ACTS

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

ACTS was een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.

Geschiedenis

In 1989 opgericht met als aandeelhouders de afvalbedrijven BFI, VAM en Afvalverwerking Rijnmond. Er werd een systeem ontwikkeld met afneembare containers, voor zowel de vrachtwagen als de trein. ACTS betekent Afzetbaar Container Transport Systeem. In de eerste helft van 1997 wordt ACTS erkend als spoorwegvervoerder door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Een gebruikersovereenkomst met Railned is op 199 ondertekend.

Vanaf 5 februari 2011 werden de activiteiten voortgezet onder de naam Husa Transportation Railway Service, onderdeel van investeringsmaatschappij Husa Capital Group. In 2014 worden de activiteiten gestaakt.


Treindiensten

Vervoer van afval naar diverse afvalverwerkers. Later containertreinen en andere bloktreinen. Op 16 maart 1998 rijdt ACTS de eerste trein met afval van Groningen Losplaats naar de VAM in Wijster. Als tractie voor deze treinen werd een diesellocomotief van de serie 2200 van Strukton gehuurd. Vanaf 24 maart 1999 rijdt ACTS de containertreinen uit Leeuwarden en Veendam over van NS Cargo.


Materieel

Door de spoorwegmaatschappij zijn diverse typen locomotieven gehuurd, geleased en gekocht. Van de NS worden locomotieven van de serie 1200 gekocht, welke al op het punten stonden om gesloopt te worden. Enkele locomotieven stonden al op het terrein van sloper HKS in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Van de NMBS worden vijf diesellocomotieven van de Reeks 6200 overgenomen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten