Haren

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Haren is een van de stations in de provincie Groningen. De verkorting van de halte is Hrn.

Geschiedenis

Bij wet werd in 1860 besloten om een spoorlijn aan te leggen tussen Meppel en Groningen. Bij de aanleg van deze spoorlijn krijgt Haren een station.


Eerste station

In 186 wordt met de bouw van de halte begonnen. Het bestaat uit een langgerekt gebouw uit een laag met een dak. Het station is geopend op 1 mei 1870. Op dezelfde dag is het traject tussen Meppel en Groningen officieel in gebruik genomen door de Staatsspoorwegen. Het station kreeg twee perrons, een voor de treinen van en naar Groningen. Het andere perron in de richting van Hoogezand-Sappemeer. Het station lag echter niet bij het dorp, zodat het station op 15 mei 1936 werd gesloten. Bij het station werd ook een loods gebouwd voor Weg en Werken, waar materieel ligt van de onderhoudsploeg. In 1966 wordt het stationsgebouw gesloopt en wordt begonnen met de bouw van een nieuw station, dat dichter bij het dorp ligt.


Tweede station

Door de groei van het dorp, wordt de opening van een nieuw station interessant. Ook de aanleg van een nieuwe wijk ten oosten van het spoor maakt dat een nieuw station weer rendabel gaat worden. Het oude stationsgebouw is echter te vervallen. In 196 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station. Dit station ligt 200 meter noordelijker ten opzichte van het oude station. Het station bestaat uit twee perrons, waarbij een langs het spoor. Deze perrons hebben een lengte van 200 meter. Het andere perron is uitgevoerd als eilandperron, waarbij alleen spoor 2 gebruikt wordt voor treinen. Spoor 3 wordt gebruikt door goederentreinen. Het stationsgebouw is uitgevoerd als sextant. Hierbij is de helft van de sextant uitgevoerd als wachtkamer. De andere helft bevat de loketten, toiletten en personeelsruimten. Naast het gebouw is een fietsenstalling. Daarnaast krijgt het station een ruime parkeerplaats voor 200 auto's. Op 27 september 1968 wordt het station feestelijk geopend door de burgemeester, die het vertreksein gaf voor een extra trein naar de Randstad. Deze trein wordt gereden door de gele ElD2 358. Op 29 september 1968 wordt het station in de dienstregeling opgenomen. In 1984 wordt het meest oostelijke spoor opgebroken. Dit spoor leidde vanaf rangeerterrein Onnen naar Kropswolde. De aansluiting naar dit spoor wordt in het verlengde van spoor 3 aangelegd. Op 1 februari 2003 zijn de loketten van het station gesloten.


Laad- en losplaats

Het station werd aan de zuidzijde voorzien van een losspoor.


Spooraansluitingen


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn C.


Dienstregeling

De winterdienstregeling 1935/1936 is de laatste dienstregeling dat Haren wordt bediend door treinen. Er rijden dan 7 treinen per dag per richting.


Met ingang van de winterdienstregeling 1968/1969 op 29 september 1968 wordt het station heropend. Het station zal door zowel snel- als stoptreinen worden aangedaan.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Haren:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
6200 Groningen Assen SNG
8100 Groningen Zwolle SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Haren:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
500 Rotterdam Centraal Groningen DDZ/ICMm
700 Den Haag Centraal Groningen DDZ/ICMm