Laag-Soeren

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Laag-Soeren was het station in het dorp Soeren in de provincie Gelderland. De verkorting was Lso.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Dieren en Apeldoorn, krijgt Soeren een station. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 1e klasse van de KNLS en bestaat uit een gebouw met twee verdiepingen. De onderste verdieping is ingericht als station. De bovenverdieping is de woning voor de stationschef, inclusief zolder in het puntdak. Aan de noordzijde bevind een laag gebouw met puntdak voor . Aan de zuidzijde bevind zich de retirade op het perron. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn. Het station is op 2 juli 1887 geopend.

Laag-Soeren kreeg een relatief groot stationsgebouw vanwege de aanwezigheid van het badhuis Bethesda, wat veel mensen uit het gehele land aantrok.

In 1905 wordt het stationsgebouw verbouwd. In 1935 wijzigt de naam van het station naar Laag-Soeren.

Het station is voorzien van een doorgaand spoor. Dit spoor is genummerd als spoor 1. Aan de overzijde van het station is nabij de overweg met de Grintweg naar Laag-Soeren/Badhuislaan wachtpost nr. 3.

Op 1 augustus 1950 is het station gesloten voor reizigers.

Het stationsgebouw is in 1970 gesloopt. Door de VSM wordt het terrein van het voormalige stationsgebouw gebruikt als opslagplaats voor spoorbouwmaterialen.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 1 seinhuis.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Spoorlijn Dieren - Apeldoorn ter hoogte van kilometerpunt 4,2.


Dienstregeling

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Hoe komt de Badhuislaan aan zijn naam? - F. Veldhuis - VSM Informatieblad De Koppelstang - december 2023 nummer 3 Blz: 13 Uitgave: De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij