Vierlingsbeek

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

VIerlingsbeek is de naam van het station nabij de gelijknamige plaats in Noord Brabant. De verkorting van het station is Vlb.

Geschiedenis

Het station ligt geografisch gezien ten zuidoosten van de plaats.


Eerste station

Van het type Hemmen. De bouw begon in 1882. Het station is ontworpen door M.A. van Wadenoyen. Het bestaat vanaf de straatzijde uit een dwars geplaatst gebouw met aan de linkerzijde een loods. De bovenverdieping van het stationsgebouw is ingericht als woning voor de stationschef. Op 27 september 1944 raakt het gebouw zwaar beschadigd als gevolg van gevechten tussen de Duitsers en geallieerden. Door de inzet van tanks bij de gevechten raakt het beschadigd. Het stationsgebouw werd na de oorlog gesloopt.


Tweede station

Door het verloren gaan van het stationsgebouw, is er in 1945 een noodgebouw geplaatst. Het gebouw is opgetrokken uit betonplaten. Aan de spoorzijde zijn er twee kaartverkooppunten geplaatst. Aan weerszijden zijn grote ramen geplaatst om zo zicht te hebben op de sporen. De ingang is aan de straatzijde geplaatst in het midden. Vanuit dit gebouw werd de treindienst geregeld, de seinen en wissels bediend, treinkaartjes verkocht en per trein verstuurde pakketten ontvangen.


Derde station

In 1956 wordt een nieuw stationsgebouw geopend ter vervanging van het noodgebouw. Dit station is van het type Vierlingsbeek en ontworpen door architect W.B. Kloos. Het skelet van het gebouw is opgetrokken uit beton. Daartussen zijn metalen sponningen met ramen en strengpersstenen geplaatst. Aan de perronzijde is in het midden een uitbouw geplaatst, die toegang geeft tot de wachtruimte. Aan de rechterzijde zijn de loketten geplaatst. Aan de straatzijde is aan de rechterkant de stationsnaam geplaatst op het dak. Eveneens aan deze zijde is de technische ruimte van het station geplaatst. In november 2004 is het stationsgebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station ligt aan de Maaslijn, gelegen bij kilometerpunt 48,54.


Dienstregeling

Op 1 juni 1883 is het station geopend. Op 15 mei 1938 is het station gesloten. Op 1 mei 1940 heropend.


Vanaf 8 november 1971 stoppen de treinen 6222 van Venray naar Nijmegen en 6241 van Nijmegen naar Venray in Vierlingsbeek.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Vierlingsbeek:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32200 Nijmegen Roermond D-GTW (Arriva)/Lint 41/h (Arriva)
32300 Nijmegen Venray/(Venlo) D-GTW (Arriva)/Lint41/h (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Vierlingsbeek.