Zwolle Veerallee

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zwolle Veerallee was een van de stations in de Overijsselse stad Zwolle. De verkorting van het station was Zlv.

Geschiedenis

In 1912 wordt door de Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij (NCS) een smalspoortramlijn aangelegd van Zwolle naar Blokzijl. Deze tramlijn loopt in Zwolle parallel aan de spoorlijn naar Kampen. Vanwege de smallere spoorbreedte van de tramlijn, was het niet mogelijk om van de spoorbrug over de Willemsvaart gebruik te maken. De gemeente Zwolle was tegen de aanleg van een brug voor de tram, zodat er een halte werd gebouwd ten westen van de Willemsvaart. De keus valt op het terrein van de steenkolenoverslag nabij de Veerweg. Bij de halte komt een emplacement, waarbij onder andere een losplaats voor vee. Het stationsgebouw bestaat uit een wachtkamer en loket, kantoren, vestibule, goederenloods, personeelsruimte en bergruimte. Vanwege de ligging aan de spoorlijn, komen er regelmatig verzoeken binnen bij de NCS om de trein bij het tramstation te laten stoppen. Dit gebeurde in 1927. De tramlijn sluit op 1 september 1934 en het stationsgebouw komt leeg te staan. In 1937 wordt het gebouw gesloopt en vervangen door een houten verkooplokaal, omdat de trein naar Kampen wel bleef stoppen bij de halte. In 1948 komt er een fietsenstalling. In 1958 wordt dit lokaal vervangen door een nieuwe haltegebouw met fietsenstalling. Dit haltegebouw is van het standaardtype Velsen-Zeeweg, ontworpen door architect W.B. Kloos. Het is eenvoudig gebouw met houten puien en een dak in de vorm van een lessenaar. Het gebouw was voorzien van een wachtkamer en een plaatskaartenkantoor. Tegenover het perron was de post van de overwegwachter en brugwachter. Op 13 augustus 1959 wordt het nieuwe stationsgebouw geopend. Als gevolg van de gedeeltelijke demping van de Willemsvaart in 1964, neemt het aantal reizigers af. Het station van Zwolle is door de demping makkelijker te bereiken. Op 1 juni 1969 wordt de halte gesloten. Tussen januari 1970 en september 1978 is een snackbar in het gebouw gevestigd. In maart 2000 is het haltegebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

In oktober 1885 wil de NCS een kolenopslag met loods bouwen nabij de overweg in de Veerweg. Er komt een laad- en losperron met losspoor. Vanaf dit losspoor kunnen de wagens worden aan- en afgevoerd. In 1909 wordt op het terrein een veelading gebouwd. In 1910 wordt het losspoor verlengd.


Spoorlijnen

Het station lag aan de Centraalspoorweg, ook wel bekend als het Kamperlijntje.


Dienstregeling

Op 2 oktober 1927 wordt de halte voor het eerst bediend. Er stoppen drie treinen per dag.

De halte wordt op 1 juni 1969 gesloten, zodat het mogelijk is om ieder half uur een trein te laten rijden tussen Zwolle en Kampen. Op 20 en 21 februari 1985 wordt de halte bediend met een pendeldienst tussen de halte en het station van Zwolle voor het vervoer van toeschouwers van de Elfstedentocht. De toeschouwers worden geadviseerd om hun auto bij de vlakbij gelegen IJsselhallen te parkeren. Op 12 november 1994 wordt de halte nog een keer gebruikt voor bezoekers van de reünie van het Carolus Clusius College.

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • NS reed de Elfstedentocht - W. Hoekema - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - december 2023 nummer 410 Blz: 36-40 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489