EBP (Elektrische BedienPost)

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 24 feb 2020 om 01:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'In 1980 wordt in de Rotterdamse verkeersleidingpost een systeem van Siemens in gebruik genomen, het Keyboard Control System. Hiermee is het mogelijk om seinen en wi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 1980 wordt in de Rotterdamse verkeersleidingpost een systeem van Siemens in gebruik genomen, het Keyboard Control System. Hiermee is het mogelijk om seinen en wissels door middel van een toetsenbord aan te sturen. Dit systeem werd verder geoptimaliseerd en in 1988 als Elektrische BedienPost (EBP) in de verkeersleidingpost van Alkmaar in gebruik genomen. In 1989 wordt de tweede verkeersleidingpost van dit systeem voorzien, deze staat in Eindhoven. Vanaf 1994 volgen snel meer posten als onderdeel van het project 'Vervoer per Trein'. Met een EBP-systeem worden zowel klassieke relaisinstallaties aangestuurd als modernere VPI-installaties.

In de periode 1994 - 2000 is het systeem uitgerold door heel Nederland in combinatie met PRL (Procesleiding Rijwegen). Hiermee kwam een eind aan de tableau's van de NX-beveiliging. De post in Eindhoven was de eerste post die onder handen werd genomen.

Vanaf 2016 wordt het systeem vervangen door ASTRIS (Aansturing en Statusmelding van de RailInfraStructuur).


Bronnen

Van optische telegraaf tot ERTMS - K. van der Meene, R. Jongerius, R. Ankersmit - Maandblad: Op de Rails, 87e Jaargang - 2019 Blz: 385-392 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321