Zutphen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 4 apr 2018 om 22:05 (Geschiedenis en dienstregeling.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zutphen is het stations van de Gelderse stad Zutphen. De verkorting van het station is Zp.

Geschiedenis

Tijdens de bouw van het tweede station in 1951, worden vijf sporen voorzien van bovenleiding. Dit zijn de drie perronsporen en twee sporen ten westen van het perron.

Eerste station

Met de aanleg van de spoorlijnen uit Arnhem naar Zutphen in 186 en het begin van de aanleg van de spoorlijn naar Hengelo, wordt in 186 begonnen met de bouw van het station van Zutphen. Het station is van het type tweede klas van de Staatsspoorwegen. Op 2 februari 1865 wordt het station geopend en is de spoorlijn naar Arnhem geopend. In verband met de doorvaarthoogte van het scheepvaartverkeer over de nabijgelegen IJssel, is het emplacement verhoogd aangelegd. Ook het station wordt op dezelfde hoogte aangelegd. In november 1865 komt de spoorlijn naar Hengelo in dienst. Het station begint hiermee een knooppunt te worden. In 1876 eindigt de spoorlijn uit Apeldoorn in Zutphen. In 1878 is het knooppunt gereed, als ook de spoorlijn naar Winterswijk in gebruik wordt genomen.

Als gevolg van bombardementen op 14 oktober 1944 raakt het station zwaar beschadigd. In 1952 wordt het zwaar vernielde station gesloopt, na oplevering van het nieuwe station in mei 1952.


Tweede station

Het nieuwe station van Zutphen vervangt het zwaar beschadigde station. Het station is ten oosten van het oude stationsgebouw gebouwd. Het station is ontworpen door H.G.J. Schelling. Het gebouw is opgetrokken uit gewapend beton. Het station heeft bredere perrons gekregen dan het vorige station. Aan de oostzijde van het eerste perron wordt het nieuwe seinhuis gebouwd. Door de gemeente Zutphen wordt het nieuwe stationsplein opgeleverd. Dit plein is lager gelegen dan het vorige plein, zodat het op hetzelfde niveau light als de omliggende straten. Door de lagere ligging van dit plein en het stationsgebouw, is de bouw van een tunnel onder de sporen noodzakelijk. De tunnel geeft toegang tot het eilandperron. Het gebruik van overpaden kon hiermee worden voorkomen. Op 28 mei 1952 wordt dit station geopend. In 2010 is het station aangemerkt als Rijksmonument.


Laad- en losplaats

Locomotiefdepot

Station Zutphen kende een locomotiefloods.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 8100

Dienstregeling

In februari 1865 rijden per dag treinen tussen Arnhem en Zutphen. In november 1865 gaan er treinen naar Hengelo rijden. Nadat de spoorlijn vanuit Hengelo is doorgetrokken naar Duitsland, laten de Staatsspoorwegen internationale treinen vanuit Amsterdam via Arnhem en Zutphen naar Duitsland rijden. Ook wordt er gebruik gemaakt van de grensovergang bij Oldenzaal. De HIJSM gaat vanaf 1878 internationale treinen rijden vanuit Amsterdam via Amersfoort en Apeldoorn naar Winterswijk en verder Duitsland in.

Rond 19 gaan er minder internationale treinen rijden via Zutphen als gevolg van de opwaardering van de spoorlijn tussen Apeldoorn en Almelo via Deventer. Hiermee wordt het station van Zutphen een regionaal knooppunt.


Vanaf 5 januari 1953 is het mogelijk om elektrische treinen vanaf Arnhem naar Zutphen te laten rijden. In mei 1953 kan er elektrisch doorgereden worden naar Zwolle.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Zutphen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3600 Zwolle Roosendaal ICMm
7600 Zutphen Wijchen FLIRT/SGMm
17800 Apeldoorn Zutphen GTW (Arriva)
30800 Zutphen Winterswijk GTW (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Zutphen.


  1. DOORVERWIJZING Sjabloon:Navigatie Oosterspoorweg traject Amsterdam Centraal – Zutphen