Driebergen-Zeist

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2017 om 23:03 (Werkzaamheden stationsgebouw.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Driebergen-Zeist is de naam van een van de stations van de provincie Utrecht. De verkorting van het station is Db.

Geschiedenis

Met de doortrekking van de spoorlijn uit Utrecht naar Driebergen in 1844, krijgt Driebergen een tijdelijk station.


Eerste station

Op 27 juni 1844 wordt Driebergen bereikt per spoor. Voor het coördineren van de werkzaamheden aan het spoor in de richting van Ede, wordt er in Driebergen een directiekeet geplaatst. Deze keet wordt later verbouwd tot stationsgebouw. Op 17 juli 1844 wordt de spoorlijn tussen Utrecht en Driebergen in gebruik genomen en wordt ook het stationsgebouw in geopend. In 1854 wordt het station voorzien van een eilandperron. In 1864 wordt het stationsgebouw vervangen.

Tweede station

In 1864 wordt een nieuw stationsgebouw geopend. Tegelijkertijd wordt de naam van het station gewijzigd naar Zeist-Driebergen. Het stationsgebouw herbergt een dienstwoning, dienstvertrekken en een salonkamer voor de gegoede reizigers. In 1894 krijgt het station een stalen loopbrug om de beide perrons met elkaar te verbinden. In 1900 wordt het stationsgebouw vergroot met een verdieping. De dienstwoning van de stationschef verhuist naar deze verdieping. De voormalige dienstwoning wordt verbouwd tot wachtkamer derde klas. Tegen de wachtkamer wordt een houten gebouw geplaatst, dat dienst doet als plaatskaartenkantoor. De naam van het station wijzigt in 1904. Het station gaat weer alleen Driebergen heten. In 1948 krijgt het station zijn huidige naam, Driebergen-Zeist. In 1962 wordt het station gesloopt.

Derde station

In 196 wordt een nieuw station in gebruik genomen. Het station is ontworpen door . Het station krijgt loketten, dienstvertrekken en een restauratie. De stalen loopbrug werd vervangen door een tunnel onder de sporen. Met de komst van de nieuwe beveiliging raakt het seinhuis overbodig en wordt in 1971 gesloopt. In 2004 zijn de perrons verlengd om zo het stoppen van langere treinen mogelijk te maken.

Vierde station

In augustus 2016 wordt begonnen met de voorbereidende werkzaamheden in het kader van de vernieuwing van het stationsgebied. Op 16 september 2016 wordt begonnen met de vernieuwing. Vanaf 2017 zal het station worden vervangen en de stationsomgeving verbouwd gaan worden. In de Hoofdstraat wordt de overweg vervangen door een tunnel. De overgang in de Odijkerweg wordt opgeheven. De fietsenstalling wordt onder de grond aangelegd en biedt plaats aan 3.000 fietsen. De parkeerplaatsen zullen vervangen gaan worden door een parkeergarage met een capaciteit van 600 auto's. De sporenlay-out wordt eveneens aangepast. Er zullen vier sporen komen in plaats van de huidige drie sporen. Twee sporen zullen een eilandperron krijgen voor de stoptreinen. De twee andere sporen krijgen geen perron en zijn voor de doorrijdende treinen. Aan de oostzijde van het station zal een keerspoor en overloopmogelijkheden komen voor de treinen uit de richting Utrecht. De nieuwe perronkap zal voorzien gaan worden van zonnepanelen. Het stationsgebouw is ontworpen door Arcadis. In 2020 moet de verbouwing klaar zijn.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2017) stoppen de volgende treinseries te Driebergen-Zeist:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
7300 Veenendaal Centrum Breukelen SGMm
7400 Rhenen Amsterdam Centraal SLT
23400 Utrecht Centraal Nijmegen VIRM

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2017) passeren de volgende treinseries te Driebergen-Zeist:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
3000 Den Helder Nijmegen VIRM