Markelo

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Markelo was de naam van het station in het buurtschap Stokkum, dat onderdeel was van de gemeente Markelo. De verkorting was Mk.

Geschiedenis

Tussen het dorp Markelo en de stad Diepenheim wordt in het buurtschap Stokkum in 186 begonnen met de bouw van het station Diepenheim. Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overweg staan buiten op het perron. Op 1 november 1865 wordt het station geopend. In 1901 is aan de linkervleugel nog een klein gedeelte aangebouwd voor . In 1910 wijzigt de naam van het station van Diepenheim naar Markelo. Diepenheim krijgt op dat moment een eigen station met de naam Diepenheim aan de spoorlijn Neede - Hellendoorn. In 1914 wordt het middendeel van het station met een verdieping verhoogd. In 1 wordt het station voorzien van een kruisingspoor met een lengte van ongeveer 200 meter, zodat treinen elkaar kunnen kruisen op het enkelsporige baanvak tussen Zutphen en Hengelo.

Op 17 mei 1953 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. Op 26 november 1986 komt de CVL in dienst op de spoorlijn, waarbij Post T zijn functie verliest.

Tussen 12 en 22 juni 2021 wordt het voormalige kruisingsspoor met wissels en seinen opgebroken tijdens grootschalige spoorvernieuwing.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het stationsgebouw is een laad- en losspoor aangelegd met een koplading en zijlading.


SpooraansluitingenSpoorlijnen

Het station was gelegen aan de Staatslijn D (Zutphen - Glanerbrug).


Dienstregeling