Revisiebedrijf Haarlem

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 24 jan 2018 om 18:11 (Taigagaai heeft pagina Hoofdwerkplaats Haarlem hernoemd naar Revisiebedrijf Haarlem: Naamswijziging.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op de plaats van het eerste station van 1839 in Haarlem werd in 1844 begonnen met de bouw van een echte werkplaats voor het materieel. Het is hiermee de oudste werkplaats van de spoorwegen in Nederland. Voor die tijd was het diende eerste station ook rijtuigloods/werkplaats. Het revisiebedrijf stond in het verleden bekend als Centrale Werkplaats en later als Hoofdwerkplaats (telegrafische benaming/afkorting Wpc Hlm respectievelijk Wph Hlm).

Geschiedenis

Uitbreiding

In de zomer van 2016 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe hal. Deze hal zal gebruikt gaan worden voor de revisie van assen, draaistellen en wielen. De bijna 100-jarige hal die daar nu gebruikt wordt, hal , is toe aan een modernisering. In de nieuwe hal van 8.800 m2 kunnen jaarlijks 3.000 draaistellen behandeld worden. De oude hal zal de oplevering van de nieuwe hal gebruikt gaan worden als overdekte opslagloods voor wielstellen.


Werkzaamheden

Materieel in onderhoud