Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen)

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 27 jun 2016 om 15:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De spoorlijn tussen Roosendaal en Vlissingen heeft een lengte van 74,4 kilometer. In Roosendaal is er aansluiting op de Spoorlijn Roosendaal - Breda en de ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Roosendaal en Vlissingen heeft een lengte van 74,4 kilometer. In Roosendaal is er aansluiting op de Spoorlijn Roosendaal - Breda en de Belgische spoorlijn 12. De spoorlijn staat ook wel bekend als Zeeuwse Lijn. De spoorlijn is in een aantal etappes tussen 1863 en 1873 in gebruik genomen. Het eerste deel van het traject is het derde traject dat de door de Staatsspoorwegen in haar eerste jaar van bestaan in exploitatie werd genomen.

Geschiedenis

Staatslijn F is aangelegd volgens de wet van 18 augustus 1860 door de Staat der Nederlanden. Samen met negen andere spoorlijnen maakt de aanleg onderdeel uit van de eerste Staatsaanleg van spoorwegen in Nederland. De aanleg van spoorwegen vanuit de overheid was bedoeld om de achterstand die Nederland had op het gebied van spoorwegaanleg enigszins in te halen. Met de aanleg van de spoorlijnen ontstaat een uitgebreid netwerk tussen bijna alle grote Nederlandse steden. Dit netwerk vormt nog altijd voor een belangrijk deel de ruggengraat van het Nederlandse spoorwegnet. Door vooral gebruik te maken van standaardontwerpen en -bestekken kunnen alle spoorlijnen relatief snel worden aangelegd.


Aanleg

De spoorlijn kon pas worden aangelegd, nadat er twee dammen waren aangelegd. Dit zijn de Sloedam en de Kreekrakdam. Hierdoor ontstond er een verbinding tussen de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland met de rest van Nederland.

Tijdens de aanleg werd een spoorbrug gebouwd over het Kanaal door Zuid-Beveland. Een tweede spoorbrug kwam in 1971 gereed, over het Schelde-Rijnkanaal.


Beveiliging



Wijzigingen

  • In 1956 wordt de spoorlijn geëlektrificeerd.
  • Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.


Stations

De spoorlijn kent een aantal stations, die door de Staatsspoorwegen werden gebouwd.


Roosendaal


Ingebruikname

Dienstregeling

Nadat in 1873 Vlissingen werd bereikt, bestond er een aansluiting op de boot naar Engeland. Deze veerdienst werd geëxploiteerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Deze veerdienst werd opgericht naar aanleiding van de aanleg van de spoorlijn. Hiermee werd de spoorlijn van groot belang voor een snelle verbinding tussen Berlijn en Londen. Tot aan 1914 reden er rechtstreekse treinen tussen Berlijn en Vlissingen. Na 1918 werd de nadruk gelegd op het vervoer van toeristen naar Engeland. In 193 werd de veerdienst naar Engeland stilgelegd vanwege de oorlogsdreiging. In 194 werden de veerverbindingen met Engeland verplaats naar Hoek van Holland. Hiermee verdwenen de boottreinen uit Vlissingen.


In 1953 wordt de spoorlijn getroffen door de Watersnoodramp. Tussen en Kruiningen stond de spoorlijn onder water. Bij Kruiningen was een deel van de spoorlijn alleen te berijden bij laag water. Dit gedeelte werd toen bekend als badkuipspoorweg. Nadat de spoorlijn is geëlektrificeerd, worden er rechtstreekse treinen ingelegd naar Amsterdam en naar Zwolle. Met de invoering van Spoorslag '70 rijdt het ene half uur een trein als intercity naar Amsterdam. Het andere half uur rijdt een stoptrein tot aan Roosendaal. Na Roosendaal rijdt deze trein als intercity naar Zwolle. De treinen naar Zwolle rijden tot en met de dienstregeling 1994/1995.


Opening

Op 23 december 1863 wordt het eerste deel van de spoorlijn tussen Roosendaal – Bergen op Zoom geopend. Vijf jaar later, op 1 juli 1868 werd de spoorlijn verlengd tot Goes. Tussen 1 maart 1872 en 1 september 1873 werd in drie delen het traject tussen Goes en Vlissingen geopend.