Amersfoort de Birkt

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ter vervanging van de losweg bij het station van Amersfoort wordt tegenover het opstelterrein Bokkeduinen een nieuwe losweg aangelegd langs de spoorlijn in de richting van Baarn.

Geschiedenis

Nadat het nieuwe station van Amersfoort in in gebruik is genomen, wordt gekeken naar een nieuwe invulling van de stationsomgeving. De oude laad- en losplaats moet hierbij plaats maken voor kantoren. In wordt begonnen met de aanleg van een eenvoudige losweg in het verlengde van de sporen van de hoofdwerkplaats. Deze wordt op 2000 in gebruik genomen.


Bediening

In 2000 begin het vervoer van afval in containers naar de VAM in Wijster. Naast het vervoer van afval, worden er ook oude dwarsliggers gelost. Sporadisch worden er ook damwanden gelost. In december 2006 wordt het beschadigde en geplukte rijtuig B 20-70 256 via de losweg op een dieplader geplaatst om gesloopt te worden. In 2008 rijdt de laatste trein met afval naar Wijster. De In maart 2014 rijdt voor het laatst een trein met militaire belading. In oktober en november 2019 wordt het emplacement gebruikt om te slopen treinstellen Plan U op een dieplader te plaatsen. In maart 2020 wordt locomotief 6701 per dieplader afgevoerd naar de sloper. Op 21 en 23 december 2020 worden in totaal 8 wagons van het type Samms gelost op de losweg. Zij zijn beladen met hydraulische persen van autofabrikant Audi. Per dag werden vier wagons gelost. De aan- en afvoer vond plaats via het emplacement van Amsterdam Westhaven en de Kijfhoek.