NoordNed

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

NoordNed logo.png

NoordNed was een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.


Geschiedenis

Nadat de NS al eerder een succesvolle samenwerking was aangegaan met een busmaatschappij in de Achterhoek, kiest de NS in 1997 voor een samenwerking met busmaatschappij VEONN en Rederij Doeksen in Friesland. Hiermee wordt vooruitgelopen op de aanbesteding van het vervoer op de regionale spoorlijnen in Friesland per mei 1998. Hierbij worden de uitgangspunten van het IGO-programma overgenomen. Als gevolg van onder andere ontevredenheid onder het personeel, werd de startdatum met een jaar verschoven naar mei 1999. Op 30 september 1998 wordt VEONN overgenomen door het Britse Arriva. Rederij Doeksen heeft zich teruggetrokken uit de samenwerking. Op 1999 wordt NoordNed opgericht, met als aandeelhouders NS (49,9%), Arriva (50%) en ABN Amro 0,1%). In mei 1999 gaat NoordNed rijden op de regionale spoorlijnen in Friesland. Hiervoor worden treinstellen van het type Wadloper en Buffel van de NS gehuurd. In mei 2000 gaat NoordNed in de provincie Groningen rijden.

In december 2003 verkrijgt Arriva de overige 50% van de aandelen in NoordNed. Op 1 januari 2006 verdwijnt de naam NoordNed en gaat Arriva onder de eigen naam haar bus- en treindiensten rijden.


Concessies

In 1998 verkrijgt NoordNed de concessie om te gaan rijden vanuit Leeuwarden naar Harlingen Haven en Stavoren. Deze treindiensten beginnen in mei 1999. Om te voorkomen dat de NS geïsoleerd zal komen te rijden tussen Groningen en Leeuwarden, wordt de treindienst op dit traject vrijwillig overgedragen aan NoordNed. Om de treindienst op deze spoorlijn uit te voeren, werden de treinstellen DH2 3446 - 3449 aan NoordNed ter beschikking gesteld. De provincie Groningen houdt een openbare aanbesteding voor de exploitatie van het treinvervoer in de provincie. Er worden aanbiedingen ontvangen van Connexxion, CGEA/Lovers en NoordNed. Op 8 juni 1999 maakt de provincie bekend dat NoordNed de concessie verkrijgen. De concessie gaat in per mei 2000. Vanuit Groningen wordt er gereden naar Roodeschool, Delfzijl en Nieuweschans. Wanneer de nieuwe concessie van het bus- en treinvervoer voor Noord Nederland in december 2005 ingaat, gaat Arriva deze onder haar eigen naam rijden.


Materieel

Door de spoorwegmaatschappij is geen enkele serie treinstellen besteld. Er is alleen materieel gehuurd van de NS.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederlanddeel 2: Noord-Nederland - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 90e Jaargang - 9-2022 Blz: 450-456 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321