PRL (Procesleiding Rijwegen)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Na de presentatie van het plan Rail 21, waarin onder meer ten doel werd gesteld om tot een verdubbeling van de vervoersprestatie te komen, wordt het project Vervoer per Trein gelanceerd. Dit project omhelst een verregaande automatisering van processen op het gebied van bijsturing en planning. De werkzaamheden van de treindienstleider verschuiven van het inleggen van rijwegen naar het anticiperen van wijzigingen in de treindienst als gevolg van verstoringen of vertragingen. Zo worden beheerssystemen EBP en EBS niet meer rechtstreeks door de treindienstleider bediend, maar wordt een nieuw systeem geïnstalleerd, de PRL (Procesleiding Rijwegen). Een onderdeel hiervan is de ARI (Automatische Rijweg Instelling).

De informatie die nodig is voor de dienstregeling, is afkomstig uit het TNV (TreinNummer-Volgsysteem), VKL (VerKeersLeidingssysteem) en de actuele informatie uit de beveiligingssystemen. In de periode 1994 - 2000 is het systeem uitgerold door heel Nederland in combinatie met EBP. Hiermee kwam een eind aan de tableau's van de NX-beveiliging. De post in Eindhoven was de eerste post die onder handen werd genomen.


Bronnen

Van optische telegraaf tot ERTMS - K. van der Meene, R. Jongerius, R. Ankersmit - Maandblad: Op de Rails, 87e Jaargang - 2019 Blz: 385-392 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321