Rotterdam Alexander

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Rotterdam Alexander is een van de stations in Rotterdam. De verkorting van het station is Rta.

Geschiedenis

Impressie van station Rotterdam Alexander 2020

Op 24 mei 1968 is het station geopend. Het station bestaat uit twee perrons langs de sporen, waarbij een perron het stationsgebouw herbergt. Deze is uitgevoerd als sextant. Hierbij is de helft van de sextant uitgevoerd als wachtkamer. De andere helft bevat de loketten, toiletten en personeelsruimten. Naast het gebouw is een fietsenstalling. Op 26 mei 1968 wordt het station in de dienstregeling opgenomen. In 1983 maakt plaats voor een gecombineerd trein- en metrostation.

In 2018 zal het station vernieuwd gaan worden. Er komt veel glas op plaatsen waar nu plastic en metaal te vinden zijn. De perrons, liften en de hal zullen worden vernieuwd De roltrappen worden transparant gemaakt, wat voor een beter gevoel van veiligheid zorgt. De overkappingen van de perrons worden vernieuwd en voorzien van nieuwe toiletten. Het dak is voorzien van gras De looproutes tussen het metro- en treinstation worden verbeterd. Op 2 juni 2020 gaat de nieuwe stationshal open en op 10 juli 200 wordt het station officieel digitaal geopend na de verbouwing.[1]


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Utrecht - Rotterdam.


Dienstregeling

Na de opening wordt het station bediend door de treinen Rotterdam - Gouda - Amsterdam en de treinen Rotterdam - Utrecht - Eindhoven.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Rotterdam Alexander:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
500 Rotterdam Centraal Groningen ICMm/DDZ
600 Rotterdam Centraal Leeuwarden ICMm/DDZ
2800 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal ICMm
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Rotterdam Alexander.