Velsen Zeeweg

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Velsen Zeeweg is de naam van het station dat tussen de plaatsen Velsen en IJmuiden ligt. De verkorting van het station was Vzw.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn tussen Haarlem en IJmuiden. Het station is voorzien van twee perrons in bajonetligging met de overweg in de . De perrons hebben een lengte van meter. Het perron in de richting van Westerveld is voorzien van een metalen abri. De abri op het perron in de richting van IJmuiden is van beton. In 197 wordt de kaartverkoop via het loket beëindigd. Reizigers moeten vanaf moment hun kaartje bij de conducteur in de trein kopen. Tot 15 mei 1930 heet het station Zeeweg. In september 1983 stopt de laatste trein van de NS. Tussen 1996 en 1999 wordt het station aangedaan door de treinen van Lovers Rail.


Eerste station

Het station Zeeweg werd op 15 mei 1927 geopend.


Tweede station

Op 23 september 1958 wordt een nieuw halte gebouw geopend. Het is gelegen aan het perron in de richting van Westerveld. Het gebouw is door architect W.B. Kloos ontworpen. Het is een eenvoudig gebouw, opgetrokken uit bakstenen met houten puien en een dak in de vorm van een lessenaar. Het gebouw was voorzien van een wachtkamer en een plaatskaartenkantoor. Aan de achterzijde (straatzijde) was in eerste instantie geen venster geplaatst. Aan de straatzijde is de schoorsteen geplaatst van de kachel. Het interieur bestaat uit een wachtkamer aan de linkerzijde (gezien vanaf de perronzijde). Aan de rechterzijde is het loket, waar bij een uitgiftepunt is voor de treinkaartjes. Naast het loket is een gemetselde muur met gaten, waar achter de kachel is geplaatst. Door de gaten kan de warmte naar de wachtruimte stromen. Aan de perronzijde is een glazen uitbouw, waar het bureau van de lokettist staat. Hier kan de administratie van het station gevoerd worden. De ingang is direct links van de uitbouw. Boven de toegangsdeur en onder het dak is in de tussenliggende rand het bouwjaar van het station vermeld. Eind februari 2016 is het gebouw gesloopt.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Haarlem - Uitgeest en IJmondlijn.


Dienstregeling

Op 24 september 1983 rijdt de laatste trein van de NS op de IJmuiderlijn. Het is Materieel'46 ElD4 676 dat tussen IJmuiden en Haarlem pendelt. Tussen 1996 en 1998 rijdt Lovers Rail in de zomermaanden een trein vanuit Haarlem naar IJmuiden.