frankrijk.


Havenlijn

Grafisch overzicht van het havenemplacement in Veghel

Aan de westzijde van Veghel is in 18 een stamlijn aangelegd in de richting van de haven aan de Zuid-Willemsvaart. Nabij de overweg met de is een wissel aangelegd. Een van de sporen loopt naar de kade. Langs de kade is een raccordement gemaakt, waarbij in noordwestelijke richting 1 kopspoor is aangelegd. In zuidoostelijke richting zijn er 2 kopsporen. Het andere spoor loopt door via de Noordkade naar de insteekhaven van Veghel.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Boxtel - Wesel, ook wel bekend als het Duits lijntje naar Wesel, ter hoogte van kilometerpunt 17,456.


Dienstregeling