Spoorlijn Dieren - Apeldoorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Door KNLS (Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij) worden diverse spoorlijnen in Gelderland en Overijssel aangelegd. Een van deze spoorlijnen is de spoorlijn tussen Dieren en Apeldoorn. De spoorlijn heeft een lengte van 21,7 kilometer.


Geschiedenis

In 1878 werd de Locaalspoor- en Tramwegenwet vastgesteld. Met deze wet was het mogelijk om spoorwegen aan te leggen waar minder hoge eisen worden gesteld op het gebied van beveiliging en maximale aslast. Door deze lagere eisen lag de maximumsnelheid ook lager dan bij hoofdspoorwegen. De maximumsnelheid bedroeg in de begintijd dan ook slechts 30 kilometer per uur. In werd de snelheid verhoogt naar 40 kilometer per uur. Ook was de aanleg van de spoorlijn goedkoper met deze lagere eisen. Na 1880 kwamen overal lokaalspoorwegmaatschappijen in opkomst om dunner bevolkte gebieden te ontsluiten. De exploitatie werd echter overgedragen aan de HSM of de SS. De meeste lokaalspoorwegen sluiten echter al in de jaren '30 van de twintigste eeuw.


In 2001 wordt 17 van de 22 kilometer spoor door de VSM overgenomen van de NS.


Aanleg

De aanleg begint in


Opening & ingebruikname

De spoorlijn wordt op 2 juli 1887 geopend.


Wijzigingen

Beveiliging

De spoorlijn is beveiligd


Stations

De spoorlijn kende in totaal 7 stations waarvan alleen de stations van Apeldoorn en Dieren nog in dienst zijn.Aansluitingen

  • Ter hoogte van kilometerpunt is een aansluiting naar oliehandel Hugenholtz.

Sinds 19 is het terrein in gebruik als werkplaats voor de VSM. In 1997 is de grond gesaneerd.


Dienstregeling

Bij de opening rijden

In oktober 1936 wordt het depot van Apeldoorn gesloten en worden de diensten vanuit het depot van Zutphen gesteld.

De spoorlijn tussen Dieren en Zutphen is als gevolg van vernielingen aan de spoorbrug bij Zutphen niet bruikbaar. Treinen die tussen Arnhem en Zwolle rijden, rijden tot 26 augustus 1946 om via Dieren - Apeldoorn - Hattem. De sneltreinen worden gereden door stoomlocomotieven van de serie 3500II Van depot Zwolle.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

In 1947 wordt de spoorlijn gesloten voor het vervoer van reizigers. Het goederenvervoer wordt in etappes tussen 1964 en 1984 gestaakt. Als eerste wordt het vervoer tussen Eerbeek en Loenen gestaakt. In 1969 volgt de sluiting van het baanvak Loenen - Beekbergen. In 1972 wordt het baanvak tussen Beekbergen en het vuilstation van de VAM in Apeldoorn gesloten. Als laatste wordt in 1984 het baanvak Dieren - Eerbeek gesloten door de NS.


Na de sluiting

In 1975 worden door een aantal belanghebbenden een vennootschap opgericht om stoomtreinen te laten rijden tussen Apeldoorn en Dieren. Deze Veluwsche Stoomtrein Maatschappij begint in 1975 met een locomotief van de Baureihe 094 van de DB, twee gehuurde rijtuigen van het type Materieel'24 van de NS en een vijftal twee-assige rijtuigen van de Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB. Op 17 april 1975 is er met het motorrijtuig 20 een inspectierit over de spoorlijn uitgevoerd. Op 14 juli 1975 wordt de eerste officiële openingsrit gereden met stoomlocomotief 094 055-1 met vijf twee-assige rijtuigen uit Oostenrijk en twee rijtuigen Materieel'24 (B 5240 en B 5241).