Zwolle Katwolde

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het emplacement van Zwolle Katwolde is gelegen aan het Kamperlijntje. De verkorting was Katw.

Geschiedenis

In september 2013 wordt begonnen met het saneren van een deel van de sporen. In 2014 wordt een deel van de sporen opgebroken. Het aansluitwissel wordt niet gesaneerd. In 2017 is het aansluitwissel naar het emplacement opgebroken, wanneer de spoorlijn wordt gemoderniseerd en voorzien van bovenleiding.


Bediening

Om Katwolde te bereiken vanaf Zwolle Rangeerstation is het noodzakelijk om kop te maken in het station van Zwolle.

Door Railion wordt Katwolde sinds 200 van maandag tot en met vrijdag drie keer per dag bediend met wagons voor de aansluiting van de Rova. In de ochtend arriveert trein 58336 met lege afvalwagens vanaf Zwolle Rangeerstation om 10.36 te Katwolde. Na het omwisselen van de lege wagons voor de beladen wordt er om 11.43 vertrokken als trein 57336 naar Zwolle Rangeerstation. In de middag vertrekt om 12.53 trein 58337 met eveneens lege afvalwagons van Zwolle Rangeerstation naar Katwolde, waar de aankomst om 13.06 is. Na het wisselen van de lege wagons voor de beladen wagons wordt om 14.06 van Katwolde vertrokken naar Zwolle Rangeerstation. De derde slag vertrekt om 16.56 uit Katwolde naar Zwolle Rangeerstation als trein 57331. Na het aankoppelen van de wagons van de treinen 57336 en 57333 wordt er als trein 57332 om 17.52 vertrokken vanaf Zwolle Rangeerstation naar de VAM in Wijster, aankomst om 18.39. Als trein 58335 wordt er met de lege wagons om 23.58 uit Wijster vertrokken. De aankomst te Zwolle Rangeerstation is om 0.20. De eerste wagons voor Katwolde vertrekken om 1.24 van Zwolle Rangeerstation, met een aankomst om 1.37 te Katwolde als trein 58339.


Spooraansluitingen

  • IJzerleeuw


  • Stork

In het najaar van 1997 wordt een kadespoor en portaalkraan aangelegd voor Stork aan de Katwolderhaven. Hiermee wil de gemeente Zwolle het bedrijf behouden. De aansluiting takt af van de spoorlijn naar de ROVA. De portaalkraan is overdekt met veel ramen. Aan de binnenzijde is een zijde blauw gekleurd, een andere is rood. Het plafond is geel. De portaalkraan wordt gebruikt voor het laden van scheepsmotoren in binnenvaartschepen. De motoren zijn gebouwd in de fabriek nabij de Zwolse werkplaats. Begin november 1997 is de aansluiting voor het eerst gebruikt. In april 2004 worden drie wagens van het type met melkpoeder uit Zwitserland gelost voor Buisman. In januari en februari 2007 is de portaalkraan gebruikt om afgevoerde treinstellen SM'90 van het spoor over te brengen naar een schip. Dit schip bracht de treinstellen naar de sloper in Hasselt. In 2013 is het wissel naar het terrein opgebroken. Ook het spoor dat langs de Rieteweg loopt is opgebroken.

  • Scania


  • Retham/ROVA

Aan het einde van het lijntje was een terrein van de gemeentelijke dienst Retham gelegen. In 1996 werd de afval verwerking van de gemeentelijke dienst Retham verzelfstandigd in ROVA. Op dit terrein was een VAM overslagstation gevestigd dat door de Retham werd geëxploiteerd. De VAM werd later overgenomen door Essent en nog later omgevormd tot Attero. Vanaf 1969 tot en met juli 2006 wordt het afval naar Wijster afgevoerd. Vanaf wordt de aansluiting 3 keer per dag bediend. In de ochtend worden lege wagens geplaatst. Rond het middaguur worden deze gevulde wagens omgeruild voor wederom lege wagens. Aan het eind van de middag wordt de tweede set gevulde wagens opgehaald. De lege wagons worden getrokken vanaf het station van Zwolle naar de aansluiting. De volle treinen vertrekken getrokken van de aansluiting naar het station van Zwolle en gaan geduwd naar Zwolle Rangeerstation. In de avond vertrekken de volle afvalwagens naar Wijster.