Velsen-IJmuiden Oost

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Velsen-IJmuiden-Oost is de naam van het station dat tussen de plaatsen Velsen en IJmuiden ligt. De verkorting van het station was Vij.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn tussen Haarlem en Uitgeest kreeg Velsen een eigen station. na dit eerste station zijn er nog drie nieuwere stations gebouwd. In september 1983 stopt de laatste trein van de NS. Tussen 1996 en 1999 wordt het station aangedaan door de treinen van Lovers Rail. Het station ligt ten zuiden van het Noordzeekanaal aan de Velserspoorbrug. Tot 15 mei 1927 heette het station Velsen. In september 1957 wordt de Velsertunnel geopend en daarmee volgt de spoorlijn tussen Haarlem en Uitgeest een andere route.


Eerste station

Het station werd op 1 mei 1867 geopend. Het station bestond uit een dienstwoning, dat rond 1865 was gebouwd. Het stationsgebouw werd rond 1880 vergroot met een wachtruimte. Dit station heeft dienst gedaan tot 1891.

Tweede station

In 1891 werd begonnen met de bouw van een nieuw en groter station. Dit station was ontworpen door D. Margadant. Het station bestaat uit een klein stationsgebouw met een grote overkapping. Bij dit station was geen woonruimte gebouwd. Dit station deed dienst tot 1902.

Derde station

In 1902 wordt aan het eind van de een nieuw stationsgebouw neergezet. Hierbij wordt een vestibule, een plaatskaartenkantoor en een goederenloods gebouwd. Met een tunnel is het middenperron bereikbaar. Dit perron is voorzien van een doorlopende overkapping, met daaronder het stationsgebouw, wachtkamergebouw en. In oktober 1968 worden aan de oostzijde van de perrontunnel het stationsgebouw en het wachtkamergebouw op het perron afgebroken. De perronkap wordt eveneens grotendeels afgebroken, behalve boven de tunnelingang om inregenen te voorkomen.

Vierde station

In 1970 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station met een klein ontvangstgebouw. Op het perron komt een eenvoudige abri.

Op 4 november 2014 zijn het perron en stationsgebouw gesloopt.

Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het station werd een laad- en losplaats aangelegd. Hier kwam een goederenloods met verhoogde zijladingen. In 1968 is het goederenspoor opgebroken.

Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Haarlem - Uitgeest en IJmondlijn.


Dienstregeling

Op 24 september 1983 rijdt de laatste trein van de NS op de IJmuiderlijn. Het is Materieel'46 ElD4 676 dat tussen IJmuiden en Haarlem pendelt. Tussen 1996 en 1998 rijdt Lovers Rail in de zomermaanden een trein vanuit Haarlem naar IJmuiden.